- Член од
- 10 февруари 2008
- Мислења
- 3.947
- Поени од реакции
- 2.060
Мене ме интересира кои се тие зезнати работи што можат да се десат при медитација?
Што лошо би можело да не снајде?
Што лошо би можело да не снајде?
:helou:1 година сум во SHY, само основно ниво. Добро ми иде засега, море супер е.. е сеа се случуваат и некои "чудни" работи, ама тоа е тоа ..се навикнав.Колку време си во SHY и како ти оди???....гледаш има свекрви што ги "разбираат" работиве
Инаку луѓе, дајте ако стварно знаете нешто околу медитација, пишувајте....ако не знаете прашувајте, али медитацијата не е рекла казала, ајде сеа дај ке медитираме сите, па што биде нека биде
wow интересно.за најдобро чистење на мислите во главата пред да медитирате...јас на пример си замислувам огромна црна вреќа во која ги ставам сите проблеми, грижи, мисли и чувства, ја врзувам со сајла и ја врлам у контејнер, кој после со голем катанец го заклучувам и го ставам клучот в џеб....мене ми помага пред медитација...ако ви помогне вам, ќе ми биде мило...ама мора да го "гледате' целиот тој процес, на вашиот ментален екран и со вашето ментално око, со огромна доза на концентрација....
поз
Се е тешко ако не се сака. Ако повеќе сакаме макар и несвесно да бидеме преокупирани со минатото и иднината тоа и ќе го добиеме. А за ова треба да ја срушиме нашата гордост и суета, да го следиме срцето... Ту би кул!Суштината на медитацијата е смиреност која се постигнува без мислење и одење мисловно во минатото и иднината, многу тешко но вреди да се обидува човек макар доживотно!
КАКО?! медитираш?!...онаа слика за седење со вкрстени нозе и слушање на “Амммммм....“ музика сметам дека е лажнаМедитацијата не е како компјутерска игра па да речеш успеав,го свртев нивото.Медитацијата е процес во кои за момент добиваш супер свест.Јас имам свест целиот ден и кога јадам и кога учам и кога гледам телевизија и кога сум надвор со другарите.Има моменти скоро цел дан кога ја губам таа сконцентрираност но со тек на време и тоа ќе прекине.
Не ти давам видеа бе.КАКО?! медитираш?!...онаа слика за седење со вкрстени нозе и слушање на “Амммммм....“ музика сметам дека е лажна
иначе јас делумно знам како се медитира и ми изгледа невозможно...но еве сакам ти детално да ми објасниш како го правиш тоа...пошто делот со “исчисти го мозокот од мислите, не мисли на ништо, дишењето нека биде механично“ а сепак треба да го котрнолирам - не иде!
и не ми давај видеа од јутуб...објасни ми со зборови!
и тоа е се? и ти “медитираш“? океј тапа сиНе ти давам видеа бе.
Јас сабајле седнувам а навечер легнувам на креветот.Полека ги затварам очите не мислам на ништо и не чуствувам ништо.Седам и уживам во темницата оти темницата е вистинска а светлината е холограм.Така ја гледам и слушам темницата и тишината и не судам дали е лоша дали е добра дали е тоа све и како може целата вселена толку деликатана и чудна да е невистинска а темнината да е вистинска.Само гледам,слушам и проучувам.
Како прво и прво будистите мене не ме интересираат а фазите на буда не се мои фази.Иако јас паѓам во целосна кома и не слушам не гледам и не чуствувам ништо освен ако некој силно не ме протресе.и тоа е се? и ти “медитираш“? океј тапа си
твоево дејсвтие не е медитирање...да, дел од медитирањето е наогањето на внатрешниот мир, но не сосема...
медитирањето не е нешто ванземско или натприродно...не е верување...тоа постои...будистите се следбеници на буда, пошо тој бил човек - не господ...а тој вели дека ти всушност стигаш едвај до фаза 4 од 10 каде 10та фаза е дишење ептен ептен ептен малце, кратко и брзо и отсуство од реалниот свет т.е. просто кажано - кома...