Вистината за ЕУ која се премолчува

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
ти стварно штом веруваш дека ЕУ може да им ги реши проблемите- ништо чудно и да веруваш во волшебници и дедо мразовци
кажи ми зошто ај не гејците,ама еве бугариве се на просјачки стап, а се во еу?
пензиите им се 120 евра, а платите нијанса повисоки
некни читав како пола Куманово си ја бара среќата во најголемите светски жаришта ризикувајќи го животот за некој долар + ........... тоа тебе непознато или смешно ти е ?!

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729
И ова има врска со нас бидејќи.... На нас ни е убав стандардот и ние не треба да влеземе? Или си тролаш?
не бе баш онака си зборам.
ајде објасни ми во кратки црти кои ке бидат предностите со нашето влегување во еу, и кои се негативностите. ете идентитетот не го земаме во предвид. значи чисто економски објасни во кратки црти.
п.с инаку сакав да речам дека ако економијата или државата не си ја средиме ние , никој нема да ни ја среди. жив пример ти е грција и другите слични на неа. ако не те бива не те бива, ако те бива те бива и со еу и без неа. сонот дека течи мед и млеко што ни го сервираја досега стана кошмар за сите. баш читав некаде дека ако пукни италија иднината на еу како таква не е баш розова. е сега додадиму го и името на таа равенка. незнам некако како голем ризик ми се гледа. вака полека но сигурно.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.307
Поени од реакции
26.212
Не го бранам Службарски, но вака да те прашам.. ти се разбираш во економија? Ај те молам објасни ми го она што ти го болдирав погоре, оти не ми е јасно што сакаш да кажеш..... ?
Еве јас ќе го објаснам. Република Македонија од 2008 година наваму има редовно позитивен тренд на растот на БДП и еден од најдобрите во Европа. Надворешниот долг, како процент од БДП е еден од трите најмали во Европа. Република Македонија откако почна светската економска криза немаше никаков посериозен проблем со прибирањето на проектираните буџетски сретства, немаше потреба да отпушта работници и немаше потреба да ги намали платите и социјалните давачки од буџетот. Баш напротив имаме зголемување.

Сево ова ја прави нашата финансиска ситуација и стабилност една од најдобрите во Европа. Пред да ми реплицираш дека овие бројки се наместени и фалсификувани, прочитај некој извештај од ММФ и Светската Банка и ќе ги видиш истите констатации. Веројатно не се фалсификатори и тие? Баш поради тоа лесно добиваме кредити од странските институции за разлика од поголемиот дел од европските држави.

ПС. Невработеноста нема никаква поврзаност со финансиската стабилност на државата, па така и тој аргумент како реплика не држи вода доколку не си опозиционер.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
некни читав како пола Куманово си ја бара среќата во најголемите светски жаришта ризикувајќи го животот за некој долар + ........... тоа тебе непознато или смешно ти е ?!
нит ми е непознато, нит смешно.тууууку не ми одговори - како го објаснуваш случајот со еу-членката Бугарија? што добија граѓаните? задоволни ли се со платите, пензиите, вработувањата......

Член од
24 април 2008
Мислења
11.043
Поени од реакции
12.584
Не ми е непознато, а истовремено не ми е ни смешно, но разбирливо е за мене, бидејќи очигледно кумановчани повеќе сакаат да работат со заработен капитал, отколку со позајмен капитал, а сите кои работат со заработен капитал, наместо со позајмен капитал, ако воопшто купат автомобил или куќа, мирно ќе спијат знаејќи дека нема извршителите да им го конфискуваат нивниот имот, бидејќи го платиле со свои пари, а не со позајмени пари.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&egId=14&eventId=82833

Еврозона – софистицирана гилотина за непослушните

Две влади за една недела, четири за 11 месеци. Сезоната ја отвори Португалија, по што следеше Ирска, а волшебниот круг го затворија Грција и Италија. Барем засега. За разлика од Арапската пролет, европската есен ги постигна промените без крвопролевање. А главната битка се сведе на спас на заедничката валута.

Во старите времиња владетелите ги ковале парите, а денес парите ги коваат владетелите. Еврото, од проект кој требаше да биде почеток на една, прво економски, а потоа и политички посилна Европа, се претвори во нешто сосема спротивно – во цел за која по диктат си заминуваат влади и премиери. Тоа стана репер, не за економска благосостојба, тука за стегање на ременот. Со тоа единствениот заеднички јазик на европската политика стана јазикот на парите.

Со слепото држење до тезата за спас на еврото, Меркел и Саркози како да си извршија политичко самоубиство. Јавното мислење во Франција и Германија е се помалку на нивна страна. Прв на овој тест ќе биде Саркози на изборите на почетокот на следната година, Меркел една година подоцна.

За економистите, Европа со еврото во моментов е џин на стаклени нозе, и за многумина единствениот спас за европската политика е да се ослободи од него. Не дека европските лидери не ја разгледувале и оваа опција.

Британски „Гардијан“ неодамна објави дека токму Германија и Франција иницирале разговори за распад на еврозоната, со што во неа би останале само најстабилните кои би продолжиле со заедничка даночна и фискална политика. А што е најважно и најпоразително - тезата не е нова. Нобеловецот Милтон Фридман, еден од најголемите економски експерти, уште пред 12 години кога беше промовирано еврото предвиде: „порано или подоцна кога глобалната економија ќе наиде на сериозна препрека, внатрешните разлики ќе ја поделат Европа„. Дали навистина дојде време за тоа?

Соња Трајковска
"Дајте ми контрола врз валутата на една нација и не ме интересира кој ги прави законите".

Ова се зборовите на германскиот еврејски банкар Мајер Амшел Ротчилд, со кои е дефиниран методот преку кој ЕУ денес ја наметнува својата волја врз своите држави членки.

Државите членки на евро-зоната не можат да печатат и да коваат свои пари бидејќи како држави членки на евро-зоната, нивна национална валута е еврото, а еврото го печати и го кова Европската Централна Банка - ЕЦБ, па од тука следува фактот дека колку пари ЕЦБ ќе им даде на националните банки на државите членки на евро-зоната, толку пари ќе бидат пуштени во оптег, односно, ако на Националната Банка на Грција - НБГ и дадат толку и толку, НБГ ќе може само да се помири со тој факт и да се надева дека тие пари ќе бидат инвестирани во капитална инвестиција за да може да и ги врати тие пари на ЕЦБ, бидејќи тие пари не се ни на НБГ ни на Грција, туку и припаѓаат на ЕЦБ, односно на евро-зоната, односно на ЕУ.

Значи, не е важно како гласат законите во државата членка на ЕУ, се додека истата е полноправна држава членка на ЕУ, мора да го почитува и спроведува Лисабонскиот Договор, а ако е држава членка и на евро-зоната, тогаш и следуваат уште помакотрпни обврски и последици, какви што веќе ги чувствуваат Грција, Ирска, Португалија, Шпанија, Италија, а кој знае кои други држави се на ред.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
нит ми е непознато, нит смешно.тууууку не ми одговори - како го објаснуваш случајот со еу-членката Бугарија? што добија граѓаните? задоволни ли се со платите, пензиите, вработувањата......
види не може секаде ситуацијата да биде розова,ама немој да кажуваш и пропагираш дека влезот во ЕУ за Македонија ќе значи уназадување или колапс ! Македонија конечно ќе добие статус на стабилна и безбедна земја за правење бизнис и со реформите на судството што ќе бидат актуелни овие 2 години уште еднаш ќе докажиме дека може да се соработува со нас како со луѓе од 21 век

ниту ја сакам,ниту ја бранам ЕУ,но нашата економија е толку мала што силно зависи од условите на светскиот пазар и цените кои се диктираат таму
--- надополнето: Nov 13, 2011 7:06 PM ---
Не ми е непознато, а истовремено не ми е ни смешно, но разбирливо е за мене, бидејќи очигледно кумановчани повеќе сакаат да работат со заработен капитал, отколку со позајмен капитал, а сите кои работат со заработен капитал, наместо со позајмен капитал, ако воопшто купат автомобил или куќа, мирно ќе спијат знаејќи дека нема извршителите да им го конфискуваат нивниот имот, бидејќи го платиле со свои пари, а не со позајмени пари.
дефинитивно ти не си за дебата.........ги оправдуваш затоа што си ја ризикуваат главата за некој долар + кој го заработуваат во американски или европски фирми по кои ти плукаш.....чуден човек

Член од
24 април 2008
Мислења
11.043
Поени од реакции
12.584
види не може секаде ситуацијата да биде розова,ама немој да кажуваш и пропагираш дека влезот во ЕУ за Македонија ќе значи уназадување или колапс ! Македонија конечно ќе добие статус на стабилна и безбедна земја за правење бизнис и со реформите на судството што ќе бидат актуелни овие 2 години уште еднаш ќе докажиме дека може да се соработува со нас како со луѓе од 21 век

ниту ја сакам,ниту ја бранам ЕУ,но нашата економија е толку мала што силно зависи од условите на светскиот пазар и цените кои се диктираат таму

дефинитивно ти не си за дебата.........ги оправдуваш затоа што си ја ризикуваат главата за некој долар + кој го заработуваат во американски или европски фирми по кои ти плукаш.....чуден човек
Што подразбираш ти под стабилна и безбедна држава за правење бизнис ?

Зарем Македонија со нејзината ниска стапка на задолженост и инфлација не е безбедна држава за правење бизнис ?

Јас никогаш не плукнав по ниту една европска фирма, како што вели Најџел Фараж:

Ја сакам Европа, го сакам континентот Европа, сакам да тераме бизнис со нив.
Но не сакам законите на мојата држава да се донесуваат според упатствата на Европската Унија и тимот во Брисел.

Па јас не сум будала да плукам по европските работодавачи, секако дека би терал легален бизнис со било кој легален работодавач на легален начин.

А ти како битолчанец би требало да бидеш задоволен за 1 или 2 или 3 години кога ќе биде отворена новата фабрика на германскиот инвеститор Кромберг и Шуберт во индустриската зона Жабени во Битола.

Само во таа фабрика Кромберг и Шуберт планираат да вработат околу 2500 лица.

И замисли, сето тоа без полноправно членство на Република Македонија во ЕУ.

Значи можеме да тераме бизнис и без ЕУ.

И секако дека ќе ги оправдувам луѓето кои работат во ризични подрачја, бидејќи сепак тоа се луѓе кои чесно, достоинствено и заслужено си ја заработуваат својата плата, а не со дремење во канцеларија работејќи во државната или јавната администрација, на работно место кое го издејствувале преку партиска книшка.

А немој да се збуниш и да помислиш дека тоа го нема во ЕУ.

Погледни ги првите 3 клипчиња кои ги објавив во пост #7 во кои Најџел Фараж им објаснува на Хрватите што ќе значи членството на Хрватска во ЕУ за нив, слушни што говори човекот за европската бирократија, за евробирократите, па ќе видиш дека вработувањето по партиски клуч во Македонија е ништо во споредба со бирократијата во ЕУ.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.198
Поени од реакции
23.729

пак некако ги тераш работите како ние или државата да сме мали деца. не ти треба никој од надвор за да си ја направиш државата стабилна за инвестирање. тоа доаѓа од самата држава, од нас самите. ако мислиш или наседнуваш на фактот дека со самото влегување во еу ние ке станиме супер демократска некорумпирана држава оти некој ке ни седи над глава тогаш само се лажиш. и пак видија грција не треба подалеку да одиш.
ете и неа и седеја над глава па се задолжија у пичку матер, значи не е тоа работата. до луѓето е. џабе тебе ти седат над глава родителите. ако си наумил нешто првата можна прилика ке го направиш тоа што си го наумил. така ??

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
делумно точно.........кога еден ден ќе сватиш дека земјава ја владеат неколку тајкуни и буквално СЕ оди во нивни прилог земјава никогаш да не влезе во некој сојуз или пакт зошто ќе се намали нивното влијание или целосно ќе пропаднат нивните бизниси.........клучен закон ни неостасува овие 20 години и покрај сите скаламуции и неправилности во транзицијата,никако да се предложи и изгласа закон за потекло на парите каде секој ќе биде должен да се изјасни како го стекнал своето богатство од неброени алтани

ЕУ не нуди мед и млеко,ами нови можности

го прашувам Декстер дали е спремен да го вложи својот капитал во земја која го менува Уставот како чорапите што ги менува Премиерот,земја која ја демнат од сите четири страни и чекаат поволна можност да го доразграбат овој дел на Македонија,земја каде позицијата и опозицијата никако не можат да се сложат за најмали работи итн итн

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Точно, но во актуелните околности можеме со прст да покажеме кон нашите политичари и нив да ги обвиниме за тоа што тие го прават, а откако ќе влеземе во ЕУ, нашите политичари повеќе нема да ги донесуваат одлуките, туку ЕУ ќе ги донесува одлуките, а нашите политичари само печат ќе удираат на истите тие одлуки и ќе ги спроведуваат истите, ниту ќе се спротивставуваат на истите тие одлуки, ниту ќе му кажат на народот какви последици следуваат од истите тие одлуки.

Вака барем можеме да ги обвинуваме едните или другите и да бараме одговорност од нив, затоа што ние ги бираме и едните и другите на тајни, непосредни, фер и демократски избори, а кога Брисел ќе донесува одлуки во наше име, истите тие одлуки ќе ги донесува Европската Комисија на ЕУ, што е всушност друго име за Политбирото на ЕУССР, група од луѓе кои не сме ги избрале, луѓе кои не ја уживаат нашата доверба, луѓе на кои не сме им дале дозвола да донесуваат одлуки во наше име, како што вели Најџел Фараж:

Не сме гласале за вас и затоа не можеме ни да ве отстраниме од вашите позиции по пат на гласање за истото тоа отстранување.

А во денешна Македонија, надвор од ЕУ, можеме било кога да организираме референдум на кој ќе гласаме за или против вонредни парламентарни или локални или претседателски избори, можеме било кога да организираме референдум на кој ќе изгласаме доверба или недоверба на некој пратеник во Парламентот, на некој министер во Владата, на Претседателот на државата, ја имаме сета моќ за да некого донесеме или симнеме на/од власт и/или во државната и/или јавната администрација по демократски пат, но тоа не е случајот со Европската Комисија, воопшто нема да бидеме прашани дали се согласуваме таа и таа личност да донесува одлуки во име на сите држави членки на ЕУ во Европската Комисија и по автоматизам нема да можеме ниту да ја симнеме истата таа личност од позицијата која ја држи во Европската Комисија.

Македонија е демократска држава, дефинитивно имаме проблеми со криминалот, корупцијата, невработеноста и сиромаштијата, но пред се, сме демократска држава, а ЕУ е бирократска диктатура која се заканува да стави крај на демократијата во нејзините држави членки и да воспостави тотална и апсолутна контрола врз животите на сите граѓани на истите тие држави, е во тоа е разликата помеѓу Македонија надвор од ЕУ и Македонија во ЕУ.
Това може да го каже само човек, коj нема поим от това како работи ЕУ и како се донесуват решениja и закони.
Ако не си запознаен относно правата на граганите, изборите за европски парламент и правото на организиране на државен и заеднички референдум(референдум во целата униja) - недеj да заблуждаваш.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.043
Поени од реакции
12.584
го прашувам Декстер дали е спремен да го вложи својот капитал во земја која го менува Уставот како чорапите што ги менува Премиерот,земја која ја демнат од сите четири страни и чекаат поволна можност да го доразграбат овој дел на Македонија,земја каде позицијата и опозицијата никако не можат да се сложат за најмали работи итн итн
Ако инвестициската клима во таа земја е поволна за мене, секако дека да.

Па така функционираат големите конгломерати денес, тоа е еден од благодетите кои ги носи заедничкиот отворен и слободен пазар.

Џонсон Контролс и Џонсон Мети не одлучиле да инвестираат во Македонија бидејќи си играле еци-пеци-пец, па на крајот се погодила Македонија како држава во која ќе инвестираат, туку бидејќи Македонија им нуди ниски даноци и поволности.

Секако дека не би инвестирал во држава со високи даноци и високи казни за странските инвеститори.

И како што веќе спомнав во пост #67, немам ништо против заедничкиот отворен и слободен пазар, но сум против тоа истиот тој пазар да се искористува како средство за вршење притисок и уценување, а токму тоа ЕУ го прави врз нејзините држави членки, им се заканува со повлекување на финансиската помош за најразни проекти доколку истите тие држави членки не постапат според наредбите на Брисел.

Па на Грција и се заканија дека ќе ја исклучат од ЕУ на 10 години доколку не се откаже од идејата на сега веќе поранешниот премиер на Грција, Јоргос Папандреу, за распишување на референдум на кој граѓаните на Грција би гласале за или против прифаќање на помошта од ЕУ за Грција.

Па ако тоа не е пример за класична уцена и вршење притисок, тогаш не знам што е.

Това може да го каже само човек, коj нема поим от това како работи ЕУ и како се донесуват решениja и закони.
Ако не си запознаен относно правата на граганите, изборите за европски парламент и правото на организиране на државен и заеднички референдум(референдум во целата униja) - недеj да заблуждаваш.
Не знам какви се правилата во ЕУ, но знам дека граѓаните на Франција, на Холандија и на Ирска на референдум му кажаа НЕ на Европскиот Устав, само за да подоцна истиот им биде наметнат, односно подметнат, под друго име - Лисабонски Договор.

Не знам какви се правилата во ЕУ, но знам дека сега веќе поранешниот премиер на Грција, Јоргос Папандреу, сакаше да распише референдум на кој граѓаните на Грција требаше да гласаат за или против прифаќање на помошта од ЕУ за Грција, а ЕУ на ова одговори со уцена од типот - или откажете се од идејата за референдум, или ќе ве исфрлиме од ЕУ на 10 години.

Не знам какви се правилата во ЕУ, но знам дека ЕУ, евро-зоната и еврото како валута се една голема фарса, една голема лага и колку поскоро се стави крај на таа фарса и на таа лага, толку помалку болни ќе бидат последиците од истата таа фарса и од истата таа лага.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
ти стварно штом веруваш дека ЕУ може да им ги реши проблемите- ништо чудно и да веруваш во волшебници и дедо мразовци
кажи ми зошто ај не гејците,ама еве бугариве се на просјачки стап, а се во еу?
пензиите им се 120 евра, а платите нијанса повисоки
Многу просто - почнуване на градене на фалирала држава от 1997-1998 година. Когато вие имавте плата 250 марки, ние 15-20$
После 10 години разликата е во пати.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
Многу просто - почнуване на градене на фалирала држава от 1997-1998 година. Когато вие имавте плата 250 марки, ние 15-20$
После 10 години разликата е во пати.
така е,тука никој тоа не го зеде во предвид дека со 100 г. марки од човек во Бугарија се поминуваше одличен одмор + ако носеше еурокрем,мастики за џвакање,хулахопки и слично да понесеш во некоја количина ќе излезеше таа сума од одморот на пола ! сега спреми си 300 е(600г.м.) - ако ти стигнат на коњ си..........
--- надополнето: Nov 13, 2011 8:29 PM ---
Ако инвестициската клима во таа земја е поволна за мене, секако дека да.

Па така функционираат големите конгломерати денес, тоа е еден од благодетите кои ги носи заедничкиот отворен и слободен пазар.

Џонсон Контролс и Џонсон Мети не одлучиле да инвестираат во Македонија бидејќи си играле еци-пеци-пец, па на крајот се погодила Македонија како држава во која ќе инвестираат, туку бидејќи Македонија им нуди ниски даноци и поволности.

Секако дека не би инвестирал во држава со високи даноци и високи казни за странските инвеститори.

И како што веќе спомнав во пост #67, немам ништо против заедничкиот отворен и слободен пазар, но сум против тоа истиот тој пазар да се искористува како средство за вршење притисок и уценување, а токму тоа ЕУ го прави врз нејзините држави членки, им се заканува со повлекување на финансиската помош за најразни проекти доколку истите тие држави членки не постапат според наредбите на Брисел.

Па на Грција и се заканија дека ќе ја исклучат од ЕУ на 10 години доколку не се откаже од идејата на сега веќе поранешниот премиер на Грција, Јоргос Папандреу, за распишување на референдум на кој граѓаните на Грција би гласале за или против прифаќање на помошта од ЕУ за Грција.

Па ако тоа не е пример за класична уцена и вршење притисок, тогаш не знам што е.

Не знам какви се правилата во ЕУ, но знам дека граѓаните на Франција, на Холандија и на Ирска на референдум му кажаа НЕ на Европскиот Устав, само за да подоцна истиот им биде наметнат, односно подметнат, под друго име - Лисабонски Договор.

Не знам какви се правилата во ЕУ, но знам дека сега веќе поранешниот премиер на Грција, Јоргос Папандреу, сакаше да распише референдум на кој граѓаните на Грција би гласале за или против прифаќање на помошта од ЕУ за Грција, а ЕУ на ова одговори со уцена од типот - или откажете се од идејата за референдум, или ќе ве исфрлиме од ЕУ на 10 години.

Не знам какви се правилата во ЕУ, но знам дека ЕУ, евро-зоната и еврото како валута се една голема фарса, една голема лага и колку поскоро се стави крај на таа фарса и на таа лага, толку помалку болни ќе бидат последиците од истата таа фарса и од истата таа лага.
затоа и тешко би те вработил некој да му го менаџираш капиталот кога во шерифска земја сакаш да му го вложиш капиталот.......

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Когато зборувате за ползи и негативи, мора да се каже какви пари ке получи РМ за развоj на икономиката, за развоj на инфраструктурата, какви пари ке добие РМ за развоj на своите региони, какви пари ке получуват фермерите за животни или за декар земja.
Само мал пример ке ви дадам относно "нови" држави во униjaта за последниот програмен период:

Eстониja - дава 0,8 милиарди евра - добива 4 милиарда евра
Унгариja - дава 8,4 милиарда евра - добива 32 милиарда евра
Латвиja- дава 1,4 милиарда евра -добива 6 милиарда евра
Литваниja- дава 1,7 милиарда евра - добива 9 милиарда евра
Малта - дава 0,5 милиарда евра - добива 1 милиард евра
Полска - дава 22 милиарда евра - добива 87 милиарда евра
Романиja - дава 7,2 милиарда евра - добива 32 милиарда евра
Словакиja - дава 3,5 милиарда евра - добива 14 милиарда евра
Словениja - дава 3,1 милиарда евра -добива 6 милиарда евра
Чешка - дава 9,2 милиарда евра - добива 31 милиарда евра
Бугариja - дава 2,3 милиарда евра - добива 12 милиарда евра

Тука се прозбори,дека ЕУ ке диктирал. Не чувме никоj да каже дека РМ ке има комисар во европската комисиja, не чувме некоj да каже колко пратеници РМ ке изпрати во европскиот парламент, не чувме дека РМ ке има право на вето по многу прашаниjа во совета на министрите, не чувме за заедничката надворешна политика и за правота на македонските грагани да получат помошт от сека една амбасада от државите членки на униjaта, не чувме никоj да каже дека одлуките на македонскиот суд ке важи во целата униja.Не чув да споменете дека македонските студенти ке можат да се школуват по истите цени, по кои се школуват домашните државjaни во сека една држава во униjaта.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.043
Поени од реакции
12.584
^

Сето тоа е супер, но не го прифаќам доколку условот за сето тоа е да се откажам од човековите слободи и права загарантирани со Уставот на Република Македонија, како што се слободата и правото на самоопределување и правото да одлучувам за мојата држава, не постои цена за која ќе прифатам да се откажам од човековите слободи и права кои ми ги гарантира Уставот на Република Македонија.

А сите тие поволности и привилегии кои следуваат со полноправното членство во ЕУ, можеме сами да ги издејствуваме доколку напорно работиме за да ги оствариме тие цели, но пред се, да го направиме сето тоа сами, без никаква помош од надвор и пред се, со наш капитал, со сопствен капитал, а не со позајмен капитал.

Kajgana Shop

На врв Bottom