Дали богатите се скржави?

Што мислите дали богатите се скржави?

• Вкупно гласачи
    286
Член од
31 декември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
1
Зависи од карактерот и човекот

:helou:

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Најголемиот дел од богаташите се скржави и алчни за пари. Впрочем ставете се на нивно место ќе гледате и вие со други очи. Нивното оправдување би било; јас го стекнав моето богатство, со пот (некои на криминален начин), се борев за истото, сега ќе им го делам на некои "мрзливци" кои не умеаат и не сакаат да работат ништо освен питачење и безделничење. Имаше еден социолог кој го оправдуваше ова однесување на богатите, односно мрзливоста на сиромашните само не ми текнува на името :toe:

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Ke dadam samo eden primer,covek koj ima cetiri milioni evra po banki niz evropa(go znam licno)den denes vika:nemam pari za na odmor(primer).Ili mu pagaat 20centi vo kutija so francuski lepcinja(na rabotno mesto)i toj zima ja prevrtuva cela kutija da si gi najde 20centi.Zatajuva danok od drzavata,krati od vrabotenite(toa sto najnormalno zakonski bi im sleduvalo)i pak na krajot vika:Nemam pari!A da ne zborime da dade ili podeli nesto so nekogo.Nema sansi!Doaga majka mu so prijatelka vo negovata picerija i toj ja nudi so sok majka mu a za prijatelkata go boli uvo,pa sega videte dali bogatite se skrzavi ili darezlivi.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.848
Поени од реакции
8.385
Ke dadam samo eden primer,covek koj ima cetiri milioni evra po banki niz evropa(go znam licno)den denes vika:nemam pari za na odmor(primer).Ili mu pagaat 20centi vo kutija so francuski lepcinja(na rabotno mesto)i toj zima ja prevrtuva cela kutija da si gi najde 20centi.Zatajuva danok od drzavata,krati od vrabotenite(toa sto najnormalno zakonski bi im sleduvalo)i pak na krajot vika:Nemam pari!A da ne zborime da dade ili podeli nesto so nekogo.Nema sansi!Doaga majka mu so prijatelka vo negovata picerija i toj ja nudi so sok majka mu a za prijatelkata go boli uvo,pa sega videte dali bogatite se skrzavi ili darezlivi.
Па ако вели дека има пари ,тогаш се живо и диво ќе му бара на заем.

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Па ако вели дека има пари ,тогаш се живо и диво ќе му бара на заем.
Pa dobro ama nikoj ne go tepa po usi da gi dade ako ne saka,neli?Kako i da e me vadat od takt takvi luge zosto moraat da kukaat?Mislam javna tajna e deka covekot ima pari.

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
јас мислам дека не.. нормално за да станеш богат треба да бидеш мудар и скржав ама тоа ако се работи за милионери, а иначе просечно богати луѓе не се скржави напротив дарежливи и хумани

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Зависи. Не сите богати се скржави. Но најголемиот дел од богатите го чуваат премногу алчно она што го имаат.
Но, тоа е многу нормално од причина што човекот колкуповеќе има толку повеќе сака. Ненаситни сме, и алчни за се’, а највеќе за финансиски средства.
Со погорниот пост на Македон91 воопшто не се согласувам. Па најголемиот дел од богаташите денес се богаташи благодарение на парите кои се вонивното семејство стекнати пред самите тие да го добијат во свои раце.
А пак уште нешто многу полошо што прочитав дека сиромашните биле мрзеливи. Баш сиромашните работат каде каде повеќе од богатите. Богатите вложиле труд во учење, ама пак затоа не вложуваат во работа, а сиромашните обратно.
Краен заклучок ми е дека во глобала сите со малку повеќе финансии се доста скржави личности.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Пример тој хрватот, мангупот на ТВ шо го има секој втор ден, шо пцуе ве живо и диво зашо никој не го занима, тренер е на динамо, или менаџер, незнам.
Типот има милиони, а искача у тренерки.
Знаеш како ги направил милионите?
Сеа ќе ти кажам..
Порано на стадионите, нормално, немало столиња, туку само бетон, и луѓето седеле на мали седишта од стиропор, само гзот колку да ти го собере..
Е сеа, знаш порано, на утакмици у Југославија се идело масовно, од младо до старо, сите стадиони на СЕКОЈА утакмица биле пуни. Тие стирпорчиња си ги купуваш пред да влезеш за 5 денари, колку да е, и после нормално, не се замараш за тие 5 денари, и го оставаш таму стиропорчето.
Епа мангупов, со уше неколку другари, се договараат со чуварите, после утакмица, влагаат, ги собираат тие илјадници картончинња, ги зимаат, и ги шиткаат истите за следна утакмица по 5 денари, и така после утакмица пак ги зимаат, па пак ги продаваат..
Типот после секоја утакмица, со ВРЕЌИ ги собирал парите и ги носел дома.
Ете, мала идеа, ама јебеш га, на него му текнало.
На Рокфелер му текнало да шитка нафта, у право време.
На Гејтс му текнал оперативниот систем Windows кој е сега нај користен..

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Си биле штурецот и мравкатаааа. И мравката, вредно секој ден собирала храна за да и се најде во зимаааа. А штурчо? Е штурчо со својата виолина свирел ли свиреееел. Така цееееело лето и дел од есента, се додека не почнале студови. Тогаш мравката се повлекла во својата дупка и била подготвена да го помине зимотоооо. Започнале студови, а штурчо! Штурчо? Еее сироти штурчо си ја ставил виолината под рака и почнал да бара хранаааа. Арно ама храна немало никадеее. И! Се досетил штурчо дека мравката собрала храна и си рекол: Ќе одам кај мравката, таа има храна, а и мала е, не може се да изеде! И така ете ти го штурчо пред вратата на мравкатаааа. Чук! Чук!......Кој ееее? Јас сум, штурчо! Отвори мравке!.....(се отворила вратата) Што е штурчо? Мммм, аааа мравке, мм немам што ммм да јадам. Имаш ли малку да ми дадеш нешто за јадење?.... Еееееее штурчо, штурчо, летото кога собирав храна ти не ме ни забележуваше. А сега? Е сега оди повторно свири.

Реалноста е сурова колку и да мислиме дека сме хумани, доволно е само за момент да се најдеме во кожата на богатите па ќе осетиме дека некои работи се така. Оваа дискусија што ние ја водиме, ја водиме од позиција на сиромаси па постапките на богаташите ни изгледаат нелогични.

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.581
Поени од реакции
6.299
некои се некои не се!повекето се скржави ни има и добри!:toe:

Член од
12 декември 2008
Мислења
1.553
Поени од реакции
101
Богатите се скржави ! ! !Лакоми се за пари иако многу имаат.Уште ќе почнат и хартијата да ја перат и сушат по одење во ВЦ.

Член од
13 декември 2008
Мислења
449
Поени од реакции
16
не може да ги класичицираме сите богати само како скржави или само како дарежливи. Иако мислам дека повекето се дрчни копилиња,а другите кои глумат хуманитарци донираат пари само за да не плакаат данок

blaster1

Искусен Кајганџија
Член од
16 декември 2008
Мислења
777
Поени од реакции
26
И да и не.Зависи од човекот,од кој тип на карактер е...и др.
:salut:

К

*Каталонец*

Гостин
Јас мислам дека сето тоа зависи од карактерот на личноста.

Kajgana Shop

На врв Bottom