- Член од
- 11 март 2015
- Мислења
- 1.117
- Поени од реакции
- 982
Потполно си во право мајсторе...Јас наидов на ситуација кога професорката по македонски ме убедуваше дека нема прави Скопјани и дека сите сме дојдени од село. Кога и кажав дека со векови моите живееле во Крњево одговорот беше : "Ете гледаш ти реков дека си од село"Не можеш да докажеш. Ние сме мизерните, жители на град што по грешка е главен...Тие како дојдени имаат секакво право да се вработат и да окупираат територија, а ние да си ќутиме. Не им било развиено, немало факултети, не знам што. Не е тоа проблемот. Пред некое време имаше дебата за изгледот на ГТЦ. Е, замисли сега, од сите што си кажуваа мислење ЗА или ПРОТИВ, најгласни беа тие од Охрид, од Штип, од Свирипичино... Проблемот е пикање нос во туѓи работи. Генетика е во прашање.
Имам јас пример за тоа како се однесуваат други градови кон скопјани. Имаше оглас за мрежен инжињер во Струмица (фирмата не ја памтам, кого не го мрзи нека побара неколку месеци наназад) Се јавувам, ме испрашуваат по тел што знам и типот вика:
Одлично, таков ни треба. Кога можеш да почнеш и дали сакаш нешто да прашаш плус?
Можам да почнам од утре, ама прво да прашам нешто. Колку ми е плата?
За тоа ќе зборуваме при потпишување на договор.
Аха, само јас мора да знам веднаш, зашто сум од Скопје.
Имаш драмска пауза и после ми вика:
Чекај да го прашам претпоставениот.
За 10 секунди, на телефон го добивам него и одговор:
Дечко, огласот важи само за жители на Струмица.
Мене ми се случило неколку пати да ме одбијат, другото се супер, само поради тоа што не сум од нивниот град!!! А некој лингур ( ДА навреда е и ич не ми чуе, затоа што се изначитав се и сешто против скопјани) од некаде, ќе дојде во Скопје, ќе добие работа и уште ќе плука по градов. Зошто скопјани се одбиваат при аплицирање за работни места во друг град, по основ на жителство? И мене ми е преку к*р од секакви џукели низ град, па кога веќе истите се тука, би сакал јас да одам кај нив. Ама, не! Дома не даваме да дојде скопјанец, а таму ќе плукаме по што стигнеме.
Муабетите за театар, култура... Кого лажете? Знаете колку однадвор дојдени ќе видите во театар? Само оние на ФДУ и плус минус уште некој. Пораснав во Драмски и Театар Центар. Од мои 14 години 3 пати неделно одев. Сега 1-2 на две недели, поради Х причини. Ниеднаш не видов не знам колкав број на луѓе кои не се скопјани. Затоа не кажувајте приказни за мали деца.
Не го оспорувам фактот дека има дискриминација и тоа обострана, мене најмногу ме иритира тоа што некој ке дојде од страна и глуми поголем Скопјанец од Скопјаните, или другата крајност кога за се му е Скопје криво!