"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Слободно нека дојдат сите. Нема потреба ни Пехчево ни Прилеп да постојат последниот таму нека угаси светло, и онака немаат воин на коњ и аеродром :D
Па затоа го градат аутобанот ти текнува ? хаха

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Генерално кажано за оваа тема имам добиено 9-ка по Филозофија на факултет. :) Кај интересен професор по филозофија. Човекот вика ајде да разговараме за теми од нашето општество. Јас ја одбрав оваа, пошо ја ептен скопјанец од две страни, добро ќе кажам од моите прадедовци се од познати околни села на Скопскиот реон, али сум чистокрвен за овој округ Скопски.
Сеа викам неколку работи се проблематични и му викам, јас односно моеве поседуваат земја, ама нема кој да ја работи пошто едниов ми е фармацевт од родителиве, другиов машински инжинер, а земја нема кој да работи. Си викам еве во Свети Николе, Штип, Струмица и итн има земја колку сакаш и има пари у тој бизнис, ама детето сакало адвокат да станува у Скопје. Правен ќе учи, наместо земјоделски или нешто биотехнички или што знам ја од таа област нешо. И сеа родителиве од таму мора и стан да купат у Скопје, а за тие пари има Fendt или John Deere (Џондар или Јохандери што би рекле нашиве у истокот) со триста дрембулии за работа на земјава - почвава. И после ќе биде уште побогат од мене, ама они зинале за Скопје, и ни викаат на нас што бе скопски ли да зборам, а ја уствари се трудам литературно да зборам. Што праеш не ин, кога го кажуваш туку те бележи дека си сељак покондурен ;). И му викам на професорот секој да си работи и да се образува во својата област, и во својот град и таму да даде придонес за сите ќе биде поубаво. Ама џабе, едно е јасно во Скопје нема граѓани, туку сељаци покондурени (ова не важи за земјоделци, сточари и фармери :D). Циркуз ми беше за оние што мислат дека дијалектот е ин, фармерки Miss Sixty се машки бренд и ред други работи што затекнав дур бев студент. А јас затоа си излагав у Штип, Струмица, Кавадарци и супер си поминував. :)
Поентава ми е, Скопје го прават луѓето што живеат во него, затоа прифатете ги нашите навики, не ги увезувајте вашите лоши навики и калта (фигуративно). Нив избришете ги убаво, и учете се да бидете како нас Скопјани. Како и да е, кога си во Њу Јорк сакаш да бидеш како нив таму, така да живееш, па дај бе мајкуму еднаш бидете и прифатете да бидете ко Скопјани, дај земи научете нешто од нас.
Не само скопски педерчиња, па прашајте ги сестрите дали е така, ама ај во друга прилика. :)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.802
Поени од реакции
25.250
Па затоа го градат аутобанот ти текнува ? хаха
Ма нека не се замараат ни со тоа, нека субвенцираат уште неколку летови од Скопје. Еве место во Охрид да идеме кај што не неќат или на Пелистер за викенди нека ни направат лет до Барселона, Дубаи, Венеција или Париз...oh wait, we already have that :icon_mrgr:, дајте нешто поегзотично Палма де мајрока, малдивите...

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Interesno i smesno do nekoj stepen. Od kade da pocnam ? Epitetot "cistokrven" obicno se upotrebuva vo veterinarstvoto da se klasificiraaat zivotni....Nego muabetot....Provincijalec,Seljak i skopska kulutra.
Koja e taa skopska kultura? Koi se tie kriteriumi? Po koja osnova nekoj go narekuvate sejlak ...samo zatoa sto e od Debar,Negotno,Kicevo...? Samo zatoa sto Skojpe e pogolemo i ima poveke da ponudi? Dali togas Skopjani se sejlaci,provincijalci za onie od Belgrad,Sofija,Berlin,New York...? Pa duri i imame filozofi so 9tki po ovaa tema! Smesno i zalosno!

Т

Триптико

Гостин
@Smert не е исто продажба на стока по пониска цена колку да вратиш дел од трошоците и самоволно намалување на вредноста на сопствениот труд. Со намалување на плата, хипотетички...до каде би одело тоа? Денес е 12, утре ќе прифатат за 9, задутре за 6... Следната генерација ќе работи за 0 плата, или и за минусна, само да може да каже дека е вработена? Ако живееме купи ден помини, можеш така да размислуваш. На долг рок сите губат. Денешна плата за 5-10 год губи голем дел од својата вредност. Ако се продолжи со " снаодливоста преку намалување на плата да се дојде до работно место" ќе дојде време ние да и плаќаме на фирмата.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
Jas povekje pati sum kazal nemam nisto protiv so dovagjaat, dobredojdeni se site. Ama deka se mazohisti mazohisti se, jebi ga. Nikogas nema da razberam so baraat ovde. Sega i fakulteti imaat doma.
зашто ти припаѓаш во некое село во Радовиш,или Пехчево.Никад нема ни да разбереш,али слободно пресели се и живеј живот од соништата.

Т

Триптико

Гостин
@SuBZerO сељак е карактерна особина, не пишувај ради реда. Скопјани не можат да бидат провинција во Белград, Софија... Ама тие од Ниш, Нови Сад, Крагуевац, Велико Трново, Ќустендил... ДА!

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.257
Eве ти ги условите од Охрид, полуофарбан ѕид
Зошто не го спомнуваш новиот театар во Велес, тоа не важи!?[/quote]

И овие наброениве се ‘реновирани‘, ама ти се фати за сосем шесто нешто.Јас не живеам во Велес.А сите места би требало (колку е повеќе можно) да држат слични инфраструктурни услови.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.802
Поени од реакции
25.250
Interesno i smesno do nekoj stepen. Od kade da pocnam ? Epitetot "cistokrven" obicno se upotrebuva vo veterinarstvoto da se klasificiraaat zivotni....Nego muabetot....Provincijalec,Seljak i skopska kulutra.
Koja e taa skopska kultura? Koi se tie kriteriumi? Po koja osnova nekoj go narekuvate sejlak ...samo zatoa sto e od Debar,Negotno,Kicevo...? Samo zatoa sto Skojpe e pogolemo i ima poveke da ponudi? Dali togas Skopjani se sejlaci,provincijalci za onie od Belgrad,Sofija,Berlin,New York...? Pa duri i imame filozofi so 9tki po ovaa tema! Smesno i zalosno!
Секој град си има свој бит и своја шема и начин на живеење, така и Скопје.

Критериумот е едноставен, ако си дошол да живееш во Скопје адаптирај се на скопјани и скопскиот начин на живеење.

По основа на тоа дали си адаптабилен или не. Ако си адаптабилен и ги прифатиш Скопје без притоа да јадеш трици тогаш никој нема проблем со тебе, не ме нтересира ни од кај си ни што си ни што работиш ни каде имаш завршено... Едноставно битно е да можеме да се разбереме и да комуницираме. Ако не си адаптабилен сеедно од која причина тогаш подобро не доаѓај... Не мешај градчиња, тоа нема врска.[DOUBLEPOST=1427987858][/DOUBLEPOST]
Зошто не го спомнуваш новиот театар во Велес, тоа не важи!?
И овие наброениве се ‘реновирани‘, ама ти се фати за сосем шесто нешто.Јас не живеам во Велес.А сите места би требало (колку е повеќе можно) да држат слични инфраструктурни услови.[/quote]

Секаде се гради каде што има народ, значи според потребите. Со тоа што пола МКД се пресели во Скопје прашање е зошто воопшто веќе да се инвестира на други места? Не ме сфаќај грешно јас би порадо да се гради низ државата и да живнат сите ама тој воз изгледа го пропуштивме. Сега да се развие внатрешноста треба СК да се направи затворен град и да се забрани жителство а инвестициие да се пренасочат надвор до некој степен... За жал тој филм нема да го гледаме, иако е најдобро долгорочно решение никој тоа нема да го прифати

Последно уредено:

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
@SuBZerO сељак е карактерна особина, не пишувај ради реда. Скопјани не можат да бидат провинција во Белград, Софија... Ама тие од Ниш, Нови Сад, Крагуевац, Велико Трново, Ќустендил... ДА!
OK. Da poobjasnam tro...postot (i epitetite sejak provincijalec) bese sklepan vo stilot na "cistokrvnite". Otamu i formuliranoto prasanje.(se nadevam deka ja razbra poentata)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.386
Поени од реакции
18.532
@Smert не е исто продажба на стока по пониска цена колку да вратиш дел од трошоците и самоволно намалување на вредноста на сопствениот труд. Со намалување на плата, хипотетички...до каде би одело тоа? Денес е 12, утре ќе прифатат за 9, задутре за 6... Следната генерација ќе работи за 0 плата, или и за минусна, само да може да каже дека е вработена? Ако живееме купи ден помини, можеш така да размислуваш. На долг рок сите губат. Денешна плата за 5-10 год губи голем дел од својата вредност. Ако се продолжи со " снаодливоста преку намалување на плата да се дојде до работно место" ќе дојде време ние да и плаќаме на фирмата.
Да со овој тренд цената до -10 000 ќе иде,ќе зимаат кредит за да работат. Држи се до локал патриотизмот,за економија не те бива баш. Платата ќе паѓа дур има побарувачка,ако ни на провинцијалецот не му е исплатливо ни тој нема да ја прифати работата.
Генерално кажано за оваа тема имам добиено 9-ка по Филозофија на факултет. :) Кај интересен професор по филозофија. Човекот вика ајде да разговараме за теми од нашето општество. Јас ја одбрав оваа, пошо ја ептен скопјанец од две страни, добро ќе кажам од моите прадедовци се од познати околни села на Скопскиот реон, али сум чистокрвен за овој округ Скопски.
Сеа викам неколку работи се проблематични и му викам, јас односно моеве поседуваат земја, ама нема кој да ја работи пошто едниов ми е фармацевт од родителиве, другиов машински инжинер, а земја нема кој да работи. Си викам еве во Свети Николе, Штип, Струмица и итн има земја колку сакаш и има пари у тој бизнис, ама детето сакало адвокат да станува у Скопје. Правен ќе учи, наместо земјоделски или нешто биотехнички или што знам ја од таа област нешо. И сеа родителиве од таму мора и стан да купат у Скопје, а за тие пари има Fendt или John Deere (Џондар или Јохандери што би рекле нашиве у истокот) со триста дрембулии за работа на земјава - почвава. И после ќе биде уште побогат од мене, ама они зинале за Скопје, и ни викаат на нас што бе скопски ли да зборам, а ја уствари се трудам литературно да зборам. Што праеш не ин, кога го кажуваш туку те бележи дека си сељак покондурен ;). И му викам на професорот секој да си работи и да се образува во својата област, и во својот град и таму да даде придонес за сите ќе биде поубаво. Ама џабе, едно е јасно во Скопје нема граѓани, туку сељаци покондурени (ова не важи за земјоделци, сточари и фармери :D). Циркуз ми беше за оние што мислат дека дијалектот е ин, фармерки Miss Sixty се машки бренд и ред други работи што затекнав дур бев студент. А јас затоа си излагав у Штип, Струмица, Кавадарци и супер си поминував. :)
Поентава ми е, Скопје го прават луѓето што живеат во него, затоа прифатете ги нашите навики, не ги увезувајте вашите лоши навики и калта (фигуративно). Нив избришете ги убаво, и учете се да бидете како нас Скопјани. Како и да е, кога си во Њу Јорк сакаш да бидеш како нив таму, така да живееш, па дај бе мајкуму еднаш бидете и прифатете да бидете ко Скопјани, дај земи научете нешто од нас.
Не само скопски педерчиња, па прашајте ги сестрите дали е така, ама ај во друга прилика. :)
Стар скопјанец,па и ја сум бил.Прадедо ми и баба ми се од Љубанци:icon_lol: Другиот прадедо од Прилеп што се родил и израснал у град е поголем сељак од овие изглеа.
Ако имаат пари стан да му купат и адвокат да стане негова работа,ако немаат ќе ора нивата.Не од што е убаво и има пари,туку од немајкаде.

Незнам зашто твоите прадедовци се населиле во градот,требало да останат и да го развиваат својот регион па и нас ќе не поштедеа од твоиве глупости.

W

wicked_1

Гостин
@SuBZerO на вакви стратегии и бизнис планови
Си викам еве во Свети Николе, Штип, Струмица и итн има земја колку сакаш и има пари у тој бизнис, ама детето сакало адвокат да станува у Скопје. Правен ќе учи, наместо земјоделски или нешто биотехнички или што знам ја од таа област нешо.
греота е да да не се добие 9тка. :icon_lol:

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.257
Секаде се гради каде што има народ, значи според потребите. Со тоа што пола МКД се пресели во Скопје прашање е зошто воопшто веќе да се инвестира на други места? Не ме сфаќај грешно јас би порадо да се гради низ државата и да живнат сите ама тој воз изгледа го пропуштивме. Сега да се развие внатрешноста треба СК да се направи затворен град и да се забрани жителство а инвестициие да се пренасочат надвор до некој степен... За жал тој филм нема да го гледаме, иако е најдобро долгорочно решение никој тоа нема да го прифати
Не.Пола МКД се пресели во Скопје зошто местото е систематски форсирано едно 70 години наназад, грубо уште од периодот на СХС.Али секој со свое мислење.
За другиот дел се согласувам дека возот 90% е заминат.Ама и Скопје не е бунар па се и сешто да се доселиме таму, само на политичарите им е полесно контролирањето кога имаш еден огромен центар во кој се најголем дел од администрацијата и пензионерите првенствено како гласачко тело, па се натака.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.802
Поени од реакции
25.250
Не.Пола МКД се пресели во Скопје зошто местото е систематски форсирано едно 70 години наназад, грубо уште од периодот на СХС.Али секој со свое мислење.
За другиот дел се согласувам дека возот 90% е заминат.Ама и Скопје не е бунар па се и сешто да се доселиме таму, само на политичарите им е полесно контролирањето кога имаш еден огромен центар во кој се најголем дел од администрацијата и пензионерите првенствено како гласачко тело, па се натака.

Значи не е битно дали и како е форсирано. Тој дел нема врска, неможе ни да го смениме. Некој сакал така да биде или си се изборил народот во СК тоа да биде така сеедно... Се согласувам дека политички вака е полесно исто.

Да е до мене би забранил миграција во СК и би инвестирал на другите места, идеата на предходните страни за намалување/ослободување од комуналии за тие што живеат на село е исто добра. Мора нешто да се направи иначе стварно и нема поента да се инвестира на други места.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Секој град си има свој бит и своја шема и начин на живеење, така и Скопје.

Критериумот е едноставен, ако си дошол да живееш во Скопје адаптирај се на скопјани и скопскиот начин на живеење.

По основа на тоа дали си адаптабилен или не. Ако си адаптабилен и ги прифатиш Скопје без притоа да јадеш трици тогаш никој нема проблем со тебе, не ме нтересира ни од кај си ни што си ни што работиш ни каде имаш завршено... Едноставно битно е да можеме да се разбереме и да комуницираме. Ако не си адаптабилен сеедно од која причина тогаш подобро не доаѓај... Не мешај градчиња, тоа нема врска..
E ok de....Kaj e tuka kulturata? Ti navede karakterni\pesonalni osobini. Komunikacija i licni stavovi za gradot ne prestavuvaat nikakvo nivo na kultura. Toa sto tebe ti smeta vardar a na drug ne neznaci deka toj e nekulturen (prvincijalec ili sejlak). Zatoa prasav koi se tie kriterimi za taa skopska ne sejlacka provincijalska kultura?

Kajgana Shop

На врв Bottom