Глупости! прв пат слушам вакво нештоНе. Не е секој подготвен за медитација. При медитација човекот е најотворен и неговиот дух е најслаб. Лесно е подложен на надворешни влијанија. Ако некој од овде се занимава со карми, аури и чакри, веројатно верува и во демони. За време на медитација и астрал проџекшн демоните се најмоќни
Од Рисјански аспект јогата и сите нејзини елементи (медитацијата е еден од нив, нели) е џаолска работа. Веројатно поради веќенаведените работи.
MIlo ni e sto ti pomognavme....
Точно е. Христијаните ги сметаат “јогашите“ за секташи. Сум сретнала и порано, на друг форум, не се отворени кон јога-мога стаф.Глупости! прв пат слушам вакво нешто
Глупости! прв пат слушам вакво нешто
Да прашам нешто ако може.
Значи јас ја практикувам твојата медитација и на почетокот ми успеваше. Дека имам пробано да медитирам пред 2 години и читав и книги за тоа така што сега кога пак пробав од прва ми успеа. И на почетокот добро беше меѓутоа последниве два-три пати ми се случува да кога ќе стигнам до скалите и некаде на половина скали како да паѓам во транс и се губам, некои чудни мисли кои не можам ни да ги доловам, ни да ги сфатам и не можам да продолжам понатаму...
Дали би можел да ми кажеш нешто повеќе за ова?
I druze kakvo e custvoto na meditacijata? I jas probuvam da meditiram ama nisto ne biduva. Samo ke sedam eden saat zamislen i pak nisto. PozdravТи имаш друже медитирано едноставно со напор.Медитирањето само по себе се одвива, не онака насилно демек еј ќе медитирам и насила да се концентрираш.Не доаѓа у предвид, а за медитирање треба мала подготовка.
За почетниците најбитно е да се навикнат на концентрација и мене така ми беше , заш тоа е најбитно.
пред да почниш да медитираш подготви се неколку часа или еден ден порано.Спиј доволно колку што ти одговара да се осеќаш одморен.После тоа релаксирај се со она најмногу што ти се свиѓа, поручај она што ти одговара,испиј шолја кафе, запали цигара, џоинт,шрмкни хероин ама буквално она све што ти прави кеиф и без да ти платат-Направи го.Слушај релаксирачка музика од типот на Enya,Lorrena McKennit,Pink Floyd,Bob Marley,Класика и други такви ствари.
После тоа почни да медитираш одбегавај ги сите мисли, али за почеток е тешко и сака повеќе напор да се вложи.најдобро е да се замислиш прво во некоја ситуација кај си се осеќал среќен, природа нешо, бои на виножито,да може полесно да се активираат чакрите и да има проток на енергијата.Со вежби ќе почнеш да се навикнуваш и нема да ти биде досадно.
Најважно при медитација е да биде `рбетот исправен кој е проводник на космичката енергија.Не мора седење со скрстени нозе, ниту палци држење ништо тоа, едноставно легни на кревет исправена положба и тоа е све.
Кај мене на пример се периоди а медитирам само на полна месечина значи една седмица во месецот,и тај период малце ми е зезнат, не сум за журки повише кулирам све ми е рамно, спијам само во мртовечка позиција легнат на грб, не можам никако и се будам у 5 сабалје.Автоматски се мења биоритамот али само на една недела.
Ајде пробај да медитираш со отворени очи, не очекувај дека тоа чувство на лебдење ке трае, таква е медитацијата, чим ке почнеш да го губиш чувството на лебдење, прекини. Милсам дека вака нема да имаш проблем со главата, инаку тоа е нормална појава за почетници, поголемо количество енергија телото не може да го издржи. Ако си решила да медитираш со затворени очи тогаш штом почувствуваш притисок во главата, прекини и веке не медитирај тој ден, пробај да ја истрошиш таа енергија, зошто ке те истошти. За почеток немој да правиш долки медитацииЈас сабајлево пробав да медитирам за прв пат,добро не беше прв пат,и имам еден проблем.Вака значи,се ослободив од мислите,и осетив ко да ми лебди духот над телото,ама не можев да се задржам во таа состојба подолго време,одма отворав очи или се деконцентрирав,и осеќав како тежина во главава во задниот дел.И сега ме интересира дали е дека прв пат или јас уопште не сум медитирала или има некој проблем у мене?
Или совет некој како да се задржам подолго у “состојбата“?
Колку време си во SHY и како ти оди???....гледаш има свекрви што ги "разбираат" работивеехх сеа знам..фала на сите што ми појаснивте.
и искрено малку се разочарав...- дело од ѓаволот!:nesvest:
страшно!, ама јас сепак си продолжувам со јогата,медитација, ова -она...:smir: