Време за себе

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Навечер најчесто, периодот откако ќе легнам па се додека заспијам го користам за мене. За да ги преслушам моите мисли, да направам некои кратки анализи на она што поминало и на она кое треба да дојде. Во тие моменти скоро совршено се изолирам од светот и не реагирам на ништо. Важно ми е да го слушам она кое го носам во себе, а во текот на денот е потиснато некаде длабоко во мислите.
Секако, овие моменти ми се и еден дел од утринската рутина. Оние 10 минути кои ги поминувам во тегнење во кревет наутро ми се доволни за да делумно го зацртам текот на денот.
Сепак, највеќе успевам да се посветам на себе во моменти кога немам никој дома, кога се околу мене е тивко, и кога сè што можам да слушнам е само моето второ јас. Она кое секогаш ме тера да размислувам за нештата кои поминале, кои во моментот траат и кои иднината ќе ми ги донесе.
Сè на сè, доста често наоѓам време за себе, и скоро секогаш го користам максимално.

Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
Летниов период многу почесто наоѓам време за себе отколку среде сезона...
Секој ден како по инерција морам да станам во 8 насабајле зошто од тоа време па се до кај 15-15:30 сум сам дома и сакам истото да го искористам максимално...

Ноќните часови се исто време кое го посветувам за себе, тогаш и некако е подобро и потивко, ги затворам очите и размислувам за тоа што сум, како сум, што ќе бидам утре... Едноставно уживам во тие мигови и среќен сум што ги имам.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Не ви го разбирам ова време за себе... "Кога ќе застанеш за момент сам и ќе почнаш да размислуфаш за себе и своите постапки."- WTF?

А што правите вообичаено? Размислувате за другите и нивните постапки?

Мене не ми треба време за себе, јас што и да правам размислувам на некој начин... можам и да бидам на кафе со пријатели, да разговарам со нив и патем пак да размислувам за нешто сосема трето. Мене не ми е јасно што правите вие по цел ден и за што уствари сите размислувате кога на сите ви е потребно време за себе како што си го викате? :toe:

Член од
13 јуни 2009
Мислења
105
Поени од реакции
37
Секогаш оделувам време за себе .
Цел ден размислувам што сум направила , кај сум згрешила и слично ..
Тогаш не ми е потребен никој , можам и сама .
И не мислам на минатото , само на иднината што претстои пред мене .

Barbara.

Irreparable perfectionist
Член од
23 јули 2009
Мислења
369
Поени од реакции
15
не се замарам со тоа, доволно ми е да се погледнам во огледало и да се уверам дека „сум тука“ ...

Член од
28 јули 2009
Мислења
11
Поени од реакции
2
Vreme za sebe...

Vreme za sebe e tesko da se najde vo mojot ivot, sekogas gi ispolnuvam zelbite na drugite a najtesko e koga ce dojdam vo situacija da zavisam od nekogo, neznam zivotot nekako mi e iskomliciran otkako zapoznav nekoi novi licnosti vo mojot zivot sve se promeni, pocnuvajci od lubovta pa duri i do drustvoto razumot i sve vo mene, pomos nema znam psihologot e lek ali nebiva i toa ce me napravat mentalen togas, mnogu e loso kog ce zapocnes da neveruvas vo nekoi luge a seuste si so niv bilo dal toe e partnerot ili bilo koj drugar ili drugarka, togas koga vece se stesnuva krugot pocnuvas da zaboravas na sebesi i si izgubil se sto bilo okolu tebe i zavisis od nekogo.... Tesko naocam vreme za sebe a treba da pocnam da mislam i na sebe ama se nadevam dotogas nema da me udri infarkt:helou:

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Животот кој го живееме е целиот време за себе, само што никако не успеваме да го сочуваме, заради тоа што постојано некој ни го краде или пак дозволуваме лесно да го губиме и расфрламе. И така настанува парадокс, се претвараме во крадци на сопственото време за да сокриеме едно делче со кое ќе уживаме на тајно место далеку од сите плашејќи се и тоа малку време за себе, некој да не ни го украде.

Barbara.

Irreparable perfectionist
Член од
23 јули 2009
Мислења
369
Поени од реакции
15
човекот целиот свој живот посветува најмногу време за себе, ..незабележително.. со тоа што се грижи за себе да си ги задоволи своите потреби, да го постигне она по кое мечтае, ...се` со цел да се задоволи себеси и да си овозможи подобра иднина, .. на крајот или е или не е задоволен, но важно ги определил своите цели што е уште едно достигнување на патот кон одредувањето на своја личност.

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Вака, време за себе, не мислиме на времето потрошено на праење фризури пред огледало, или бирање облека пред излегување. Време за себе, мислиме на потрошеното време за анализа на нашите постапки. Доволно е да го имаме малце. Ако го имаме многу, веќе сме залутале во лавиринтот на нашата внатрешна скривница. Ете сега, имам јас тука едно прашање. Дали со преголемо време потрошено на анализа на нас самите стануваме ептен егоистични, самобендисани? Затоа што малкумина знаат да ги осудат своите постапки.

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Дали воопшто и колку често наоѓаме време за себе? Мал дел од денот кој ќе си го посветиме само на себеси?

Време во кое ќе си ги анализираме нашите постапки и сите останати кои не засегаат? Време во кое ќе се изолираме од останатиот свет и ќе доприме длабоко во себе, ќе изведеме некои заклучоци и поуки кои ќе не направат посилни, подобри, "потешки"; Ќе направиме ретроспектива на она што сме, и дали тоа што сме личи на она што сме сакале да бидеме; ќе го заокружиме "вчера" и ќе направиме планови за "утре"?

Дали навистина го практикуваме ова или едноставно помалку конформистички и можеби летаргично или депресивно се препуштаме на случајностите кои ги носи животот и дозволуваме некој друг да има поголемо влијание врз вашиот живот од вас самите?

Колку често наоѓаме време за себе?
Јас лично, од што немав време за себе, се доведов во бедна ситуација, па да мора да “седнам“ и да одвојам време за себе за да можам да сфатам уствари што ке правам понатаму, и како да постапам за да се извадам од мизеријата, luckily it all worked out good.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Иам време за себе...иам превеќе време за себе што незнам како да го искористам...I have so much time to spare, but ....

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Пред повеќе од 10 год. одговорот би ми бил, дека немам време за себе и морам да одвојам време кога би си ги средила работите, мислите и слично ,односно би одговорила како многу од вас . Сега ќе кажам, колку мојата свесност во текот на денот е поголема толку и моето време е поголемо .Потребата да издвоиме време за себе доаѓа од нашиот хаотичен несвесен живот кој бара да запреме и да погледаме каде сме и што понатаму , кога свесноста е во поголем дел од денот ,ние постапуваме свесно и тоа е наше време, значи колку сме повеќе свесни , сега и тука , толку и времето за себе е поголемо.

Член од
23 јули 2009
Мислења
217
Поени од реакции
8
Најчесто тоа се случува пред да паднам у длабок сон или пак ако рано неш се разбудам и времето кое ке го поминам во постела го посветувам на моите мисли, моите тајни, мојата потсвест и сите работи кои ма мачат и ме прават срекна како и со помислата што понатаму во животот .....во таа смисла тогаш го посветувам моето време ....а на мојот изглед истотака посветам доста време и се трудам секогаш да бидам средена, сега зависи од тоа кај одам и колку време ми треба да се спремам .

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Веројатно на шоља. Најдоборо е. Тогаш сум еден со универзумот.

ani4e

mega star
Член од
12 јули 2009
Мислења
158
Поени од реакции
3
човекот целиот свој живот посветува најмногу време за себе, ..незабележително.. со тоа што се грижи за себе да си ги задоволи своите потреби, да го постигне она по кое мечтае, ...се` со цел да се задоволи себеси и да си овозможи подобра иднина, .. на крајот или е или не е задоволен, но важно ги определил своите цели што е уште едно достигнување на патот кон одредувањето на своја личност.
Dobro kazano:smir:
Mozam da se slozam 100% so ova.. Ja go imam celoto vreme za mene, no zaludno go trosam:tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom