И јас се мислам за canon sx100is...
Дали вреди за парите?
http://www.nevada.com.mk/pd-1347082404.htm?categoryId=134
Дали вреди за парите?
http://www.nevada.com.mk/pd-1347082404.htm?categoryId=134
Ништо помалку од DSLR aко сакаш да се занимаваш со сток.me interesira kakov aparat e potrebno za stockfotografija, imam bendisano nekolku,canon s5is, sx100is, nikon coolpix p80, dali gi biduva za stock?? koj e najdobar, ili vas predlog za fotoaparat? cena (300-350e)
odnapred vi blagodaram
Види сега имаш огромна разлика од бесплатни сток фотки и сток фотки. Истото е и со векторите, за без пари ќе симнеш вектори што ај ќе поминат, ама се знае што повисока цена толку подобри вектори....Ovde nikoj ne pisal nisto so meseci, sega jas nesto da prasam me interesira. Na nekoi web strani, serveri i slicno moze da se najdi da se simnat paketi od stoc fotografii, besplatno normalno. Nekoj gi upladiral na net i sega ima moznost da se simnat. Dali ako veke gi imas najdeno i simnato tie fotografii mozes da si gi koristis na ist nacin kako i da gi kupis na primer od nivnata strana?
Isto eve da prasam i za vektori, na nekoi stranici sto se za fotografija se prodavaat i vektori, a del od tie vektori gi ima nasekade na internet da se simnat za dzabe. Sto e i so niv? Dali i tie mozes da gi koristis kako sto sakas ako si gi simnis ili ne? Posto gledam koga prebaruvam niz tie stranicite ako platis imas link download i gotovo slikata ili vektorot ti e vo kompjuterot kaj tebe pa posle prajs so sakas so toa.
Батка, бесплатни се оние кои не ги одобриле за продажба. Пошто биле "ептен добри"Ovde nikoj ne pisal nisto so meseci, sega jas nesto da prasam me interesira. Na nekoi web strani, serveri i slicno moze da se najdi da se simnat paketi od stoc fotografii, besplatno normalno. Nekoj gi upladiral na net i sega ima moznost da se simnat. Dali ako veke gi imas najdeno i simnato tie fotografii mozes da si gi koristis na ist nacin kako i da gi kupis na primer od nivnata strana?
Isto eve da prasam i za vektori, na nekoi stranici sto se za fotografija se prodavaat i vektori, a del od tie vektori gi ima nasekade na internet da se simnat za dzabe. Sto e i so niv? Dali i tie mozes da gi koristis kako sto sakas ako si gi simnis ili ne? Posto gledam koga prebaruvam niz tie stranicite ako platis imas link download i gotovo slikata ili vektorot ti e vo kompjuterot kaj tebe pa posle prajs so sakas so toa.
Marko,mora dodatni svetla da se koristat.duri i koga slikam vo priroda se trudam sekogas so mene da nosam barem dva blica so cadori.Сакам да ве прашам дали користите блиц кога сликате или не, зошто кај мене праве многу сенки, и дадете ми некој совет за какви слики да аплаудирам. Досега пратив две една микро и една од стара градба, но чекам сеуште на одобремие. И несмеам ли воопшто да користам photoshop бидејќи вака тешко ми е да најдам чиста бела позадина која не го одвлекува вниманието. Ај ве молам за некој совет :wink:.
Моето скромно портфолио...... малку слики но само еден месец се занимавам со сток.
http://us.fotolia.com/p/200747667
Teрминот stock photo всушност означува фотографија за комерцијална употреба. Всушност, сите оние беспрекорни фотографии кои ги гледате по билбордите и другите маркетинг кампањи, по списанијата и промотивните материјали претставуваат stock photos.
ОСНОВНА ПОДЕЛБА
Stock фотографијата генерално може да се подели на две категории:
a) microstock
b) traditional
Која е разликата?
Microstock stock фотографијата e aктуелна токму во последните години и претставува нов начин на продажба на фотографии. Најпознати агенции кои се занимаваат со овој бизнис се IstockPhoto и Shutterstock. При купувањето на фотографиите, купувачот плаќа еднократен износ за временско неограничено користење на фотографијата (Royalty Free) и притоа никој не ја поседува ексклузивноста на фотографијата, односно истата може да се продава во неограничен број и на неограничен број купувачи. најголемиот број фотографии кај овие агенции се од фотографи аматери и ентузијасти, но нивните фотографии не се ништо полоши од оние на професионалните фотографи. Зачленувањето во овие агенции е бесплатно.
За разлика од microstock, traditional stock фотографиите се продаваат преку големите агенции како Corbis, Getty Images, Jupiter Images... Oвие фотографии се rights menaged, па агенцијата му наплатува на купувачот за секое искористување на фотографијата. Со купувањето на фотографијата, купувачот може да има право и на користење на една година, а може и да ги откупи ексклузивните права на фотографијата (не би сакале некој да употреби иста фотографија во друга кампања, нели?). Цената на овие фотографии достигнува и до неколку илјади долари, а најчесто е неколку стотини.
Секоја stock фотографија треба да е беспрекорна и да задоволува одредени строги технички критериуми, но и критериуми во поглед на естетиката за да биде прифатена од stock агенциите. Што значи ова? Никакви отстапки во поглед на фокусот, композиција, ниско ниво на артефакти и noise кое е дозволено, какои вметнување на голем број на клучни зборови. Освен ова, пожелно е и познавање на Photoshop во добивање на високи резултати и нормално - поголем квалитет на фотографијата.