Вистината за ЕУ која се премолчува

Член од
24 април 2008
Мислења
11.043
Поени од реакции
12.584
за каква демократија зборуваш кога партијата која иди на власт шерифува со државата и си крои закони по нивни терк,си распишува тендери по нивни терк,ја користи полицијата и системите за прислушување за приватни цели кобајаги дека ја штити државата итн итн

Уставот на РМ за кој учев во основно(тогаш и РМ доби независност),нашиот наставник не учеше,убедуваше дека е неменливо нешто како сега да му ги памтам зборовите дека тоа е свето нешто за секоја држава и не смее да има никакви додавки или измени (нашиот беше одобрен од францускиот светски признат експерт Бадентер,нека ме поправи некој оти не сум најсигурен),а Уставот по 2001 претрпе безброј измени во корист на националностите,кои им беа загарантирани сите права во претходниот,со новиот веќе да имаат и привилегии што е невидено во светот

го спомна и парламентот и те молам да ми кажиш кога последно тој како дело придонесол за некој значаен закон кога истите ги приготвува владата и само ги става на гласање,кога си видол на слободни прашања да се издејтвува некое прашање или иницијатива од нечие сопственио мислење и за крај кога власта ќе прифати некој добар закон од опозицијата?!

за сето што ти го зборуваш можеби постои во некој твој филм,но далеку си од реалноста и кажувај еднаш за негативните страни во нашата држава,а не дека тоа ќе го добиеме со влезот во ЕУ,зошто таа недемократска ЕУ ни бега 150 години во развојот,а сите работоспособни и интелегентни млади кадри неповратно заминуваат несакајќи своето знаење да го вложат за смешни суми на пари работејќи од утро до мрак кај некој новопечен бизнисмен со пари кои ги стекнал од пропаѓањето на наш производствен капацитет кој се до 91 година извезувал во ЕУ или арапските земји свои производи
Да, во право си, актуелната власт е корумпирана и си тера како сака, но сепак ние, граѓаните на Република Македонија можеме кога сакаме да ја симнеме од власт кога сакаме, доволно ќе биде да чекаме до наредните парламентарни избори, да излеземе да гласаме и да гласаме за било која опција на изборното ливче, само не за актуелната власт.

Само на вонредните парламентарни избори 2011 ги имаше дури 18 опции, не е можно сите да се исти, ја разбирам твојата недоверба во нашите корумпирани политичари, и јас ја делам кристално истата таа недоверба со тебе, но тоа не ми е доволна причина за да кренам раце и им ја подарам мојата држава на евробирократите во Брисел за да прават што како ќе им текне со нејзе.

Со сета почит кон твојот наставник, но Уставот може да се смени со двотретинско мнозинство во Парламентот кое би гласало за уставните измени, а ако не си добро запознаен, Охридскиот Рамковен Договор го потпишаа македонските политичари, но тука беа олеснувачите од ЕУ и САД, Франсоа Леотар и Џејмс Пердју.

Бидејќи конфликтот што се случи во 2001 беше проблем на Република Македонија со терористички групи кои вршеа терористички дејствија на територијата на Република Македонија, следува заклучокот дека Република Македонија требаше сама да си го реши тој проблем, а не да бара помош од Брисел и Вашингтон.

Самиот факт дека Брисел и Вашингтон си го пикнаа носот во проблемот, а веќе година дена подоцна велеа дека новиот Устав е најдобриот Устав кој Република Македонија го имала од почетокот на нејзината независност во 1991 па се до денешен ден, говори повеќе од доволно дека некој од надвор дошол и ти кажувал што и како треба да правиш.

Повеќе од јасно е тоа дека западот не користи нас како експериментални стаорци, доволен доказ за тоа е ова:

И се надевам дека си во право кога велиш дека ЕУ ни бега 150 години, јас велам нека ни бега 150 милениуми и никогаш да не ја стигнеме, бидејќи не сакам да бидам дел од една голема лага која си дава на себеси право да ми кажува како јас да си ја уредувам мојата држава.

Пет Кондел, ирски автор, политички коментатор, комичар, но пред се, човек кој на своја кожа ја има почувствувано евробирократската диктатура, бидејќи е Ирец, а неговата држава Ирска ги трпи последиците од долговите кои ги набилдале нејзините корумпирани политичари, бидејќи, да, и во ЕУ има криминал и корупција, па сега условно ја користи помошта од ЕУ, така што мора да биде послушна држава и да постапува така како што ЕУ ќе и диктира, знае за што зборува кога вели дека на Европа и треба револуција:

Од се срце ти препорачувам да го видиш клипчето до крај, човекот има што да каже и заслужува тоа што го кажал да биде слушнато.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
Прво - никаде не посочив дека актуелната партија на власт прави што сака,ами тој кој ќе дојде на власт,а такви се променија неколку сосе албанскиот блок !!!! те молам читај поубаво кога станува збор за туѓи постови,ако сакаш некој да ги прочита твоите што фаќаат цела страница од форумот

вистината за ЕУ е една - дека беше створена за трговија без граници и царини,да се олесни развојот меѓу тие држави што е огромна придобивка за сите,СЕ додека не се распадна Варшавскиот пакт па ЕУ одтогаш ја засилува својата политичка моќ и пробува да дејствува насекаде во светот........но сега западнаа во големи гомна,сепак ние сме во уште подлабоки така да не може буквално ништо да изгубиме.....

P

PewDiePie

Гостин
слузбарски брат тебе ти го испрале мозокот,или па си тежок комуњар. Значи ако озбилно мислиш дека сме во поголеми гомна од ЕУ,со најголем економски раст на балканот последнава година и подобра финансиска положба од пола членки на ЕУ тогаш имаш ментални проблеми.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836

Од се срце ти препорачувам да го видиш клипчето до крај, човекот има што да каже и заслужува тоа што го кажал да биде слушнато.
Исто обрнете внимание и на делот каде што објаснува како се дискриминира Британецот за сметка на муслиманските емигранти, многу слична ситуација како кај нас со албанците.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
слузбарски брат тебе ти го испрале мозокот,или па си тежок комуњар. Значи ако озбилно мислиш дека сме во поголеми гомна од ЕУ,со најголем економски раст на балканот последнава година и подобра финансиска положба од пола членки на ЕУ тогаш имаш ментални проблеми.
фала за комплиментот,ела да го видиш во Битола тој твој економски раст и не кажувај работи кои стојат на хартија туку погледни ја малце реалноста околу тебе господине Магистре по економски и политички прашања,а гледам си и добар психолог........од такви работи на хартија сега ЕУ е во тешка криза,место да работат со постоечки пари и да вложуваат на право место тие се дрзнаа и се преценија па затоа сега СЕ ќе фати УПМ заради алчноста и лакомоста на човекот,како и неодговорноста......идејата за отворања на границите и пуштањето во оптек на стоки и богатства е одлчина идеја,не знам како можи тоа на РМ да и наштети.....а да - немаме таква (речиси никаква) индустрија која ќе понуди нешто на пазарот како онаа до 91ва......

жал ми е што се вклопуваш во идејата на двете најголеми партии да го разделат народот на сини и портокалеви,а не ги гледаш идеите и сфаќањата

Член од
24 април 2008
Мислења
11.043
Поени од реакции
12.584
вистината за ЕУ е една - дека беше створена за трговија без граници и царини,да се олесни развојот меѓу тие држави што е огромна придобивка за сите,СЕ додека не се распадна Варшавскиот пакт па ЕУ одтогаш ја засилува својата политичка моќ и пробува да дејствува насекаде во светот........но сега западнаа во големи гомна,сепак ние сме во уште подлабоки така да не може буквално ништо да изгубиме.....
Тоа е разликата помеѓу таквите како тебе, кои се подготвени да се откажат од своите човекови слободи и права на самоопределување и донесување одлуки поврзани со директното управување со државата, и таквите како мене, кои иако незадоволни од сегашната состојба, сепак не се подготвени да се откажат од своите човекови слободи и права на самоопределување и донесување одлуки поврзани со директното управување со државата.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
Тоа е разликата помеѓу таквите како тебе, кои се подготвени да се откажат од своите човекови слободи и права на самоопределување и донесување одлуки поврзани со директното управување со државата, и таквите како мене, кои иако незадоволни од сегашната состојба, сепак не се подготвени да се откажат од своите човекови слободи и права на самоопределување и донесување одлуки поврзани со директното управување со државата.
не,туку тоа е разликата на животот овде каде луѓето ги знаат 90 % од политичарите и се караат за нив и меѓу нив,а немаат леб в уста да стават и помеѓу западњаците каде не знаат ни кој им е претседател или премиер,меѓутоа можат да створат услови за фамилијата како куќа,добра кола и да поуживаат во летните и зимските одмори.........те сфаќам дека животот на некој друг(политичарите и нивните партии) ти е поинтересен од твојот личен и фамилијарен - те молам продолжи да уживаш во тоа и не ги замарај другите кои бараат пристоен живот барем за во иднина,преѓеска убаво ти кажаа дека 20години немаме мрднато во позитива,ама тоа не ти се чита некако

P

PewDiePie

Гостин
фала за комплиментот,ела да го видиш во Битола тој твој економски раст......
Секое Лето сум во Битола,по татко сум Битолчанец и имам куќа таму,така да немој да се обидуваш да ми ја претсавиш Битола дека е за жалење,зошто не е.

Вистина,треба после Скопје 2014 да се почне со реновирање на сите поголеми градови во МК,Битола,Охрид,Прилеп......значи да се надеваме дека ќе има Битола 2015 итн итн.

А тоа што го збориш дека сме беда,е стварно жално,не фер и не објективно. Значи Грција,Италија,Шпанија,Ирска.....се тешки кризи а пази тоа се земји што се моментално на некое ниво по развиени од нас,ние ако продолжиме вака со економски раст добро менаџирање на буџетот ќе има резултати во секое поле. Не може некои 15 години што краделе и дремеле да се надомести преку ноќ.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
Секое Лето сум во Битола,по татко сум Битолчанец и имам куќа таму,така да немој да се обидуваш да ми ја претсавиш Битола дека е за жалење,зошто не е.

Вистина,треба после Скопје 2014 да се почне со реновирање на сите поголеми градови во МК,Битола,Охрид,Прилеп......значи да се надеваме дека ќе има Битола 2015 итн итн.

А тоа што го збориш дека сме беда,е стварно жално,не фер и не објективно. Значи Грција,Италија,Шпанија,Ирска.....се тешки кризи а пази тоа се земји што се моментално на некое ниво по развиени од нас,ние ако продолжиме вака со економски раст добро менаџирање на буџетот ќе има резултати во секое поле. Не може некои 15 години што краделе и дремеле да се надомести преку ноќ.
не бе шо е за жалење - во работно време кафичите се топ,место таа младина да има зафатено на работа ќе безделничи таму........баш некни еден повратник од странство се врати по 4 години - неговиот коментар беше дека СЕ е исто како до пред да замини......џабе правиме муабет кога младината си знае за колку пари може да најде работа,дали е можно со тие пари да се одвои од фамилијата и креира своја,да ги храи и школува итн итн

Член од
24 април 2008
Мислења
11.043
Поени од реакции
12.584
не,туку тоа е разликата на животот овде каде луѓето ги знаат 90 % од политичарите и се караат за нив и меѓу нив,а немаат леб в уста да стават и помеѓу западњаците каде не знаат ни кој им е претседател или премиер,меѓутоа можат да створат услови за фамилијата како куќа,добра кола и да поуживаат во летните и зимските одмори.........те сфаќам дека животот на некој друг(политичарите и нивните партии) ти е поинтересен од твојот личен и фамилијарен - те молам продолжи да уживаш во тоа и не ги замарај другите кои бараат пристоен живот барем за во иднина,преѓеска убаво ти кажаа дека 20години немаме мрднато во позитива,ама тоа не ти се чита некако
Јас не излегов во одбрана на ниту еден политичар на оваа тема на форумов и воопшто не се карам со цел да бранам или обвинувам одреден политичар или одредена политичка партија.

И јас размислував како тебе, односно како западњаците, мислејќи си на сопствените интереси и игнорирајќи ги политичарите, но кон крајот на 2008 со почетокот на светската економска криза, научив дека големиот економски напредок кој се случувал изминативе 15 - 20 години во западниот свет всушност бил реализиран со позајмени пари, а не со заработени пари, па сега кога почнаа да пристигнуваат сметките кои мораат да се платат, се чешаат во Грција, Ирска, Португалија, Шпанија, Италија, ехехеееј па дури и САД за малку ќе банкротираа во август 2011, за влакно извадија жива глава.

Ако ти твојот живот сакаш да го разубавуваш со позајмени пари, тоа е твое право, слободно постапувај така, на тебе ќе ти лежи на совест и на чест, а јас од друга страна, не планирам да им оставам на моите потомци долгови кои ќе мораат да ги плаќаат, сакам да си умрам со мирна и чиста совест, знаејќи дека не сум оставил долгови во наследство.

И нормално дека немаме мрднато 20 години во позитива, кога сеуште ги плаќаме долговите од Југославија, поранешната социјалистичка диктатура во наше име не задолжуваше по светот, а парите наместо на инвестиции одеа на плати, пензии, патувања на сметка на фирмата, подароци за новогодишни празници, а во реалност немаше никаква продуктивност.

Истото му се случува на западот од 2008 па се до денешен ден и ќе продолжи да му се случува се додека не си ги расчисти долговите.

И на мене супер ми звучат куќата, автомобилот и уживањето во летните и зимските одмори, но само кога ги плаќам од мој џеб, а не со позајмени пари, така западњаците си го разубавуваат животот, оние од нив кои се доволно паметни се раздолжуваат навреме, а оние од нив кои не знаат ни кој е претседателот или премиерот на државата, излегуваат да протестираат.

Јас не планирам да бидам ни со едните ни со другите, сакам чесно и достоинствено да си го заработам својот капитал, а не да го позајмувам од некој друг, за да го враќам со камата долги години или за да протестирам после против штедните мерки, или уште полошо, да им го оставам долгот во наследство на моите потомци.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
интересна теорија пошто многу од македонските граѓани живеат од пари потрошени во МК,подарени или заработени од наши иселеници.....треба да им се забрани влезот во државата,да се блокираме од сите надворешни влијанија пошто нели се штетни за нашата економија и развој итн итн

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Не го бранам Службарски, но вака да те прашам.. ти се разбираш во економија? Ај те молам објасни ми го она што ти го болдирав погоре, оти не ми е јасно што сакаш да кажеш..... ?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
не бе шо е за жалење - во работно време кафичите се топ,место таа младина да има зафатено на работа ќе безделничи таму........баш некни еден повратник од странство се врати по 4 години - неговиот коментар беше дека СЕ е исто како до пред да замини......џабе правиме муабет кога младината си знае за колку пари може да најде работа,дали е можно со тие пари да се одвои од фамилијата и креира своја,да ги храи и школува итн итн

ти стварно штом веруваш дека ЕУ може да им ги реши проблемите- ништо чудно и да веруваш во волшебници и дедо мразовци
кажи ми зошто ај не гејците,ама еве бугариве се на просјачки стап, а се во еу?
пензиите им се 120 евра, а платите нијанса повисоки

Kajgana Shop

На врв Bottom