Војска

Сталин

Висарионович
Член од
24 декември 2008
Мислења
239
Поени од реакции
11
Сте биле ли во војска?
Сакате ли да одите?
Ако сте биле раскажете ни каде сте биле во војска и како сте поминале, искуства и така натаму. Интересни случки...
Сега знаеме дека немаат младите обврска да одат во војска, но доброволно доколку сакаат можат да одат на воени обуки три месеци.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Не сум бил, ама имам доста голема желба да одам, а и многу ми е мака што не можев да одам дури беше редовна, за малку ја промашив.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
Денес пополнував еден вид на пријава за евентуално вклучување во војска, т.е. како резервист ако не дај боже пукне некаде. Бидејќи сите машки над 17 години се должни да се пријават и МО да има целосен преглед на тоа колку военоспособни граѓани има во РМ. Значи, не сум бил во војска, "но не дај боже, ако затреба, тука пак ќе бидат Бранителите..." (E Мој Народе - Војо Стојановски) :smir:

BlaCk FiRe

`Going NoWhere`
Член од
21 март 2008
Мислења
637
Поени од реакции
18
Имам голема желба за војска ама ете ја исклучија ..

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Со оглед што пред да ја исклучат војската, воениот рок беше неколку месеци, сакам да идам али нема. Али за платен војник никогаш.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
бев во време кога генералите беа “другари“ а се служеше 15 месеци

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.544
Поени од реакции
2.730
Бев во војска отидов во јануари 2004год.Служев 6 месеци во касарната Илинден во Скопје.Бев врски во артилерија и после прекоманда ме префрлија во интенданска служба :).Тогаш што имав 18 години и сам се пријавив и не зажалив што поминав 6 месеци таму.Сега некој тука ке рече да бе ке губам време јас сега 6 месеци али не е баш така како што мислат тие што не биле.Таму си сам нема татко,мајка,другари стари.Нови другарства се тоа.Првиот месец на приспособување е најтежок али потоа полека се навикнуваш на раното станување.Вежби многу многу немаш така да физички толку многу не не мачеа.Военото искуство никогаш нема да го заборавам.Станувањето џомба,казнувањето да работиш во џубокс :pos: :pos: доагањето на девојката да те посети па мувања по грмушките :) Бегањата на неколку саата по жици да се отиде на едно кафе во Алпина :pos: :pos: броењето на деновите за идење дома ситнооооооооооооо после дудлањето на многу војници за добивање викенди и многу други позитивни работи.Ни еден момент не зажалив што поминав 6 месеци таму и да можам пак би отишол.Толку од мене па на профил ке ставам и некој слики како сме се сликале додека бевме на стража и такви глупости :) Навистина позитивно искуство

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Бев и не ми беше баш позитивно искуство. Обуката ми беше во Илинден бев ПВО, а прекоманда во Чојлија. Во Илинден бев изгубен гуштер, а во Чојлија многу токсикоманија се практикуваше, не беше баш најразумно ама што да се прави досадно беше па се правеа коктели од се и сешто :icon_lol:.

Сталин

Висарионович
Член од
24 декември 2008
Мислења
239
Поени од реакции
11
Со оглед што пред да ја исклучат војската, воениот рок беше неколку месеци, сакам да идам али нема. Али за платен војник никогаш.
Ако толку сакаш да одиш во војска можеш да одиш пак. Постои доброволно да одиш на обука три месеци.

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Бев војска .... Едно искуство плус во животот

Обука Скопје - илинден , прекоманда Охрид

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
Треба да има служење воен рок. Баш би сакал да одам, ама го укинаа задолжителното, па можеби како доброволец. Треба како порано што било, а завршеш средно, правец на војска, 2 години, па после на факултет.

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Сте биле ли во војска?
Не
Сакате ли да одите?
Сакам. Зошто да не? Дури би сакал сега доброволно да можам да се пријавам да си прослужам 3 месеци. Колку да го имам искуството и знаењето па и да помогнам на татковината ако треба ама на Факултет ќе цепам.

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Како се погоди темава со почетокот на онаа препотопската серија на Сител со Балашевиќ, Трпче наш и уште некои екс-ју актери у младоста...:)
Татко ми ме отекува со приказни од војска, бил година дена у Славонска Пожега па доста пријатни и непријатни искуства од тој период ...
Ја порано немав некоја желба, а сеа ми изгледа интересно да поминам 3 или 6 месеци и малце појше да се научам на дисциплина,соживот итн...
Али , на наша жалост или па на некој за среќа, го укинаа отслужувањето за татковината ваљда заради НАТО и ЕУ принципите ...Оној дебилон Јован Манасиевски мислам дека беше министер тоа време, а татко ми сеа редовно го пцуе заради тој потег :)

Kajgana Shop

На врв Bottom