Гуми (пневматици)

Член од
6 октомври 2015
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво. Нов член на форумов, конкретно бидејќи ми треба совет. Имам ново возило, со летни гуми Континентал 215/55/17 и планирам кога ќе дојдат за менување летните да си продолжам со Континентал. Сега сакам да си земам зимски. Возам секој ден низ град, и релација Струга - Скопје можеби 5 пати во цела зимска сезона. Се распрашав за понуди и добив цени за Данлоп, Мишелин, Нанканг, Корморан и Фулда како гуми кои ги имаат на лагер. Од тоа што го прочитав на форумов гледам дека после 4 години зимските гуми треба да се менуваат заради сушење па би сакал ваш совет околу тоа што да земам, имајќи во предвид дека ми требаат гуми претежно за низ град.

Последно уредено:

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.564
Ама совет му даде..Чешко гомно,пластично,на дожд се лизга како нож низ маргарин..Бегај.
По таа логика сите нови шкоди треба сообраќајки да прават.
Матадор е во сопственост на Континентал, ако си купил стара гума ќе ти се лизга, јас имам зимски гуми матадор, па не можам да се пожалам.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Здраво. Нов член на форумов, конкретно бидејќи ми треба совет. Имам ново возило, со летни гуми Континентал 215/55/17 и планирам кога ќе дојдат за менување летните да си продолжам со Континентал. Сега сакам да си земам зимски. Возам секој ден низ град, и релација Струга - Скопје можеби 5 пати во цела зимска сезона. Се распрашав за понуди и добив цени за Данлоп, Мишелин, Нанканг, Корморан и Фулда како гуми кои ги имаат на лагер. Од тоа што го прочитав на форумов гледам дека после 4 години зимските гуми треба да се менуваат заради сушење па би сакал ваш совет околу тоа што да земам, имајќи во предвид дека ми требаат гуми претежно за низ град.
Па од споменативе, најдобри веројатно се мишелин алпин, па данлоп па натака ... ако не ти е проблем цената земи мишелинки

сите гуми по марка и модел можеш да ги прогуглаш и да видиш какви ЕУ оценки имаат
или па на гумите стои лепенка, изгледа вака

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.912
Поени од реакции
7.007
Ве читам 5-6 страни наназад и ко жени на чешма сте. Гра гра гра...и на крај ништо. Секој ќе си земе според џебот, потребите, желбата да се (не)замара да бара ривјуа или она што ќе му кажат комшиите и во продавница. Моето мислење е дека не џабе се ставени цените на производите што ги купуваме денеска. Што и да е. Не се рекло за џабе, ако не знаеш што е добро, прашај што е поскапо. Е сега има понекогаш исклучоци, ама тоа е ептен ретко и за производи што и на крај краева не е битно какви се, се додека вршат работа. Еве и јас сум за земање зимски гуми сега периодов. Во зима колата се вози исклучиво во град или надвор ако е патот чист, а кога има снег и/или мраз, не ја возам ич. Е сега зимската гума е и за на -10 да ја возиш пример, не мора да значи дека ќе има снег. Самата температура ги менува својствата на гумата. Ново си е ново во секој случај, а башка да не заборавиме на казните, па ако земат да ти мерат длабочина ќе ти отиде една нова гума за казна :D За мојата димензија (205/55/16) цените се од 3000 ден па нагоре, Е сега пример имам пари да ставам и од тие од 6000 ден за гума што се, ама парите ми требаат за друго, а и кој е ќарот? Потребите за зимско возење ги кажав погоре, плус сум крајно внимателен возач, што би рекле пасивен, не се чаламам по пат, во кривини влегувам со прописна брзина, многу ретко претекнувам...изборот би паднал на некоја средна понуда, значи околу 3500-4000 ден за гума. Е сега останува од сите тие, да пробам да изберам најдобрата, барем на хартија. Лани за клиото за татко ми зедовме Фулда зимски, германски гуми, произведени во Франција. Тој ја вози колата секој ден и во секакви услови. За една помината зима, гумите скоро и да не беа истрошени. Ако најдам такви и за мене, можда и такви ќе земам.

A

Avenger99

Гостин
Дечки се мислам за зимски губи сеа да не се многу скапи, гледам овие Фулда, Дебика.. Мислење за нив? Или предложете некои други?![DOUBLEPOST=1444833944][/DOUBLEPOST]Што ни избрале меѓу Nexen и Debica? Nexen e 2800 денари a Debica 3000 денари. Се работи за 205/55/16 гуми

Последно уредено од модератор:

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Дечки се мислам за зимски губи сеа да не се многу скапи, гледам овие Фулда, Дебика.. Мислење за нив? Или предложете некои други?![DOUBLEPOST=1444833944][/DOUBLEPOST]Што ни избрале меѓу Nexen и Debica? Nexen e 2800 денари a Debica 3000 денари. Се работи за 205/55/16 гуми
Дебиката е од Полска,Нексен-от Кина или Кореја..Возам Дебика,задоволен сум и од шарата,и од држењето на патот..Фулдата се дупло поквалитетни и од Нексенот,и од Дебиката заедно..Али и се поскапи.Јас би ти препорачал Тигар Винтера,бидејќи Мишелин има големо влијание во производството и продажбата на Тигар-от..А не се ни скапи многу.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.564
Земи си матадор

A

Avenger99

Гостин
Лошо искуство иам со Матадорот, а па Тигарот сите ми го ругаат.. Незнам што да правам има уште доста време. Ми даваат и Сава Ескимо ХП за 3500 денари[DOUBLEPOST=1444851443][/DOUBLEPOST]http://www.oponeo.co.uk/tyre/nexen-winguard-sport
Доста позитивни коментари за Nexenot

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Лошо искуство иам со Матадорот, а па Тигарот сите ми го ругаат.. Незнам што да правам има уште доста време. Ми даваат и Сава Ескимо ХП за 3500 денари[DOUBLEPOST=1444851443][/DOUBLEPOST]http://www.oponeo.co.uk/tyre/nexen-winguard-sport
Доста позитивни коментари за Nexenot
Земи си сава, за зимски на сите службени им ставија такви и на мали количиња и на комбе ... добро се покажани сава ескимото

нексен да не е маде ин кина гледај

A

Avenger99

Гостин
Земи си сава, за зимски на сите службени им ставија такви и на мали количиња и на комбе ... добро се покажани сава ескимото

нексен да не е маде ин кина гледај
Се мислам искрено меѓу Ескимото и Нексанот, иам уште малце време да се одлучам, кај нас на работа еден има ставено Нексен и вози по 25 илјади годишно и вика супер се гумите..

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Тигар Винтера ми истераа 5 сезони сосема коректно. За разлика од Тигар Прима кои после четвртата станаа пластика...
Планирам Сава Ескимо за претстојнава зима, па ќе видиме, Сава немам оддамна возено.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Се мислам искрено меѓу Ескимото и Нексанот, иам уште малце време да се одлучам, кај нас на работа еден има ставено Нексен и вози по 25 илјади годишно и вика супер се гумите..
Прашај го каде се произведени и новите од каде се произведени

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Шо гуми се овие , имате искуство semperit m+s speed grip и колку вредат нови?

A

Avenger99

Гостин
Имам 205/55/16 летни гуми, ме советуваат да земам 195/65/15 на челични бандажи као наводно подобро било повисоки и потесни гуми биле подобри за зима?![DOUBLEPOST=1445456159][/DOUBLEPOST]Мислење за Hankook Winter Icept RS 2?

Kajgana Shop

На врв Bottom