Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???


  • Вкупно гласачи
    994

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Целта на темата е да се развие поширока дискусија; оние кои немаат што да додадат на своето "Да" или "Не", може да се изјаснат на анкетата.

Нека биде ова напомена за сите :wink:.
 
Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
Не сум ги прочитал постовите на оваа тема но самиот факт дека има огромен процент на луќе шо рекле дека веруваат во господ (со мала буква) ме примора да пишам и ја нешо.
Вака сеа според мене единствена паметна работа што искочила од нашето предходно квази кумунистичко уредување и идеологија бил Атеизмот (Религијата е опиум за народот).
Искрено како еден млад човек кој верува во свеста и разумот како и напредок на луѓето, верував дека Атеизмот како таков ќе опстои и по завршетокот на тоа општествено уредување. Незнам дали од начин на кој бил спорведен, па кај народот се створила аверзија или од фактот дека тоа општествено уредување не донело рај на земјата за да немора луѓето да веруваат дека кога ќе умрат ќе можат да го доживеат тој рај.
Како и да е не престанува да ме изненадува фактот дека религијата во овие времиња на огромен научен напредок во сите области посебно во медицината и генетиката каде што патем се оспорува целата таа теорија за господ и другите глупости и се докажува теоријата на Дарвин сеуште има луѓе кои веруваат во господ.
Добро не сум изненаден од стари баба кои кога поминуваат покрај црква се крстат(некој христијански обичај) туку сум изненаден од млади деца кои го прават истото. Истите тие млади и прекрасни луѓе одат на школо, факултет не е битно каде што би требало да ги научат, да се запознааат со сите факти зашто не треба да се верува во господ и дека науката е таа што во најдобар дел ги има вистините. Не дека ги знаеме космичките тајни ама знаеме колку толку да немора да веруваме дека кога удираат громови Свети Илија (мислам деика беше тој) е љут и бесно вози со кочиите по небото, па затоа има грмотевици.

Но да не осудуваме прерано. Сепак луѓето како сеуште не доволно евоулирана раса не сме доволно силни да можеме да се потпреме на сопствените способности па ни е потребен некој да не заштити, да не утеши некој едноставно да ни даде надеж во безизлезна ситуација во која сите потенцијално можеме да се наоѓаме.

Можеби и јас избрзувам со моето неразбирање на луѓето кои веруваат, зашто можеби стварно не сме доволно евоулирани за да можеме да застанеме на свои нозе и да ја насочиме целата своја енергија кон откривање на тајните на универзумот, на сопствените потенцијали и способности туку мораме да се надеваме на некоја возвишена сила која ги има сите одговори ама не ни ги кажува и тоа мора да биде така зашто тоа е вољата негова.

Нема да престане да ме интригрира причината поради која луѓето сеуште веруваат во господ (во минатото не дека имале некој избор атеистите и научниците се палеле на клада).
Дали е тоа поради нивната несигурност? Дали поради некој презивеана трагедија па се благодарни на бога што останале живи? Дали поради безизлезната ситуација во која се наожааат па единствената надеж им ја да ва господ бог. и така натамо причини за да веруваат има многу но ниедна од нив не е оправдана.
На крај само уште нешоЧ Верувајте во самите себеси и во своите способнотсти и верувајте дека ништо нема да ви падне од небо ни ако добро се молите за тоа туку се сто ви треба во овој зивот мозе да го создадете само само ако верувате во себе.
Толку од мене
 
Член од
28 јануари 2007
Мислења
24
Поени од реакции
2
Se smetam za ateist, ne veruvam ni vo gospod ni vo sudbina niti pak pocituvam nekoja religija.Smetam deka rabotite koi se smetaat za dobri kaj bilo koja religija, kako sto se etickite pravila-ne kradi ne lazi itn ili integrativnata funcija, sa mnogu sitni raboti vo sporedba na toa sto nesvesno ili svesno im go pravi crkvata ili bilo koja druga religiozna ustanova na lugeto. site religii im gi sabloniziraat i im gi zatvaraat ocite na lugeto. Glupost e da imas predrasudi sprema bilo koj covek ako e od razlicna religija od tvojata, ili da ne go prifakas ili dokolku tvijot iden maz e od druga religija da imas prolemi pri vleguvaneto u brak.
-ova se nekoi izvadoci od edna moja pismena po makedonski za ovaa tema:
-Religijata i verata ni davaat custvo na sigurnost, ni davaat zapovedi ,a nie ostavame slepo na ni vlijae.Dokolku izlezeme od toj sablon i krug od ogan, gi prosirimene zasite vidici, ke svatime deka nema nisto osven nie. ke go izgubime toa custvo na zastita i ke se custvuvame izmameno, poveke vo nisto nema da veruvame a so toa i ke ja izgumime zelbata za zivot.
-Nie cekorime niz zivotot slepo i vo sinilo.ne sme svesni sto sme i od kade poteknuvame, za sto sme rodeni i koga ke dojde krajot na nasiot zivot.Koga ke izlezeme od utrobata na nasata majka site sme ednakvi i nezastiteni.No podocna so sekoja nasa iziveana sekunda opstestvoto ne stava vo kalap, koj po necii principi i pravila, kako robovi na nasiot sopstven zivot morame da gi pocituvame i da se pridruzuvame kon niv, no ne po nasa vina tuku po volja na opstestvoto.Nemilosrdno i surovo e da veruvame deka ziveeme za nekoj koj lugeto go narekuvaat gospod, a toj ne kaznuva i nagraduva.
-Ona sto se narekuva sudbina odnosno nasiot zivoten pat, ne e nigde zapisan nite pak nekoj ni go odredil, toa go pravime nie niz nasite izbori niz zivotot.Nie sme tvoriteli na nasata idnina.Se razbira deka ima situacii koi ne mozeme da gi kontrolirame i se protiv nasa vilja no dokolku veruvame vo sebe i bez da mu se povikuvame na gospod ili ni bez da ni treba podrska od religijata ke uspeeme i ponatamu.
-Veruvam vo toa sto go gledam i custvuvam.Go zivem zivotot kako i site ostanati, naogajkija ubavinata vo onie nesta koi dopiraat do mene.Celite koi si gi postavuvam vo zivotot me vodat napred i me motiviraat da prodolzam. NO ne custvuvam deka treba da bidam rob na necija religija i kako robot da ziveam sekojdnevno pokoruvajki mu se na nekoj sto saka da kontrolira so moite misli i custva.Go pocituvam svetot koj ne mi diktira kako treba ili kako ne treba. Sakam da sum slobodna i da uzivam vo ona sto mi e dadeno kako zivot.Ne veruvam vo nesto sto se narekuva gospod
 

Ninja

Кајгана на око
Член од
15 мај 2005
Мислења
623
Поени од реакции
9
Jakov напиша:
Да верувам.
Посилно беше од тебе, нели?

В ред, (официјално) ќе претпоставам дека, по некоја основа, буквално си ја протолкувал мојата напомена на оваа тема. Не преферирам да се повторувам, но кога е неопходно (а бидејќи не ми е позната само опцијата "бриши") - не ми пречи.

Значи, уште еднаш, за сите кои не го протолкувале мојот претходен пост - буквално:

Ninja напиша:
Целта на темата е да се развие поширока дискусија; оние кои немаат што да додадат на своето "Да" или "Не", може да се изјаснат на анкетата.

Нека биде ова напомена за сите :wink:.
За сите кои го протолкувале мојот претходен пост - буквално:

Ninja напиша:
Целта на темата е да се развие поширока дискусија; оние кои немаат што да додадат на своето "Да, верувам" или "Не, не верувам" (одговори кои, всушност, ги нуди анкетата), може да се изјаснат на анкетата.

Нека биде ова напомена за сите :wink:
 
Член од
25 јануари 2007
Мислења
60
Поени од реакции
1
Не верувам, така ме воспитале. Атеистичка фамилија, биолози, технолози, партизани, во Тито се колнеме, посветени на природата, сме еволуирале од мајмун, таму горе на небото не постои ништо.
Да се променам, да почнам да верувам сега, не, не на старост веќе кога сум се изградил со таа идеја дека уствари се е лажги со опашки.
 

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Metamorphosis напиша:
Не верувам, така ме воспитале. Атеистичка фамилија, биолози, технолози, партизани, во Тито се колнеме, посветени на природата, сме еволуирале од мајмун, таму горе на небото не постои ништо.
Да се променам, да почнам да верувам сега, не, не на старост веќе кога сум се изградил со таа идеја дека уствари се е лажги со опашки.
Дарвин е бајаги оспоруван во последно време. Не му држи теоријата:)

Јас бирам да верувам во исконската библиска апсолутна вистина:smir: Таа приказна е вечна, кој ќе се осмели да ја оспори?
Може од време на време некој неверен Томо да помрси конци, ама тоа ти е, човек ко човек, несовршено битие, тој се обидува да докаже и покаже,или побие, ама на крајот само погодува и ништо повеќе. Се врти во круг.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
JASMIN напиша:
Дарвин е бајаги оспоруван во последно време. Не му држи теоријата:)
Си читала нешто не си дочитала, теоријата на дарвин е застарена и има доста пропусти и недообјаснети раобти, ама за сметка на тоа се има развиено новата модерната синтетичка теорија на еволуција, која е многу попрецизна, ама сепак почнала да се развива од теоријата на дарвин, така да Дарвин го дал само почетокот чија теорија исто така била под многу силно влијание на Ламарк.
Е сега ако читаш само теолошка литература нормално е и да мислиш дека е се повеќе оспорувана, бидејќи во теолошките и општественонаучните литератури нормално е тоа така да се „сервира” бидејќи како инаку ќе се одбрани вербата во господ.
Како и да е не ме разбирај погрешно, нема ништо лошо да се верува во господ , на многу луѓе вербата во господ многу им помогнала во животот, значи да се разбереме вербата во господ им помогнала а не евентуалното постоење на господ.

Јас не верувам во господ, едноставно поради што немам потреба за да верувам во господ за да бидампосамоуверен, едноставно јас верувам во мојата способност нешто да постигнам, тоа мене најмногу ми помага во животов.
А дали постои господ или не , овде не е тема на дискусија, тоа на некоја друга тема ќе ве молам.

P.S. ако не студираш биологија илинекоја друга природонаучна наука, не се ни обидувај да ја разбереш, и онака е премногу комплексна модерната синтетичка теорија на еволуција, бидејќи истата е објаснета во одредени делови и на молекуларно ниво.
 

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Bacillus gagous напиша:

Во што е моето напишано поразлично од твоево? Време беше да се каже дека Дарвин не важи во целост, луѓето не го знаат тоа, премногу силен е митот. Во последно време-последниве децении, тоа се погласно се зборува.
Ако ја знаеш новата синтетичка, па сподели ја со нас. Не не’ држи нас не-биолози во мрак за настанувањето на човекот; и црквата тоа го прави и ти и’ го замераш тоа, не?
Него, ајде на друга тема за Дарвин и компанија.

Ако не примети, не ја оспорувам јас науката. Напротив, јас сум најголем залагач за еволуција и развој од секој аспект.
Но, ја ставам под прашање екстремноста.
Ти веруваш и се крстиш во Менделеев систем, во Дарвин или Тесла, исто ко луѓето во бога. На времето биле убедени дека земјата е рамна и ја носат 2 кита на грб, а оно немало врска, елипсовидна била. Или се смета дека диносаурсите изумреле, а најновите сознанија велат дека еволуирале- и тоа во денешниве птици. И Тесла бил голем фраер- и нели најголем хакер на сите времиња, ама шо пишуваше во Библијата, ти текнува? ’’И бидна светлина’’.:)

Ако ми кажеш дека науката е врвот на знаењето и вистината, во заблуда си. Секој научен интелект треба да ја познава и библиската приказна.Науката не цели да се претстави како конечна и апсолутна вистина, и постојано подлежи на проверка - ако не, тогаш е догма, а не наука. А човек како што има потреба да учи и проучува и спознава итн; има потреба и од апсолутното и вечното, и догматското ако сакаш.
Затоа, не е фер да напишеш, во смисла, вие верувајте си ако сакате, ама да знаете, во криво сте.
:)
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
JASMIN напиша:
Во што е моето напишано поразлично од твоево? Време беше да се каже дека Дарвин не важи во целост, луѓето не го знаат тоа, премногу силен е митот. Во последно време-последниве децении, тоа се погласно се зборува.
Ако ја знаеш новата синтетичка, па сподели ја со нас. Не не’ држи нас не-биолози во мрак за настанувањето на човекот; и црквата тоа го прави и ти и’ го замераш тоа, не?
Него, ајде на друга тема за Дарвин и компанија.

Ако не примети, не ја оспорувам јас науката. Напротив, јас сум најголем залагач за еволуција и развој од секој аспект.
Но, ја ставам под прашање екстремноста.
Ти веруваш и се крстиш во Менделеев систем, во Дарвин или Тесла, исто ко луѓето во бога. На времето биле убедени дека земјата е рамна и ја носат 2 кита на грб, а оно немало врска, елипсовидна била. Или се смета дека диносаурсите изумреле, а најновите сознанија велат дека еволуирале- и тоа во денешниве птици. И Тесла бил голем фраер- и нели најголем хакер на сите времиња, ама шо пишуваше во Библијата, ти текнува? ’’И бидна светлина’’.:)

Ако ми кажеш дека науката е врвот на знаењето и вистината, во заблуда си. Секој научен интелект треба да ја познава и библиската приказна.Науката не цели да се претстави како конечна и апсолутна вистина, и постојано подлежи на проверка - ако не, тогаш е догма, а не наука. А човек како што има потреба да учи и проучува и спознава итн; има потреба и од апсолутното и вечното, и догматското ако сакаш.
Затоа, не е фер да напишеш, во смисла, вие верувајте си ако сакате, ама да знаете, во криво сте.
:)
Никогаш не реков дека сте во криво, реков дека сте во право, секој си има право да верува во нешто за да со помош на таа верба се здобие со самодоверба и и надеж дека може да го постигне тоа што си го има претставено себеси за цел, јас сум едноставно еден од тие кои веруваат едноставно во своите способности, ти си од тие што веруваат во господ. Изгледа пак ме разбра погрешно, сакав да нагласам дека вербата во постоење на нешто и дали тоа невистина постои се две различни работи, па на крај краева за џабе не се вика на кој вера припаѓаш.
И те молам вакви предрасуди дека јас и кој и да било друг природонаучник се „крсти” во постулатите на некои други извонредни научници од минатото и дека ги зема нивните теории и хипотези за догми, не. Па всушноост тоа е разликата помеѓу Религиозните луѓе и тие што се бават со природони науки, религиозните се тие што во основа се крстата во догмите пишани во Библијата или која и да било друга пишана книга која претставува основа на некоја репигија, додека природонаучниците ги земаат постулатите, хипотезите и теориите од претходно ама не како догми ами како модели кои ги проверуваат бидејќи секогаш постојат сомнежи, и ако најдат некоја недоследност ја испитуваат и се надополнуваат претходната теорија со нивните нови стекнати сознанија, со што би ја подобриле претходно поставената теорија, па ако природонаучниците на претходно поставените теории , модели и постулати гледаат ко на догми, науката нема да мрдне никаде.
А за тоа дека Науката е врвот на знаењето јас само би ти препорачал да го прочиташ цитатот на Макс Планк, и те молам обиди се да не го разбереш погрешно, обиди се да го погледнеш тоа од материјалистичка гледна точка, па може тогаш ќе го разбереш, бидејќи сите природни науки се материјалистички по default, бидејќи се базираат на тоа што ти можеш да го восприемиш со своите сетила, а не на тоа што твојата фантазија односно твојот мозок ти кажува, токму и затоа кој постапува интуитивно при решавање на каков и да било природонаучен проблем ретко доаѓа до вистинското решение.

И неееее, неможам да те просветлам за Модерната синтетичка теорија за еволуција, бидејќи тоа е материјал, за кој му треба на еден професор на факултет најмалку еден семестар за да го предаде и тоа само неговите основи.
 

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Bacillus gagous напиша:
Никогаш не реков дека сте во криво, реков дека сте во право, секој си има право да верува во нешто за да со помош на таа верба се здобие со самодоверба и и надеж дека може да го постигне тоа што си го има претставено себеси за цел, јас сум едноставно еден од тие кои веруваат едноставно во своите способности, ти си од тие што веруваат во господ. Изгледа пак ме разбра погрешно, сакав да нагласам дека вербата во постоење на нешто и дали тоа невистина постои се две различни работи, па на крај краева за џабе не се вика на кој вера припаѓаш.
Јас одлично те разбирам тебе, не знам дал ти ме разбираш мене.

Мојата верба е специфична. Библијата е приказна, вербата и надежта се потреби, способностите си се факти, научно мерливи варијабли:)

Реков, не прифаќам екстремности:)
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
JASMIN напиша:
Јас одлично те разбирам тебе, не знам дал ти ме разбираш мене.

Мојата верба е специфична. Библијата е приказна, вербата и надежта се потреби, способностите си се факти, научно мерливи варијабли:)

Реков, не прифаќам екстремности:)
Па не знам што дефинираш под екстремности.
 
Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
JASMIN напиша:
Ако ми кажеш дека науката е врвот на знаењето и вистината, во заблуда си. Секој научен интелект треба да ја познава и библиската приказна.Науката не цели да се претстави како конечна и апсолутна вистина, и постојано подлежи на проверка - ако не, тогаш е догма, а не наука. А човек како што има потреба да учи и проучува и спознава итн; има потреба и од апсолутното и вечното, и догматското ако сакаш.
Затоа, не е фер да напишеш, во смисла, вие верувајте си ако сакате, ама да знаете, во криво сте.
:)
Човекот апсолутно нема никаква потреба од догми. Токму тие догми го уназадиле до овој степен што е сега. Да не беа тие догми и религијата да не го држеше во пранги интелектот цели 800години, неможам ни да замислам до каде ќе бевме стигнати сеа. Никој не вели да не веруваш во религија. Верувај но верувај во нешто што не ти е сервирано на тецна и нешто што не преставува догма. „Така мора да биде така рекол господ“ Ова е речемицата што го уназадувала светот, ова е реченицата заради која се водат војни (господ може да биде и алах само во друга религија). На таа религија и требаа цели 15 века да го промени своето мислење за хелиоцентричноста на нашиот сончев систем, зашто - затоа што таа религија се води од догми.
Се додека не била приморана да го промени своето мислење. Мислам дури и го рпиморале Галилео да се одрече од своето мислење Дека земјата сепак се врти кое било очигледно само црквата била премногу арогантна да го признае тоа.

Она што сакав да го кажам е дека ако веќе веруваш барем биди сигурна дека веруваш во нешто сопствено а нешто што ти е сервирано од некој. МИслам на крај краева пола библија и стари и нови завет се препишани од други религиии или стари натписи од некоја цивилизација што постоела мн пред нив (Старо сумерската цивилизација). Има една книга што се вика „Кога сонцето беше бог“ во која се објаснува од каде потекнуваат поедини делови од библијата. На пример потопот на Ное е препишан од вистинска случка на потоп на Вавилон кој се случил многу одамана. Или пак прикаската за Ева дека настанала од ребро не е ништо друго туку само лош превод од старо Сумерски каде зборот ребро(на старо сумерски) бил името на божицата на плодноста додека пак истот збор на хебрејски означувал „ребро“.
Значи не верувај во она што ти е на готово сервирано и нема научна или експериментална осново. На крај краева создади си сопствена хипотеза за тоа што е господ и што тој претставува во универзумот --- пр господ е силата која го движи овој универзум.....Не верувај во наметнати ентитети кој би требало да ти дадат сигурност и надеж.....
 

Kajgana Shop

На врв Bottom