Дали медитирате?

дали медитираш?

• да

Гласови: 90 34,2%
  • не и не ме интересира

Гласови: 34 12,9%
  • не, ама сакам да знам повеќе

Гласови: 139 52,9%

• Вкупно гласачи
    263

The_Grim

Acid Nightmare
Член од
22 ноември 2005
Мислења
1.501
Поени од реакции
24
Братче, тоа што ти го опишуваш не е медитација него ужифкање да не речам џаболебарење...медитацијата е нешто сосем друго.....
поз..

joki

Погана Паганка
Член од
1 февруари 2006
Мислења
1.054
Поени од реакции
16
Не. Не е секој подготвен за медитација. При медитација човекот е најотворен и неговиот дух е најслаб. Лесно е подложен на надворешни влијанија. Ако некој од овде се занимава со карми, аури и чакри, веројатно верува и во демони. За време на медитација и астрал проџекшн демоните се најмоќни :)
Од Рисјански аспект јогата и сите нејзини елементи (медитацијата е еден од нив, нели) е џаолска работа. Веројатно поради веќенаведените работи.

ReNaTa

-SHY- girl
Член од
1 декември 2007
Мислења
240
Поени од реакции
6
Не. Не е секој подготвен за медитација. При медитација човекот е најотворен и неговиот дух е најслаб. Лесно е подложен на надворешни влијанија. Ако некој од овде се занимава со карми, аури и чакри, веројатно верува и во демони. За време на медитација и астрал проџекшн демоните се најмоќни :)
Од Рисјански аспект јогата и сите нејзини елементи (медитацијата е еден од нив, нели) е џаолска работа. Веројатно поради веќенаведените работи.
Глупости! прв пат слушам вакво нешто

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
MIlo ni e sto ti pomognavme....

Да прашам нешто ако може.

Значи јас ја практикувам твојата медитација и на почетокот ми успеваше. Дека имам пробано да медитирам пред 2 години и читав и книги за тоа така што сега кога пак пробав од прва ми успеа. И на почетокот добро беше меѓутоа последниве два-три пати ми се случува да кога ќе стигнам до скалите и некаде на половина скали како да паѓам во транс и се губам, некои чудни мисли кои не можам ни да ги доловам, ни да ги сфатам и не можам да продолжам понатаму...:toe:

Дали би можел да ми кажеш нешто повеќе за ова?

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Точно е. Христијаните ги сметаат “јогашите“ за секташи. Сум сретнала и порано, на друг форум, не се отворени кон јога-мога стаф.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
228

Вистина е!
Не оправдуваат наоѓање на духовноста во медитација неповрзана со молитви кон Господ, за чакри да не правиме муабет!

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Да, да...мене и свекрва ми ми кажа дека Јога е од Ѓаволот

А пред некој ден барав на Гугл информација за Реики на нашки и случајно наидов на некој српски православен форум и тема за лажни пророци и сл.....и све тоа си беше таму како дело од ѓаволот - Реики, Јога и све то

ReNaTa

-SHY- girl
Член од
1 декември 2007
Мислења
240
Поени од реакции
6
ехх сеа знам..фала на сите што ми појаснивте.
и искрено малку се разочарав...- дело од ѓаволот!:nesvest:
страшно!, ама јас сепак си продолжувам со јогата,медитација, ова -она...:smir:

The_Grim

Acid Nightmare
Член од
22 ноември 2005
Мислења
1.501
Поени од реакции
24
Да прашам нешто ако може.

Значи јас ја практикувам твојата медитација и на почетокот ми успеваше. Дека имам пробано да медитирам пред 2 години и читав и книги за тоа така што сега кога пак пробав од прва ми успеа. И на почетокот добро беше меѓутоа последниве два-три пати ми се случува да кога ќе стигнам до скалите и некаде на половина скали како да паѓам во транс и се губам, некои чудни мисли кои не можам ни да ги доловам, ни да ги сфатам и не можам да продолжам понатаму...:toe:

Дали би можел да ми кажеш нешто повеќе за ова?

Не треба да имаш чудни мисли...не треба да имаш никакви мисли освен тие...и што е можно повеќе концентрација и луцидност, јасно да можеш да ги забележиш сите детали на менталните проекции...

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Јас сабајлево пробав да медитирам за прв пат,добро не беше прв пат,и имам еден проблем.Вака значи,се ослободив од мислите,и осетив ко да ми лебди духот над телото,ама не можев да се задржам во таа состојба подолго време,одма отворав очи или се деконцентрирав,и осеќав како тежина во главава во задниот дел.И сега ме интересира дали е дека прв пат или јас уопште не сум медитирала или има некој проблем у мене?
Или совет некој како да се задржам подолго у “состојбата“?

Devil-King

Пациентот од Бардовци
Член од
3 февруари 2007
Мислења
1.009
Поени од реакции
67
Ти имаш друже медитирано едноставно со напор.Медитирањето само по себе се одвива, не онака насилно демек еј ќе медитирам и насила да се концентрираш.Не доаѓа у предвид, а за медитирање треба мала подготовка.
За почетниците најбитно е да се навикнат на концентрација и мене така ми беше , заш тоа е најбитно.
пред да почниш да медитираш подготви се неколку часа или еден ден порано.Спиј доволно колку што ти одговара да се осеќаш одморен.После тоа релаксирај се со она најмногу што ти се свиѓа, поручај она што ти одговара,испиј шолја кафе, запали цигара, џоинт,шрмкни хероин ама буквално она све што ти прави кеиф и без да ти платат-Направи го.Слушај релаксирачка музика од типот на Enya,Lorrena McKennit,Pink Floyd,Bob Marley,Класика и други такви ствари.
После тоа почни да медитираш одбегавај ги сите мисли, али за почеток е тешко и сака повеќе напор да се вложи.најдобро е да се замислиш прво во некоја ситуација кај си се осеќал среќен, природа нешо, бои на виножито,да може полесно да се активираат чакрите и да има проток на енергијата.Со вежби ќе почнеш да се навикнуваш и нема да ти биде досадно.
Најважно при медитација е да биде `рбетот исправен кој е проводник на космичката енергија.Не мора седење со скрстени нозе, ниту палци држење ништо тоа, едноставно легни на кревет исправена положба и тоа е све.
Кај мене на пример се периоди а медитирам само на полна месечина значи една седмица во месецот,и тај период малце ми е зезнат:), не сум за журки повише кулирам све ми е рамно, спијам само во мртовечка позиција легнат на грб, не можам никако и се будам у 5 сабалје.Автоматски се мења биоритамот али само на една недела.

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.297
jas imam ednas ili dva pati probano n ne mi uspea bidejki se nesto drugo izleguva ... demek povazno .... no eve nesto citam za meditacija i taki raboti ... razni leiteraturi i izgleda stvarno opusta....ke pocnam i jas denojve poleka poleka ...... No mene me intresira dali meditiraneto treba na sekoj covek da se prakikuva isto ..... jas si mislam deka sekoj covek ima nekoj predmet nekoe mesto kade sto mozi da sedni i bez nekoi ceremonii celosno da se koncentrira......bez zatvorane na oci i zazemane na nekoja posebna polozba na teloto.... nz mozebi sum malce zapoznaena so seto ova no na primer jas celosno mozam da se koncentriram ko ke pojdam na park i sednam na nekoe od ridcinata i da go gledam neboto ....... nisto drugo ne zabelezuvam imam celosna koncentracija ....... procisten mozok ... . dusevna stabilnos..... i taka natamu

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Ти имаш друже медитирано едноставно со напор.Медитирањето само по себе се одвива, не онака насилно демек еј ќе медитирам и насила да се концентрираш.Не доаѓа у предвид, а за медитирање треба мала подготовка.
За почетниците најбитно е да се навикнат на концентрација и мене така ми беше , заш тоа е најбитно.
пред да почниш да медитираш подготви се неколку часа или еден ден порано.Спиј доволно колку што ти одговара да се осеќаш одморен.После тоа релаксирај се со она најмногу што ти се свиѓа, поручај она што ти одговара,испиј шолја кафе, запали цигара, џоинт,шрмкни хероин ама буквално она све што ти прави кеиф и без да ти платат-Направи го.Слушај релаксирачка музика од типот на Enya,Lorrena McKennit,Pink Floyd,Bob Marley,Класика и други такви ствари.
После тоа почни да медитираш одбегавај ги сите мисли, али за почеток е тешко и сака повеќе напор да се вложи.најдобро е да се замислиш прво во некоја ситуација кај си се осеќал среќен, природа нешо, бои на виножито,да може полесно да се активираат чакрите и да има проток на енергијата.Со вежби ќе почнеш да се навикнуваш и нема да ти биде досадно.
Најважно при медитација е да биде `рбетот исправен кој е проводник на космичката енергија.Не мора седење со скрстени нозе, ниту палци држење ништо тоа, едноставно легни на кревет исправена положба и тоа е све.
Кај мене на пример се периоди а медитирам само на полна месечина значи една седмица во месецот,и тај период малце ми е зезнат:), не сум за журки повише кулирам све ми е рамно, спијам само во мртовечка позиција легнат на грб, не можам никако и се будам у 5 сабалје.Автоматски се мења биоритамот али само на една недела.
I druze kakvo e custvoto na meditacijata? I jas probuvam da meditiram ama nisto ne biduva. Samo ke sedam eden saat zamislen i pak nisto. Pozdrav

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
Јас сабајлево пробав да медитирам за прв пат,добро не беше прв пат,и имам еден проблем.Вака значи,се ослободив од мислите,и осетив ко да ми лебди духот над телото,ама не можев да се задржам во таа состојба подолго време,одма отворав очи или се деконцентрирав,и осеќав како тежина во главава во задниот дел.И сега ме интересира дали е дека прв пат или јас уопште не сум медитирала или има некој проблем у мене?
Или совет некој како да се задржам подолго у “состојбата“?
Ајде пробај да медитираш со отворени очи, не очекувај дека тоа чувство на лебдење ке трае, таква е медитацијата, чим ке почнеш да го губиш чувството на лебдење, прекини. Милсам дека вака нема да имаш проблем со главата, инаку тоа е нормална појава за почетници, поголемо количество енергија телото не може да го издржи. Ако си решила да медитираш со затворени очи тогаш штом почувствуваш притисок во главата, прекини и веке не медитирај тој ден, пробај да ја истрошиш таа енергија, зошто ке те истошти. За почеток немој да правиш долки медитации

Бушавка

Differentiated by Style
Член од
4 јули 2008
Мислења
746
Поени од реакции
61
ехх сеа знам..фала на сите што ми појаснивте.
и искрено малку се разочарав...- дело од ѓаволот!:nesvest:
страшно!, ама јас сепак си продолжувам со јогата,медитација, ова -она...:smir:
Колку време си во SHY и како ти оди???....гледаш има свекрви што ги "разбираат" работиве:)

Инаку луѓе, дајте ако стварно знаете нешто околу медитација, пишувајте....ако не знаете прашувајте, али медитацијата не е рекла казала, ајде сеа дај ке медитираме сите, па што биде нека биде

Kajgana Shop

На врв Bottom