Дали богатите се скржави?

Што мислите дали богатите се скржави?

• Вкупно гласачи
    286
V

Vollstandig

Гостин
Кога има некој сака уште повеќе. Кога имаш пари си штедлив, кога си слаб со пари трошиш упм, така да , конечен одговор под а) Богатите се скржави.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Siromaviot poveke dava i pomaga eve od moe iskustvo, bogatite se stipsi i od niv nemas korist samo steta osven ako ima nekoe fajde sto se kao bogati no realno poise imas korist od siromavite oni sto imaat poveke davaat.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
кратко и јасно НЕ .... може да биде скржав може и да не биде скржав

Член од
4 ноември 2011
Мислења
9
Поени од реакции
3
Ako gi nasledile tie pari od predhodnite generacii togas garant se skrzavi i zatoa se bogati :) no, ako gi stvorile tie pari so pot ili pak bile siromasni pa napravile nesto i se zbogatile, ili dobile na loto nema da bidat skrazvi zatoa so znaat kakov e normalniot zivot :)

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Ako gi nasledile tie pari od predhodnite generacii togas garant se skrzavi i zatoa se bogati :) no, ako gi stvorile tie pari so pot ili pak bile siromasni pa napravile nesto i se zbogatile, ili dobile na loto nema da bidat skrazvi zatoa so znaat kakov e normalniot zivot :)
По мое искуство, оние кои подоцна од сиромашни преминале во богати биднуваат по скржави па дури се менуваат и во карактер, исклучоци има. А оние родени богаташи ги има и скржави и дарежливи. Е сега се е до имунитет. Ако си роден имун на пари, ист ке си и со пари и без пари. Повеќето со таков имунитет што ги знам се родени богаташи. Пример другар ми е богат, он за мене е Бил Гејтс, некад се чудам уствари зашто се дружи со мене :)

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Не можеш да генерализираш и да ги ставиш сите во ист кош. Неправедно е. Ко да нема некои кои не се богати и се скржави.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Dali bogatite se skrzavi. Jas mislam deka pogolemiot del se zosto ne davaat donacii, pa i da dadat nekoja ke bide 5 cifrena brojka vo sporedba so nivnoto ogromno bogatstvo. Kako sto rekov ima nekoj ama so isklucoci.
А што мислиш ти, како се збогатиле?

К

Кнез Мишкин

Гостин
Како викаат старите: „Кај сиромашен да се најадеш, кај богат да се нагледаш“. До сега се покажа барем во мој случај дека се скржави.

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Зависи до луѓето, не сите имаат исти размислувања и ставови. Ама според мене во најголемиот број се скржави, и ги преценуваат парите иако знаат дека некој работи не се купуваат со пари,
но некој луѓе се продаваат за пари. ;)

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
Богатите немаат милост
Живот | 12 август 2011
Ви текнува на ситуацијата кога добро ситуиран, дотеран и полн со кеш маж поминува покрај скитник кој моли за некој денар, а овој ладно одговара дека нема, по што останувате со прашалници? Научниците имаат објаснување.

Истражувањата покажуваат дека богатите луѓе се себични, а концентрацијата на сопствените интереси им овозможува да се збогатат. Немаат емпатија за туѓите финансиски проблеми и незаинтересирани се за заедницата.

Така велат резултатите на студијата направена на Универзитетот во Калифорнија, која всушност опфатила 12 одвоени научни студии за човековото однесување, како и тестирање на група луѓе.

На различни луѓе им бил следен разговорот.Богатите луѓе биле повеќе расеани, често го проверувале својот мобилен и избегнувале контакт со очи. Оние со пониски примања имале посилен контакт и биле заинтересирани за разговорот.

Водителот на истражувањето, социологот Дачер Келтнер, објаснува дека богатите често имаат недостаток на емпатија и алтруизам и тешко или никако не ги разбираат луѓето кои одвај „врзуваат крај со крај“, а се ориентираат само на своите проблеми.

Тој вели дека всушност вишокот пари ги „расипува“ луѓето, т.е. ги прави помалку чувствителни на туѓите проблеми, пренесува Daily Mail.

„Идеологијата на сопствениот интерес силно е присутна кај моќните луѓе, кои благодарение на неа често се збогатуваат. Луѓето со помали приходи се повеќе социјално ориентирани и способни за емпатија“, објаснува Келтнер.

S

Shellshock nam67

Гостин
Не сите, ама 80% - 90% се.
99,9999999 se skrzavi inaku kako bi dosle toa toa bogastvo
--- надополнето: 19 ноември 2011 во 18:21 ---
По мое искуство, оние кои подоцна од сиромашни преминале во богати биднуваат по скржави па дури се менуваат и во карактер, исклучоци има. А оние родени богаташи ги има и скржави и дарежливи. Е сега се е до имунитет. Ако си роден имун на пари, ист ке си и со пари и без пари. Повеќето со таков имунитет што ги знам се родени богаташи. Пример другар ми е богат, он за мене е Бил Гејтс, некад се чудам уствари зашто се дружи со мене :)
ali kaj bogatite sekogas ce vladee stravot deka eden den mozebi ce bidat siromasni toa im e najgolem strav zato i trupaaat celo vreme bogastvo

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Ne bi rekol deka se skrzavi.Mozebi ke sakaat da ti zemat nekoe zalce da
maknat od pindzurot po nekogas ako si im vo blizina i rucas kolku za ater.
No sum videl kako eden od imocnite sigurno vo prvite 10 vo Makedonija
pred crkva (voKuckovo) od site prodavaci na sitnici sto bea tamu im kupuva
po nesto kolku za ater i im dava po 500 denari iako treba 30 ili 50 denari.

Kajgana Shop

На врв Bottom