Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.189
Поени од реакции
84.067
И мене ми се случи нешто слично. Само ја бев прво одделение и бев главен лик у приказната.

Прв школски ден, прво одделение, прв час. Природо и општество, тема - жива и нежива природа. Одделувавме што е жива а што нежива природа, и едно девојче прашува "а Господ каде спаѓа?" и тогашната стереотипна учителка, постара жена, прашува "а верувате ли вие во Господ?". Пола одделение ќути, не знае како да одговори, и ја станав на сред час да и реплицирам на прашањето со тоа дека прво, не е во ред на место каде што има двојазична паралелка и многу ученици од албанска вероисповест да проповеда христијанство и второ, со цитати од библија дека не верувам поради контрадикторноста (секако, не со дел од овие зборови чие значење го научив покасно). Поради побожноста, ме испрати на разговор кај директорката кај што јас се бранев со тоа дека сакав само да се изјаснам а учителката не ми дозволи. Беше стара, и многу брзо отиде во пензија, но после овој инцидент слушнав како ми се обраќа со "ѓаволско дете".

И еве сум јас сега, тука. :)
Абре ѓаволско дете, прашањето: "Дали верувате во Господ", не ги навредува ни Христијаните ни Муслиманите (оние што ти ги знаеш како припадници на албанската вероисповест).

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Абре ѓаволско дете, прашањето: "Дали верувате во Господ", не ги навредува ни Христијаните ни Муслиманите (оние што ти ги знаеш како припадници на албанската вероисповест).
Да, сега гледам. Заборавив да додадам, рече и Исус Христос (кој секако дека не е Бог за секој поупатен). Што секако дека ги навредуваше и муслиманите, ако имаш во предвид дека пола клас беа такви. Не дека ги сакам нешто многу, ама глупаво се чувствуваа. И не е фер од страна на професор, некој кој треба да воспитува и да учестува во едукативниот процес да има таков однос и да поставува религиозни прашања на деца на возраст 6-7 години.

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
И мене ми се случи нешто слично. Само ја бев прво одделение и бев главен лик у приказната.

Прв школски ден, прво одделение, прв час. Природо и општество, тема - жива и нежива природа. Одделувавме што е жива а што нежива природа, и едно девојче прашува "а Господ каде спаѓа?" и тогашната стереотипна учителка, постара жена, прашува "а верувате ли вие во Господ?". Пола одделение ќути, не знае како да одговори, и ја станав на сред час да и реплицирам на прашањето со тоа дека прво, не е во ред на место каде што има двојазична паралелка и многу ученици од албанска вероисповест да проповеда христијанство и второ, со цитати од библија дека не верувам поради контрадикторноста (секако, не со дел од овие зборови чие значење го научив покасно). Поради побожноста, ме испрати на разговор кај директорката кај што јас се бранев со тоа дека сакав само да се изјаснам а учителката не ми дозволи. Беше стара, и многу брзо отиде во пензија, но после овој инцидент слушнав како ми се обраќа со "ѓаволско дете".

И еве сум јас сега, тука. :)

и се ова и го плесна у први разрет :wtf:

поентата ми беше, зашто персоните со 140 > IQ не го прифаќаат бог, а притоа пак од друга страна се мин. 5 пути поуспешни од нивните врсници кој се "верници".Верникот на некој начин сам себе не се прифаќа со тоа што неговото гледиште е ограничено... поради нивната слаба психа го генерализираат човекот како слабак.... веројатно има и други пософистицирани цивилизации али досега приложеното на планетава можеме да бидеме горди на генијалниве фрикови :)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.189
Поени од реакции
84.067
Да, сега гледам. Заборавив да додадам, рече и Исус Христос (кој секако дека не е Бог за секој поупатен). Што секако дека ги навредуваше и муслиманите, ако имаш во предвид дека пола клас беа такви. Не дека ги сакам нешто многу, ама глупаво се чувствуваа. И не е фер од страна на професор, некој кој треба да воспитува и да учестува во едукативниот процес да има таков однос и да поставува религиозни прашања на деца на возраст 6-7 години.
Види, никој атеист или Муслиман нема да се навреди ако го прашуваш дали верува во Господ Исус Христос. Никој Христијанин нема да се навреди ако го прашуваш дали верува дека Вишну е божество, на пример.
Еве јас знам (нели според напишаното) дека не веруваш во Господ Бог Исус Христос. И ете, (иако знам) те прашувам: - Дали веруваш во Господ Исус Христос?

Дали те навредив? Но, да не спориме субективно што е навреда, а што не. На форумов барем има универзални правила во врска со тоа. Пријави го моето мислење и види дали ќе ме банираат!

Исус Христос (кој секако дека не е Бог за секој поупатен)
За секој поупатен...во што?
И кои се тие поупатените (во што и да се поупатени) би сакал да ги знам.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Види, никој атеист или Муслиман нема да се навреди ако го прашуваш дали верува во Господ Исус Христос. Никој Христијанин нема да се навреди ако го прашуваш дали верува дека Вишну е божество, на пример.
Еве јас знам (нели според напишаното) дека не веруваш во Господ Бог Исус Христос. И ете, (иако знам) те прашувам: - Дали веруваш во Господ Исус Христос?

Дали те навредив? Но, да не спориме субективно што е навреда, а што не. На форумов барем има универзални правила во врска со тоа. Пријави го моето мислење и види дали ќе ме банираат!

За секој поупатен...во што?
И кои се тие поупатените (во што и да се поупатени) би сакал да ги знам.
Едно е да му го поставиш тоа прашање на возрасен човек, а друго е на дете. И неможе на дете на шест годишна возраст кога уште се оформува како личност да му збориш за нешто спротивно од она што го учат дома. Сигурно родителите му ја имаат наметнато нивната религија и тоа дете е муслиман. Што има некој да му збори за христијанство на место кај што треба да учи и да добие воспитување?!

Поупатеност? Дека Исус Христос не е бог.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.189
Поени од реакции
84.067
Едно е да му го поставиш тоа прашање на возрасен човек, а друго е на дете. И неможе на дете на шест годишна возраст кога уште се оформува како личност да му збориш за нешто спротивно од она што го учат дома. Сигурно родителите му ја имаат наметнато нивната религија и тоа дете е муслиман. Што има некој да му збори за христијанство на место кај што треба да учи и да добие воспитување?!

Поупатеност? Дека Исус Христос не е бог.
Ако си дете Муслиман и ако те праша некој - Дали веруваш во Господ Исус Христос? - не е навреда.
Ако си Христијанин и ако те прашува некој: -Дали веруваш дека Мухамед е пророк? - исто не е навреда.

Мислам дека треба да се распрашаш што значи зборот навреда.

Во врска со "поупатените кои знаеле дека Исус не е Бог", чиј идентитет не сакаш да го откриеш, ќе ти кажам: еве ја сум поупатен и знам дека Исус е Бог.

Се надевам дека не го сфати ова како навреда (морав ова да го ставам овој дисклејмер, пошто не ми е баш најјасно што за тебе претставува навреда).

поентата ми беше, зашто персоните со 140 > IQ не го прифаќаат бог, а притоа пак од друга страна се мин. 5 пути поуспешни од нивните врсници кој се "верници".Верникот на некој начин сам себе не се прифаќа со тоа што неговото гледиште е ограничено... поради нивната слаба психа го генерализираат човекот како слабак.... веројатно има и други пософистицирани цивилизации али досега приложеното на планетава можеме да бидеме горди на генијалниве фрикови :)
-е ова е навев од заклучоци. Болдот is my favorite.

Член од
6 јануари 2010
Мислења
1.120
Поени од реакции
104
Добро, а кај прочита ти јас да реков навреда во првиот пост? Ти прв/а спомна...

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.650
Поени од реакции
34.073
Го споменувате неговото име напразно?
No christmas present under the tree for you, and for you, and you..

Oh.. или santa беше тоа. Moja грешка. Стално ги мешам. Незнам што би имале толку заедничко.. :nesum::nesum:

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Според Египјаните ако името на некого се споменува, тогаш значи постои.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Никола јасно ти е тогаш зошто Божјото име во библиите на христијанскиот меинстрим е избришано?

Член од
6 јануари 2010
Мислења
52
Поени од реакции
2
Do submitter, postot e golem i me mrzi da citiram :P

Za incestot sto moralo da se sluci ako ja poddrzuvame taa teorija. Jas ti zboruvam od medicinski aspekt. Od religiozen znam deka najlesen odgovor e toa deka Bog togas taka odlucil i im dozvolil. No od medicinski aspekt nema tuka Bog sto da dozvoluva. Toa e fakt, pa ni Bog ne moze da go izmeni. Ne moze zdravi deca da se rodat vo takvi slucaevi. Znaci Bog moze da kazuva i odreduva zakoni po religijata, (ova go kazuvam hipoteticki dokolku Bog postoi, nemoj pak da recis sum kontradiktoren) no ne mozam da kazam deka Bog moze da dejstvuva na naucno nivo.

Ti odgovoriv koj im ja nametnal religijata. Nivnite veruvanja bile produkt na nemoznosta da si ja objasnat prirodata okolu sebe i procesite koi se slucuvaat. I fakt e deka postoele politeisticki religii postari od Judeizam,Hristijanstvo i Islam. Ne znam kolku veruvas vo denesnive podatoci za najstara civilizacija na svetot koja denes e poznata, no toa bile Sumerite. Sumerite bile mnogubosci, taka da FAKT e deka monoteistickite religii se pojavuvaat pokasno od politeistickite.

Zosto mislis deka vestite bas za taa tema se perenje na mozok? zarem ne se vistina site tie zrtvi koi sto zaginale od nekoi fanatici ILI OBICNI vernici, koi ubivaat vo ime na nekoi svoi ideali ili nametnati akcii od svoite verski lideri? I kolku lugje sirum svetot ubivaat vo ime na nekoj Bog, vo zavisnost od sto veruvaat. Ke kazis toa ne e vistinski vernik, no toa e odlicen primer do kade moze religijata da odi, i da pere mozoci kako sto se izrazi vo postot pogore.
Za vistinski vernici nemoj, ne znam dali samiot sakas da se izlazis ili sakas nas da ne izlazis. Ako gledas OBJEKTIVNO, ne mozes da kazes deka ima mnogu vernici, ama onie vistinski. Porano vistina e deka imalo poveke vernici, no denes ne e taka. Ako bese taka, mislis li deka svetov ke bese vo vakva polozba? Zloto e nasekade, toa se gleda i vo nasava zemja, sekoj saka sto poveke da ukrade, lazat i oko ne im trepnuva, ubivaat za 500 evra itn. Seuste mislis deka ima poveke vistinski vernici? Ne bi rekol taka.
Btw me mrzi da baram edna anketa koja bese napravena minatata godina i vo koja jasno se gleda deka lugjeto mnogu poveke veruvaat vo vonzemjani otkolku vo Bog.

I pak ke kazam, koja e poentata nekoj(Bog) da stvori nesto(se sto postoi na ovoj svet), a toa nesto da ne te pocituva(lugjeto)? ke kazes slobodnata volja ni e dadena pa zatoa Bog ne se mesa. Ok, znaci nie vsusnost sme negov eksperiment, pa toj ceka da go vidi krajot na eksperimentot. Ne saka da se mesa vo rabotite sto gi pravime i odime vo pogresen pravec. Ne mozam da svatam kako e toa mozno, koga sekojdnevno mnogu lugje se molat za negova pomos( ne site se vistinski vernici, no sekako ima znacaen del sto se) no toj nikako da slusni. Togas za sto nie se molime, i ostavame pari po crkvite, za tie azderi tamu da se bogatat na smetka na ucenjata na Bog, i da sozdavaat se poveke odbiv kon crkvata i popovite? Epa takva i situacijata, i mislam redno vreme e da go vidime toj vas Bog, vo smisla na super intelegentno sustestvo, ili pak nesto apstraktno, koe ne moze da se vidi, no sepak ke najde nacin da ni se pokaze.

Ke mozes da mi kazis eden dokaz sto ti si go videl i pocustvuval? Jas ne sum videl nieden i zatoa sum ateist:toe:, taka da ako sakas te molam spodeli so nas nekoe tvoe iskustvo ili sto i da e, sto bi odelo vo prilog na tvrdenjeto za Bog.

Eve bidejki jas ne svakam nekoi raboti, te moalm odgovori mi na prasanjeto kako sto go postaviv, a ne da filozofiras. Fizicki lik ili psihicki lik?

A tie raboti denes sto ni se slucuvaat a ne mozeme da dokazeme sto se, mozat da se poistovetat samo so faktot deka nie nasiot mozok go koristime na ne dovolno visoko nivo, pouceni od minatoto, i "cudata" sto togas se slucuvale.

P.S mozebi ke zvuci off topic no mislam ne e bas taka. Bi sakal da znam dali nekogas si slusnal za prorokot Ezekiel?
Ako ne si slusnal ili ne se sekavas bas, te molam procitaj mal del od negovata kniga koga ima prividenie od Bog, detalno e opisan toj nastan.....sega ne asociram na nisto, no bi sakal tvoe mislenje za toj nastan, se nadevam ke ja uvidis poentata
Не го користам тоа така за да речам само ете Бог така сакал као демек лесно е така да се одговори,него стварно по мое верување Бог нема нешто на кое не може да влијае,се зависи од Него така што тука автоматски се става и науката а и све друго што постои.Он може да измени што сака и кога сака затоа што Он е створителот на тие работи.

Монотеизмот постоел од почеток и ќе постои до крај за разлика од политеизмот,а тоа е така затоа што вистината се наоѓа во него,мислам во монотеизмот.Вербата во Еден Бог.

За положбата на светот и како е злото распространето би ти рекол само едно:добрата вест се шири брзо но лошата уште побрзо,така нешо беше.Анкетата не е баш мн доверлив извор така да не би требало да с земаат податоците од нив здраво за готово.

Он ја слуша сечија молитва но дали ќе ја прифати е тоа е друго.Молитвата е единствено нешто кое што може даја смени судбината на човекот.Ако чекаш да го видиш Бог на овој свет тогаш ќе ти речам само дека можеш да се изначекаш.

Докази имаш насекаде а за да ги видиш не мора ни да стануваш од столчето пред твојот компјутер,погледни на пример во себе си, во човечкото тело,во твоето тело,колку сложен систем е тоа но сепак се си работи како што треба,секој орган си ја врши својата работа без претерување,секоја ќелија,крвоток и др.сеа да не набројувам.Зарем мислиш дека совршенството на работа на твоето тело е случајно?

Не филозофирам,тоа не е филозофија,ти кажувам дека не постои ништо слично на Бог од планетата земја,како Него не е никој.Значи физичката претстава е незамислива за нас што не значи дека не постои,туку толку знаење ни е дадено.А психички што да ти зборам ако ти си паметен Он е изворот на таа памет,ако си добар тогаш Он е владар на добрината и сл.

Примерот не ми е мн познат но ќе проверам па ќе ти пишам,мислам за ова последното со Езекиел.

ехх памтам еднаш во основно беше тоа негде 4-то, учителката тогаш не прашуваше дали веруваме во господ и што подразбираме под верување... ние сите стандард да господ е праведен, дрн дрн јариња едно друго, да ги почитуваме заповедите... и туку наеднаш се појави еден и вика ја не верувам во овие булшитс(не буквално така)... сега момакот се наоѓа баш овде со просек од 9.9999
И каква врска има тоа ако момакот се наоѓал таму??

и се ова и го плесна у први разрет :wtf:

Провери подобро кој се поголеми научници верниците или неверниците а исто провери и за Исак Њутон па после ќе праиме муабет.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.650
Поени од реакции
34.073
Според латино-американските имигранти во нов зеланд ако името на некого се споменува, тогаш значи постои.

Како е ова релевантно?

golem brat

dojdov vidov pobediv
Член од
23 февруари 2009
Мислења
417
Поени од реакции
20
gospod e sekde prisuten, okolu nas ,on e nasiot sozdatel, i na se vidlivo i nevidlivo, no coveckiot um ne saka da gi soznae faktite- vistinite bozji , zasto e zaslepen od lazni izumi i ucena koi se vodeni od teoriii koi se lazni i netocni , i ne mu veruva na pravoto ucene i vistinsko zdravo koe e od boga ucene i vistinsko, zatoa sto vistinskata sreka i cuvstvoto na radost vo sebe e blazena uteha i sreka, gospod postoi i mnogu carevi se obidele vo minatoto da vojuvaat protiv svetite luge na boga , i protiv boga no ne uspeale vo nivnata zla namera , zasto boga e vecnoziviot vodac i nas spasitel dobar poln so lubov i milost koj mnogu ni prostuva i miluva , slava na boga

S

smart ass

Гостин
Според латино-американските имигранти во нов зеланд ако името на некого се споменува, тогаш значи постои.

Како е ова релевантно?

Единствено релевантно овде е Ирелевантно.

Краток одговор дали постои ентитетот наречен БОГ.

НЕ

Бог е Добар,а прободениот е блажен.

(и совршен-а невозможно е совршен ентитет да создаде несовршенство-башка однапред знае се!!)

Сликава е од земјата по која одел бог пред 2000 години.

Уште благословени

Остави бе да удрат...подобра позиција во рајот..

Божје дело

Исто

резултатот(ова кога садам фрчеше со плускавичари и секакви боеви отрови врз иран...(за инфо секоја 4-та Иранска мајка има изгубено син или маж баш од Садамчо)...власта е од бога дадена.

Еве го резултатот

gospod e sekde prisuten, okolu nas ,on e nasiot sozdatel, i na se vidlivo i nevidlivo, no coveckiot um ne saka da gi soznae faktite- vistinite bozji , zasto e zaslepen od lazni izumi i ucena koi se vodeni od teoriii koi se lazni i netocni , i ne mu veruva na pravoto ucene i vistinsko zdravo koe e od boga ucene i vistinsko, zatoa sto vistinskata sreka i cuvstvoto na radost vo sebe e blazena uteha i sreka, gospod postoi i mnogu carevi se obidele vo minatoto da vojuvaat protiv svetite luge na boga , i protiv boga no ne uspeale vo nivnata zla namera , zasto boga e vecnoziviot vodac i nas spasitel dobar poln so lubov i milost koj mnogu ni prostuva i miluva , slava na boga
Слава на бога-ете радост.

Kajgana Shop

На врв Bottom