- Член од
- 5 август 2007
- Мислења
- 3.586
- Поени од реакции
- 2.608
Угостителство.Што бизнис?
Угостителство.Што бизнис?
Дај пиши на ПП колкав буџет имаш може ќе ти дадам подобра идеја.Угостителство.
Едно време им се смеевме на американците оти имале глупи закони,сега дојде ред ние уште поглупи да имаме.Значи си се фатил ко чориот за стапот, мора да се почитува, мора да се почитува. И ништо не читаш друго што ти се пишува.
Значи, се почитува, арно ама, ради такви ситни работи, денар оставено, денар повеќе вратено, на 50 фискални во колонијал, нормално е да има 50 тина денари плус минус. Овие 50 тина денари не те прават дека крадиш. Сам кажуваш, дека си работел поштено, и на крај пак си ја токмел завршната сметка.
Друга работа, можам да ти кажам 10 примери, а сигурен сум дека и ти можиш, каде влегува инспекцијата и вика, извини ама наредено ми е, морам да те казнам. Морам да барам во јајцето влакно.
Еве ти и друг пример. Во еден објект, после 3 инспекции во една недела, се затвара објектов, и газдава решава да го продава. Најдува купувач, и одат внатре да го разгледаат, и да договорат. На врата СО ТОЛКАВИ БУКВИ ПИШУВА „НЕ РАБОТИ - СЕ РЕНОВИРА“. Влегува пак (по 4 пат во неделата) инспекција, дури се внатре и се договараат за купопродажба, му вика, дај фискална за сокчинава што ги пијате. - А бе луѓе не работиме, ете пишува на врата, му го продавам објектов. - Не не интересира. 2000 евра казна.
И сега ти ќе ми кажуваш закони, глупости?
Друг пример, 2700 евра казна на локал, оти пишувало во менито Jack Daniels виски, а не Џек Даниелс.
Трет пример, 2000 евра казна оти не пишувало во менито, во макијатото колку милилитри кафе, а колку милилитри млеко имало.
Овие се вистински приказни другарче.
И погоди кај се пишани казниве од три пати.
Ако немаа капитал доволен овие примери погоре, сега 50+ души ќе беа на улица.
Ќе се согласев со тебе, дека законот е закон, и треба да се почитува. Ама ако беше ова нормална држава, и немаше селективност, и имаше барем малку човечност и разбирање.
Ама вака целта на закониве дете од 3то одделение да го прашаш, ќе ти кажи која му е...
Еве јас конкретно, 100 пати се пишманам да отворам бизнис, за кој што сум 110% сигурен дека ќе ми цвета, ама знам дека ако го отворам, нема глава да кренам од инспекции и дека ќе ме казнуваат и дека прашина немам избришано и во очи ќе ми кажат дека пратени сме да те казниме.
со кој најдов јас муабет да правам.Значи си се фатил ко чориот за стапот, мора да се почитува, мора да се почитува. И ништо не читаш друго што ти се пишува.
Значи, се почитува, арно ама, ради такви ситни работи, денар оставено, денар повеќе вратено, на 50 фискални во колонијал, нормално е да има 50 тина денари плус минус. Овие 50 тина денари не те прават дека крадиш. Сам кажуваш, дека си работел поштено, и на крај пак си ја токмел завршната сметка.
Друга работа, можам да ти кажам 10 примери, а сигурен сум дека и ти можиш, каде влегува инспекцијата и вика, извини ама наредено ми е, морам да те казнам. Морам да барам во јајцето влакно.
Еве ти и друг пример. Во еден објект, после 3 инспекции во една недела, се затвара објектов, и газдава решава да го продава. Најдува купувач, и одат внатре да го разгледаат, и да договорат. На врата СО ТОЛКАВИ БУКВИ ПИШУВА „НЕ РАБОТИ - СЕ РЕНОВИРА“. Влегува пак (по 4 пат во неделата) инспекција, дури се внатре и се договараат за купопродажба, му вика, дај фискална за сокчинава што ги пијате. - А бе луѓе не работиме, ете пишува на врата, му го продавам објектов. - Не не интересира. 2000 евра казна.
И сега ти ќе ми кажуваш закони, глупости?
Друг пример, 2700 евра казна на локал, оти пишувало во менито Jack Daniels виски, а не Џек Даниелс.
Трет пример, 2000 евра казна оти не пишувало во менито, во макијатото колку милилитри кафе, а колку милилитри млеко имало.
Овие се вистински приказни другарче.
И погоди кај се пишани казниве од три пати.
Ако немаа капитал доволен овие примери погоре, сега 50+ души ќе беа на улица.
Ќе се согласев со тебе, дека законот е закон, и треба да се почитува. Ама ако беше ова нормална држава, и немаше селективност, и имаше барем малку човечност и разбирање.
Ама вака целта на закониве дете од 3то одделение да го прашаш, ќе ти кажи која му е...
Еве јас конкретно, 100 пати се пишманам да отворам бизнис, за кој што сум 110% сигурен дека ќе ми цвета, ама знам дека ако го отворам, нема глава да кренам од инспекции и дека ќе ме казнуваат и дека прашина немам избришано и во очи ќе ми кажат дека пратени сме да те казниме.
Цитирај ми еден што во темава има речено дека казниле некој кој има бизнис од тие со “кредит“ од биро за вработување и ќе ти стегнам лајк за информацијава што ни ја кажа...ете најново.
на една друга тема имав пишувано како еден мој пријател кој преку некоја програма за започнување бизнис отвори бизнис. и денеска онака поминав на по едно кафе кај него и баш го прашав што како и ми кажа дека 3000 евра кредит со кој можеш да купуваш опрема, не живи пари.
и на муабетот ете ја инспекцијата.
фино лепо си влезе човекот добар ден добар ден. бла бла бла бла.
и си заминав да не пречам, уствари не ни бев влезен , пред дуќан си седевме.
после се слушнав како помина.
му фалеле некој документи или незнам таму што точно.
море чудо не го казниле со 3000 евра. не го казниле ни со 2000 евра.
уствари не го казниле воопшто, туку само го упатиле на некоја обука во ујп или така нешто, за да слуша предавање или некое упатство за да документацијата му биде се во ред, или што треба да има или да прави. толку ништо повеќе ништо помалце.
така да кога ги читам примерите кои некои тука ги имаат постирано се добива впечаток дека некој шири дезинформации.
што им е финатата само ти е си знаат.
сега кој сака нека верва кој не не, на вас оставам.
Ами дека панаџур че праеа викендов со посредство на општинариве хахахахаДенеска и базенот ,,Маркови Кули" со се ресторанот, салата и така натака, замина ,,јабана" од УЈП, продолжува толчењево............
Ако е прва забелешка те праќаат на обука предавање, вториот пат доаѓаат да се осигураат дека се е според прописите, па ако не е тогаш имаш уште некое советување.ете најново.
на една друга тема имав пишувано како еден мој пријател кој преку некоја програма за започнување бизнис отвори бизнис. и денеска онака поминав на по едно кафе кај него и баш го прашав што како и ми кажа дека 3000 евра кредит со кој можеш да купуваш опрема, не живи пари.
и на муабетот ете ја инспекцијата.
фино лепо си влезе човекот добар ден добар ден. бла бла бла бла.
и си заминав да не пречам, уствари не ни бев влезен , пред дуќан си седевме.
после се слушнав како помина.
му фалеле некој документи или незнам таму што точно.
море чудо не го казниле со 3000 евра. не го казниле ни со 2000 евра.
уствари не го казниле воопшто, туку само го упатиле на некоја обука во ујп или така нешто, за да слуша предавање или некое упатство за да документацијата му биде се во ред, или што треба да има или да прави. толку ништо повеќе ништо помалце.
така да кога ги читам примерите кои некои тука ги имаат постирано се добива впечаток дека некој шири дезинформации.
што им е финатата само ти е си знаат.
сега кој сака нека верва кој не не, на вас оставам.
има една народна која вели вака.Цитирај ми еден што во темава има речено дека казниле некој кој има бизнис од тие со “кредит“ од биро за вработување и ќе ти стегнам лајк за информацијава што ни ја кажа...
Алоо бе , тој што по триста листи на чекање конечно му дале таков кредит за само вработивање уште да го казнат, дур тогаш ќе имаш чиста брука “казнет за документ кој бирото не му го дало“ Ако не знаеше ти аплицираш со бизнис план, а тие ти го одобруваат, ако ти одобрат пред да имаш сите документи тие се криви не си ти крив... тие треба да ти кажат што треба да имаш за да ти дадат пари односно исплатат фактурите што ќе им ги однесеш како трошок за старт на бизнисот...
па многу јасно.Ако е прва забелешка те праќаат на обука предавање, вториот пат доаѓаат да се осигураат дека се е според прописите, па ако не е тогаш имаш уште некое советување.
После тоа секој нареден пат ако видат прекршување ти пишат казна.