Гуми (пневматици)

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Абе остајте тестовите, кажете каде се поефтини низ Скопјево :D
Се зезнав пред минатата година што сменив само 2 предни и сега ми доаѓа пак иста комбинација и никако да искористам од овие 3 плаќаш, 4та гратис :D

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Се зезнав пред минатата година што сменив само 2 предни и сега ми доаѓа пак иста комбинација и никако да искористам од овие 3 плаќаш, 4та гратис :D
Мотоцентар..Гуми.мк..Тој на пкастичарска Мултибренд Беџо мислам беше..Во споредба со цените во Велес беше поефтин за 2-3 стотки..

Член од
11 август 2011
Мислења
23
Поени од реакции
13
Michelin Crossclimate se poveke mi izgleda deka ke bide mojot izbor slednata godina koga ke gi menuvam gumite.
Prvite testovi se deka e bas kako sto ja reklamira Michelin - letna guma koja moze i na sneg da se vozi.
Vo letni uslovi na vozenje treba da e ista kako Energy saver+, odlicna na suvo, nesto poslaba na mokro.
Nema da zgreshish :jeeee: gi vozam od letovo i prezadovolen sum bash i odgovaraat za nashive ulici (so dupki i iskopani) , a na mokro se TOP imav moznost po jaki dozdovi da gi testiram lepat kako na suvo !!!

Последно уредено:
Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
Nema da zgreshish :jeeee: gi vozam od letovo i prezadovolen sum bash i odgovaraat za nashive ulici (so dupki i iskopani) , a na mokro se TOP imav moznost po jaki dozdovi da gi testiram lepat kako na suvo !!!
Sto pari gi zema i koja dimenzija, od kade. Prasav koga gi donesoa vo olimpiko, negde Juni, mi rekoa 6.350 za 205/55r16[DOUBLEPOST=1443769762][/DOUBLEPOST]
Najgolema greska e kupuvanje samo 2 gumi.
Treba da se izrotiraat napred-nazad otprilika na 10.000km ili ednas godisno, zavisi kolku se vozi. Nema da ima razlika togas vo istrosenost pomegju predni-zadni.
Koga ke slusnam muabet "mozes da si zemes dve zimski za zimovo", mi se povrakja :pov:

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Sto pari gi zema i koja dimenzija, od kade. Prasav koga gi donesoa vo olimpiko, negde Juni, mi rekoa 6.350 za 205/55r16[DOUBLEPOST=1443769762][/DOUBLEPOST]

Treba da se izrotiraat napred-nazad otprilika na 10.000km ili ednas godisno, zavisi kolku se vozi. Nema da ima razlika togas vo istrosenost pomegju predni-zadni.
Koga ke slusnam muabet "mozes da si zemes dve zimski za zimovo", mi se povrakja :pov:
Таква ја има купено, двете нови и беа уште тогаш, двете стари...немаше потреба да фрлам џабе пари

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не знам што менува толку етикетирањето на гумата, со квалитетот на гумата...Буквално истата гума може да има различни карактеристики во однос на големината.
Мене ми се сосема релевантни ADAC тестовите.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.933
Поени од реакции
8.565
Не знам што менува толку етикетирањето на гумата, со квалитетот на гумата...Буквално истата гума може да има различни карактеристики во однос на големината.
Мене ми се сосема релевантни ADAC тестовите.
Гуми се купуваат по потреба, а не за "чалам" :pos:

На македонските патишта и средна класа гуми дури и пониска класа би завршиле работа, пошо патиштата и онака се срање а и 80% од колите се 10+ стари па некоја голема брзина и не може да се развие.

Ако минуваш 10 000 километри годишно (што за нашата територија се дури и многу) не се исплаќа ама ич да земаш премиум бренд пошо за 3 години гумата која марка сака нека биде ќе биде срање.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

На македонските патишта и средна класа гуми дури и пониска класа би завршиле работа, пошо патиштата и онака се срање а и 80% од колите се 10+ стари па некоја голема брзина и не може да се развие.

Ако минуваш 10 000 километри годишно (што за нашата територија се дури и многу) не се исплаќа ама ич да земаш премиум бренд пошо за 3 години гумата која марка сака нека биде ќе биде срање.
Ти кажувам дека не можеш да се водиш со етикатата како главен репер колку е некоја гума квалитетна како што ми постираше.
Ако пример Континентал ТС 850 што ја есапат за најдобра зимска гума во претходниве две години за 195/65/15 има етикета Ц/Ц, за големина 185/60/15 има етикета Е/Ц.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
При купување гуми се водам од неколку правила:

1. Купувам НОВИ гуми, цел сет, никако половни. Било која нова гума е подобра од секоја половна!
2. Двете возила минуваат 4-5000 годишно, што значи дека фрлам гуми на пет години со поминати 20-25000 км. Шарата обично стои околу 3-4 мм, ама не ги бива... станати пластика, ситни пукнатини по нив... не бива...
3. Моментално на едната возам Сава, во димензија 145/70-13 на другата Дебица 195/55-15. За град се одлични, па и за оние подолги патувања во државата и вон неа. Да минував некои сериозни километражи, да патував често... ќе размислував за нешто како Мишлен или Континентал... вака нема смисла да давам пари за нешто што максимално не го искористувам.

Член од
11 август 2011
Мислења
23
Поени од реакции
13

185/65 R15 od bugarija gi kupiv za po 3600 denari edna a ovde u olimpiko mi baraa 4850 za edna ludaci imashe baska i nekoj popust juli mesec kaj bugarive i epten super pominav
http://diana-ltd.com/tire?7117 tvojte okolu 5000 denari se kaj niv maloprodazna cena :aplauz:

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
185/65 R15 od bugarija gi kupiv za po 3600 denari edna a ovde u olimpiko mi baraa 4850 za edna ludaci imashe baska i nekoj popust juli mesec kaj bugarive i epten super pominav
http://diana-ltd.com/tire?7117 tvojte okolu 5000 denari se kaj niv maloprodazna cena :aplauz:
Ne e mala razlika. Mislam deka bi trebalo i kaj nas malku da gi namalat, sepak bea epten taze model letovo. No sigurno ne kako vo Bugarija.
Ama rabotata e sto ne odam natamu, taka sto nemozam da gi iskoristam nivnite ceni.[DOUBLEPOST=1443822262][/DOUBLEPOST]
При купување гуми се водам од неколку правила:

1. Купувам НОВИ гуми, цел сет, никако половни. Било која нова гума е подобра од секоја половна!
2. Двете возила минуваат 4-5000 годишно, што значи дека фрлам гуми на пет години со поминати 20-25000 км. Шарата обично стои околу 3-4 мм, ама не ги бива... станати пластика, ситни пукнатини по нив... не бива...
3. Моментално на едната возам Сава, во димензија 145/70-13 на другата Дебица 195/55-15. За град се одлични, па и за оние подолги патувања во државата и вон неа. Да минував некои сериозни километражи, да патував често... ќе размислував за нешто како Мишлен или Континентал... вака нема смисла да давам пари за нешто што максимално не го искористувам.

Jas momentalno vozam Continental, so koi imam 57.000km pominato do sega. Dve imaat okolu 4mm ostanato, drugite dve nakaj 5mm (sega gi staviv napred ovie). Ne se kako koga bea novi, posto togas bea ludnica, no imam potpolna doverba vo niv i na dozd. Nikakvi puknatini nemaat, normalno.
Toa e premium brend, a Sava, Debica i slicni tretorazredni gumi normalno deka nema da gi biva ni na pola od taa kilometraza.
I na kraj koi gumi se poeftini?

Последно уредено:

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
57000 κм а гумата нова...т. е потρошени 3-4 мм од шаρата. Ај немој таκви муабети. Животниот веκ на гумата е толκу.
Башκа оние 15 κи κои ги спомнав, на κолата имаше оρигинални Мишелин пилот пρимаси. Издρжаа 5 години односно 22-23000 κм. После иаκо шаρата беше 4-5 мм моρаше да ги менам. Напуκани беа и κолата веќе не се дρжеше на патот κаκо што тρеба

Член од
24 септември 2013
Мислења
344
Поени од реакции
317
57000 κм а гумата нова...т. е потρошени 3-4 мм од шаρата. Ај немој таκви муабети. Животниот веκ на гумата е толκу.
Башκа оние 15 κи κои ги спомнав, на κолата имаше оρигинални Мишелин пилот пρимаси. Издρжаа 5 години односно 22-23000 κм. После иаκо шаρата беше 4-5 мм моρаше да ги менам. Напуκани беа и κолата веќе не се дρжеше на патот κаκо што тρеба
Znam deka zvuci nerealno, no i jas sum iznenaden od toa kolku ne se trosat Continental-kite. Inace stanuva zbor za OEM gumi (premium contact) na opel astra, koi po pravilo i pomalku se trosat od tie za redovna prodazba. I gledam niz gradov astri koi seuste se so tie gumi a po brojot na registracijata tuka negde sme so starost.
Isto i Bridgestone er300 izdrzuvaat jaki kilometrazi. Ovie mislam deka moze da se najdat kaj nas vo prodazba vo OEM varijanta za Mercedes, BMW ili Audi (vo dimenzija 205/55r16). Bez problem se vozat 70000km, gi ima kumot moj i e skoro 70-ka.

Black Hok

CRUISE
Член од
11 декември 2012
Мислења
2.351
Поени од реакции
1.219
Ne e mala razlika. Mislam deka bi trebalo i kaj nas malku da gi namalat, sepak bea epten taze model letovo. No sigurno ne kako vo Bugarija.
Ama rabotata e sto ne odam natamu, taka sto nemozam da gi iskoristam nivnite ceni.[DOUBLEPOST=1443822262][/DOUBLEPOST]

Jas momentalno vozam Continental, so koi imam 57.000km pominato do sega. Dve imaat okolu 4mm ostanato, drugite dve nakaj 5mm (sega gi staviv napred ovie). Ne se kako koga bea novi, posto togas bea ludnica, no imam potpolna doverba vo niv i na dozd. Nikakvi puknatini nemaat, normalno.
Toa e premium brend, a Sava, Debica i slicni tretorazredni gumi normalno deka nema da gi biva ni na pola od taa kilometraza.
I na kraj koi gumi se poeftini?
Савата не спаѓа во треторазредни гуми,туку во втора класа,како Ханкок,Вредештејн,Спортива..На Апенот гумите се Савини и предната и задната,апенот го имам од 2002 година НОВ од продавница земен,а ќе тераат уште 10 години најмалку..Штета што не ги направиле тубелес..

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Гума изработена 100% од природен каучук брзо се троши.
Колку помал сооднос на каучукот со други додатоци толку е попластична гумата па бавно се троши
Квалитетната гума трае 12-15к километри кои можеш да ги поминеш за 1,2,5 или 10 години
Најквалитетната гума не трае ни една трка во F1

Имам гума гланц нова гума стара 20 години ама е резервната и два три пати дали е употребаена

Kajgana Shop

На врв Bottom