- Член од
- 21 септември 2011
- Мислења
- 360
- Поени од реакции
- 642
--- vakvi raboti bi mozel da kazuva bilo koj vnuk na denesnite tranzacioni vogatasi, koi ete cesno stanale bogatasi za vreme na tranzicijata i sega delat od svojot gep za ovoj narodec , gi pomagaat gupcite i siromastijata davajki da ima leb za narodnite kujni ( tamu kaj sto im se dava hrana na onie sto nemaat sto da jadat ) i ocekuvaat nivnite vraboteni da bidnat srekni so plata od 7.000 denari koi tie VELIKODUSNO im ja plakaat za 10-12 casa rabotno vremeВо тоа време е нанесена најголемата неправда на мојата фамилија. Голема историја има моето семејство, а моите предци играат улога во многу тајни организации уште од времето на Османлиската Империја. Големи богаташи, кои уживале почит од сите. За таа приказна спремам книга, кога ќе биде готова секако дека ќе бидите известени. Преку ноќ од херои стануваат предавници бидејќи имаале големо богатсво, а и не ги подржувале болните и антимакедонски политики на Тито. Обележани за целиот живот, да не можатда добијат никаква помош од никоја институција, не му било дозволено да се образуваат, дел од нив завршиле на Голи оток, а во 6 месеци умираат тројцата мои предци од тоа колено.
Животот беше убав за тие кои добија од тој колач кој беше одземен од моето семејство, преку ноќ остануваат да спијат на земја, бидејќи и креветите им се одземани,а ониестари железни кревети им биле исечени да неслучајно таму кријат злато, околи еден милион и седумстотини златници се одземени, големи поседи, фабрики, анови, кафеани, куќи, каде имаше вработено луѓе кои добиваа своја поштена плата. Болните комунисти, го уништија директно нивниот живот, индеректно нашиот. Шпиуните и ѓупците добија се. Зато тој шо ќе речи дека му било убо во СФРЈ го сметам апсолутно за ѓуптин кој на грбот на моето семејство јадел незаслужен леб цел живот и одел Грција на одмор (хаахахахахаха) додека моетосемејство полека полека морало да замини во Шветска, Германија, Индианаполиси т.н. битно надвор од државата.
Нека не ве лажи никој дека било тогаш поубо од сега, затоа што долговите што ни ги остави фегенерикот Тито, со поделбата на Југославија си наследивме еден дел кој сеуште се плаќа од нашите џебови.
Да повлечам црта.На едно обесправено, обесчеснето, понижено, растурено семејство се градеја 10 среќни и задоволни. А зарем треба да бидеме сите обесправени за да можиме да си го бараме правото на живот во нашата татковина ?
Мојот пра дедо Васко Карангелевски е убиен поради идеалот за независна Македонија, на најнизок и најподмолен начин.
Македонија вечна, Југославија е мртва !!! Nazi Salute
Големите богаташи секогаш и сегде дуваат во иста тиква со моменталната власт или се дел од неа!......Големи богаташи, кои уживале почит од сите.......
Од збор до збор си во право ништо не грешиш, немаш грешна мисла, тоа се факти од кој нема бегање. Ама сите тие пари шо ги спомнуваме шо биле давани на студенти, шо биле градени станој и т.н. се пари шо пред тоа Комунистите насилно и безправно ги одземале на луѓето како дедо ти и како дедо ми. Е тука сине боли ито гадно, боли до омраза. Некој да живеј на мојот грб, а притоа јас да бидам прогласен за предавник, само зато шо ја сакам мојата држава и дека имам пари кои си ги заработувам со работа, е то мислам дека не работи. ПоздравОд една страна знам колку му одземале земја на мојот прадедо (околу 10 хектари во овој дел од скопје), стар скопјанец од тогашно село сега населба Маџари, тука и јас денес живеам на делот од земјата која на него комунистите не му ја одземале, она што му го одземале потоа го давале на познати адвокати, директори и сл комуњари, а од друга страна па дедо ми и татко ми, ми кажуваат колку многу работи можеле да купат со тогашните нивни просечни плати (зборам за 60ите, 70ите и почеток на 80ите, значи некаде до смртта на тито), и колку помалку секирации имале и посреќен живот.
А кога ке видам сега е уште полошо од она време кога на прадедоми му зимале земја. Сега недај боже да треба да се тужиш со држава, автоматски си изгубил без разлика што си во право.
Или па недај боже на факултет да неплатиш рата или да закасниш со плаќање. Во сфрј колку што ми кажуваат факултетот бил бесплатен, ама кој да го учел кога за сите имало работа, и ретко кој се жалел за беспарица.
Порано мислам дека можеле со просечна плата да купат многу повеќе производи и задоволства.
Еве го сега и бензинот, до мај сигурно ке биде 90 денари т.е 1.5 евра за литро. Тоа е нешто ненормално.
Се е скапо денес.