"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
Abe sve e u red, neka gi zaposlat u drzavno ama tamu od kaj so dosle.
А чекај малку си необјективен, па така само во општините и јавните претпријатија ќе можат да работат. А министерствата, тие само за Скопјани ли се?

Член од
28 јануари 2015
Мислења
518
Поени од реакции
2.870
Isto. rabotata e tie partiski nacukanite neka gi pratat nazad doma pa tamu da vegetiraat vo drzavno,taka i taka ne rabotat nisto barem ovaka da pridonesat za podobruvanje na lokalniot bdp.
Па ни таму нема место, уште кога видиш дека седат 10 души во канцеларија, се ќе ти биде јасно.

Член од
17 јануари 2014
Мислења
500
Поени од реакции
159
Јас да се прашувам, се би сторил „провинцијата“ да има причина да не оди во Скопје. Некој друг ја распаднал државата на овој план и сега не мислам да туркам ѕид со главата. Не вреди. Караванот (животот) си врви.
Ама зошто јавно искажуваш да се селат во Скопје? Не поттикнувај тогаш.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Па ни таму нема место, уште кога видиш дека седат 10 души во канцеларија, се ќе ти биде јасно.
Ke im dodadat uste dvajca trojca, ne gledam problem. Nema potreba vo Skopje da gi vleckaat.
Tie 10 fikusi doma vo provincija so tie drzavni plati si ziveat mnogu poubavo i pokvalitetno nego tie nivnite kolegi so nepotrebno gi naseluvaat vo Skopje.[DOUBLEPOST=1427891205][/DOUBLEPOST]
Мене душата ме боли кога гледам како се распаѓа „внатрешноста“. Ама не сакам да бидам лицемерен. Секој има еден живот и треба да го проживее што подобро и поквалитетно. А во МК, Скопје нуди далеку подобри и поквалитетни услови за живот. А ти, ако не сакаш да распаѓаш држави, ако не си од Скопје, повели да живееш во Берово, Демир Хисар... страшно ќе си исполнет. Ако имаш работа ќе си најсреќен на светот. А за културно забавен живот... ќе чекаш некоја партија да организира предизборен митин, па да донесе некој пеач да испее некоја песна.
Јас да се прашувам, се би сторил „провинцијата“ да има причина да не оди во Скопје. Некој друг ја распаднал државата на овој план и сега не мислам да туркам ѕид со главата. Не вреди. Караванот (животот) си врви.
Zosto togas prijatelot so raboti u MVR saka so zena mu da se preseli od SK vo Kocani? Zosto vladata toa ne mu go ovozmozuva i ne mu dozvoluva da se vraboti vo kocanskoto mvr?

Последно уредено:
Член од
28 јануари 2015
Мислења
518
Поени од реакции
2.870
Ke im dodadat uste dvajca trojca, ne gledam problem. Nema potreba vo Skopje da gi vleckaat.
Tie 10 fikusi doma vo provincija so tie drzavni plati si ziveat mnogu poubavo i pokvalitetno nego tie nivnite kolegi so nepotrebno gi naseluvaat vo Skopje.
Прво, не сите шо се од прровинција се ``фикуси`` и партиски потрчковци. И може некој сака да напредува во кариера освен да седи таму затворен во една канцеларија до крајот на животот. И кој поубав и поквалитетен живот жити се, освен чистиот воздух? Има 3 кафичи и 1 дискотека и ништо друго, ни кино, ни театар, ни ништо.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Прво, не сите шо се од прровинција се ``фикуси`` и партиски потрчковци. И може некој сака да напредува во кариера освен да седи таму затворен во една канцеларија до крајот на животот. И кој поубав и поквалитетен живот жити се, освен чистиот воздух? Има 3 кафичи и 1 дискотека и ништо друго, ни кино, ни театар, ни ништо.
Mnogu pobliski i pocovecki odnosi megu lugeto, sve e poeftino, sve ti e na dofat dva tri cekori.
Vie si znaete, ko so rekov mazohisti, stvarno ne znam so gledate vo Skopjevo.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Ама зошто јавно искажуваш да се селат во Скопје? Не поттикнувај тогаш.
Затоа што децении наназад се развива и форсира СКОПЈЕ. Се друго остана тешка мизерија. Е па кога е така, ги советувам оние кои чекаат подобро време дека тоа време нема да им дојде. Не ги поттикнувам, само им ја кажувам реалноста. Не секој сака да замине. Оние што се надеваат на нешто.. нека не се надеваат, да не се залажуваме.
Јас Скопје го сметам за сечиј град во МК. Финансиран е од цела МК.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Затоа што децении наназад се развива и форсира СКОПЈЕ. Се друго остана тешка мизерија. Е па кога е така, ги советувам оние кои чекаат подобро време дека тоа време нема да им дојде. Не ги поттикнувам, само им ја кажувам реалноста. Не секој сака да замине. Оние што се надеваат на нешто.. нека не се надеваат, да не се залажуваме.
Јас Скопје го сметам за сечиј град во МК. Финансиран е од цела МК.
So se razvi? Stanovi po 1000e m2 i partiski vrabotuvanja u drzavno. Ima uste nesto da se dodade?

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Zosto togas prijatelot so raboti u MVR saka so zena mu da se preseli od SK vo Kocani? Zosto vladata toa ne mu go ovozmozuva i ne mu dozvoluva da se vraboti vo kocanskoto mvr?
Поединечни примери не се голем показател. Не знам зошто е така. Не сум ни во МВР, ниту некој функционер. На повозрасни години има луѓе, можеби и јас, кои би отишле на друго место, но за помлади.. само Скопје нуди се (во МК рамки).[DOUBLEPOST=1427891924][/DOUBLEPOST]
So se razvi? Stanovi po 1000e m2 i partiski vrabotuvanja u drzavno. Ima uste nesto da se dodade?
Многу друго. Театри, базени, спортски сали, школи, факултети, опера, балет, зоолошка, булевари, болници, клинички центар, итн итн...

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Поединечни примери не се голем показател. Не знам зошто е така. Не сум ни во МВР, ниту некој функционер. На повозрасни години има луѓе, можеби и јас, кои би отишле на друго место, но за помлади.. само Скопје нуди се (во МК рамки).
So se frlaat bombi i pukaat so pistoli po vladata i opsto niz gradov na toa li mislese? So pola godina diseme 10x pozagaden vozduh od normalata (prenaselenost). na toa li mislese?

Член од
28 јануари 2015
Мислења
518
Поени од реакции
2.870
Mnogu pobliski i pocovecki odnosi megu lugeto, sve e poeftino, sve ti e na dofat dva tri cekori.
Vie si znaete, ko so rekov mazohisti, stvarno ne znam so gledate vo Skopjevo.
Абе види сега, и мене ми е поубаво дома да си седам на чист воздух, во мирен град, без гужви, ама ете сум дошла на факултет. Шо треба да седам дома и да не се образовам? Или да не барам работа во Скопје само затоа што сум од провинција? Ако немам простор во мојот град да се вработам и да напредувам, не гледам причина зашто не би го сторила тоа тука. Затоа криви се политичариве, не ви се криви провинцијалците.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
So se frlaat bombi i pukaat so pistoli po vladata i opsto niz gradov na toa li mislese? So pola godina diseme 10x pozagaden vozduh od normalata (prenaselenost). na toa li mislese?
Јас не велам дека задолжително треба да се населува во Скопје. Секој со своите размислувања и потреби. Загаденоста е константна со децении. Зголемена загадувачка индустрија нема значајно, а плус има и уште неколку градови во МК многу загадени, нели?

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Многу друго. Театри, базени, спортски сали, школи, факултети, опера, балет, зоолошка, булевари, болници, клинички центар, итн итн...
Nisto novo barem vo kolicinata na ponudata, se ova postoelo uste odamna. Aa, e vo ovie ustanovi e nacukan prilicno golem broj od tie ne bas tolku taze dojdenci. Po drugite gradovi teatri nema ili propadnale, poso nema interes megju naselenieto.
isto bese i so kinata koga se pojavija VHS kasetite, malce falese i vo Skopje site kina da propadnat. Vo Skopje teatrite vestacki gi drzat podnapolneti, im se nalozuva na osnovnoskolcite i srednoskolcite sakale nejkele da treba povremeno da odat na prestava i da ostavat po nekoja para za toa. Inaku ke skapaat prazni. Vo skoro site gradovi ima inicijativi povtorno da se otvorat kino sali, i toa ke se sluci.
All in all nisto spektakularno, sve so napravile vo SK e e vo funkcija da vrabotat novi i novi partiski fikusi. Da ne se otvori nekoja fabrika slucajno da se zaposli narodot. I vo Skopje sve se ispozatvori i propadna, realno golem del od *skopjanite* nemaat ni za leb.

Член од
28 јануари 2015
Мислења
518
Поени од реакции
2.870
Nisto novo barem vo kolicinata na ponudata, se ova postoelo uste odamna. Aa, e vo ovie ustanovi e nacukan prilicno golem broj od tie ne bas tolku taze dojdenci. Po drugite gradovi teatar nema ili propadna, poso nema zanimanje.
isto bese i so kinata koga se pojavija VHS kasetite, malce falese i vo Skopje site kina da propadnat. Vo Skopje teatrite vestacki gi drzat podnapolneti, im se nalozuva na osnovnoskolcite i srednoskolcite sakale nejkele da treba povremeno da odat na prestava i da platat. Inaku ke skapaat prazni. Vo skoro site gradovi ima inicijativi povtorno da se otvorat kino sali, i toa ke se sluci.
All in all nisto spektakularno, sve so naprajle e vo funkcija da vrabotat novi i novi fikusi. da ne se otvori nekoja fabrika slucajno da se zaposli narodot. I vo Skopje sve se ispozatvori i propadna, realno golem del od *skopjanite* nemaat ni za leb.
Значи, проблемот е до системот и политиката, пак не ти се криви за ова провинцијалците. Имаш уставно загарантирана слобода на движење и избор на живеалиште. Кај мислиш дека ќе ти е добро или кај се снајдеш со работа, со се шо мислиш дека ќе ти треба, оди и готово.

Т

Триптико

Гостин
Не е проблемот кој дошол и зашто дошол, туку како се понаша!
Неможе јас од Скопје да идам во Битола, Охрид, Штип или каде и да е и да јадам гована како тоа се села, не ги бива и нз што а уште седам таму!
Е тука е проблемот другар!
Не можеш да докажеш. Ние сме мизерните, жители на град што по грешка е главен...Тие како дојдени имаат секакво право да се вработат и да окупираат територија, а ние да си ќутиме. Не им било развиено, немало факултети, не знам што. Не е тоа проблемот. Пред некое време имаше дебата за изгледот на ГТЦ. Е, замисли сега, од сите што си кажуваа мислење ЗА или ПРОТИВ, најгласни беа тие од Охрид, од Штип, од Свирипичино... Проблемот е пикање нос во туѓи работи. Генетика е во прашање.

Имам јас пример за тоа како се однесуваат други градови кон скопјани. Имаше оглас за мрежен инжињер во Струмица (фирмата не ја памтам, кого не го мрзи нека побара неколку месеци наназад) Се јавувам, ме испрашуваат по тел што знам и типот вика:
Одлично, таков ни треба. Кога можеш да почнеш и дали сакаш нешто да прашаш плус?
Можам да почнам од утре, ама прво да прашам нешто. Колку ми е плата?
За тоа ќе зборуваме при потпишување на договор.
Аха, само јас мора да знам веднаш, зашто сум од Скопје.
Имаш драмска пауза и после ми вика:
Чекај да го прашам претпоставениот.
За 10 секунди, на телефон го добивам него и одговор:
Дечко, огласот важи само за жители на Струмица.

Мене ми се случило неколку пати да ме одбијат, другото се супер, само поради тоа што не сум од нивниот град!!! А некој лингур ( ДА навреда е и ич не ми чуе, затоа што се изначитав се и сешто против скопјани) од некаде, ќе дојде во Скопје, ќе добие работа и уште ќе плука по градов. Зошто скопјани се одбиваат при аплицирање за работни места во друг град, по основ на жителство? И мене ми е преку к*р од секакви џукели низ град, па кога веќе истите се тука, би сакал јас да одам кај нив. Ама, не! Дома не даваме да дојде скопјанец, а таму ќе плукаме по што стигнеме.

Муабетите за театар, култура... Кого лажете? Знаете колку однадвор дојдени ќе видите во театар? Само оние на ФДУ и плус минус уште некој. Пораснав во Драмски и Театар Центар. Од мои 14 години 3 пати неделно одев. Сега 1-2 на две недели, поради Х причини. Ниеднаш не видов не знам колкав број на луѓе кои не се скопјани. Затоа не кажувајте приказни за мали деца.

Kajgana Shop

На врв Bottom