Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Мислам дека мешаш поими. Човечката Воља и Божјата Воља не е исто. Божјото битие и човечкото битие во универзалната скала нема никогаш да се допрат.

Околу човечките особини..
Јахве има човечки особини само во христијанството.
Алах во исламот нема човечки особини.

Околу групниот ум....
Ни на сон не си сонувала дека зависи од движењето на планетите.
Човекот како индивидуа е многу ниско на скалата, затоа тоа движење на планетите може да влијае само на колективот.
Индивидуално може да се побегне од колективното мислење, мегутоа потребни се одредени услови за тоа.
Божја воља? За да имаш воља треба да имаш нешта кој се вон контрола на твојата воља. Ако е бог семоќен и сезнае значи дека доволно е само да направи едно дело и да се создаде се и да тече според неговиот план. Така да се поставува прашање дали Бог може да има воља? Ако е семоќен и сезнаен во тој нема воља зошто тој е светот а ако е тој светот неговата воља нема објект така да концептот на божја воља е апсурден и бесмислен. Според тоа има два закључоци или нема божја воља или се е божја воља тоа ја вклучува и човековата воља. Тогаш се поставува прашањето каде е граница помеѓу бог и човек. Заебана работа е тоа бог...
Инаку во право си човековиот ум зависи од движењето на планетите да не е Јупитер со неговата голема гравитација таму каде што земјата би била постојано бомбардирна со комети и тешко дека човекот и човековиот ум би еволурал каков што е денес. :) Во таа смисла астрологијата е точна...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Божја воља? За да имаш воља треба да имаш нешта кој се вон контрола на твојата воља. Ако е бог семоќен и сезнае значи дека доволно е само да направи едно дело и да се создаде се и да тече според неговиот план. Така да се поставува прашање дали Бог може да има воља? Ако е семоќен и сезнаен во тој нема воља зошто тој е светот а ако е тој светот неговата воља нема објект така да концептот на божја воља е апсурден и бесмислен. Според тоа има два закључоци или нема божја воља или се е божја воља тоа ја вклучува и човековата воља. Тогаш се поставува прашањето каде е граница помеѓу бог и човек. Заебана работа е тоа бог...
Инаку во право си човековиот ум зависи од движењето на планетите да не е Јупитер со неговата голема гравитација таму каде што земјата би била постојано бомбардирна со комети и тешко дека човекот и човековиот ум би еволурал каков што е денес. :) Во таа смисла астрологијата е точна...
Најверојатно не си ме читал досега и затоа не ме разбираш.
Твоите логички заклучоци јас ги разбирам, секој „заспан“ како тебе ги поставува истите прашања и ги дава истите заклучоци.
Бог и човекот не се на иста скала, затоа не постои граница мегу нив. Тоа е исто како да ме прашаш каде е границата помегу земјата и некоја звезда на небото која сеуште не е откриена.
Духовито ова околу астрологијата....секој што не разбира истото би го рекол.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Најверојатно не си ме читал досега и затоа не ме разбираш.
Твоите логички заклучоци јас ги разбирам, секој „заспан“ како тебе ги поставува истите прашања и ги дава истите заклучоци.
Бог и човекот не се на иста скала, затоа не постои граница мегу нив. Тоа е исто како да ме прашаш каде е границата помегу земјата и некоја звезда на небото која сеуште не е откриена.
Духовито ова околу астрологијата....секој што не разбира истото би го рекол.
Ок повтори и објасни...не сум те читал.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Епа неможе тоа така...и тој тебе не те прозиваше, па ти сакаш да се правиш исто паметен.
Сакате да рендате и да мудрувате со глупави исти прашања, а ако некој ве закача....не ме дирај велите.
Тоа дома, кај мама и тато, овде ако сакаш да те трпат, и ти ке трпиш.
Ај сега, имај добра недела, и почесто на црвичка да одиш.

фак оф...
--- надополнето: 2 јуни 2013 во 18:14 ---
Тоа е твој проблем, не е ова експеримент, а и јас не сум физичарка да докажувам...
не барам да си физичар...барам да докажеш..

Доволно е тоа што јас сум го почувствувала, што кога се молам добивам помош и што искрено верувам...
океј.. добро е тоа што си го почувствувала.. но тоа не е доказ..

Еве јас не се молам, но добивам помош кога ми треба или кога не ми треба, и возвраќам подеднакво..
Дали тоа докажува дека Бог постои, па треба да верувам во него?

Едноставно бог е на секаде околу нас...

докажи....

Pinkie Pie

and Deedee
Член од
25 ноември 2009
Мислења
2.011
Поени од реакции
3.246
Дај боже да постој....ако не постој цел живот сме биле во заблуда....

Член од
1 јуни 2013
Мислења
23
Поени од реакции
29
фак оф...
--- надополнето: 2 јуни 2013 во 18:14 ---

не барам да си физичар...барам да докажеш..

океј.. добро е тоа што си го почувствувала.. но тоа не е доказ..

Еве јас не се молам, но добивам помош кога ми треба или кога не ми треба, и возвраќам подеднакво..
Дали тоа докажува дека Бог постои, па треба да верувам во него?
докажи....
Значи на некој што не верува не можам да му докажам... Бог е во тебе и нема потреба да го бараш на друго место...
Сум доживеала многу работи што не се реални, од нигде никаде баш во моменти кога сум се помолила да се случат... Искрено јас верувам и немам намера да терам други да веруваат пошто нели секој си верува за себе и секој си знае што добил, што дал, што му се сличило...
А за последното, не мислев баш таква помош како ти што ми изгледа дека ја сфати...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Значи на некој што не верува не можам да му докажам... Бог е во тебе и нема потреба да го бараш на друго место...
Ова не е аргумент против мене.. но океј.. типично...

Сум доживеала многу работи што не се реални, од нигде никаде баш во моменти кога сум се помолила да се случат... Искрено јас верувам и немам намера да терам други да веруваат пошто нели секој си верува за себе и секој си знае што добил, што дал, што му се сличило...
Како знаеш дека се „нереални“.. си се обидела ли воопшто да ги објасниш, да побараш решение и да размислиш?
Врз основ на што ти утврди и осозна дека тоа што си го доживеала е „нереално“?

(и да се разбереме, не ти ја уривам вербата, ниту ми паѓа на памет такво нешто... само сум љубопитен... оти во последно време на форумов - но и воопшто, ко кокичиња никнуваат луѓе што одеднаш започнале да веруваат, станале верници, поради ете некоја „неразјаснета причина“)...

Член од
1 јуни 2013
Мислења
23
Поени од реакции
29
Ова не е аргумент против мене.. но океј.. типично...

Како знаеш дека се „нереални“.. си се обидела ли воопшто да ги објасниш, да побараш решение и да размислиш?
Врз основ на што ти утврди и осозна дека тоа што си го доживеала е „нереално“?

(и да се разбереме, не ти ја уривам вербата, ниту ми паѓа на памет такво нешто... само сум љубопитен... оти во последно време на форумов - но и воопшто, ко кокичиња никнуваат луѓе што одеднаш започнале да веруваат, станале верници, поради ете некоја „неразјаснета причина“)...
Епа не сум од тие кокичиња... Уште од мала редовно си одам во црква и си верувам ... Иначе знам дека се нереални, пошто многу добро имам размислувано и сфатив дека не ми се случувале така случајно тие работи баш кога сум се помолила и сум побарала помош...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Епа не сум од тие кокичиња... Уште од мала редовно си одам во црква и си верувам ... Иначе знам дека се нереални, пошто многу добро имам размислувано и сфатив дека не ми се случувале така случајно тие работи баш кога сум се помолила и сум побарала помош...

wo wo wo.. чекај малце...

Ако знаеш дека се нереално.. што ги прави тогаш онда?

Сеа реални се или не се?

Ако си ги доживеала - значи се реални.. така да Што ги прави да се „реални“?
А зошто би биле „нереални“?

И затоа те прашав претходно, а не ми одговори...
Како е можно јас да не сум верник во христијанската религија, и да не се молам за помош (религиски речено), но ете кога ми треба помош, од некого ја добивам без да ја побарам и истата ја возвраќам... ?

Член од
17 мај 2013
Мислења
210
Поени од реакции
142
Постои за мене и е еден.Иам другар мисли дека видел змеј и верува во змејови го убив од заебавање.И ја му викам знам кај си видел и ја видов он- каде ЈА-НА ТЕЛЕВИЗИЈА

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
wo wo wo.. чекај малце...

Ако знаеш дека се нереално.. што ги прави тогаш онда?

Сеа реални се или не се?

Ако си ги доживеала - значи се реални.. така да Што ги прави да се „реални“?
А зошто би биле „нереални“?

И затоа те прашав претходно, а не ми одговори...
Како е можно јас да не сум верник во христијанската религија, и да не се молам за помош (религиски речено), но ете кога ми треба помош, од некого ја добивам без да ја побарам и истата ја возвраќам... ?

Аман, го угњави девојчето...доста ајде.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
А за последното, не мислев баш таква помош како ти што ми изгледа дека ја сфати...
Ок Убаво...

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Дај боже да постој....ако не постој цел живот сме биле во заблуда....
зш така :( ОМГ , че појдиш на планина и на седмио ден че ти излези едно змииче , и че почни да те искушува а ти ич негоебаај имај верба во бога :)

Kajgana Shop

На врв Bottom