Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.643
Поени од реакции
9.256
Не се сеќаваш колко си глуп? Со 17к+ постови велиш дека сме агитатори и ботови??
Дај кажи како си поминавте годинава на Курултај со вашите браќа.
Еве ти впечатоци од лани:

1691916880115.png

Помеѓу 12 и 14 Август, во Бугач, Унгарија, се одржа по седми пат Курултај - традиционалниот настан на народите од централноазиско потекло

Секоја година претставници на народите од хунско и турско потекло се собираат и го слават нивното заедничко потекло со „заедничко сеќавање на древните традиции“

На настанот учествуваа и Бугари. Бугарското знаме се вееше заедно со знамето на Турција и другите земји

1691916903462.png

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.689
Поени од реакции
3.964
Прво офтопик си ако ми се обраќаш мене лично за работа која нема врска со темата.
Второ, што има врска тоа што го пишуваш со фактот дека нормалните секојдневни Бугари не размислуваат како вас неколкумина што киснете на македонски форум и тоа без никаков обид за конструктивна дискусија? Сите што сте активни - сите до еден сте со антимакедонски ставови, и сите до еден сте со прозападни ставови. Бугарите не се сите со прозападни ставови - како тогаш овде сте завршиле сите со истатa идеологија, случајно а? Реторичко е прашањето и очигледно е дека сте агитатори и ботови. Мислам види си го настапот, ме коментираш мене лично а ја игнорираш суштината на мојот став.

Тие западните ве онадиле во главата, ве манипулираат да бркате некои шовинистички агенди затоа што знаат дека тоа прави спротивен ефект кај Македонците. Ве поставуваат на функции такви од најглупавите, додека нормалните Бугари (како секаде во светот) не се замараат со вакви работи. И бркате некои филмови дека Македонците биле Бугари, неместо да настапите пријателски како браќа и со некакви варијанти на лабава конфедерација два сродни и блиски народи да си остваруваат заеднички интереси во регион во кој имаат многу непријатели па и заеднички непријатели... Епа тука е тој раздор, таа поделба, таа раздели и владеј стратегија која тие западните ја имаат направено во регионов. Divide et impera. За да ги разделат луѓето и за да владеат.
За тоа служат ботовите, да киснат на странски форуми/социјални мрежи и да јадат гoмнa да шират пропаганда.

Ти лично припази малку на офтопик и форумски правила. Да е до мене лично - вакви агитации и провокации автоматски ќе резултираат со доживотен бан од темите на кои се малтретираат членовите на форумот. Но немој да мислиш дека модераторите имаат повеќе стрпливост од мене, само не си им влегол на радар.
:pos: :tapp::pos:

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.552
Поени од реакции
5.279
Иван Стоилковиќ по се изгледа е многу поголем Македонец од многу Македонци по род денес горди Северџгани и изроди од шарен вид!
За Српски портал “Факти“ (значи не овде туку надвор од Македонија) го изјавил следново:

Стоилковић: Македонија неће ни Куртијеву великоалбанску политику ни уцене и диктат из Бугарске

КУРТИЈЕВА ПОСЕТА МАКЕДОНИЈИ САМО ПОТВРДИЛА ДА ЈЕ ОН ТЕМПИРАНА ПОЛИТИЧКА БОМБА У РЕГИОНУ

Та посета произвела је снажну хомогенизацију македонског народа који је све мање спреман да верује у шарене лажи. Још један, прво потајни, а сада брутални ударац на македонску историју и исто тако потајни, а сада отворени поклич Великој Албанији - итекако је утицао на свеукупно расположење македонског народа

* Куртијевом заслугом до краја је огољена свеалбанска великоалбанска политика у региону и још је дошло до подела унутар блока албанских партија, али без илузија - само у надметању ко ће бити радикалнији у изјавама

НЕ ПАДА снег да покрије брег, већ да свака зверка покаже траг.

Ова стара изрека у садашњем тренутку савршено описује политичку ситуацију насталу након ненајављене, недипломатске и на сваки начин неодговарајуће и неуобичајене посете Албина Куртија Македонији, како по поступцима, тако и по порукама домаћој јавности, региону, па ако хоћете и шире.

1. Притисак којем су иначе изложени македонска држава и народ, после посете Албина Куртија произвео је снажну хомогенизацију македонског народа који је све мање спреман да верује у шарене лажи. Нико више не може да се скрива иза бесмислених изговора међународне заједнице, нити иза фризираних изјава албански политичара. Још један, прво потајни, а сада брутални ударац на македонску историју и исто тако потајни, а сада отворени поклич Великој Албанији - итекако је утицао на свеукупно расположење македонског народа.

2. Уставне промене као неизоставна тема политичког живота Македоније после посете Албина Куртија изгубиле су сваки смисао и допунски утврдиле и потврдиле позиције македонских грађана који у нешто више од 80 процената не желе да пристану на уцене и диктат који долази из Бугарске. Да ли је Курти овом провокативном посетом смишљено (по налогу) или случајно (из лудости) сахранио у овом тренутку уставне промене, вероватно никада нећемо сазнати.

3. Када у политичком животу нема теме уставних промена губи се сваки смисао постојања парламентарне већине, бивши комунисти (Социјал демократски савез Македоније – Ковачевски) и марксисти-лењинисти (Демократска унија за интеграцију – Али Ахмети), који су на агенди мали само ту, једну једину тему. Чињеницу да се ради о најкорумпиранијој Влади у македонској историји и Влади која у свим сегментима друштвеног развоја бележи неуспехе не треба посебно спомињати. Сви ови догађаји отворили су и дали нови живот теми брзог одржавања ванредних парламентарних избора.

4. У свеукупној политичкој калакурници, без иједне лепе вести, Богу хвала па је, пре свега заслугом Куртија, до краја огољена свеалбанска великоалбанска политика у региону и што је дошло до подела унутар блока албанских партија, али без илузија, само у надметању ко ће бити радикалнији у својим изјавама.

Дани Албина Куртија у Македонији само су потврдили да он све више подсећа на темпирану политичку бомбу у темељима регионалне сарадње и стабилности, и из тога ваља извлачити одговарајуће закључке.

(Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији)
Според ова Македонците можат да сметат на подршка од Србите во поглед на проблемите кои се диктирани и координирани од ЕУСА а се политика на соседите (Грекистан, Бугаристан и Арнаутистан).
Знаете ли за нокој (политичар или јавна фаца) во овие соседни земји кои имаат вакви ставови кон Македонците и македонската држава?

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.946
Поени од реакции
50.857
Да не дојде денот да осетиш каков македонец е Стоиљковиќ и тие што го контролираат.
Преминот од православен брат во чокајлија ќе ти биде многу интересен и проследен со плачки.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.680
Поени од реакции
16.885
Mozna blokada na Albanija od Grcija, ne za gasot od moreto tuku poradi Apsenjeto na gradonachalnikot na Himara

Член од
2 април 2023
Мислења
296
Поени од реакции
671
Не знам дали е овде правото место за овој факт, но сепак :
Барем од 94та година па наваму, според статистика на википедија, во Македонија едвај 50 проценти од децата кои се раѓаат на годишно ниво се етнички Македонци. Дали полека но сигурно изумираме и биолошки, се само политички?
Македонците се раѓаат во процентуален минус од околу -8 до -15 проценти
Албанците се раѓаат во процентуален плус од околу +10 до +15 проценти

Attachments

Член од
12 март 2009
Мислења
20.680
Поени од реакции
16.885
Барем од 94та година па наваму, според статистика на википедија, во Македонија едвај 50 проценти од децата кои се раѓаат на годишно ниво се етнички Македонци. Дали полека но сигурно изумираме и биолошки, се само политички?
е тука немаа Рамковен, исти се државните субвенции за 3 дете итн, не зависно од етничка припадност !!!!
Едно време сакаа посебни стимули за села што изумираат, ама се побунија албанците иако тоа СЕКАДЕ се практикува, еве Хрватска има големи стимули за млади да живеат на некој острови...

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Цел балкан друже опаѓа.
Миграција + копирање на модерен живот од Запад. Без раѓање деца, менување константно партнери, пораст на лезбејки/педери и имаш совршен рецепт за самоуништување.

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.689
Поени од реакции
3.964
Знам дека не го сакате Георгиевски, но неговите коментари и анализи секогаш са во десетката.
Според мене нема подобар аналитичар на современите процеси во Македонија и затоа ви боде очи кажувајќи ја вистината таква каква што е.

Ф

Флеш

Гостин
Знам дека не го сакате Георгиевски, но неговите коментари и анализи секогаш са во десетката.
Според мене нема подобар аналитичар на современите процеси во Македонија и затоа ви боде очи кажувајќи ја вистината таква каква што е.
Сакаш да кажеш србизација на Бугарите во Македонија.

ЛЕЕЕПАААА БРЕЕЕНААААА !!!!!!!

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.643
Поени од реакции
9.256
Србизацијата во Македонија има два главни извора. Едниот е природен (Вардарско-Моравската Долина), а другиот е општествен (Бугарија и нејзините налудничави идеи).

Не може ти да тврдиш дека Македонците се Бугари, кога ни ти не си етнички Бугарин, бидејќи не разликуваш политоним од етноним.
Јас, ако сум роден во Југославија, не значи дека сум бил етнички Југословен, туку бев Југословен по политоним. Исто така, мојот прадедо роден во Отоманската Империја, не значи дека бил етнички Отоманец.

Така и за тебе. Бугарија имало и има на Балкан, Бугарија имало покрај Црното Море и Бугарија имало на Волга. Тоа не значи дека ист народ/народи живееле во сите од нив.

И исто како денешните Италија или Романија што не можат да се повикуваат дека целото Римско Царство било италијанско или романско, исто како што денешните Монголци не можат да тврдат дека сите се Монголи од Тихиот Океан до Дунав, од времето на Џингис Кан, така и ти, а и тој (Љубчо), не може да тврдиш дека си етнички Бугарин, кога етничките Бугари биле туркиски народ. Тоа не ти го кажувам поради пакост или злоба, туку истото може да го видиш секаде во сите релевантни историски извори, како и од резултатите на генетските, археолошките и антрополошките испитувања.

Толку ли е тешко да прифатиш дека си Бугарин по политоним, а по етнос си Македонец, Тракиец, Влав итн.?

Разберете веќе еднаш дека вам блиски роднини ви се Македонци, Срби, Власи и останатите од околината, а не народите со забележително бугарско генетско наследство, како што се Чувашите, Татарите или Башкирите и останатите туркиски народи.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.198
Поени од реакции
5.418
Ликов го нема го нема и...опа!. Се јавува во Македонската јавност во „вистинскиот момент„...штом има да каже нешто на Макеоднска штета, секако.

„Си го товари магарето„, не е дел од Македонската политика и е потополно небитно што кажал...

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.643
Поени од реакции
9.256
Гледај што правеа Србите историски, за разлика од вас кои се правевте и се правите „на Бугари“ турски.

Доселување на Словените на Балкан.

Српски династии, сите имаат словенски имиња, кои се толку очигледни.

1696278991118.png

Истовремено, твоите Турко-Бугари:

1696279057489.png

Гледаш овде некое словенско име? Знаеш ли од кое етничко потекло била династијата Дуло?

1696279151631.png

1696279281149.png
1696279398679.png
1696279472059.png

Член од
25 септември 2023
Мислења
111
Поени од реакции
123
Абе момче верувај дека не можеш повеќе да го сакаш Љубчо од мене. Јас иако не сум некој фактор го знам Љубчо лично ама ептен лично , а што е најинтересно е и јас се палам на љубчовистичките приказни верувај ме дека во мојата глава колку и да сум во право или криво Љубчо за мене е она што е Апасиев за класичен дпмновец.
И се што кажува Љубчо јас се сложувам и се тоа... Но дали вреди бе човек? Вреди ли на народ што си има чувство на припадност да му наметнуваш како треба да се чувствува? Најмудар потег е Бугарите да се откажат па дури и македонските бугари од нивната пропаганда ма макар нека е и највистинската вистина бидејќи колку повеќе ја купите толку повеќе ги сакаме Србите. Толку повеќе ни станувате одбивни и толку повеќе ви ги нејќеме Преслава, Гергана, Азис, Полегнала е Гергана в борова шума и орехова. :)

Оној што сака да си се осеќа како Бугарин по природен пат ќе му дојде тоа нема што да му купувате таблети на некого за да се осеќа како Бугарин лол
Автоматски споено мислење:

На крај краева остај што кажува Љубчо, глеј му ги ти цифрите.

Kajgana Shop

На врв Bottom