Дали Скопје треба да биде главен град на Р.Македонија?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Само Скопје има Аеродором. А без Аеродром како денеска?

Охрид ќе колабира, малечок е. А за проширување треба енормно многу пари, а нема причина.
Плус, ако се премести, Скопје ќе замре, а кој и да е тој град нема да се подигне. Вака имаме еден жив град, така нема да имаме ништо, освен мртво Скопје и административно гратче.

Член од
12 октомври 2007
Мислења
26
Поени од реакции
0
bitola e najmakedonski grad..i mislam kako glaven grad na MAKEDONIJA..najubavo ke stoi najmakedonskiot i patriotskiot grad a toa e bitola..grad so ne e podelen kako skopje...nema mn opasnosti..taka da imame povolna klima..za toj epitet GLAVEN..ali toa e toa..nekoj ne mislat taka..pozz

Milanez`

Tutta lα miα vitα...
Член од
6 август 2007
Мислења
14.533
Поени од реакции
5.523
Абе ко што тргнала работава за едно 10-15 години Тетово може слободно да ја преземе улогата за главен град на Р. Македонија.
ништо не бидува од Тетово...знам како е од таму сум...

606

Член од
24 септември 2005
Мислења
511
Поени од реакции
51
Немаме доволно економски ресусри да издржиме еден таков потег. Лично сум за, и има многу причини зошто е тоа добро за Македонија. Најдобро би било да е тоа Прилеп или можеби Штип.

N

n/a

Гостин
Makedonska rabota...:toe:
Pola od vas i ne go cuvte predlogot do kraj i ne go proanaliziravte...
ali zatoa vekje uspeavte da se ispokarate koj grad da go zameni Skopje.
Tehnicki e neizvodlivo...koja zemja ke ja preinacuva be ambasadata od Skopje u Bitola ili u Ohrid,Prilep....itn
zatoa sto na nas ete taka ni ceifnalo?:pos2:
Decentralizacija treba i mora da se napravi uz pomos na politikata...ali vnatresno!So prefrlanje na ministerstva i fakulteti...znaci vraboteni vo administracija i priliv na pari od nadvor vo dadeniot grad.
Po edna soba da iznajmuvaat na studenti i eden kolonijal ili sendvicara da otvorat :toe:...mnogu semejstva vo vnatresnosta ke ziveat mnooogu podobro od sega.
Zalno e kolku se nadvor od krugot vo koj sto vrtat parite...a toa producira redica na nus-efekti koi sto moraat da se anuliraat.

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
Сега засега не е изводливо да се премести главниот град....Прво да се развијат пред се економски па потоа и на територија градовите потоа преместување на главниот град...А за преместување главен град подоцна како потенцијални според мене се Охрид и Битола..Другите немат капацитет.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Не треба. Битола треба да биди и логика има и објаснение и плус то така јас велам. :baeh:

Колку и да сакам Скопје да биди убав град едноставно е одвратен. Според мене е најголема урбанистичка шега на Балканот, исфорсиран град шо не смееше да се рашири толку.

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Skopje e glaven grad i treba da ostane.
Bitola - se poveke propaga.
Prilep - propadnat odamna.
Ohrid turisticko mesto i toa treba da ostane.
Drugite - van konkurencija

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
bitola e najmakedonski grad..i mislam kako glaven grad na MAKEDONIJA..najubavo ke stoi najmakedonskiot i patriotskiot grad a toa e bitola..grad so ne e podelen kako skopje...nema mn opasnosti..taka da imame povolna klima..za toj epitet GLAVEN..ali toa e toa..nekoj ne mislat taka..pozz
Nema mn opasnosti? Pa da nema opasnosti ali ima i premn droga. Ne e opasnost toa?
I use neso.. Da.. Patrioti se bitolcani ama LOKALNI sto ne cini za glaven grad.
Ne sega deka go branam Skopje.. Ama pa taka e..

Член од
7 февруари 2007
Мислења
227
Поени од реакции
0
Значи ако ги гледаме практитките на поголемите држави од нас, би требало Скопје да се смени од главен град, пошто една третина од населението живее таму и сеуште се доселува. Според она што го имам читано, Бразил го промени својот главен град токму поради тоа, но и да им овозможи поголеми услови за развој на градовите во внатрешноста. Но ако ја гледаме реалноста Македонија ке треба многу да вложи и да загуби за промената на главниот град.
Како мој предлог би биле Прилеп, Велес, Кавадарци и Неготино.Многу слабо развиени градови и/или опкружени со такви.
Охрид не го спомнувам затоа што ако би станал главен град, би се уништило се она што го прави убав.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Фаца ќе биди бе Битола да се смени во главен град. Функцијата на главниот град е во него да се лоцирани амбасадите и претставништата, а Битола е историски популарен по тие работи. Премногу е централизирана Македонија и то не е здраво, треба да се огледаме малку на Словенија, каде нема запоставено место. Скопје не е конструиран за да биде толку голем град, од шо се шири неконтролирано ни индустриски дел се знај кај е ни резиденцијален, се е измешано.

И доколку се доспроведе како шо треба децентрализацијата, нема да има толку значење кој е главен град. Аеродром се гради, не е то никаков проблем, проблем се патиштата и многу е отсечена Битола од автопатот, то е според мене најголема причина зошто не треба Битола да биди главен град. Во секој друг аспект е посоодветен од Скопје.

V

Viktoranius

Гостин
Па зошто Скопје да не е главен град....Па најголем е ....најмногу жители има...си заслужува да биде главен град..
Не може Гевгелија или Штип или Струмица да се главни градови.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
ама па затоа може Прилеп да биде ... во центарот на државата е парите кај нас се праат:pipi: ако прпни некој одма:pishtoldz:violent1: уште едно аеродромче вие Скопјанишчава да дојсите и се ке биде ок:back:

Kajgana Shop

На врв Bottom