Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.346
Ај вака сега, да зборуваме со факти:
Се е тоа повеќе помалце ок само наместо СФРЈ и Германија, треба да споредиш еден цел период од Македонија во СФРЈ со овој период Македонија сега. СФРЈ до смртта на Тито не беше скоро воопшто задолжена, ниту недостасуваа прехрамбени продукти. Од типичен феудален начин на живот Македонија се изгради и профункционира. Штета тој период не траеше долго, но доволно долго генерално населението да се снабди со живеалишта и да обезбеди раб. места и свој каков таков капитал.
Номиналната висина на платите и не е многу битна, побитно е реалната вредност на платите како и можности за недвижнини, можностите за избор на работни места, цената на образованието и здравјето, можностите за одмор и рекреација, делот од плата кој се двои за исхрана сега и тогаш...и слични информации.
Секако дека мислењата се субјективни (секогаш тргнуваме од нас и нашата околина), но генерално гледано бројот на невработени и сиромашни бил далеку помал, бројот на семејства во 1 стан исто така бил далеку помал, а и задолженоста на населението била далеку помала. Можеше да се работи и патува скоро насекаде, за разлика од сега кога сме буквално ставени во резерват...и така натаму. Можности за работа има...но ако воглавно се работи за беспари.
Според многу аналитичари досега ќе бевме не само во НАТО туку и во ЕУ, со голем пазар (а како голем пазар и далеку појака економија, можеш и да влијаеш на одредени движења во Европа), поголеми можности и нормално повисок стандард. А ние се бориме за испаѓање од втора лига.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.520
Поени од реакции
9.384
---- ti ova po direktiva li go rabotis ????, i jas izrasnav vo taa drzava i vidov samiot kako se ziveese , tie prikaski navistina mozes da gi kazuvas nekomu koj ima 18 godini i da mu go peres mozokot deka sega se e idealno , deka nikogas ne ni bilo podobro, , a ustvari vcera gledav na tv, najniska plata vo albanija 150 evra , znaes kolku e kaj nas -- 8.000 i nesto denari, aj prodolzi si so toa deka denes ziveeme vo raj , a nekogas sme bile vo pekolot
za kakva direktiva zboruvas covece, kade vide deka jas tvrdam deka e idealno, jas samo kazav vakti koj ti ne mozes da gi pobijas deka i taa YU drzava bese mizerija, na kraj kraeva mozebi tatko ti bese nekoj funcioner i tebe ti bese super, jas zboruvam za obicnite smrtnici, jas izrastiv vo familija kade bevme 3 deca i samo tatko mi rabotese i znam deka ne mozese kraj so kraj da vrze, za koja ubavina zboruvas, i site sto gi poznavam barem vo mojata okolina bea takvi,sto izlazav od toa sto go kazav, ne se cekase za mleko ? ili sakas da me ubedis deka starcite cekale za muabet da pravat, ne se cekase za benzin ? ili toa bilo za zdravje na lugeto, pa daj da ne vozime ic, spomnav za bananite, da ne izlazav, pa i denes ima luge koj sto toa go spomnuvaat, pa banani nemaa videno lugeto, eej ti mi zboruvas za ubav zivot, na kraj rekov i pak ke recam, sekoj so svoeto mislenje, mozebi tebe ti bese super, na mnogu luge ne....

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
Се е тоа повеќе помалце ок само наместо СФРЈ и Германија, треба да споредиш еден цел период од Македонија во СФРЈ со овој период Македонија сега. СФРЈ до смртта на Тито не беше скоро воопшто задолжена, ниту недостасуваа прехрамбени продукти.
Ти направи ја таа споредба - и ќе се изненадиш од фактите. СФРЈ била задолжена, но минимално, како што е Македонија и денес.

Од типичен феудален начин на живот Македонија се изгради и профункционира на ниво на кое многу социјалистички држави ќе и позавидат.
Капитализмот и феудализмот во принцип се исти. Во феудализмот главен е тој што ја има земјата, во капитализмот капиталот. Нема големи разлики во ништо.Значи сега овде дискутираме за Македонија. Моите гледања за општествените уредувања можат да те изненадат :) Впрочем тие се крајно социјалистички (но никако комунистички!!!). Ќе ти илустрирам за пример кое е моето мислење. Никако не е „Секој работи колку што можи (и не можи) а секој има колку што му треба(и не му треба)“. Мојот став е малку поинаков. Секој работи многу (колку шо мисли дека треба). Секој има за основните потреби (топол дом, храна и одлично здравство и можност за образование). За другите потреби секој има онолку колку што работи. Тоа е темел на здрав разум и здрава разумна држава. Никако не сум за крајности во социјализам (целосна еднаквост) ниту за крајности во капитализам (сурова природа). И двата системи се сами по себе уништувачки (што го покажуваат и моменталните времиња).

Штета тој период не траеше долго, но доволно долго генерално населението да се снабди со живеалишта и да обезбеди раб. места и свој каков таков капитал.
Сега да ги викнат (да те викнат тебе) на работна акција за без пари 10-20дена, ќе отидиш? Или ќе плукаш по телевизија дека ве третираат како робови да им работите без пари на државата?Јас ќе плукам! И ќе ги поддржам сите што плукаат. Инаку се сложувам со тебе - штета што не потраја периодот кога Македончето работеше - оти очигледно работи само под камшик. Свест за работа - нема.

Номиналната висина на платите и не е многу битна, побитно е да се знае реалната вредност на платите како и можностите за набавка на недвижнини, можностите за избор на работни места, цената на образованието и здравјето, можностите за забава, одмор и рекреација, делот од плата кој се двои за исхрана сега и тогаш...и слични информации.
Точно тоа го направив.И точно тоа е направено во првиот пост од темата. Автомобили, храна, месо. Исто е верувај ми! Дури и полошо било! Само сега ти реков, никој не се задоволува со пиперки, ни со 101, ни со одмор во Дојран. Сите сакаат, високо квалитетно месо, високо квалитетен мебел од Италија, високо квалитетни германски автомобили, одмор во странство, .... Во Југославија се одело на море - ама домашно било! Таквите предности е тешко да се споредуваат. Кажи ми колку луѓе оделе во странство тогаш и сега. Тогаш дометот бил Грција и Бугарија. Сега тоа за многумина од елитава е понижувачко.

Секако дека мислењата се субјективни (секогаш тргнуваме од нас и нашата околина), но генерално гледано бројот на невработени и сиромашни бил далеку помал,
Неточно - види го првиот пост. Јас ти кажувам - сите што ги познавам во тоа време работеа и „државна работа“ и земјоделие. Познавам различни: вработени во фабрики, во образование, во управа .... Луѓето работеле многу повеќе тогаш од сега!

бројот на семејства во 1 стан исто така бил далеку помал, а и задолженоста на населението била далеку помала. Можеше да се работи и патува скоро насекаде, за
Во просек - апсолутно никако. Барај статистика и ќе се увериш. Тогаш преовладувале други идеи. Некои од тоа време сеуште живеат со своите родители (и заради тоа на своите деца не им овозможиле да си решат стамбено прашање). За патување и сега никој никаде не ти брани (освен Грција)

разлика од сега кога сме буквално ставени во резерват...и така натаму. Можности за работа има...но ако воглавно се работи за беспари.
Тогаш било така - за плата не се ни прашувало. Сега прво за тоа се прашува. Работа има колку сакаш. Луѓето ем необразовани, ем имаат граници за минимална плата. Страшно!

Според многу аналитичари досега ќе бевме не само во НАТО туку и во ЕУ, со голем пазар (а како голем пазар и далеку појака економија, можеш и да влијаеш на одредени движења во Европа), поголеми можности и нормално повисок стандард. А ние се бориме за испаѓање од втора лига.
На аналитичарите не им верувај. Но за останатиот дел од оваа реченица во целост се сложувам со тебе дека постоеше можност да се случи. Но сега да тагуваме за тоа е исто како да тагуваме - како успеавме да изгубиме од Данска кога имавме нерешен резултат, 20секунди до крај и топка во наши раце :) Тоа се заборава и одиме на следниот натпревар. Исто е и овде.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.346
Ти направи ја таа споредба - и ќе се изненадиш од фактите. СФРЈ била задолжена, но минимално, како што е Македонија и денес.
Задолжувањето беше минимално, а отпосле откако Тито почина СФРЈ ја задолжија оние кои подоцна и војуваа.
Сега да ги викнат (да те викнат тебе) на работна акција за без пари 10-20дена, ќе отидиш? Или ќе плукаш по телевизија дека ве третираат како робови да им работите без пари на државата?Јас ќе плукам! И ќе ги поддржам сите што плукаат. Инаку се сложувам со тебе - штета што не потраја периодот кога Македончето работеше - оти очигледно работи само под камшик. Свест за работа - нема.
Нема ако си слабо платен и ако не можеш да заштедиш. Спореди дали од просечни и потпросечни плати може да се купи барака, стан...ни на сон, ниту со кредити, а ниту кредит не може да се земе затоа што немаш недвижнини како залог. Тогаш можеше.
Точно тоа го направив.И точно тоа е направено во првиот пост од темата. Автомобили, храна, месо. Исто е верувај ми! Дури и полошо било! Само сега ти реков, никој не се задоволува со пиперки, ни со 101, ни со одмор во Дојран. Сите сакаат, високо квалитетно месо, високо квалитетен мебел од Италија, високо квалитетни германски автомобили, одмор во странство, .... Во Југославија се одело на море - ама домашно било! Таквите предности е тешко да се споредуваат. Кажи ми колку луѓе оделе во странство тогаш и сега. Тогаш дометот бил Грција и Бугарија. Сега тоа за многумина од елитава е понижувачко.
Бензин, спиење, јадење...се одеше и на по два одмори. Ние со обична докторска и сестринска плата одевме Грчка и Охрид. Сега обичен државен лекар тешко може тоа да си го дозволи. По војска заработував на по 2-3 недели до месец-два и со тие пари одев на одмор, купував алишта и искачав у град. А работа преку студентски задруги имаше, солидно платена према ова сега. Сега ота го нема.
Во просек - апсолутно никако. Барај статистика и ќе се увериш. Тогаш преовладувале други идеи. Некои од тоа време сеуште живеат со своите родители (и заради тоа на своите деца не им овозможиле да си решат стамбено прашање). За патување и сега никој никаде не ти брани (освен Грција)
Пеестите и шеестите се случи градежна експанзија, седумдестите се изградија сосема нови населби (Аеродром, населбите после Карпош 2, Капиштец...), работници се населуваа во станови и бараки за ефтини пари или како општествени (кои подоцна ги приватизираа за 2-3000 марки). Сега се гради чат пат, а за стан во нив не може обичен работник ни да сонува.
Тогаш било така - за плата не се ни прашувало. Сега прво за тоа се прашува. Работа има колку сакаш. Луѓето ем необразовани, ем имаат граници за минимална плата. Страшно!
Плата на продавач во продавница за кујни 7000 минус 30% им зема газдата отштета. Плати по фирми за економисти 15-20000, во една фирма на еден конкурс за економист се појавија над 200 молби...и тоа далеку од јака фирма. Платите на работниците во оној реален сектор е далеку под секое ниво, трговијата е катастрофално платена...впрочем се помалку возрасни луѓе одат по одмори, носат чевли од своите деца, не купуваат панталони и капути по над 10 години...
Статистиката е уште попоразителна

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
Бензин, спиење, јадење...се одеше и на по два одмори. Ние со обична докторска и сестринска плата одевме Грчка и Охрид. Сега обичен државен лекар тешко може тоа да си го дозволи.
Може и тоа како! А и многу сте трошеле тогаш. Требало на еден да одите - а другиот да го штедите. Кога е период на дебелите крави се штеди, за кога ќе дојде периодот на сувите крави да има млеко.

Плата на продавач во продавница за кујни 7000 минус 30% им зема газдата отштета.
Во Скопје? Дај не зафркавај. Во „провинцииве“ е толку! И тоа со 10-15% отштета.

Плати по фирми за економисти 15-20000, во една фирма на еден конкурс за економист се појавија над 200 молби...и тоа далеку од јака фирма.
Колку од нив ако им кажам цена со ддв - знаат да ја пресметаат цена без ддв? Од 200 се кладам дека не повеќе од 10. Знаеш зошто се кладам, затоа што го имам проверено ова - и на примерок од економисти и на примерок од информатичари.

Платите на работниците во оној реален сектор е далеку под секое ниво, трговијата е катастрофално платена...впрочем се помалку возрасни луѓе одат по одмори, носат чевли од своите деца, не купуваат панталони и капути по над 10 години...
1. Трговијата е катастофално платена - е пазарна економија и конкуренција. Проблемот е НЕЛОЈАЛНАТА конкуренција. Друг проблем нема.
2. Бабати да не купувала нови чевли на штикли? Или фустани и капути? Ај немој те молам. Уште ме фаќа жал кога ќе помислам како живееше бабами, и како си почина. И во моментов додека го пишувам ова очите ми се полнат со солзи. А жената работеше секој ден, од 5наутро до 8-9навечер. Денес за оваа непрокопсана младина - тоа е незамисливо!

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.520
Поени од реакции
9.384
2. Бабати да не купувала нови чевли на штикли? Или фустани и капути? Ај немој те молам. Уште ме фаќа жал кога ќе помислам како живееше бабами, и како си почина. И во моментов додека го пишувам ова очите ми се полнат со солзи. А жената работеше секој ден, од 5наутро до 8-9навечер. Денес за оваа непрокопсана младина - тоа е незамисливо!
старите луге ниту чорапи не купуваа и ниту гаки, истите гаќи и чорапи од време на Кралевина ЈУ ги крпеа, тоа некој го вика добри времина,

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
za kakva direktiva zboruvas covece, kade vide deka jas tvrdam deka e idealno, jas samo kazav vakti koj ti ne mozes da gi pobijas deka i taa YU drzava bese mizerija, na kraj kraeva mozebi tatko ti bese nekoj funcioner i tebe ti bese super, jas zboruvam za obicnite smrtnici, jas izrastiv vo familija kade bevme 3 deca i samo tatko mi rabotese i znam deka ne mozese kraj so kraj da vrze, za koja ubavina zboruvas, i site sto gi poznavam barem vo mojata okolina bea takvi,sto izlazav od toa sto go kazav, ne se cekase za mleko ? ili sakas da me ubedis deka starcite cekale za muabet da pravat, ne se cekase za benzin ? ili toa bilo za zdravje na lugeto, pa daj da ne vozime ic, spomnav za bananite, da ne izlazav, pa i denes ima luge koj sto toa go spomnuvaat, pa banani nemaa videno lugeto, eej ti mi zboruvas za ubav zivot, na kraj rekov i pak ke recam, sekoj so svoeto mislenje, mozebi tebe ti bese super, na mnogu luge ne....
--- sevo ova izvrtuvanje na vistinata , navistina mnogu me iznervira i mislev da batalam ova diskutiranje , ama si pomislic ,, cekaj pa ova go citaat deca , deca koi navistina ke poveruvaat vo ovie lagi , deca koi navistina nekoj ke gi ubedi deka ziveat vo rajot , koi ke mislat deka podobar zivot od ovoj denesniot ne e mozen , a i toa e laga , zatoa i se vrativ
zatoa prijatele da prodolzime :
----- za moite roditeli od koja klasa se napisav prethodno, ako sakas procitaj , tatko mi vese kvalifikuvan majstor, majka mi vese cistacka
----- cekanjeto za mleko , da se cekase , ako se razbiras malku od stocarstcoto ke treba da znaes deka obicno naprolet i togas a i sega se javuva mlevna kriza , pgledni nekogas na tv kade i sega stocarite strajkuvat i go rasipucaat mlekoto , priciunata e vo toa sto se javuva period do koga sisat (primer ) jagninjata , i nema mleko za prodazba , koga ke sae prodadat se javuva visok mleko na pazarot ( do togas nema dovolno ) , starcite cekaa bidejki imaa pari i mozea da si dozvolat po 2 litra mleko bnevno , kolku litra mleko moze da si dsozvoli deneska edno semejstvo ?????
---- da se cekase red za benzin , toa se sluci nekade1978 - 80 godina , se sekacam na toa , imace par - nepar , a mislam deka imase i bonovi koj kolku gorivo moze da potrosi , epa prijatele kolku se sekavam i togas se zboruvase za nekoja , kriza li bese , vojna li bese , na izrael li, nesto so arapskite zemji izvoznici , taka da pricinata ne ja naogam vo juga , a red se cekase bidejki imase pari za benzin :)) , tuku se sekaces li toa vreme na onie sporeti za greenje na nafta , gi vikavme ,, naftasi ,, epe napomnuvam deka togas se greevme na nafta , postojea i , tomos motorcinja za navodnuvanje na nafta , naseto ete go na tavan , po togasnata cena na naftata vese isplatlivo bese da se navodnuva niva so motorce na benzin, taa bese cenata na gorivata
---- toa za bananite se sluci nekade 1988-1990, da togas se ganjavme so banani , tolku bea eftini , ne da nemase i pred toa , imase , ama vea malku poskapi , ama tie godini bojbe ante markovic, napravi nekoi reformi vo ekonomijata i platite skoknaa ,mozebi i na 1.000 marki , taka da imavme pari i mozevme da si dozvolime da se gagame po ulica so banani se nadevam ti odgovoriv, tuka aj sega vaka , pod podobro ziveenje se porazbira i bezbeden zivot
---- napravi mi sporedba pomegu prisustvoto na droga, kriminalot , razbojnistva, ubistva , rabotnickite prava , reketarstvo, zdravstveno osiguruvanje od toa vreme togas i segasnoto
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 15:54 ---
Ај вака сега, да зборуваме со факти:

1. Да се фатиме за точна година ( а не во Југославија), да речеме 88ма, како најблиска од Југославија.
2. Просечна плата 116долари, извор: http://sh.wikipedia.org/wiki/1988 (Заклучок татко ти и мајкати имале многу голема плата!)
3. Во Југославија било проблем (а сега е уште поголем) големиот број на необразовани луѓе. Факт - завод за статистика, ме мрзи да барам линк, најди и види колку од 30000невработени се со основно или помалку. Повеќе од 60%! Мизерија! Тука нема напредок, тука нема додадена вредност. Тие луѓе се неписмени и не можат да придонесат за развој на општеството. Значи од вкупниот број на невработени, 90% имаат само средно образование! Треба да се запрашаме зошто!!! Затоа што сме мрзлива нација. Не ни се учи. Не ни се работи. Сакаме на лото, на коцка и на политика да се збогатиме! Затоа што таква култура имаме! Дека некој треба да не вработи - ете затоа! Еве го линкот: http://www.avrm.gov.mk/WBStorage/Files/p3stnaobrazovanie122011.pdf
4. 700+400 не е 12000, можеби си сакал да речеш 1200, но не е ни 1200 туку е 1100, и за тие пари ако не лажеш за цената на овцата, ме мрзи да проверувам си можел да купиш 12-14 овци.
5. Споредување со тоа колку овци можеш да купиш не е добро од многу причини. Кажи ми колку германски автомобили можеле да купат твоите со 1годишна плата, па ќе продолжиме со дискусија. Југословенските производи биле евтини заради пазарната политика. И сега македонските производи се нормално поевтини (но ем ги немаме многу, ем имаме отворено пазарно општество, па цените не можат да се држат многу ниско, освен кај земјоделски производи каде што извозот е строго контролиран).
6. Ако ја знаеш платата на твоите во Динари, за да не живееш во заблуда колку марки земале, еве ти од прилика курсна листа: http://www.bsi.si/popup.asp?MapaId=581
7. GDP Capita Германија 1988: околу 16000 (има различни извори+-1000) curr. int. USD, GP Capita Yugoslavia 1988: околу 3600 (два пати повеќе од Бугарија).
http://www.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:SWE:ROM:BGR:ALB:DEU:MKD:SVN&ifdim=region&tstart=-313376400000&tend=1264546800000&hl=en&dl=en&q=gdp per capita sweden
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Eastern_bloc_economies_GDP_1990.jpg

Значи, тогаш во Југославија ( а во МАкедонија секако дека полошо, оти сме биле најмалку развиена!!!) се заработувало 4.5пати помалку отколку во Германија. Денес, Германија 35700, ние 9700. Значи овој сооднос е 3.6. Извор:
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2004rank.html

8. Запамти го ова добро - цената на недвижнините е единствена мерка за стандардот, културата и начинот на живеење во една држава. Во држава со отворени граници (во оние со затворени ова не важи). Ова важи и во рамките на една држава. Затоа е и таков стандардот кога ќе споредиш Берово-Скопје. Баш заради тоа. А цела Пелагонија (запамти го и ова!!!) вреди колку една фирма Facebook! (можеби и помалку).

Е сега општо - стандардот е малку подобар од 1988 споредено со Германија. Но се зависи со што ти го споредуваш. Проблемот што сега имаме впечаток дека живееме полошо не е во стандардот туку во културата:

1. Сите мислат дека треба да возат скапи германци, и им се подсмеваат на оние со французи (а тогаш биле пресреќни со 101).
2. Сите гледаат еден куп телевизија - тогаш работеле од утро до вечер (прво на работа, а потоа земјоделие, стока и слично)
3. Сите гледаат турски серии, и се занимаваат со политика, и со националистички чувства (тогаш сето ова било забрането, наместо ова правеле паметни работи)
4. Наместо да земат да работат и да направат да живееме подобро - на форуми и на телевизии раскажуваат како било некаде и како било поубаво.
5. Кога секој македонец (и јас и ти) ќе се разбуди и ќе си речи што денес ќе направам за да ми биде МЕНЕ поубаво, на моето семејство поубаво, на мојата фамилија, на мојот град и на мојата држава - е само тогаш ќе имаме прогрес. Јас секое утро го правам тоа. А ти? И да секој ден се расправам со секој ненормален службеник што не си ја врши работата. Знаеш зошто? Затоа што сакам да го натерам да разбери. Ако ние не работиме никој нема да ни сработи.Знам луѓе кои ништо не работат - и се жалаат дека немало работа. Работа има ! Колку сакаш! Но девизата веќе одамна е „ѓабе лежи, ама ѓабе не работи“.
6. Слушам на телевизија и читам по весници: Вода немало во Прилеп. А 2месеци пред тоа - во топ 10најуспешни фирми некое си казино.
7. Никој не работи - затоа сме на ова тереџе. Затоа што се радуваме на евтини популистички финти дека во ракомет сме биле 6ти во европа. Супер е тоа! Уште во економија да сме 6ти!
8. Секој од нас треба да свати дека единствено се живее од производство и од додадена вредност. Срамота е кога господ ни дал таква земја да увезуваме храна! Срамота е! И срамота е да имаме поразителен извоз. Мораме да работиме. Од утро до вечер. Друго нема - ако сакаме силна и успешна држава. Единствен начин да живееме како Германци е ДА РАБОТИМЕ КАКО ГЕРМАНЦИ. Се друго е сон. Сите изјави од типот „така се работи овде“ и „ова е македонија“ додека постојат и се вртат нема да мрдниме ни центиметар напред. Верувам дека ова ќе го прочитаат многу мина. Од нив се надевам дека 30% ќе се согласат со мене. Ако тие го пренесат на своите пријатели - и сите почнат да го применуваат - можеби еден ден нивните деца ќе им бидат благодарни.

Многу се запишав, а некој од политичариве може да го искористи истово за некој митинг :) Ве поздравувам!
--- sevo ova izvrtuvanje na vistinata , navistina mnogu me iznervira i mislev da batalam ova diskutiranje , ama si pomislic ,, cekaj pa ova go citaat deca , deca koi navistina ke poveruvaat vo ovie lagi , deca koi navistina nekoj ke gi ubedi deka ziveat vo rajot , koi ke mislat deka podobar zivot od ovoj denesniot ne e mozen , a i toa e laga , zatoa i se vrativ
---- da se fatime za 1988
----ne znam kolku bese bolarot togas , ama znam deka otogas do sega e mnogu padnat , zarem ne vee pogolem od ecroto edno vreme , pa padna ispod evroto, jas sopreduvam vo OVCI
---ti poagas od 90-setite godini goga veke postoi sistem na obrazovanie koe sto go izgradi jugoslavija , a taa jugoslavija pocna da go gradi skolstvoto od 1945 godina koga pogolemiot del od naselenieto ne umeese da cita i ucilista imase samo po gradovite i ponekoe golemo selo , ne mesaj babi i zabi , bidi realen
--- izvini sum ja utnal matematikata , za 100 marki , moja greska
---- germanski avta toa vreme mnogu tesko mozese da se kupi , jaga si go stitese proizvodstvoto , na izvor imase :fiko, zastaca 101( i negovi verzii)kako i zastava 1300, popularniot tristak , toa vese izvorot , vat - pat , mozesew da stigne nekoj kontingent moskviki, pezetki, opeli, citroeni, remo4, bijani, ama toa da se naceka vese retkost , iako i toa vreme niz ecropa se vozea : gemanija - buba, francija - reno4, anglija - mini moris , klasa kako naseto fiko
----- jas znam kolku ovci mozevme da kupime so mesecnte prihodi na moite roditeli, nema potreba toa da go citam nekade , GO ZNAM
--- toa deka cetiri pati poloso sme ziveele od germanvite veke ti odgocori pedhodno , procitaj pak , da ziveevme 4 pati poloso , a kolku pati poloso ziveeme sega ????
----- sakas da ti ja kazam cenata na kvadrat zemja vo moeto selo vo 1970- 1976 , ke ti kazam , eden kvadrat zemja zemjodelskoto stopanstvo go otkupuvalo za isti pari za koi si mozel da kupis 2 jajca , toa e cenata od tie godini , toa go znam , ne sum go procital na kompjuter :))))
----1988, bas dobro se sekavam na taa godina , zaminav vo jna , denesniot standar vo sporedva so togasniot e katastrofa
---- toa koj sto saka a sto treba nemam namera da ti odgovaram , toa e tvoe mislenje za segasnost i idnina a ne e spored prasanjeto na forumot
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 15:59 ---
старите луге ниту чорапи не купуваа и ниту гаки, истите гаќи и чорапи од време на Кралевина ЈУ ги крпеа, тоа некој го вика добри времина,
-- tocno deka gi krpea gagite , gagite gi krpea a so zastedenite pari pracea kuki, sega se promenija vrednosti , ni stigna ,, potrosackoto opstestvo,, sega site gledame da imame novi gaki i nisto poveke

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
---- da se fatime za 1988
----ne znam kolku bese bolarot togas , ama znam deka otogas do sega e mnogu padnat , zarem ne vee pogolem od ecroto edno vreme , pa padna ispod evroto, jas sopreduvam vo OVCI
----- jas znam kolku ovci mozevme da kupime so mesecnte prihodi na moite roditeli, nema potreba toa da go citam nekade , GO ZNAM
----- sakas da ti ja kazam cenata na kvadrat zemja vo moeto selo vo 1970- 1976 , ke ti kazam , eden kvadrat zemja zemjodelskoto stopanstvo go otkupuvalo za isti pari za koi si mozel da kupis 2 jajca , toa e cenata od tie godini , toa go znam , ne sum go procital na kompjuter :))))
----1988, bas dobro se sekavam na taa godina , zaminav vo jna , denesniot standar vo sporedva so togasniot e katastrofa
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 15:59 ---
-- tocno deka gi krpea gagite , gagite gi krpea a so zastedenite pari pracea kuki, sega se promenija vrednosti , ni stigna ,, potrosackoto opstestvo,, sega site gledame da imame novi gaki i nisto poveke
Извини што морам да го напишам ова - и те молам немој лично да го сфатиш. По начинот на пишување и изразување почнувам да се сомневам во твоето образование. Да споредуваш само со овци не е фер. Бројот на овци кои можеле да го купат твоите бил 5-6. И сега е толку. Али еве те оставам да веруваш дека можеле да купат 10. Се надевам само дека тогаш твоите купувале и сега ти живееш одлично со повеќе од 1000овци капитал (100тина илјади евра). Само сега после 30години не е нормално да има луѓе со завршени 4то одделение - тогаш биле други времиња, затоа и споредбата за плати треба да се прави на малку повисоко ниво. Татко ти за тоа време бил како некој со факултет сега, а мајкати како некој со средно сега. Вкупната плата на такви луѓе сега е околу 40000денари. Тоа е 10тина овци.

Што се однесува до квадрат земја, и сега во многу села квадрат земја е околу 2јајца(12-15денари, звиси од јајцата). Ние купивме прилично добра земја, за 60денари квадрат (за 10јајца), а продадовме за 30денари квадрат(полоша од таа што ја купивме) односно за 4јајца. Колку е цената на земјата во твоето село сега? Сигурно твоите со плата од 13овци можеле да го купат цело село, оти сигурно една овца вредела барем 600јајца. Да го купеле - сега немаше да викаш дека не чини. Толку капитал ќе имаше од тоа време - што сега ќе молеше бога земјата да е што поскапа. Тоа што цената на земјата не е сменета(т.е. појдена е само малку нагоре) - треба да ти каже дека горе долу е исто. Тоа што е исто не е добро! Требаше да биде многу подобро. Земјата денес требаше да биде 10пати поскапа. Но не е. За жал.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.520
Поени од реакции
9.384
nikola2, ne vredi da se diskutira, ti si toj sto ja izvrtuvas vistinata, samo go povtori toa sto go kazav ama se ubeduvas sam deka toa bilo ok, ne znam od koj pricini, steta za tebe sto ne go zivees toj zivot od toa vreme , jas voopsto ne zalam.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.346
Во Скопје? Дај не зафркавај. Во „провинцииве“ е толку! И тоа со 10-15% отштета.
Погоре споменав дека е доста субјективно пошто се движиме во различни кругови, со различни влијателни луѓе и бекграунд во смисол на недвижнини и фирми од постарите генерации.
Мојата блиска роднина, нешто помлада од мене (на 40-тина) првпат откако се омажи се запосли и толку зема во сред центар. Порано и нудеа во Орка и слични фирми за 3000 денари. Другар на син ми работи ви кафич без бакшиши, зема негде 500 денари па ако одбие 2 автобуси и нешто да касне...сумарум 300 дневница. Колкави пари се тоа месечно, дали може да стигне за греење и дали може да се купи со тие примања стан? Дали сметаш дека би ти биле доволни да прехраниш семејство и да му овозможиш иднина? Или реперот за нормална живеачка во Македонија се спушти толку ниско да треба да кажеме фала што воопшто работиме.
1. Трговијата е катастофално платена - е пазарна економија и конкуренција. Проблемот е НЕЛОЈАЛНАТА конкуренција. Друг проблем нема.
А дали другото не е катастрофално? Дали можеш со 2 просечни плати да купиш стан? Без помош од роднини и недвижнини од баба, дедо. Пресметај убаво.
Баба ти била генерација од српско или турско па не е репер за интерес за трошење и облека. Зборам за мојата генерација-Титова генерација, ние трошевме и пак имавме ем за недвижнини ем за стан/куќа.
Може и тоа како! А и многу сте трошеле тогаш. Требало на еден да одите - а другиот да го штедите. Кога е период на дебелите крави се штеди, за кога ќе дојде периодот на сувите крави да има млеко.
те молам дај преметка како може сега да е одвои за 2 одмори плус да штеди...со овие просечни примања и цени. Човеку, сега сме најсиромашни и според статистика, со најмногу невработени и највисока линија на сиромаштија. Што мислиш зошто ги укинаа податоците за потрошувачка кошница. Треба да направат анкета колку пати годишно моите врсници со семејства излегуваат во кино или театар, или пак во кафеана...
А и многу сте трошеле тогаш.
ако велиш немало бензин ниту млеко, тогаш на што сме трошеле?

Очигледно живееш во побогатите кругови па оттаму не ти е познато дека со просек плата не можеш самиот да се вдомиш, а камоли да заштедиш за дете...а порано нашите родители правеле куќи и за нив и за нас.
Бтв, си направил пресметка за стан од 50-60.000 евра со обични 2 плати колкав кредит ти е потребен и дали воопшто можеш да го отплаќаш? Е тогаш можеше, дури и луѓе хигиеничари, каве работници...камоли фамилија со високи школи и солидни позиции.

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
Многу си блиску до вистината и до признанието - само уште малку стисни се - и ќе ти се олесни - кога ќе и погледнеш на вистината во очи. И ќе престанеш да ги споредуваш само овците - туку ќе споредиш се (куќата, мебелот, дворот, станот, и начинот на кој си живеел тогаш и сега). Немој да те потсеќам уште колку луѓе немале ни струја, ни автомобил, ни ништо. Остај овде што се силат - патувале. Кај патувале? Авион немале видено - патувале. Патувале со брод 6месеци до америка. И со магаре од селото до градот на пазар.
--- надополнето: 27 јануари 2012 во 16:26 ---
Погоре споменав дека е доста субјективно пошто се движиме во различни кругови, со различни влијателни луѓе и бекграунд во смисол на недвижнини и фирми од постарите генерации.
Мојата блиска роднина, нешто помлада од мене (на 40-тина) првпат откако се омажи се запосли и толку зема во сред центар. Порано и нудеа во Орка и слични фирми за 3000 денари. Другар на син ми работи ви кафич без бакшиши, зема негде 500 денари па ако одбие 2 автобуси и нешто да касне...сумарум 300 дневница. Колкави пари се тоа месечно, дали може да стигне за греење и дали може да се купи со тие примања стан? Дали сметаш дека би ти биле доволни да прехраниш семејство и да му овозможиш иднина? Или реперот за нормална живеачка во Македонија се спушти толку ниско да треба да кажеме фала што воопшто работиме.
Me чудиш. Нека кажат други од Скопје. Јас не верувам. На кеј во Скопје ми е скапо кафето. Не ми е јасно тогаш кој го плаќа ако е вака ко шо велиш.

А дали другото не е катастрофално? Дали можеш со 2 просечни плати да купиш стан? Без помош од роднини и недвижнини од баба, дедо. Пресметај убаво.
Баба ти била генерација од српско или турско па не е репер за интерес за трошење и облека. Зборам за мојата генерација-Титова генерација, ние трошевме и пак имавме ем за недвижнини ем за стан/куќа.
Тоа е лага.Потсети се што си трошел и што си имал. И што се жалиш сега? Ако си живеел 30години во тоа општество (најубавите) требало да имаш прекудоволно капитал ко веќе било толку убаво и се заштедувало - за сега од ова да не се жалиш.

те молам дај преметка како може сега да е одвои за 2 одмори плус да штеди...со овие просечни примања и цени. Човеку, сега сме најсиромашни и според статистика, со најмногу невработени и највисока линија на сиромаштија. Што мислиш зошто ги укинаа податоците за потрошувачка кошница. Треба да направат анкета колку пати годишно моите врсници со семејства излегуваат во кино или театар, или пак во кафеана...
ако велиш немало бензин ниту млеко, тогаш на што сме трошеле?
На ништо :) филм ви е.

Очигледно живееш во побогатите кругови па оттаму не ти е познато дека со просек плата не можеш самиот да се вдомиш, а камоли да заштедиш за дете...а порано нашите родители правеле куќи и за нив и за нас.
Кои се тие побогати кругови? Познато ми е дека не можеш да се вдомиш со плата. Никогаш не можело. Бабами, моите родителе работеле по 16саати дневно за да се вдомат. И јас работам по 16 - и уште се немам вдомено. Но ако продолжам верувам дека ќе го решам тоа. Нема друго. Со просек плата, и пред телевизор после 16 - нема вдомување.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.520
Поени од реакции
9.384
Многу си блиску до вистината и до признанието - само уште малку стисни се - и ќе ти се олесни - кога ќе и погледнеш на вистината во очи. И ќе престанеш да ги споредуваш само овците - туку ќе споредиш се (куќата, мебелот, дворот, станот, и начинот на кој си живеел тогаш и сега). Немој да те потсеќам уште колку луѓе немале ни струја, ни автомобил, ни ништо. Остај овде што се силат - патувале. Кај патувале? Авион немале видено - патувале. Патувале со брод 6месеци до америка. И со магаре од селото до градот на пазар.
nikola me potseka na edna prikazna koga Edvard Kardel go posetil nekoj starec vo nekoe slovensko selo i sledel sledniot razgovor :
E Kardel go prasuva nekoj starec :Kako ti se dopaga nasva Jugoslavja ?
straecot : Ubavo ama vo Avstro -Ungarija poubavo mi bese
E K : Vo A -Ungarija imase vakva ubava kuka ?
starecot: Ne, ama pak pouabov mi bese
E K :Vo A - U imase vakov ubav dvor ?
starecot: Ne ama pak poubavo mi bese
EK: Vo A-U imase vakva ubava kola ?
starecot: ne ama pak poubavo mi bese

togas E K naluteno vozvratil "Pa dobro koga togas si nemal site ove raboti kako ti bilo poubavo"
starecot odgovori " E pa togas imav 18 godini"

taka denes imame luge koj sto patat za svojata mladost i zaboravaat na mizerijata i najduvaat opravduvanje i tamu kade sto go nema.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.840
Поени од реакции
12.346
Тоа е лага.Потсети се што си трошел и што си имал. И што се жалиш сега? Ако си живеел 30години во тоа општество (најубавите) требало да имаш прекудоволно капитал ко веќе било толку убаво и се заштедувало - за сега од ова да не се жалиш.
.
Прекудоволно не затоа што бев студент, но работејќи преку задруги сум земал доволно за одмор. Пример за 1 недела работа на покривање на школото Орце, истерав скоро цел шаторски одмор во Градиште. Нормално и тогаш немаше работа како во Данска ама многу поголеми беа шансите да најдеш било каква, но фино платена према трошоците. Дури и веднаш по распадот, двајцата невработени успевавме само со работа по 1 недела во некој погон да земеме доволно за да се прехраниме ние и бебето. За тогаш не беше потребен вујко владика.
Кои се тие побогати кругови? Познато ми е дека не можеш да се вдомиш со плата. Никогаш не можело. Бабами, моите родителе работеле по 16саати дневно за да се вдомат. И јас работам по 16 - и уште се немам вдомено. Но ако продолжам верувам дека ќе го решам тоа. Нема друго. Со просек плата, и пред телевизор после 16 - нема вдомување.
Направи пресметка па ќе видиш дека и не е така. Тогаш со 1 плата се отплаќаше кредит, со другата ќе живееш, ќе се школуваш и ќе се одмораш. Дали тоа го можеш сега со 2 просечни македонски примања? Со 40.000 тешко пошто и самите податоци говорат дека само за основни потреби лани биле потребни околу 30.000 денари.
Познато ми е дека не можеш да се вдомиш со плата. Никогаш не можело. Бабами, моите родителе работеле по 16саати дневно за да се вдомат.
И на едните и на другите мои родители им конфискувале (ратни богаташи, експропријација, колективи...) имот, пари и куќа...почнале скоро од нула. Со кредити и помош од фирми купиле бараки или куќи. Да не успеале, нивните деца и ние нивните внуци ќе живеевме на улица, под кирија.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
nikola me potseka na edna prikazna koga Edvard Kardel go posetil nekoj starec vo nekoe slovensko selo i sledel sledniot razgovor :
E Kardel go prasuva nekoj starec :Kako ti se dopaga nasva Jugoslavja ?
straecot : Ubavo ama vo Avstro -Ungarija poubavo mi bese
E K : Vo A -Ungarija imase vakva ubava kuka ?
starecot: Ne, ama pak pouabov mi bese
E K :Vo A - U imase vakov ubav dvor ?
starecot: Ne ama pak poubavo mi bese
EK: Vo A-U imase vakva ubava kola ?
starecot: ne ama pak poubavo mi bese

togas E K naluteno vozvratil "Pa dobro koga togas si nemal site ove raboti kako ti bilo poubavo"
starecot odgovori " E pa togas imav 18 godini"

taka denes imame luge koj sto patat za svojata mladost i zaboravaat na mizerijata i najduvaat opravduvanje i tamu kade sto go nema.
--- sakas li da kazes deka ti nedostasuvat fakti i podatoci od kompjuter , pa jas treba da ispadnam sklerozen :))))))))

Член од
16 август 2011
Мислења
64
Поени од реакции
12
Тогаш со 1 плата се отплаќаше кредит, со другата ќе живееш, ќе се школуваш и ќе се одмораш. Дали тоа го можеш сега со 2 просечни македонски примања? Со 40.000 тешко пошто и самите податоци говорат дека само за основни потреби лани биле потребни околу 30.000 денари.
Тешко е. Тогаш било уште потешко. Прашај ги твоите - дали вистина било така со една плата ко што велиш. Ама искрено и добро нека се сетат. А не да им текни дека јаделе од друго место (од своите родители), имале приходи уште од 2места и работеле по 16саати на ден.

И на едните и на другите мои родители им конфискувале (ратни богаташи, експропријација, колективи...) имот, пари и куќа...почнале скоро од нула. Со кредити и помош од фирми купиле бараки или куќи. Да не успеале, нивните деца и ние нивните внуци ќе живеевме на улица, под кирија.
Не разбирам - како и на едните и на другите твои родители :) Биди искрен, и запиши ги годините - од кога до кога и кој заработил што од недвижнини. Направи таков тајм лајн од 70та до 2010та - па ќе прајме муабет. Не мора да го споделиш со мене - сам погледни го. И напиши до секоја недвижнина кој ја заработил - и како.

Kajgana Shop

На врв Bottom