Леле луѓе многу се израдував денес. Нели пишав дека закачив 19 фотки на фотолиа, и денес ми одобриле три, со тоа што за едната ми бараат одобрение од личноста која е на сликата. Сега одам да закачам уште некоја па ќе ви пишам, поооооздрав!
Фала, фала:smir:Ај со среќа.
Инаку, за видливо лице задолжително е model release, симни го од сајтот, испринтај, пополни и закачи.
Па сигурно се попаметни од тебе (и уште на кои им светнала истата идеја) и мислеле на тој момент. Ти ова сериозно или?A dali e mozno da se prakaat veke videni sliki mislam samo pastirani od netov kako ke poznaat dali se originalni ili ne mnogu sliki se u prasanje?
I kako potocno isplakaat pari na smetka ili?
Епа во тоа е и поентата на сток фотографија. Јас како дизајнер (ако симнам фотка со човек кој игра фудбал) очекувам дека правата се средени и дека нема да ми тропне фудбалерот на врата за да ме праша дали сум за една партија фудбал. (симболично оваДали некој знае сток агенции каде поминуваат пред се спортски фотографии но без модел релиз бидејќи тешко дека некој ќе обезбеди потпис од фудбалерите или ракометари. Значи зборувам за фотки од акции директно на натпревари а не монтирани фотографии
Знае. Можеш да ги продаваш како едиторијали на Dreamstime. Eве ти примери.Дали некој знае сток агенции каде поминуваат пред се спортски фотографии но без модел релиз бидејќи тешко дека некој ќе обезбеди потпис од фудбалерите или ракометари. Значи зборувам за фотки од акции директно на натпревари а не монтирани фотографии
Значи како што напишав не ми беше целта да земам дресови и манекени и да ги сликам туку фотки ин лајв на утакмица. Воглавно ме интересираше место каде што не се бараат толку адвертајзинг фотографии туку некои кои би се користеле во спортски магазини, спортски сајтови и сл.Епа во тоа е и поентата на сток фотографија. Јас како дизајнер (ако симнам фотка со човек кој игра фудбал) очекувам дека правата се средени и дека нема да ми тропне фудбалерот на врата за да ме праша дали сум за една партија фудбал. (симболично ова)
Замисли јас да те сликам тебе без да знаеш, и да ја продавам таа фотка па ти да се видиш на билборд негде. Не ја бива.
За правото да сликаш, никој не ти брани (има пишани и непишани правила за што смееш да сликаш и што не смееш) така да фудбалот спаѓа во дозволените, но за сопствени или новинарски цели (ова одприлика, не сум експерт за ова).
А мислам дека продажбата за сток фотографија не спаѓа, пошто таму строго се придружуваат до правилата секој да е согласен со тоа што ти продаваш, за да не наебе крајниот корисник.
Но, она што можеш е: купи/позајми 2-3 дреса, земи 2-3 другари, однеси ги на стадион и сликај. После нека ти дадат еден потпис. Тоа е и духот на сток фотографија.
Благодарам. Ова може да ми послужиЗнае. Можеш да ги продаваш како едиторијали на Dreamstime. Eве ти примери.