Дали во Прилеп, градот на револуцијата, се спрема нова револуција?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ова морам да те казнам се присетив на една сцена од македонски тв филм. И раскажува таму актерот дошол братучед му и му рекол: Извини братучед платен сум да те тепам 15 минути :icon_lol:. И жал му беше жими тета солзи му течеа од очите ме скапа во ќотек :icon_lol:.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Значи си се фатил ко чориот за стапот, мора да се почитува, мора да се почитува. И ништо не читаш друго што ти се пишува.
Значи, се почитува, арно ама, ради такви ситни работи, денар оставено, денар повеќе вратено, на 50 фискални во колонијал, нормално е да има 50 тина денари плус минус. Овие 50 тина денари не те прават дека крадиш. Сам кажуваш, дека си работел поштено, и на крај пак си ја токмел завршната сметка.
Друга работа, можам да ти кажам 10 примери, а сигурен сум дека и ти можиш, каде влегува инспекцијата и вика, извини ама наредено ми е, морам да те казнам. Морам да барам во јајцето влакно.
Еве ти и друг пример. Во еден објект, после 3 инспекции во една недела, се затвара објектов, и газдава решава да го продава. Најдува купувач, и одат внатре да го разгледаат, и да договорат. На врата СО ТОЛКАВИ БУКВИ ПИШУВА „НЕ РАБОТИ - СЕ РЕНОВИРА“. Влегува пак (по 4 пат во неделата) инспекција, дури се внатре и се договараат за купопродажба, му вика, дај фискална за сокчинава што ги пијате. - А бе луѓе не работиме, ете пишува на врата, му го продавам објектов. - Не не интересира. 2000 евра казна.
И сега ти ќе ми кажуваш закони, глупости?
Друг пример, 2700 евра казна на локал, оти пишувало во менито Jack Daniels виски, а не Џек Даниелс.
Трет пример, 2000 евра казна оти не пишувало во менито, во макијатото колку милилитри кафе, а колку милилитри млеко имало.
Овие се вистински приказни другарче.
И погоди кај се пишани казниве од три пати.
Ако немаа капитал доволен овие примери погоре, сега 50+ души ќе беа на улица.
Ќе се согласев со тебе, дека законот е закон, и треба да се почитува. Ама ако беше ова нормална држава, и немаше селективност, и имаше барем малку човечност и разбирање.

Ама вака целта на закониве дете од 3то одделение да го прашаш, ќе ти кажи која му е...
Еве јас конкретно, 100 пати се пишманам да отворам бизнис, за кој што сум 110% сигурен дека ќе ми цвета, ама знам дека ако го отворам, нема глава да кренам од инспекции и дека ќе ме казнуваат и дека прашина немам избришано и во очи ќе ми кажат дека пратени сме да те казниме.
Едно време им се смеевме на американците оти имале глупи закони,сега дојде ред ние уште поглупи да имаме.
Со вакви глупави закони и вакви казни го изгубивме она најважното -"common sense",и се доведовме во ситуација инспекторите да се понашаат како роботи.
А висината на казните е ненормална работа,со казната треба и јаже да даваат,никако не ми е јасно по која логика и со која цел воведоа толку високи казни.
А можеби се толку одлепени од реалноста што мислат дека висината на казниве е соодветна на условите во земјава,незнам кој им е филмот.
За селективноста во спроведувањето на законот нема што да се зборува - селективна правда е неправда.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.372
Значи си се фатил ко чориот за стапот, мора да се почитува, мора да се почитува. И ништо не читаш друго што ти се пишува.
Значи, се почитува, арно ама, ради такви ситни работи, денар оставено, денар повеќе вратено, на 50 фискални во колонијал, нормално е да има 50 тина денари плус минус. Овие 50 тина денари не те прават дека крадиш. Сам кажуваш, дека си работел поштено, и на крај пак си ја токмел завршната сметка.
Друга работа, можам да ти кажам 10 примери, а сигурен сум дека и ти можиш, каде влегува инспекцијата и вика, извини ама наредено ми е, морам да те казнам. Морам да барам во јајцето влакно.
Еве ти и друг пример. Во еден објект, после 3 инспекции во една недела, се затвара објектов, и газдава решава да го продава. Најдува купувач, и одат внатре да го разгледаат, и да договорат. На врата СО ТОЛКАВИ БУКВИ ПИШУВА „НЕ РАБОТИ - СЕ РЕНОВИРА“. Влегува пак (по 4 пат во неделата) инспекција, дури се внатре и се договараат за купопродажба, му вика, дај фискална за сокчинава што ги пијате. - А бе луѓе не работиме, ете пишува на врата, му го продавам објектов. - Не не интересира. 2000 евра казна.
И сега ти ќе ми кажуваш закони, глупости?
Друг пример, 2700 евра казна на локал, оти пишувало во менито Jack Daniels виски, а не Џек Даниелс.
Трет пример, 2000 евра казна оти не пишувало во менито, во макијатото колку милилитри кафе, а колку милилитри млеко имало.
Овие се вистински приказни другарче.
И погоди кај се пишани казниве од три пати.
Ако немаа капитал доволен овие примери погоре, сега 50+ души ќе беа на улица.
Ќе се согласев со тебе, дека законот е закон, и треба да се почитува. Ама ако беше ова нормална држава, и немаше селективност, и имаше барем малку човечност и разбирање.

Ама вака целта на закониве дете од 3то одделение да го прашаш, ќе ти кажи која му е...
Еве јас конкретно, 100 пати се пишманам да отворам бизнис, за кој што сум 110% сигурен дека ќе ми цвета, ама знам дека ако го отворам, нема глава да кренам од инспекции и дека ќе ме казнуваат и дека прашина немам избришано и во очи ќе ми кажат дека пратени сме да те казниме.
со кој најдов јас муабет да правам.
значи примерите ти вриштат.
сега или си многу наивен или имаш ептен бујна имагинација, трето нема.
за макијатото посебно:).
ништо ко така , чаре само камери и снимајте.вака по примерите ке се изнагледаме на вести мито и корупција ако ништо друго. како досега ниеден не се сети да постави една смрдена камера, сигурно поевтино би го коштало од 3000 евра.
за тие 50 денари мислам дека погоре кажав или прашав па ете подвратисе некој пост и прочитај. само еден одговори нешто конкретно сите други приказни си кажвате.
а за сметката моја што ја токмев од кај знајш дали беше моја грешка или незнам што. можи крадев од кај знајш. можи не куцав фискални, давав подмаса. од каде толку сигурен дека работев поштено. и пак нагласив ете сум имал среќа не ми поминала инспекција, ама не дека сум се збунил или така нешто.

Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065
Според сето изнесено на овие неколку веб страници,неминовен е заклучокот Слушај ме што ти велам,но немој ни случајно да си помислил да гледаш што правам.
Во ниедно опшествено уредување не можат да функционираат,селективните примени на законите доколку целта е создавање на здраво опшество. Малку ми е налудничаво тврдењето, дека нештата би можеле така да функционираат, од една страна се проповеда целосно почитување на законите се зборува за Ахнархија а од друга страна се вели ти не треба да бидеш засегнат од тоа што друг не ги почитува законите !? Господа не можете да очекувате граѓанска послушност се додека постојат не-допирливите,тоа е веренижна реакција со таквиот став само се потхранува анархијата, затоа што секој сака да биде дел од тие недопирливи,револтот го дува балонот расте се додека не пукне, тогаш се случуваат револуции и се менуваат улогите,не ретко и глави се тркалаат.
Читам убедувања дека не треба никој да се угледува на нив, да бевне таа среќа човекот како битие да не беше љубопитно и да не го интересираше што се случува кај соседот, но не е така човекот по природа е завидлив секогаш сака да го има она што го има другиот па и повеќе од тоа. А вие мој драги господа не се убедувајте себеси а и нас дека тоа е нормално,во конкретнава ситуација во Македонија ако некој потикнува анархија тоа е владејачката гарнитура.
Некој би се запрашал зошто државата тапка во место веќе 20 години,некој ги обвинуваат политичките партии кој што биле на власт во Македонија, кога пишувам власт го мислам во буквална смисла на зборот не мислам на даден мандат од народот за управување со државата, подразбирам тотално Деспотско владеење, држава водена со морков и камшик, морковот за оние послушните да има по што да трчаат, камшикот за непослушните.
Како опшество ниогаш нема да застанеме на здрави нозе,барем не до моментот кога сите оние што се обогатија за време на транзицијата не бидат приморани јавно да покажат и ДОКАЖАТ од каде им се парите,да се види дали тоа богатство го стекнале на чесен начин или тоа е стекнато со криминал кон опшествениот имот.
Се дотогаш ке има сомнителни задкулисни игри кој што ке се играат на некоја тетарска бина каде што ние ке бидеме само неми посматрачи.
Чудно е што тие лица кој на украле, приграбиле,уништиле животи сега се обидуваат и културолошки да не обликуваат според нивните поимања и потреби,оа сериозносе случува на секое поле во секојневието, и од нечесен крадец се претопува во “ Снаодлив “ но сега поентата е сосема друга,гледајте но несмеете да допирате. Да јас моето го стекнав нечесно но во тоа нема ништо неморално бидејки тоа што беше ваше сега е мое,но немојте ни да сте помислиле дека Моето повторно ке биде и ваше.
И пред да започнете да плукате кој бил на власт кога беше приватизацијата и за тоа кој е крив,да ве потсетам само дека и во денешната владејачка гарнитура има личности кој токму тогаш го стекнаа своето богатство.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.372
ете најново.
на една друга тема имав пишувано како еден мој пријател кој преку некоја програма за започнување бизнис отвори бизнис. и денеска онака поминав на по едно кафе кај него и баш го прашав што како и ми кажа дека 3000 евра кредит со кој можеш да купуваш опрема, не живи пари.
и на муабетот ете ја инспекцијата.
фино лепо си влезе човекот добар ден добар ден. бла бла бла бла.
и си заминав да не пречам, уствари не ни бев влезен , пред дуќан си седевме.
после се слушнав како помина.
му фалеле некој документи или незнам таму што точно.
море чудо не го казниле со 3000 евра. не го казниле ни со 2000 евра.
уствари не го казниле воопшто, туку само го упатиле на некоја обука во ујп или така нешто, за да слуша предавање или некое упатство за да документацијата му биде се во ред, или што треба да има или да прави. толку ништо повеќе ништо помалце.
така да кога ги читам примерите кои некои тука ги имаат постирано се добива впечаток дека некој шири дезинформации.
што им е финатата само ти е си знаат.
сега кој сака нека верва кој не не, на вас оставам.

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.301
Поени од реакции
3.675
ете најново.
на една друга тема имав пишувано како еден мој пријател кој преку некоја програма за започнување бизнис отвори бизнис. и денеска онака поминав на по едно кафе кај него и баш го прашав што како и ми кажа дека 3000 евра кредит со кој можеш да купуваш опрема, не живи пари.
уствари не го казниле воопшто, туку само го упатиле на некоја обука во ујп или така нешто, за да слуша предавање или некое упатство за да документацијата му биде се во ред, или што треба да има или да прави. толку ништо повеќе ништо помалце.
така да кога ги читам примерите кои некои тука ги имаат постирано се добива впечаток дека некој шири дезинформации.
Цитирај ми еден што во темава има речено дека казниле некој кој има бизнис од тие со “кредит“ од биро за вработување и ќе ти стегнам лајк за информацијава што ни ја кажа...
Алоо бе , тој што по триста листи на чекање конечно му дале таков кредит за само вработивање уште да го казнат, дур тогаш ќе имаш чиста брука “казнет за документ кој бирото не му го дало“ Ако не знаеше ти аплицираш со бизнис план, а тие ти го одобруваат, ако ти одобрат пред да имаш сите документи тие се криви не си ти крив... тие треба да ти кажат што треба да имаш за да ти дадат пари односно исплатат фактурите што ќе им ги однесеш како трошок за старт на бизнисот...

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Денеска и базенот ,,Маркови Кули" со се ресторанот, салата и така натака, замина ,,јабана" од УЈП, продолжува толчењево............

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.301
Поени од реакции
3.675
Денеска и базенот ,,Маркови Кули" со се ресторанот, салата и така натака, замина ,,јабана" од УЈП, продолжува толчењево............
Ами дека панаџур че праеа викендов со посредство на општинариве хахахаха
“пилина“ пееја денес низ чаршија дека имало пред салида растоварање на кумановски автобус со доста костумосани во него. Ќе видиме утре/денес (пошо 3 сабајле ) шо пазарен ден ќе е, и дал убаво ќе испазарат записници со илјадарки евра на нив... И да, Бонтонот е од кај нив (власта), ама јбг не е под заштита на Шчипоња...

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
ете најново.
Ако е прва забелешка те праќаат на обука предавање, вториот пат доаѓаат да се осигураат дека се е според прописите, па ако не е тогаш имаш уште некое советување.
После тоа секој нареден пат ако видат прекршување ти пишат казна.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.372
Цитирај ми еден што во темава има речено дека казниле некој кој има бизнис од тие со “кредит“ од биро за вработување и ќе ти стегнам лајк за информацијава што ни ја кажа...
Алоо бе , тој што по триста листи на чекање конечно му дале таков кредит за само вработивање уште да го казнат, дур тогаш ќе имаш чиста брука “казнет за документ кој бирото не му го дало“ Ако не знаеше ти аплицираш со бизнис план, а тие ти го одобруваат, ако ти одобрат пред да имаш сите документи тие се криви не си ти крив... тие треба да ти кажат што треба да имаш за да ти дадат пари односно исплатат фактурите што ќе им ги однесеш како трошок за старт на бизнисот...
има една народна која вели вака.
на човек сосила можеш да му земеш само.
да му даден сосила неможеш. дајму ке го фрли!
сега ако ти си во некој филм влезен дека кредит за бизнис можеш да земеш само со тешки партиски врски, дека ако не си партиски неможеш ни да имаш бизнис и уште незнам што друго ти се мота низ главата или ти кажале , тука не можам ни јас ни никој друг да ти поможи. едноставно тоа е твое мисење и макар било и грешно сепак е твое мислење и си го цениш.
јас не можам да кажам за сите случаи конкретно кој зел како зел и дали има јаки врски или не, ама за овај ете можам.
нити е партиски врзан, нити има јаки врски. дури не е ни од битола, фирмата му е регистрирана во друг град, тука има само филијала или изложбен салон. значи исто како да му дошла инспекција од друг град. друго незнам што да ви речам, терајте си како ви одговара, тешете се или кукајте. тоа на вас оставам. како што реков, сосила на човек можеш да му земеш, а му дадеш неможиш, ке го фрли.
--- надополнето: 13 јуни 2012 во 11:13 ---
Ако е прва забелешка те праќаат на обука предавање, вториот пат доаѓаат да се осигураат дека се е според прописите, па ако не е тогаш имаш уште некое советување.
После тоа секој нареден пат ако видат прекршување ти пишат казна.
па многу јасно.
на паметниот и еднаш му е доволно.
ајде првиот пат незнаеше, вториот и така и така( за ова незнаев), ама после што е оправдување ако и понатаму и покрај советувањето и опомената пак имаш грешки.
колку пати треба да те пуштат на советување или да ти прогледаат низ прсти за да евентулано почниш да работиш како што треба. значи не дека незнаеле туку ете ако се можи.

Kajgana Shop

На врв Bottom