ЕВРОВИЗИСКИ ПЛУКАНКИ
Kaко што знаете вчера се одржа финалната вечер за избор на ,,најдобра” песна во Европава. Некој би рекол дека е премногу mainstream да се пишува за овој настан, на истиот став стојам и јас, но не успеав да останам имун на глупостите кои ги изначитав по интернетов пласирани од страна на некои забавни емисии, или wannabe ѕвезди кои никој не ги шајкари во Македонијава. Евровизија како настан, јасно ни е на сите во кои рамки се движи, како и секоја работа која се поврзува со политика, така и чудово не може да биде одбегнато од истата.
Најпрвин бев скептик околу нашиот избор за песна, поточно не ги оспорувам квалитетите како вокал на Калиопи, едноставно песната на прво слушање не ме прими. Да бидам искрен, бев пријатно изненаден после настапот на полуфиналната вечер, кога меѓу сите тие претставници, нашата распали со својата, моќност, енергија, пристојност на сцена. Настрана симпатиите дека станува збор за наш претставник од МАКЕДОНИЈА, реално гледано пласман во топ 5 на финалната вечер, би било најдобро отсликување за реално мерило на квалитетот. Една од работите коja најмногу ме израдува е тоа што нашиот народ е обединет како никогаш порано, таква катарза доживеавме со спортските настани, сега ја обновуваме истата нирвана.За радоста да биде поголема од се’, во нештово нема политика. Но по обичај како и секогаш не може да му се погоди на секое Македонче, или поточно секогаш се најдува некој кој ужива да плука по радоста на мнозинството. Исклучок не беше ниту овој настан. Една од забавните емисии си зеде за право да мавни со камшикот на малоумноста по вратот на народот, како демек изборот на песна не чинел, како демек не сме испратиле најдобар претставник, како демек минатите претставници имале поголем успех ( без разлика на оценката која ја дадовме скоро сите едногласно ,,ОВА БЕШЕ НАЈДОБАРИОТ ИЗБОР НА ПЕСНА ДОСЕГА ИСПРАТЕНА НА ОВА НАТПРЕВАРУВАЊЕ”).За да глупавоста биде уште поголема, тие успеаа да ја испратат најголемата навреда кон мнозинството, цитирам - ,,Стварно ни го начука Калиопи!!!”. Aко подобро размислам, станува збор за музичка оценка од страна на лица кои пласираат во најавна шпица како Шеќерко извадил нова песна во која следува неморално исплукување кон се што мрда на оваа земја, како Јелена Карлеуша ја фатиле пијана во 3 часот по полноќ, како Цеца се спремала за некаква турнеја и слични, шундовски, нискокултурни, безвредносни работи. Истите тие кои уживаат во звуците на глупавото, музички невредното, компјутерски составеното, со текстови чија содржина е разбирлива само за нивните мозочни капацитети, бидејќи станува збор за употреба на ,,јака метафора” со ,,огромна’’ порака на крајот од песната , си дозволија за една ноќ да си играат музички експерти од светски рамки. Нивни поддржувачи се секако нивните братучеди, оние лижачи кои составиле песна со спотче, па се лажат дека некогаш ќе наидат на промоција од нивната супер ,,професионална” eкипа, браќата и сестрите на форсираните ,,музичари”, сите оние кои влегуваат под капата на овците кои беа постирани од нивна страна. Тука некаде се надоврзаа и некои личности кои ги примија веќе одамна клоците од народот, па спасот го бараа некаде низ Балканот, каде нивниот образ е сега ,,чист” но за брзо време ќе потони во гнасотиите кои ги оставаат зад себе. Какви и реченици да напишеме, во кои се живо и диво би испокарале, нема да бидат толку глупави и нема да го достигнат нивото на нискост и простотилак како горенаведените. Честито!!!Пред некој ден добив впечаток со изјавата дека го достигнаа дното, но сега заклучив дека лопатата вешто ја криеле во џебот и дека допрва почнуваат да копаатво длабочините. Слободно........... дами (ако можам така да ги наречам оти сега место Д можиме комотно да поставиме С) продолжете со работата, а тоа дали некој ќе ве следи, останува да видиме. Како за крај, сигурен сум дека со изјавите кои беа дадени од нашата претставничка, се разбуди повторно она МАКЕДОНСКОТО во нас, крајот на изведбата, закопувањето на грчкото гејско мангупче, сите тие беа остварувања за восхит. Останете сплотени МАКЕДОНЦИ, така сме посилни од се’.
Нешто кое го напишав за еден блог, кој не го мрзи нека читни.