Вовед во Stock Photography (комерцијална фотографија), терминологија и поделба

Член од
28 април 2008
Мислења
22
Поени од реакции
0
Sega i jas se zacleniv tuka na Fotolia i dadov nekolku sliki.
Sakav da prasam onie koi veke nekoe vreme se zacleneti tamu,kako vi stigaat parite sto gi zarabotuvate od slika,i neli mozes ti da stavis tvoja cena ili site se so ista cena,samo rezolucijata ja kacuva cenata?pozz

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
me interesira kakov aparat e potrebno za stockfotografija, imam bendisano nekolku,canon s5is, sx100is, nikon coolpix p80, dali gi biduva za stock?? koj e najdobar, ili vas predlog za fotoaparat? cena (300-350e)
odnapred vi blagodaram
Ништо помалку од DSLR aко сакаш да се занимаваш со сток.

Член од
22 октомври 2008
Мислења
11
Поени од реакции
0
Ovde nikoj ne pisal nisto so meseci, sega jas nesto da prasam me interesira. Na nekoi web strani, serveri i slicno moze da se najdi da se simnat paketi od stoc fotografii, besplatno normalno. Nekoj gi upladiral na net i sega ima moznost da se simnat. Dali ako veke gi imas najdeno i simnato tie fotografii mozes da si gi koristis na ist nacin kako i da gi kupis na primer od nivnata strana?
Isto eve da prasam i za vektori, na nekoi stranici sto se za fotografija se prodavaat i vektori, a del od tie vektori gi ima nasekade na internet da se simnat za dzabe. Sto e i so niv? Dali i tie mozes da gi koristis kako sto sakas ako si gi simnis ili ne? Posto gledam koga prebaruvam niz tie stranicite ako platis imas link download i gotovo slikata ili vektorot ti e vo kompjuterot kaj tebe pa posle prajs so sakas so toa.

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Ovde nikoj ne pisal nisto so meseci, sega jas nesto da prasam me interesira. Na nekoi web strani, serveri i slicno moze da se najdi da se simnat paketi od stoc fotografii, besplatno normalno. Nekoj gi upladiral na net i sega ima moznost da se simnat. Dali ako veke gi imas najdeno i simnato tie fotografii mozes da si gi koristis na ist nacin kako i da gi kupis na primer od nivnata strana?
Isto eve da prasam i za vektori, na nekoi stranici sto se za fotografija se prodavaat i vektori, a del od tie vektori gi ima nasekade na internet da se simnat za dzabe. Sto e i so niv? Dali i tie mozes da gi koristis kako sto sakas ako si gi simnis ili ne? Posto gledam koga prebaruvam niz tie stranicite ako platis imas link download i gotovo slikata ili vektorot ti e vo kompjuterot kaj tebe pa posle prajs so sakas so toa.
Види сега имаш огромна разлика од бесплатни сток фотки и сток фотки. Истото е и со векторите, за без пари ќе симнеш вектори што ај ќе поминат, ама се знае што повисока цена толку подобри вектори....

Иначе за тоа прашањето за користењето. Сток фотографија која што си ја купил/симнал смееш да ја обработуваш, преработуваш...уствари маста можеш да и ја извадиш на фотографијата. Само немаш авторски права врз фотографијата и несмееш да ја прикачуваш како сток фотографија на интернет.
Истото е и со векторот, ти си купец и искористи го, само не лај дека авторски е твое делото

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Батка, бесплатни се оние кои не ги одобриле за продажба. Пошто биле "ептен добри" :)

Mожеш да ги користиш како сакаш, ама колку ќе ти завршат работа, тоа е друг момент...

Член од
22 октомври 2008
Мислења
11
Поени од реакции
0
Da vo red, ama jas ne zboruvam za bespolatni koi sto ne pominale tolku dobro pa da se najdat za prodavanje, ZBoruvam eve primer za STOCK Vektori koi sto veke gi ima na prodazba na nekoi od stock stranicite a del od istite vektori sum gi nasol i na drugi stranici, odnosno blogovi, nekoj si gi zakacil, da receme toj gi kupil pa sega besplatno gi deli na site na nivniot blog. Dali ako gi kupis na primer ti vektorite pri kupuvanje ti davaat nekakov sertifikat, da recam prosto "smetka" deka imas pravo ti na niv?

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Гледам оваа тема не ви е отворена одамна, а баш е добра. Сакам и јас да си ја пробам среќата па сакам да ве прашам морам ли да оставам лични податоци, или можам и со друго корисничко име, и гледам во правилата бараат да сум постар од 18 год.,а јас сум 17, но јас сакам само да пробам како ќе ги прифанат па ако ми тргне дали можам да барам потоа и пари за нив или тоа се праве при самата регистрација ? Инаку гледам неможе баш многу да го вмешувам photoshop во нив но ќе видам да извлечам некоја добра фотографија и без него и мислам дека дигитален апарат 10 mp ќе изваде добри слики со добра резолуција? И за крај која web страна ми ја предлагате според моите критериуми што ги исполнувам?

Член од
5 јули 2006
Мислења
97
Поени од реакции
1
И јас кога почнав имав 16-17 години , па се зачленив во име на мајка ми , па кога наполнив 18 си го сменив на мое име. А за да ти ги примат сликите треба тие да се од технички аспект скоро совршени.Значи noise blur такви работи да бидат минимални.Тоа што е целта на сликата да е добро фокусирано итн.Има на сите сајтови статии за тоа какви слики бараат и на што треба да обрнеш внимание.А за кои страни имаш во темава мислам , разлистај ја се е напишано.

Поздрав

m.marko21

-STR8-
Член од
16 мај 2008
Мислења
1.177
Поени од реакции
75
Сакам да ве прашам дали користите блиц кога сликате или не, зошто кај мене праве многу сенки, и дадете ми некој совет за какви слики да аплаудирам. Досега пратив две една микро и една од стара градба, но чекам сеуште на одобремие. И несмеам ли воопшто да користам photoshop бидејќи вака тешко ми е да најдам чиста бела позадина која не го одвлекува вниманието. Ај ве молам за некој совет :wink:.

Член од
5 јули 2006
Мислења
97
Поени од реакции
1
Можеш да користиш која програма сакаш колку сакаш. Гледаш сликата да ја направиш што попривлечна како знаеш и умееш.

Инаку за блицот , избегавај да го користиш блицот бидејки стануваат остри сенки и ке ти ги одбиваат сликите. Ако продолжиш со работа со време ке се земеш светла и поасални блицеви.Значи сега за сега избегавај темни слики , или ако веке мораш пробај некако да го пригушиш блицот или да го одбиеш па на сликата да немаш светло дирекно од блицот туку тоа што се одбива од околината околу тебе.

А за типот на сликите.Јас претпоставувам дека сликите ги купуваат дизајнери што ги користат потоа во нешто.Значи ти сакаш да имаш што поголем опсег на потенцијални клиенти. Значи гледај реклами, плакати ова она.Ке забележиш дека 90% се клишеа и дека темите се вртат околу неколку предмете(цвеќиња , планети капки итн).Сега проблем е тоа што веќе има МНОГУ вакви слики што значи дека сликите мора да ти бидат многу квалитетни за да правиш некој забележлив профит.Ако не си способен да направиш слика подобра од повекето со таа тема тогаш најпаметно е да ја смениш темата.

Мислам дека доволно те насочив , ако имаш други прашања слободно прашај/

Член од
5 јули 2006
Мислења
97
Поени од реакции
1
Одлично , само таа со сијалицата малце е изгорена одозгора.Али не е битно , за почеток супер е. Ке ни споделиш што опрема користиш , светла итн?

mmm121

Pentaxian
Член од
27 јуни 2006
Мислења
545
Поени од реакции
21
Од опрема користам: PENTAX K100D Super; PENTAX 18-55; PENTAX 50-200; NIKON D50; NIKKOR 18-55; NIKKOR 70-300G; SIGMA Auto Extension Tube 31mm; 2x стари блицови со фотокелија и блиц MINOLTA; еден софтбокс 40х40 со 3 светилки и друг 80х100 со 5 светилки (од оние спиракните од по 25 вати)

П.С. моделот е DzULA ;-))))

Член од
2 февруари 2009
Мислења
10
Поени од реакции
2
Сакам да ве прашам дали користите блиц кога сликате или не, зошто кај мене праве многу сенки, и дадете ми некој совет за какви слики да аплаудирам. Досега пратив две една микро и една од стара градба, но чекам сеуште на одобремие. И несмеам ли воопшто да користам photoshop бидејќи вака тешко ми е да најдам чиста бела позадина која не го одвлекува вниманието. Ај ве молам за некој совет :wink:.
Marko,mora dodatni svetla da se koristat.duri i koga slikam vo priroda se trudam sekogas so mene da nosam barem dva blica so cadori.
Za pocetok,prakaj sliki od predmeti sto ti se naogaat po doma.
Ja koa pocnav slikav stipki za alista,macorot,ovosja zelencuk i takvi gluposti.
So tek na vremeto doznav sto e najbarano i pocnav poinaku da razmisluvam.
U princip ti trebaat svezi idei a ne klisea.

A koj ti kazal deka nesmees fotoshop da koristis???
mora photoshop za da napravis izolacija,korekcija na boite i druigi raboti.
za bela pozadina ja koristam eden Softbox koj e postaven pozadi predmetot i avtomatski mi ja beli pozadinata :) inaku moze da se iskoristi bel hamer,bel carsav ili bilo so drugo ,,,stiropor.. ama posle u ps ke mora da se doizbeli osven ako nemas drug izvor na svetlina nasocen na pozadina.

se nadevam deka malce ti se razjasni...ako ima nekoe prasanjae poveli..

pozz

Моето скромно портфолио...... малку слики но само еден месец се занимавам со сток.

http://us.fotolia.com/p/200747667

dobar pocetok...glej malce da gi zivnes boite i malce poraboti so svetloto :)

pozz

btw do site sto sakaat da pocnat so stock prvin gledajte da ve prifatat na shutterstok,zoso za brzo vreme se pravat pari...drugive sajtovi se dobri u princip ama ne kako shutterstock

Teрминот stock photo всушност означува фотографија за комерцијална употреба. Всушност, сите оние беспрекорни фотографии кои ги гледате по билбордите и другите маркетинг кампањи, по списанијата и промотивните материјали претставуваат stock photos.

ОСНОВНА ПОДЕЛБА

Stock фотографијата генерално може да се подели на две категории:

a) microstock
b) traditional

Која е разликата?

Microstock stock фотографијата e aктуелна токму во последните години и претставува нов начин на продажба на фотографии. Најпознати агенции кои се занимаваат со овој бизнис се IstockPhoto и Shutterstock. При купувањето на фотографиите, купувачот плаќа еднократен износ за временско неограничено користење на фотографијата (Royalty Free) и притоа никој не ја поседува ексклузивноста на фотографијата, односно истата може да се продава во неограничен број и на неограничен број купувачи. најголемиот број фотографии кај овие агенции се од фотографи аматери и ентузијасти, но нивните фотографии не се ништо полоши од оние на професионалните фотографи. Зачленувањето во овие агенции е бесплатно.

За разлика од microstock, traditional stock фотографиите се продаваат преку големите агенции како Corbis, Getty Images, Jupiter Images... Oвие фотографии се rights menaged, па агенцијата му наплатува на купувачот за секое искористување на фотографијата. Со купувањето на фотографијата, купувачот може да има право и на користење на една година, а може и да ги откупи ексклузивните права на фотографијата (не би сакале некој да употреби иста фотографија во друга кампања, нели?). Цената на овие фотографии достигнува и до неколку илјади долари, а најчесто е неколку стотини.

Секоја stock фотографија треба да е беспрекорна и да задоволува одредени строги технички критериуми, но и критериуми во поглед на естетиката за да биде прифатена од stock агенциите. Што значи ова? Никакви отстапки во поглед на фокусот, композиција, ниско ниво на артефакти и noise кое е дозволено, какои вметнување на голем број на клучни зборови. Освен ова, пожелно е и познавање на Photoshop во добивање на високи резултати и нормално - поголем квалитет на фотографијата.

neodamna me prifatija na eden tradicionalen stock sajt...i moram da kazam deka sea za sea e mnogu podobro od ovie malive sajtovi..nema sekojdnevni prodazbi ama koa ima se prodava za trocifrena brojka :D

Kajgana Shop

На врв Bottom