Вовед во Stock Photography (комерцијална фотографија), терминологија и поделба

Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
Леле луѓе многу се израдував денес. Нели пишав дека закачив 19 фотки на фотолиа, и денес ми одобриле три, со тоа што за едната ми бараат одобрение од личноста која е на сликата. Сега одам да закачам уште некоја па ќе ви пишам, поооооздрав!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Ај со среќа.

Инаку, за видливо лице задолжително е model release, симни го од сајтот, испринтај, пополни и закачи.

Член од
10 јуни 2006
Мислења
118
Поени од реакции
7
Ај со среќа.

Инаку, за видливо лице задолжително е model release, симни го од сајтот, испринтај, пополни и закачи.
Фала, фала:smir:

Кажано, сторено! Им пратив модел рилиз, сега чекам објава.

Поздрав!

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Па дај линк од портфолиото на Fotolia, да видиме :)

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
2.038
Поени од реакции
3.678
A dali e mozno da se prakaat veke videni sliki mislam samo pastirani od netov kako ke poznaat dali se originalni ili ne mnogu sliki se u prasanje?
I kako potocno isplakaat pari na smetka ili?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
A dali e mozno da se prakaat veke videni sliki mislam samo pastirani od netov kako ke poznaat dali se originalni ili ne mnogu sliki se u prasanje?
I kako potocno isplakaat pari na smetka ili?
Па сигурно се попаметни од тебе (и уште на кои им светнала истата идеја) и мислеле на тој момент. Ти ова сериозно или?

Прочитај термс енд кондишнс кога се зачленуваш.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
2.038
Поени од реакции
3.678
Hehe ok Misticen ova bese samo prasanje ne sakav da navredam nikoj da sigurno se popametni od mene :uvo: izvini sto prasav

Член од
21 август 2007
Мислења
295
Поени од реакции
8
Дали некој знае сток агенции каде поминуваат пред се спортски фотографии но без модел релиз бидејќи тешко дека некој ќе обезбеди потпис од фудбалерите или ракометари. Значи зборувам за фотки од акции директно на натпревари а не монтирани фотографии

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Дали некој знае сток агенции каде поминуваат пред се спортски фотографии но без модел релиз бидејќи тешко дека некој ќе обезбеди потпис од фудбалерите или ракометари. Значи зборувам за фотки од акции директно на натпревари а не монтирани фотографии
Епа во тоа е и поентата на сток фотографија. Јас како дизајнер (ако симнам фотка со човек кој игра фудбал) очекувам дека правата се средени и дека нема да ми тропне фудбалерот на врата за да ме праша дали сум за една партија фудбал. (симболично ова :) )

Замисли јас да те сликам тебе без да знаеш, и да ја продавам таа фотка па ти да се видиш на билборд негде. Не ја бива.

За правото да сликаш, никој не ти брани (има пишани и непишани правила за што смееш да сликаш и што не смееш) така да фудбалот спаѓа во дозволените, но за сопствени или новинарски цели (ова одприлика, не сум експерт за ова).

А мислам дека продажбата за сток фотографија не спаѓа, пошто таму строго се придружуваат до правилата секој да е согласен со тоа што ти продаваш, за да не наебе крајниот корисник.

Но, она што можеш е: купи/позајми 2-3 дреса, земи 2-3 другари, однеси ги на стадион и сликај. После нека ти дадат еден потпис. Тоа е и духот на сток фотографија.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Знае. Можеш да ги продаваш како едиторијали на Dreamstime. Eве ти примери.

Член од
21 август 2007
Мислења
295
Поени од реакции
8
Епа во тоа е и поентата на сток фотографија. Јас како дизајнер (ако симнам фотка со човек кој игра фудбал) очекувам дека правата се средени и дека нема да ми тропне фудбалерот на врата за да ме праша дали сум за една партија фудбал. (симболично ова :) )

Замисли јас да те сликам тебе без да знаеш, и да ја продавам таа фотка па ти да се видиш на билборд негде. Не ја бива.

За правото да сликаш, никој не ти брани (има пишани и непишани правила за што смееш да сликаш и што не смееш) така да фудбалот спаѓа во дозволените, но за сопствени или новинарски цели (ова одприлика, не сум експерт за ова).

А мислам дека продажбата за сток фотографија не спаѓа, пошто таму строго се придружуваат до правилата секој да е согласен со тоа што ти продаваш, за да не наебе крајниот корисник.

Но, она што можеш е: купи/позајми 2-3 дреса, земи 2-3 другари, однеси ги на стадион и сликај. После нека ти дадат еден потпис. Тоа е и духот на сток фотографија.
Значи како што напишав не ми беше целта да земам дресови и манекени и да ги сликам туку фотки ин лајв на утакмица. Воглавно ме интересираше место каде што не се бараат толку адвертајзинг фотографии туку некои кои би се користеле во спортски магазини, спортски сајтови и сл.

Знае. Можеш да ги продаваш како едиторијали на Dreamstime. Eве ти примери.
Благодарам. Ова може да ми послужи

Член од
26 февруари 2008
Мислења
3
Поени од реакции
0
me interesira kakov aparat e potrebno za stockfotografija, imam bendisano nekolku,canon s5is, sx100is, nikon coolpix p80, dali gi biduva za stock?? koj e najdobar, ili vas predlog za fotoaparat? cena (300-350e)
odnapred vi blagodaram

Kajgana Shop

На врв Bottom