Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
еве еден исечок од благо наклонетиот кон власта веб сајт иди-види:

Веројатно еден од најдобрите начини за решавање на станбеното прашање на младите двојки има Холандија, каде од над 7 милиони домови, нешто повеќе од два милиони се социјални станови, каде брачните двојки плаќаат една шестина од просечната плата ....(да скратиме).... Овој принцип на социјални станови не е нешто непознато на овие простори, така функциониравме за време на СФРЈ и во првите години после осамостојувањето. Веројатно светот, дури сега почнува да ги применува некои од работите кои ние своевремено ги имавме, а ги отфрливме сметајќи дека Западот е секогаш попаметен од нас.

Димитар Тануров

баш ми е мило за муабетов, што конечно полека ама сигурно некој се освестува дека на времето некои работи (повеќето) биле практични и проверени...

повеке прочитајте на линков
http://www.idividi.com.mk/kolumna/751237/index.html

се работи за купи куќ-купи стан

Член од
23 февруари 2012
Мислења
304
Поени од реакции
214
Во тоа време е нанесена најголемата неправда на мојата фамилија. Голема историја има моето семејство, а моите предци играат улога во многу тајни организации уште од времето на Османлиската Империја. Големи богаташи, кои уживале почит од сите. За таа приказна спремам книга, кога ќе биде готова секако дека ќе бидите известени. Преку ноќ од херои стануваат предавници бидејќи имаале големо богатсво, а и не ги подржувале болните и антимакедонски политики на Тито. Обележани за целиот живот, да не можатда добијат никаква помош од никоја институција, не му било дозволено да се образуваат, дел од нив завршиле на Голи оток, а во 6 месеци умираат тројцата мои предци од тоа колено.
Животот беше убав за тие кои добија од тој колач кој беше одземен од моето семејство, преку ноќ остануваат да спијат на земја, бидејќи и креветите им се одземани,а ониестари железни кревети им биле исечени да неслучајно таму кријат злато, околи еден милион и седумстотини златници се одземени, големи поседи, фабрики, анови, кафеани, куќи, каде имаше вработено луѓе кои добиваа своја поштена плата. Болните комунисти, го уништија директно нивниот живот, индеректно нашиот. Шпиуните и ѓупците добија се. Зато тој шо ќе речи дека му било убо во СФРЈ го сметам апсолутно за ѓуптин кој на грбот на моето семејство јадел незаслужен леб цел живот и одел Грција на одмор (хаахахахахаха) додека моетосемејство полека полека морало да замини во Шветска, Германија, Индианаполиси т.н. битно надвор од државата.
Нека не ве лажи никој дека било тогаш поубо од сега, затоа што долговите што ни ги остави фегенерикот Тито, со поделбата на Југославија си наследивме еден дел кој сеуште се плаќа од нашите џебови.
Да повлечам црта.На едно обесправено, обесчеснето, понижено, растурено семејство се градеја 10 среќни и задоволни. А зарем треба да бидеме сите обесправени за да можиме да си го бараме правото на живот во нашата татковина ?
Мојот пра дедо Васко Карангелевски е убиен поради идеалот за независна Македонија, на најнизок и најподмолен начин.
Македонија вечна, Југославија е мртва !!! Nazi Salute

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Во тоа време е нанесена најголемата неправда на мојата фамилија. Голема историја има моето семејство, а моите предци играат улога во многу тајни организации уште од времето на Османлиската Империја. Големи богаташи, кои уживале почит од сите. За таа приказна спремам книга, кога ќе биде готова секако дека ќе бидите известени. Преку ноќ од херои стануваат предавници бидејќи имаале големо богатсво, а и не ги подржувале болните и антимакедонски политики на Тито. Обележани за целиот живот, да не можатда добијат никаква помош од никоја институција, не му било дозволено да се образуваат, дел од нив завршиле на Голи оток, а во 6 месеци умираат тројцата мои предци од тоа колено.
Животот беше убав за тие кои добија од тој колач кој беше одземен од моето семејство, преку ноќ остануваат да спијат на земја, бидејќи и креветите им се одземани,а ониестари железни кревети им биле исечени да неслучајно таму кријат злато, околи еден милион и седумстотини златници се одземени, големи поседи, фабрики, анови, кафеани, куќи, каде имаше вработено луѓе кои добиваа своја поштена плата. Болните комунисти, го уништија директно нивниот живот, индеректно нашиот. Шпиуните и ѓупците добија се. Зато тој шо ќе речи дека му било убо во СФРЈ го сметам апсолутно за ѓуптин кој на грбот на моето семејство јадел незаслужен леб цел живот и одел Грција на одмор (хаахахахахаха) додека моетосемејство полека полека морало да замини во Шветска, Германија, Индианаполиси т.н. битно надвор од државата.
Нека не ве лажи никој дека било тогаш поубо од сега, затоа што долговите што ни ги остави фегенерикот Тито, со поделбата на Југославија си наследивме еден дел кој сеуште се плаќа од нашите џебови.
Да повлечам црта.На едно обесправено, обесчеснето, понижено, растурено семејство се градеја 10 среќни и задоволни. А зарем треба да бидеме сите обесправени за да можиме да си го бараме правото на живот во нашата татковина ?
Мојот пра дедо Васко Карангелевски е убиен поради идеалот за независна Македонија, на најнизок и најподмолен начин.
Македонија вечна, Југославија е мртва !!! Nazi Salute
--- vakvi raboti bi mozel da kazuva bilo koj vnuk na denesnite tranzacioni vogatasi, koi ete cesno stanale bogatasi za vreme na tranzicijata i sega delat od svojot gep za ovoj narodec , gi pomagaat gupcite i siromastijata davajki da ima leb za narodnite kujni ( tamu kaj sto im se dava hrana na onie sto nemaat sto da jadat ) i ocekuvaat nivnite vraboteni da bidnat srekni so plata od 7.000 denari koi tie VELIKODUSNO im ja plakaat za 10-12 casa rabotno vreme

Член од
23 февруари 2012
Мислења
304
Поени од реакции
214
Мојата фамилија гоплаќала данокот за целото село на Турската империја. Мојот предок беше помагател на Иленденското востание, ТМРО, ВМРО, и многу други тајни организациии, вклучувајќи ги и Солунските атентатори, ја подржале народно ослободителната војна, со надеж дека комуниститееден ден ќе бидат вистинскиот газда на куќата, а не за едни мајка за другите маќеја. Фамилијата ја растурија, целотот богатсво го поделија на безработниците и на кодошите. Ако не работиш нема да имаш пари, а за то никој не ти е крив. Сега мојата фамилија е просечна Македонско семејство, дедо ми не се збогативо транзицијата, затоа што за време на транзицијата на власт беше СДСМ, а на моето семејство му припаѓа ВМРО, тие го создадоа, ние ќе го подржуваме. На такво ниво сме паднати, поради други X причини, а тие прочини ги создадоја овиешо ги кажваш шо дават по 7.000 денари месечно и шо се збогатија со арамилак, тие се последните краци од Кумунизмот, во кој некој убо живееше на сметка на друг.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Кој сака нека погледне.Вкупно 16 епизоди.До сега емитувани се 13.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Од една страна знам колку му одземале земја на мојот прадедо (околу 10 хектари во овој дел од скопје), стар скопјанец од тогашно село сега населба Маџари, тука и јас денес живеам на делот од земјата која на него комунистите не му ја одземале, она што му го одземале потоа го давале на познати адвокати, директори и сл комуњари, а од друга страна па дедо ми и татко ми, ми кажуваат колку многу работи можеле да купат со тогашните нивни просечни плати (зборам за 60ите, 70ите и почеток на 80ите, значи некаде до смртта на тито), и колку помалку секирации имале и посреќен живот.
А кога ке видам сега е уште полошо од она време кога на прадедоми му зимале земја. Сега недај боже да треба да се тужиш со држава, автоматски си изгубил без разлика што си во право.
Или па недај боже на факултет да неплатиш рата или да закасниш со плаќање. Во сфрј колку што ми кажуваат факултетот бил бесплатен, ама кој да го учел кога за сите имало работа, и ретко кој се жалел за беспарица.
Порано мислам дека можеле со просечна плата да купат многу повеќе производи и задоволства.
Еве го сега и бензинот, до мај сигурно ке биде 90 денари т.е 1.5 евра за литро. Тоа е нешто ненормално.
Се е скапо денес.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Бугарија во 90-тите, Македонија денес
20 и кусур години уназадување

па иде текстот:
Ходиме голи, ходиме боси,
вјат'р студен к'м ушите ни носи,
слухове разни и грозни в'проси,
за милионери и командоси.

Неам нерви...ох неам нерви...

Нјамаме хлјаб да хапнем дори,
знаем кој гениј от това ни лиши,
празни штандове и празни градини,
хвалежи безкрајни от много години.

Всеки разправја: "Другари, другарки",
а в душата е скрил хилјадарки.
"Нјама два лева в народната банка",
л'же мр'сника - прејажда с луканка!

Припев: ...

Не спирајте тока, че това ни разби!
Цјалата система ште трјабва да се промени!
Нека не живеем вече в немотија,
че всички ни се смејат на нашта простотија.

Припев: ...

Извода е братја да нјама зашто,
заштото тнднтнднддо.
Нека не гледаме к'м таја Европа,
че новото време и тука потропа!

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Зависи за кого/кои како !
Зависи кој како ги гледа работите, според мене државата не е таа која треба да ти даде/подари (куќа/стан) како поклон, тој дом(куќа/стан) треба самиот да си го спечалиш и изградиш(или купиш) со сопствени средства, труд, пот, работа, а државата е таа која треба да ти ги овозможи условите за да можеш да го постигнеш тоа. Но што се случува кај нас !
Кај нас се водат шизофрени политики, се е каша-попара, нешто се копира од запад(даночна и казнена политика), а од друга страна имаме и Социјалистички мерки како на пр. бесплатен превоз и бањи за пензионерите, земјоделски(социјални)субвенции за земјоделците, распределба на државно обработливо земјиште на земјоделците, паричен надоместок за 3/4 дете и.т.н. и.т.н.
Ако нека им дава државата субвенции на земјоделците, нека ги вози бесплатно пензионерите(вторник и петок)... но нека не зима од мој џеб, јас како либерал-десничар сум строг противник на даноците, нека ги има, но ова што се случува кај нас е Економски геноцид !
Даноците најмногу ја исцрпуваат средната класа, патем сите поскапувања на горива, сметки, комуналии, даноци, казни, легализации и.т.н. најмногу удираат на средната класа, а општество без средна класа е мртво општество !
Државата намерно работи за да ја доуништи средната класа, они сакаат да постојат само две класи(елита и сиромаштија) т.е. политичари и бизнисмени од една страна и раја од друга страна, додека пак средната класа сакаат воопшто да не постои, а зошто, е тоа е веќе прашање за долга дискусија !

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Точно така но помалку се знаеше немаше маркетинг и капитализам сега е обратно средно е најдобро ама не и вечерно така да тоа је

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
......Големи богаташи, кои уживале почит од сите.......
Големите богаташи секогаш и сегде дуваат во иста тиква со моменталната власт или се дел од неа!

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
С.Ф.Р.Ј. е одамна мртва работа, дајде малку да гледаме за поблисково минато, за независна Македонија во последниве 20 години како беше !
Како прво и прво две децении не водат левичарски политичари(освен Љубчо кој навистина немаше везе со левица)-не дека и него многу го сакам, но сите други се целосно или делумно левичари или пак имаат некакво левичарско минато и сеуште во главите носат левичарски идеи, но се претставуваат (демек) како социјал-демократи(некои), некои како либерали(либерал-демократи), некои како десничари/конзервативци !
Денешнава власт како прво според мене е повеќе левичарска, отколку десничарска(демек десничари/конзервативци биле така велат) но програмата, политиката и идеите им се претежно левичарски !

Член од
23 февруари 2012
Мислења
304
Поени од реакции
214
Од една страна знам колку му одземале земја на мојот прадедо (околу 10 хектари во овој дел од скопје), стар скопјанец од тогашно село сега населба Маџари, тука и јас денес живеам на делот од земјата која на него комунистите не му ја одземале, она што му го одземале потоа го давале на познати адвокати, директори и сл комуњари, а од друга страна па дедо ми и татко ми, ми кажуваат колку многу работи можеле да купат со тогашните нивни просечни плати (зборам за 60ите, 70ите и почеток на 80ите, значи некаде до смртта на тито), и колку помалку секирации имале и посреќен живот.
А кога ке видам сега е уште полошо од она време кога на прадедоми му зимале земја. Сега недај боже да треба да се тужиш со држава, автоматски си изгубил без разлика што си во право.
Или па недај боже на факултет да неплатиш рата или да закасниш со плаќање. Во сфрј колку што ми кажуваат факултетот бил бесплатен, ама кој да го учел кога за сите имало работа, и ретко кој се жалел за беспарица.
Порано мислам дека можеле со просечна плата да купат многу повеќе производи и задоволства.
Еве го сега и бензинот, до мај сигурно ке биде 90 денари т.е 1.5 евра за литро. Тоа е нешто ненормално.
Се е скапо денес.
Од збор до збор си во право ништо не грешиш, немаш грешна мисла, тоа се факти од кој нема бегање. Ама сите тие пари шо ги спомнуваме шо биле давани на студенти, шо биле градени станој и т.н. се пари шо пред тоа Комунистите насилно и безправно ги одземале на луѓето како дедо ти и како дедо ми. Е тука сине боли ито гадно, боли до омраза. Некој да живеј на мојот грб, а притоа јас да бидам прогласен за предавник, само зато шо ја сакам мојата држава и дека имам пари кои си ги заработувам со работа, е то мислам дека не работи. Поздрав

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Читам некои приказни погоре дека сте имале планини, езера, ниви, ливади, мнооогу златници и што ли уште не, па ви било одземено, а никој не пиша како го стекнала фамилијата тоа богатство колку луѓе пателе додека вашите прадедовци го правеле ова богатство.
Ќе бидам краток
Ајде вака малце однопаку да правиме муабет еве денеска живееме во некаков капитализам (квази-капитализам) во којшто гледаме кои се богатите и како се богатат (политичари, деликвенти, нечесни луѓе), значи ние сме сведоци на овие богаташи додека тие се богателе нас на нормалниве смртници не се е.ало мамето. Е сега да дојди време утре да се мени повторно социјализам (дај боже ) ќе видиш како се прави историја на стекнатите пари и како овие сегашниве милионери умираат кој пред кој во затвор. А еден ден ќе дојди и тоа пошто општественото уредување оди (за тие што не знаат) од робовладетелство, феудализам, капитализа, социјализам, комунизам.
И не знам како ова некои коментираат на тема на којашто немаат прочитано ама баш ништо за тоа, отвораат дискусија на ваква тема со приказна кажана од дедо и баба...
:sleep::sleep::sleep::sleep:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Не е поентата пак да се враќаме децении назад во едноумие Социјализам ’’еднаквост‘‘ блаблабла тралала ........... поентата е да се промени Капитализмот, еве јас на пр. сум либерал-десничар и никогаш не би прифатил Социјализам, тури ни со сила, но од друга страна сум и противник на денешниов Капиталистички систем, делумно го прифаќам Капитализмот во смисла на ете имаш приватна сопственост, имаш право на отварање на сопствен бизнис, заработка, успех, просперитет и.т.н. но од друга страна како либерал-десничар сум строг противник на даночните и казнените политики, сакам парите кои сам си ги заработувам јас и моето семејство да си останат во мене т.е. кај нас, несакам државата да ме стриже, дај ми 90%, а еве ти тебе 10% за да преживееш, таквите политики не ми се допаѓаат !
А што се однесува до Социјалистичката ’’еднаквост‘‘ тоа е чиста утопија, која шуќур пропадна !
Социјализмот е чергарска идеологија и единствено е добар за неписмената и мрзлива раја, а за интелектуалците, како и за вистинските работници подобар е Капитализмот, само да се олабават и намалат даноците и казните и мислам дека ќе биде подобро за сите !
ОК сфаќам кај нас владее мислењето дека секој што има пара е лопов, транзиционер, ајдук и сл. но едно да ви кажам, работите никогаш не треба да ги генерализирате, ако некој е лопов нека си е лопов, негов проблем и негов живот си е тоа, секогаш постојат исклучоци !

Kajgana Shop

На врв Bottom