Дали вреди да се напушти нашава земја?

Дали би ја напуштиле Македонија доколку ви се пружи прилика?


  • Вкупно гласачи
    585
Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Кога би можела со мене да земам едно 10тина души, би ја напуштила и би работела во странство десетина години. После, тука-свадба!:) И останување. Надвор-чисто за печалба и шетање. Емотивно, никогаш.
 
Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.453
Поени од реакции
68.699
И јас би ја напуштил зенјава кога би имал шанса. Чисто заради печалбарски побуди:):)
Едни добри 5-6 години, за да се спечали нешто па после пак назад:)
Ме влече работа на брод.............. Можда паметно можда не би размислил:toe:
 
Х

Ханзо

Гостин
Забележавте ли дека повеќето помали на пример под 20 години, или они средношколци повеќе сакаат надвор за разлика од постарите.Барем јас така мислам.
Лично мислам дека надвор губиш повеќе отколку тука што можеш да добиеш, бидејќи не е се во парите.
Да. Реклама. Западот е убав, западот е весел, на запад сите имаат и сите живеат убаво, без никаква работа, без мачење стигнуваш до пари и добар живот. Или... И на запад има срања, и на запад има беда. И тука има пари, и тука има убав живот. Кој како си ја наредил. Тука викаат невработеност неверојатна, на запад невработеност никаква. Тука има грст бездомници, на запад едно чудо. И тие се сиромашните на западот. Сиромашните тука се оние од средната класа кои само кукаат...од позади тастатура, преку модемот кој им влече по неколку мегабити во секунда, седејќи во пријатна просторија разладена со клима уред, додека на LCD телевизорот кабелската влече MTV...реклами, од западот. Гламурозниот запад.
 
Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Првата прилика ја напуштам државава.
Неможам според мислењата на некои други личности , реклами или незнам шо да си оформувам мислење како е на запад или каде и да е (странство).
Се дури јас со свои очи не видам како е во странство, не велам ни дека е тешко ни дека е лесно.
Секој си знај за себе. :toe:
 

sonne

војвода
Член од
26 мај 2006
Мислења
2.664
Поени од реакции
123
а замислете кој хендикеп ќе биде и како би ве гледале во странство ...

мислете дека „ве“ чекаат со раширени раце ... или многу ќе „ни“ се радуваат ??

лол р'mбачи мили мои р'мабачи им требаат не умови , кој да им мете по улици , кој да им продава „земски и останати“ задоволства ...

да ми дадат добра работа се разбира соодветна со образованието секако дека нема да заминам никогаш .. или на кратко некаде како турист

нема ништо подобро од тоа да скршнеш муабет со нашинец , да се изразеш на твојот јазик кој го знеш и најдобро и со фрази ...

.. прост пример пред некој година не се сеќавам кога беше во виена убиени тројца срби на нова година - киллерот шваба нациста : афектот неможел да ги гледа како му се мафтаат по улици секакви и неможел да им ја поднесува музиката , секогаш си граќанин од втор , можеби трет , четврт ред - едно куче бездомник би имало поголеми привилегии и права .
 
Член од
22 август 2009
Мислења
615
Поени од реакции
221
Првата прилика ја напуштам државава.
Неможам според мислењата на некои други личности , реклами или незнам шо да си оформувам мислење како е на запад или каде и да е (странство).
Се дури јас со свои очи не видам како е во странство, не велам ни дека е тешко ни дека е лесно.
Секој си знај за себе. :toe:
Друже и јас не сум бил надвор да пробам, ама не се надевам како на голема шанса. Овие работиве за на брод и слично, се за на краток рок, ќе собереш некој динар, кога ќе дојдеш дома она стандарт ај частење, ваму таму, и отидоа парите. Мислам за да собереш некој динар тешко кој успева, не викам дека нема луѓе ама сите тие со отидени со препорака или некој таму и помага.
А за живот таму никој мислам од помладиве не сваќа колкава разлика има. Еве на пример незнам дали некој слушна за во Женева не смеело да се бањаш после 10 и други триста глупости.
Немој некој таму да се надева ќе седне со пријатели ај сега ќе пивнеме малце, ма цел ден си на работа, а вишокот пари што се заработува го трошат на купување марки. Кај нас купи еден дрес за 500 ден, ама таму ќе го купиш мин 25 евра.
 

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Јас шо беех на одмор во Албанија 2 недели кога си дојдов во Македонија милина...Македонски јазик...а не да се разбирам со луѓето со раце...Ако работиш овде имаш ликсузна иднина...не е се во странството и во парите....НЕ си ја напуштам земјата
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не. Барем не перманентно. Да, за студии секако дека е ок. Ама привремено! Никогаш, никогаш не би ја напуштила Македонија. Тука сум јас, тука е се што е мое, тука сум своја на своето. Го обожавам ова мало парче земја и сум премногу горда што живеам тука!:srce:
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.296
Поени од реакции
45.873
Најискрено, им посакувам лесно заминување на сите што се осеќаат онеспособени за живот овде.

Тоа што 70% од потенцијално заминатите ќе се вратат потиштени и посрани од неуспехот таму кој им е неминовен, и ќе мора да се помират дека нивната несособност е универзална и важи за било која точка на светов е друга работа.
 

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Дали вреди да се напушти нашата сакана земја?
Сакана? - Максимално
Вреди? - Максимално

Образложение, сакана или не сакана, деновите и се одбројани, фаќај џаде дур моеш, пошо коа нема да моеш ке се каеш. И сеа ова као звучи кукавички. Уствари, тие шо не се “кукавици“ ваљда се смотани (ноу офенс крези во лав), али сепак, се додека е ваква ситуација, да неречам немакедонска, се осеќам како воопште да не сум во македонија, туку негде на друго место. Шит ситуејшн. Фак ит.
 
C

cige

Гостин
не вреди да се напушти оваа земја од причина што нашите претци ја бранеле со крв низ вековите, а ние сега поради материјални причини да ја напуштиме. не никако

:oeoeoe::oeoeoe::oeoeoe:
 

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Иднината и не си ја гледам некаде на страна. Единствено периодот за постдипломските студии би бил надвор од земјава. Но не можам да се откажам од она што сум јас, од она што е мое и од оние кои би останале тука.


Не дека овде кај нас се гледам себе како човек со многу среќна иднина, ама сепак подраго ми е да останам овде. Барем јас она што планирама го правам и работам, за понатаму би ми овозможило добар живот.
Ми се допаѓа онаа реченица: Подобро прв во село, отколку последен во град.:toe:
 
S

smart ass

Гостин
Po motivacija na postot od hanzo...

Ova e makedonija.. normalno e nie od tuka da go mislime ova.
Glup bev... sedev na internet... samo na wikipedia... ( google go koristev samo za da dojdam do wikipedia... no trebase podolgo da go koristam ).. se obrazuvav.. imav ideji.. no resiv da napravam pauza.. da porabotam vo nekoja pekara ( nemase mesto.. mn cigani oraa, kopaa...napreden sum.. steta sto samo vo odnos na niv ), da zemam nekoja para.. da se educiram.. da zavrsam fakultet... pa da odam vo stranstvo...
Arno ama.. na rabota... se nauciv da pravam leb... masinite se od amerikansko proizbodstvo.. super se... samo malku stari se... ama toa e, se nema pari...
Slucajno na wikipedia go vidov youtube.. si rekov aj da vidam kakva e taa zemja amerika... zs youtube e napredno, internet e... amerikansko e.
Pisuvam kako se pravi lebot vo amerika ( vo skolo me naucija angliski.. demek ke dojde nekoe podobro vreme.. i ke ni treba angliskiot... sakaa da ne zadrzat vo makedonija... dobri lugje bea ).. i gledam tamu nekoi masini.. covekot samo go stava brasnoto vo masini.. ( sea se setiv na skoloto... toa nesto se vikase proccess .. ama eve do kaj stignav so skoloto.. ne veruvam vo skoloto sto go zavrsiv.. prodolzuvam so realnosta ).
i na kraj.. vidiiiiii.. izlaga leb.. lugjeto ne pravat nisto...
PA STO SUM JAS GLUP?... tolku se izmacuvam ovde... so lebov... a zemam 200 evra plata... ke odam vo amerika.. tamu samo brasno ke stavam.. a platata mi e nekolku pati pogolema od ovdesnava... ne sum glup da ostanam ovde....
Ili chekaj... pameten sum... ke si ostanam tuka... vo skolo ni donesoa kompjuteri... vo Amerika, golemata zemja... gi imaat doma.. vo sekoja kukja.. poblisku stanuvame do amerika... ke si ostanam tuka. Ima nadezd vo vladava...
I si teram taka... samo jas rabotam..za tatkomi.. dedomi.. sestrami... pa mi ja isklucija strujata... internetot vise go nema... ne mozam da ucam.. samo od net ucev... sega go koristam internetot od vladava.. da kazam kolku sum pameten.. neka vidi narodov.. pa mozebi nema da gi povtorat moite greski... hehe, nema da stanat pekari.
No.. tehnologijata vo amerika odi napred.. nie se trudime da ja stigneme.. pa tehnologijata ja dvizi ekonomijata. Ekonomijata odi napred. Makedonija stanuva pobogata drzava.
Vladata pocna da ni deli besplatni ucebnici... ke naucime nesto.. si mislime deka ke dojde podobro vreme... znaenjeto ke se ceni.. a i da ne se ceni.. ke odime vo amerika, amerika bara uceni lugje...
Ako ne veruvate deka vladata odi kon podobro.. eve vi dokaz.. privlekuva investicii.. od stranstvo... amerikancite moze da investiraat.. pa da najdeme nekoja rabota...
Si pomisluvam.. ( A AMERIKANCIVE KE OSTANAT NAZAT? NEMA TIE DA ODAT NAPRED? )... stignuvam doma.. nemam struja,i se vrakam vo realnosta... gledam.. stvarno nasive odat napred... do knigi stignaa... ima nadezd vo niv.. a vo kompjuterov na masa?.. da bideme realni... nemame struja, nema idnina od nego.. nema povekje ucenje.. taman pocnav nesto za AI da citam.. ama ne zavrsiv... koj znae sto e toa..go gledam kompjuterov na masa... osamen... pak si mislam, ako imase nadezd vo skolovo...nemase da ostanam bez struja... ke bev ucen covek. A so ova do sega.. sredno tehnicko sum...
Ke rabotam vo nekoja fabrika.. barem ke mozam da si gi prehranam semejstvoto... nema leb od nauchna fantastika.
Pominuva edna godina ... zavrsuvam sredno...
Baram rabota...
Gledam nekoja nova investicija... stranska.
Retko gi ima....
Wooow.. novava investicija e amerikanska... ( zs ima i kineski... onie davaat 150 evra .. )... ke zemam plata 500 evra. Toa e super.
Amerikancive baraat uceni lugje.. a niv retko gi ima... a baska i imam iskustvo vo pekarstvoto. Pred toa planirav da odam vo amerika, ama ne mora da go pravam toa, amerika e vo makedonija.. zosto da odam tamu?
... ne moze sekoj da ja dobie ovaa rabota ovde.. a kamo li vo amerika ... a baska i tesko e viza da se zeme... makedonija ne vleze vo evtopska unija.. ovie od germanija mozat da odat vo stranstvo.. ama nie ne sme kako niv.
A i koga bev pekar... zemav 200 evra za cela postapka na pravenje leb, racno.. mn tesko bese toa.. slozeno.. Sega samo brasno stavam.. i zemam 500 evra?
Glup sum?

Navistina ne sme glupi.. treba da gledame da go zavrsime obrazovanieto ( da zavrsam nekoj faks ). Ide podobra idnina... ne ke odam vo stranstvo da gi rabotam rabotite sto nikoj ne gi raboti, koga tuka mozam da bidam цар...
Ama zaboraviv....
Не сум до толку глуп за да останам во македонија.
Ama ajde.. koj patriot ke go sfati ova?
интелигенцијата е уште еден основ за поделба на лугето јас поради тоа одбив членство во менса со 165 сум инаку ама ете не можам да напишам обичен расказ-едноставно единствена релевантна интелегенција е емоционалната.

сега на темата мислам дека не вреди да се напушти нашава земја лелеее па колку патриоти имавме сега сите сакаат да бегаат а бегањето е особина на слабите.

Ne sum povekje patriot...
Neka me natera nekoj povtorno da bidam,a ne da mi kazuva za aleksandar makedonski... makedonija bila pola svet.. sme gi ebele grcite i takvi nesta...
агора малце економија со 300евра македонска плата ете на професор влези во супермаркет и купи ги основните продукти-потоа со американска плата од 1000 долари влези во супермаркет ке купите иста количина....така да нема да имаш повеке таму туку ке треба да штедиш за овде да заработиш на курсна разлика:toe:

вреди да се посетат семинари,предавања во институти размења на знаења инаку трајно иселување поради материјални пориви егоистички е животинско.
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Јас сум надвор, а не би бил да не морам!
Не вреди да се напушти ако не се мора, а ако се мора, тогаш само за кратко и за добри пари. Инаку, не!
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.648
Поени од реакции
13.112
Индивидуален одговор. Вреди до толку ако првин се увиди дали тамошното темпо на живеење одговара, значи се` зависи од самата единка. Поради пари би било глупо да се збори (некој добро разјасни) оти таму лебот не е ист како и тука. За одење во печалба е сосема друга тема така да...
 

Kajgana Shop

На врв Bottom