Во една од десете божји заповеди пишива и не убивај.... И не само во десете Божји заповеди туку никаде не пишува дека требе да се убива, а јас не споменав за убивање.Ако комшијата работи у недела - да го убиеш. Така најверојатно ќе живееш вечно.
(Излез 31:15)
--- надополнето ---
Не знам дали сум одговорил или не...
Не би сакал. Ко што ми здосадуваат работи, најверојатно многу брзо ќе се покајам.
Секако. Се сложувам. Само, проблем е што господ експлицитно бара да го убиеш комшијата што работи на седмиот ден (кој и да е, пошто и тоа е збунка) или детето кое ќе го навреди родителот. Е, сега, како тоа се порамнува со 6-ката, ја не можам да сконтам, ама ова „покај се и све е ОК“ никаде во Библијата не го пишува. Сега што прајме?Во една од десете божји заповеди пишива и не убивај.... И не само во десете Божји заповеди туку никаде не пишува дека требе да се убива, а јас не споменав за убивање.
Секако доколку некој убие човек нема да живее вечно ако не се исповеда кај духовник и покае со сето свое срце и душа.
Што се однесува до комшијата што работи во недела неможеме да знаеме од кои причини го прави тоа. Можеби за сето време на работенето се моли во себеси Господ да му прости а ние однапрад го осудуваме...
Животот вечен се добива со многу трид и пред се големе љубов спрема луѓето...