Геополитички размислувања за минатото и иднината на Македонија

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740
Обичните луѓе ширум светот гледаат што се случува. Ни ние во Македонија не треба да имаме некакви заблуди дека има перспектива во западот.

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.434
Поени од реакции
2.433
По неговата прва посета во Париз кажа дека не верува дека Македонија ке почнит преговори со ЕУ и оп блокада од Макрон.....сега повторно добиват инфор од прва рака од Макрон после договорот за купување на Rafael

Член од
19 февруари 2023
Мислења
2.731
Поени од реакции
5.664
По неговата прва посета во Париз кажа дека не верува дека Македонија ке почнит преговори со ЕУ и оп блокада од Макрон.....сега повторно добиват инфор од прва рака од Макрон после договорот за купување на Rafael
Многу добро знаеме и ние Македонците дека четирите наши соседи си прават планови за Македонија, така да Вучиќ не е видовит туку е исто душман.

Член од
29 септември 2013
Мислења
719
Поени од реакции
605
Многу тешко Украина да стане членка на ЕУ, а притоа да нема контрола врз целата територија. Не верувам дека истата глупост ќе ја направат како што ја направија со Кипар. Во следните шест години нема шанси тоа да се случи. И плус земјата има многу низок стандард. Најнизок во Европа. Брисел ќе треба да отвори нова печатница за Евра само за да ја финансира Украина. А тоа тешко да се случи.

* и да, Макрон му шепна на Вучиќ: „прво Украина, а после вие“. Како па да не.

Член од
27 октомври 2017
Мислења
630
Поени од реакции
911
Многу тешко Украина да стане членка на ЕУ, а притоа да нема контрола врз целата територија. Не верувам дека истата глупост ќе ја направат како што ја направија со Кипар. Во следните шест години нема шанси тоа да се случи. И плус земјата има многу низок стандард. Најнизок во Европа. Брисел ќе треба да отвори нова печатница за Евра само за да ја финансира Украина. А тоа тешко да се случи.

Toa deka prvo e ukraina pa balkanot za vlez vo EU e samo eufemizam deka nikad ne vlagame vo EU

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.047
Поени од реакции
11.152
Грција до ден денешен не ги пушта да влезат туристички Егејците кои денеска имаат странски пасоши од страв да не си ги бараат имотите, зарем мислите ќе дојде ден кога Македонецот ќе може непречено и без административни заебанции како дел од ЕУ да се населува и да живее по Егејот?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.330
Поени од реакции
4.127

Нема врска стандардот. Кој стандард го имаа бугарите и романците кога ги примија во еу? Или да не исполнуваа некој друг услов? Приемот во еу е политичка одлука.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.974
Поени од реакции
7.623
Грција до ден денешен не ги пушта да влезат туристички Егејците кои денеска имаат странски пасоши од страв да не си ги бараат имотите, зарем мислите ќе дојде ден кога Македонецот ќе може непречено и без административни заебанции како дел од ЕУ да се населува и да живее по Егејот?
A koj te brani kako i eden kup drugi makedonci da si kupis stan vo Solun ili na nekoe drugo mesto ?

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.390
Поени од реакции
24.547
A koj te brani kako i eden kup drugi makedonci da si kupis stan vo Solun ili na nekoe drugo mesto ?
koj makedonci? tie so bugarski pasosi?

ubavo ti kaza nasite rodeni vo egejska ne gi pustaat vo grcija. ako vidat na pasos mesto na raganje na primer lerin duri i so aus pasos ne te pustaat.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.047
Поени од реакции
11.152
Ти бранат бидејќи и со купување на недвижнина немаш право на постојан престој и немаш право на лукративна дејност. Остануваш турист само со тапија на стан кој можеш да го користиш 2 пати годишно по 3 месеци

Утре ако им прдне да затворат граница или воведат рестрикции на влез во Грција нема да можеш да си го видиш станот а додека со постојан престој никој не може да ти забрани пристап во друга земја

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.435
Поени од реакции
5.147
Toa deka prvo e ukraina pa balkanot za vlez vo EU e samo eufemizam deka nikad ne vlagame vo EU
Погрешно!
Тоа е еуфемизам за рекомпонирање / распаѓање на ЕУропска!

-----
Добро ќе најде ли некој време да напише некој пост/коментар за геополитичките процеси во светот и како на крајот истите ќе се рефлектираат врз Македонците и Македонија.
За сега што можеме да видиме е дека Македонската држава постојано-во континуитет се разградува а Македонците се изложени на ЕТНОЦИД.
Постојано се промовира автошовинизам и се убива духот на Македонците со цел полесно да се разгради Македонската држава.

Зарем ваквата состојба не ви дава предизвик за да изнесете поглед од свој агол не мора да биде научен труд, сепак ова е форум.

еве неколку препораки за осврт од геополитички/геостратешки аспекти може да се анализираат и чекор по чекор:
-Политички односи,
-Надворешна политика (ја нема ама каква што ја има),
-Историја на политичките односи (со соседите и регионалните/глобалните актери),
-Геостратегија како инструмент на политичките односи (како Македонија се позиционира кон геостратешките интереси на глобалните сили) ,
-Противречности и контроверзи на меѓународните односи (во спротивстваените интереси на глобалните сили зошто Македонија го следи примерот-практицира бугарска политика- на Бугарија и други слични би рекол квази полусуверени држави) и

за крај
-геополитичка и геостратешка суштина на современите светски процеси (БРИКС+, Глобален Југ, Нато и... кој ќе остане по финалето и што ќе добие/изгуби Македонија и Македонците).

нека некој почне а потоа е лесно :)

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.862
Поени од реакции
2.076
На Македонија и треба друг партнер, не ЕУ. Или под Русија/Кина или под Републиканска Америка. Мора да се одбере партнер што не е веќе одбран од клетоштиниве околу нас.

Член од
5 септември 2024
Мислења
10
Поени од реакции
17
На Македонија и треба друг партнер, не ЕУ. Или под Русија/Кина или под Републиканска Америка. Мора да се одбере партнер што не е веќе одбран од клетоштиниве околу нас.
Немојте под Русију/Кину, љуби вас брат.
Руси не могу да помогну ни себи, а камоли неком другом.
Русија прогласи Херсон као своју територију и повуче се месец дана касније.
Јерменија је део ОДКБ, па види како су 2х извисили за помоћ Руса око Карабаха, плус им Руси траже коридор од главнине Азербејџана до екславе Нахчиван.
30+ година не могу да помогну својим Русима у Прибалтику, а и у Казахстанима, Туркменистанима и свим -становима, су у узмицању.

Кину занимају само твоји физички ресурси и кредити, ништа више.
Кина има политику да војнополитички не интервенише нигде ван свог строго уског подручја интереса, у непосредном окружењу.

Окрени, обрни, једини договор је са Европом/Америком.
Не зато што су идеални, већ што су прве следеће алтернативе још мање пријатне.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.873
Поени од реакции
4.998
Немојте под Русију/Кину, љуби вас брат.
Руси не могу да помогну ни себи, а камоли неком другом.
Русија прогласи Херсон као своју територију и повуче се месец дана касније.
Јерменија је део ОДКБ, па види како су 2х извисили за помоћ Руса око Карабаха, плус им Руси траже коридор од главнине Азербејџана до екславе Нахчиван.
30+ година не могу да помогну својим Русима у Прибалтику, а и у Казахстанима, Туркменистанима и свим -становима, су у узмицању.

Кину занимају само твоји физички ресурси и кредити, ништа више.
Кина има политику да војнополитички не интервенише нигде ван свог строго уског подручја интереса, у непосредном окружењу.

Окрени, обрни, једини договор је са Европом/Америком.
Не зато што су идеални, већ што су прве следеће алтернативе још мање пријатне.
И....каква корист виде „нашата земјата„ од нејзините „стратешки партнери„, кога е појќе од јасно дека „партнерите„ не сакаат постоење на македонска држава и македонски народ и дека (партнерите) непрекинато работат во корист на нашите непријатели?...

Кина тешко дека може да ни биде ментор, а Русија никогаш не покажа наконетост кон Македонија и Македонците.

Kajgana Shop

На врв Bottom