Дали Скопје треба да биде главен град на Р.Македонија?

BAMARGERA

~Blaugrana~
Член од
18 декември 2005
Мислења
875
Поени од реакции
3
Ova stana prepucavanje na lokalno nivo. Jas sum od Skopje i ne vikam deka eden den ne moze da bidat drugi gradovi glavni ama sto e tuka e samo Skopje vo momentov ima infrastruktura za da bide glaven grad.
 
Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.585
Eh sega i ti BOZINO me pogodi, na "skojanistana" reshi da im go iskalish besot. Jas sum skopjanec i nikako ne gledam na prilepchani kako "prilepchanishtana", tuku bash kako na svoi, kako i jas da sum od Prilep, ili pak Strumica ili Ohrid. Taka se chuvstvuvam koga i da odam vo tie gradovi, ete na temata za Ohrid ne napishav nishto zoshto mnogu me pogodi kritikata kon Ohrigjani, a jas tamu dozhuiveav prekrasni migovi i se' beshe na nivo.

Mnogu me zasega centralizacijata na se' vo Skopje na smetka na drugite delovi na Makedonija. Mislam deka kje e zdravo za site Bitola -- kon koja bi gravitirale i profitirale ushte nekolku gradovi -- da sozdade balans na Skopje. So segashnava postavenost izgleda deka se povekje kje izleguvame od ramnotezha. I zatoa mozhebi treba poleka da se razmisluva na Bitola kako na nov glaven grad. Tehnichki mozhebi ne e izvodlivo sega ili pak ne nabrzina, no toa ne znachi deka ich ne e izvodlivo. Se pochuva so zamisla; ako mozhesh da go zamislish - mozhesh da go napravish.

Eve povtorno da ja vmetnam Bolivija so nejzinite dva glavni grada:

http://www.coha.org/2007/10/04/‘capital-wars’-in-bolivia-reflect-morales-battle-plans-and-his-skills-as-a-tactician/
 

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Eh sega i ti BOZINO me pogodi, na "skojanistana" reshi da im go iskalish besot. Jas sum skopjanec i nikako ne gledam na prilepchani kako "prilepchanishtana", tuku bash kako na svoi, kako i jas da sum od Prilep, ili pak Strumica ili Ohrid. Taka se chuvstvuvam koga i da odam vo tie gradovi, ete na temata za Ohrid ne napishav nishto zoshto mnogu me pogodi kritikata kon Ohrigjani, a jas tamu dozhuiveav prekrasni migovi i se beshe na nivo.

Mnogu me zasega centralizacijata na se' vo Skopje na smetka na drugite delovi na Makedonija. Mislam deka kje e zdravo za site Bitola -- kon koja bi gravitirale i profitirale ushte nekolku gradovi -- da sozdade balans na Skopje. So segashnava postavenost izgleda se' povekje kje izleguvame od ramnotezha. I zatoa mozhebi treba poleka da se misli na Bitola kako na nov glaven grad. Tehnichki mozhebi ne e izvodlivo sega ili pak nabrzina, no toa ne znachi deka ich ne e izvodlivo. Se' pochuva so zamisla; ako mozhesh da go zamislish - mozhesh da go napravish.

Eve povtorno da ja vmetnam Bolivija so nejzinite dva glavni grada:

http://www.coha.org/2007/10/04/‘capital-wars’-in-bolivia-reflect-morales-battle-plans-and-his-skills-as-a-tactician/

Боооо конечно некој шо сфаќа дека не е муабето од локал патриотизам. Едноставно здраво е на економски и финансиски план да се создаде рамнотежа во државата, премногу е централизирано. Како шо спомна, ако Битола е главен град тогаш многу ќе добијат и градови како Прилеп и Охрид шо се многу блиску до Битола.

Не е за инает, држи вода муабето.
 
Член од
19 октомври 2007
Мислења
21
Поени од реакции
0
во моментов не е изводливо да се менува главниот град. прво инфраструктура, па патишта, аеродром...култура. нас денес во главното село ни се случува во самиот центар да ни се прошета некој импровизиран пајтон, овца, кокошка...а па замислете како тоа би изгледало во некое друго село.
децентрализција не се прави со преместување на некое министерство во друг град. тоа е чиста глупост. замислете пекара што има мелница во Скопје, печки во Охрид а управна зграда во Дојран- па како тоа би функционирало???
да мрдне малку таа локалната децентрализација, да се префрлат парите од кај што се земаат, да имаат локалните шерифи повеќе моќ на одлучување па тогаш ќе се види кој за што (не)го бива и кој град колку ќе напредува, кој град ќе може да конкурира за главен. само жалосно е што тоа е во недогледна иднина.
а и што е битно кој ќе биде главен град??? најважно е да си ги средиме градовите пред се да изгледаат на градови, да имаме убаво место за живеење, да имаме култура, да имаме пари, чистота, туристи, кино театар, концертна сала, спортски клубови,...
 
Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940

Боооо конечно некој шо сфаќа дека не е муабето од локал патриотизам. Едноставно здраво е на економски и финансиски план да се создаде рамнотежа во државата, премногу е централизирано. Како шо спомна, ако Битола е главен град тогаш многу ќе добијат и градови како Прилеп и Охрид шо се многу блиску до Битола.

Не е за инает, држи вода муабето.
Ej Синдикат, мислам дека тој и ја наметна целата оваа тема.

Инаку некој кажа битола дека ќе биди некогаш или пак било кој град ќе биди некогаш центар. САмо да кажам дека жителите од Не-Скопје или скопски кажано провинцијалците имаат еден живот (ајде ќе клам некаков просек за кајганџииве бидејки се млади уште некои 60 години)
Значи шо ми е муабето. Како шо се движи целата држава сега значи економски имаме централизиранје во скопје, правсудство -> скопје, влада,сообрание и слични раководни институции -> скопје, образование -> скопје и најболното демографски -> преселба во скопје (ако скопје пред некои 15 години го учевме дека има 400.000 жители, сега можам слободно да кажам дека има 1.000.000 и тоа не сметајќи ги сите оние кои привремено одат да работат,учат и сл). Што значи дека скопје воопшто нее е помалку локалпатриотски ориентирано од битола или некој друг град. Да се вратам на почетокот ко зборав за годините. Сите жители на македонијава наша заслужуваат подеднакви услови за живот како и оние во главниот град. Ако има рамнотежа на силите, фала ви не ми треба иста слика како од скопје во битола. Ако скопје си ја брка работата како главен град и се овозможува развој на останатите градови тогаш нека си седи таму и центарот. Ама од изминатите неколку години не можам ова да го заклучам (па подобра инфраструктура, економија и се шо ќе ви текни имавме пред независноста). Ајде знам оти некој ќе почни да ми бистри политика за дека овие чинат овие нечинат само ќе кажам во контекст на ова ако имало некаква инвестиција досега ако нешто некаде се градело, ако негде нешто се случувало то било во скопје а за во останатите градови нема никаков интерес од државата за некаков развој. Затоа во најлош случај треба барем некаква поделба на земјава (да не ме сфатите неубо)(не независни како држави туку автономни покраини) Пример дури и нешто од типот на Италија, Шпанија(незнам колку е добар пример ова ), Швајцарија ... Каде секоја област самата за себе си одлучва и независи толку од главниот град, а главниот град си седи како центар за целата држава

Ај сега поздрав
 

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Па то е поентата на муабето, ако продолжи во исти правец да се развива државата само Скопје ќе остани како град. Ај Битола, Прилеп, Охрид и Тетово некако можи да се одржат иако и тие катастрофално пропаѓат. Абе во другите градој средни училишта нема бе, а не па факултети. Во Битола има факултети, ама општо познато е дека се, најблаго кажано, срање. Најголем процент од студентите одат во Скопје да студират и најголем процент од нив ќе останат таму да живеат. Не дека не сакат да се вратат во родниот град, едноставно немат услови. Во Битола е невозможно да се најди работно место каде што ќе бидеш добро платен и ќе работиш по струката. Во Скопје за разлика од сите градој многу полесно се наоѓа работа.

Шо значи дека ако не се промени нешто за брзо, Скопје ќе биди единственото населено место во Македонија шо ќе може да се нарече град. И токму поради тоа што Скопје е толку многу поразвиен од сите други градој во Македонија треба да се премести центарот на државата за да се урамнотежи. Според мене најдобро е Битола да е главен град зошто е помеѓу два големи градој Прилеп и Охрид, а тука се и Ресен, Демир Хисар, па и Струга и Кичево.
 

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Треба нормално, ама треба да се афирмираат и другите градови, а не се да биде сконцентрирано на Ск. Чист пример - идам у Прилеп и дознавам дека таму немаат кино! Како е можно? Или еднаш баравме пицерија во Ресен - не најдовме! Значи, сакам да кажам, да, Скопје треба да си остане главен град, зошто тука ни е се, но да се направат напори и во другите градови да има добар дел од тоа “се“...
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
За главен град, Битола...Преку глава ми се паролите и конвоите на „главучи“ низ Скопјево...
 
Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Mozebi naslovot na temava moze i na drug nacin da se prikaze , da kazeme "Dali skopje treba da ostane glavno selo na r.Makedonija". Zasto moze i taka da se kaze e mislam poveke od jasno i ne treba posebno da se objasnuva. Inace se soglasuvam so poveketo komentari koi gi procitav okolu toa deka poradi faktot deka Skopje e glaven grad se zapusteni ekonomski drugite gradovi , posebno vo jugo-istocna Makedonija.Spored mene toa ne moze da se popravi preku nok , poradi toa sto e vo prasanje edna pogresna politika koja e vodena (i se uste e taka) celi 70 godini.Migracijata selo-grad bese i seuste e golem problem vo MK..Vo prilog na toa moze da se dodade i eden segment od nasiot makedonski mentalitet, a toa e po sekoja cena da se napusti periferijata i da se zivee vo Skopje.I tuka moze da se vidi i paradoksot na nekoi clenovi od forumot koi od tipot "glavuci " ili ne znam sto gi opisuvaat skopjanite , a vsusnost skopjani starosedelci ima mnogu malku, sto znaci tie epiteti gi lepite za nekoi bivsi komsii ili rodnini na svoite roditeli , babi i dedovci .Inace se soglasuvam deka mnogu drugi gradovi si ja socuvale svojata originalnost i ubavina sto dolikuva na eden grad. Jas na primer iako sum po majka i po tatko potomok od stari skopski familii , ke kazam deka apsolutno nemam nisto protiv nekoj drug grad da bide glaven, ako toa e nekoe resenie za problemite , samo se plasam deka ne e.
 
Член од
20 септември 2007
Мислења
50
Поени од реакции
0
Skopje otsekogas bil "Prestolnina na RM" i po moi slobodni procenki taka i ke ostane uste dolgo vreme!Nesakam da gi potcenam drugite ostanati gradovi zosto sekoj se odlikuva so svoja avtenticna ubavina !
 
Член од
21 октомври 2007
Мислења
46
Поени од реакции
2
А Неготино?

Зошто никој не го рачуна и Неготино?

Баш е добро...

А и некако се наоѓа во центар...
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Зошто никој не го рачуна и Неготино?

Баш е добро...

А и некако се наоѓа во центар...
Затоа што политиката на форумот е проКавадарчански ориентирана?! Прашај ги администраотирте, можеби намерно ги бришат илјадниците коментари кои го тврдат истото што и ти... :toe:
 
Член од
11 септември 2007
Мислења
188
Поени од реакции
10
Треба или не треба,веќе е касно за да се менуваат такви работи,ама у секој случај,Скопје си е главен град и така и ке остане уште дооолги години. Мислам дека и треба да остане,само треба и да се поработи на другите градови,не сите од другите градови да доаѓаат у Скопје и да неможам на сабајле да стигнам на факултет од гужви у градов.
 
Член од
16 февруари 2007
Мислења
1.196
Поени од реакции
10
a da se zaprasame zasto bi se menjalo?

vaka:
1. skoro edna polovina od zitelite na makedonija ziveat vo skopje i skoro site vraboteni vo administracijata se ziteli na skopje. ako se prefrli glavniot grad od skopje vo bitola ili ohrid aj sto site tie luge ke ostanat bez rabota, noviot glaven grad nema da ima dovolen broj na luge da vrabotat i bi nastanal haos!
2. site javni institucii imaat svoj zgradi vo skopje i ako tie se preselat vo drug grad so ke bide so tie zgradi a i vo drugite gradovi ke treba da se izgradat novi zgradi i samo nepotrebno bi se potrosile ogromni budzetski pari.

imam uste mnogu pricini zasto da ne se menuva glavniot grad koj sega bas nemam vreme da gi kazam!!

sve na sve sobrano: NEMA NIKOGAS DA SE SLUCI!!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom