Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Ти уште мислиш дека Дедо Мраз е Бог?
Сакаш да му дадеш човечки квалитети на Бог?
Тоа постои само во Христијанството, не е карактеристика за сите религии.
Требе малку да го прошириш поимањето на концептот за Бог ако сакаш да го разбереш тој поим.
Вака си ограничен во дискусијата и најверојатно нема да разбереш што кажувам.
Всушност Дедо Мраз е базиран а Богот Один после христијанизиран...
Да карактеристика е на сите религии ама најдобро го познавам христијанскиот Бог и Библијата.
Тоа е проблемот јас не му давам човечки квалитети на Бог туку Библијата му дава. Цитат „Јас сум љубоморен бог немај други богови освен мене“ почовечко од ова тешко. Мислам каков Бог е тој што има дете со мажена жена од видот Хомо Сапиенс. Мислам дај жити се ваков Бог не постои мислам мизерно е вакво нешто да се промовира како концепт за Бог и вистина.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Всушност Дедо Мраз е базиран а Богот Один после христијанизиран...
Да карактеристика е на сите религии ама најдобро го познавам христијанскиот Бог и Библијата.
Тоа е проблемот јас не му давам човечки квалитети на Бог туку Библијата му дава. Цитат „Јас сум љубоморен бог немај други богови освен мене“ почовечко од ова тешко. Мислам каков Бог е тој што има дете со мажена жена од видот Хомо Сапиенс. Мислам дај жити се ваков Бог не постои мислам мизерно е вакво нешто да се промовира како концепт за Бог и вистина.
Брат, абе ајде промовирај го твојот концепт за Бог.Ако мислиш дека такво поимање на терминот Бог не постои, повели изнеси го твоето сФаќање, па може ќе научиме и ние нешто ново.
Само немој да ме убедуваш дека не постои, ќе ти се молам, него ако имаш некое друго поимање, повели...

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Медленце, абе кај загина....

Доказ:
Бог= Јас

Значи ако Ти постоиш и Бог постои.

Да те барав тебе.. ќе те прашав тебе.. затоа плиз ќути... :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Да те барав тебе.. ќе те прашав тебе.. затоа плиз ќути... :)
Епа неможе тоа така...и тој тебе не те прозиваше, па ти сакаш да се правиш исто паметен.
Сакате да рендате и да мудрувате со глупави исти прашања, а ако некој ве закача....не ме дирај велите.
Тоа дома, кај мама и тато, овде ако сакаш да те трпат, и ти ке трпиш.
Ај сега, имај добра недела, и почесто на црвичка да одиш.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Брат, абе ајде промовирај го твојот концепт за Бог.Ако мислиш дека такво поимање на терминот Бог не постои, повели изнеси го твоето сФаќање, па може ќе научиме и ние нешто ново.
Само немој да ме убедуваш дека не постои, ќе ти се молам, него ако имаш некое друго поимање, повели...
Мислам дека бев јасен Бог како религиозен концепт не постои...постојат одредени шанси да постои како деистички концепт. Но постоењето на деистички хипотетички бог е сосема ирелевантен за човековот постоење. Во основа тој концепт е има некоја сила која има интелгиенција која неможе да се разбере и неговите дејанија за нас изгледа како случани и ќе изгледаат за секогаш случани и неразбирливи. Значи неможе да се комуницира со него не е добар ни лош неможе да влијеме на неговта воља нема казна и награда неможе да разбереме што е нема свои преставниц на земјата не е заинтереира воопшто за човештвото може незнеа ни дека постоиме...во пракса е исто како да го нема. Така да единствено таков бог може да пости ама само може ама немора. Така да одговорот на прашањето- Дали има бог е ирелавантен и нема никакво практично значење кој и да е.
Така да нема што мојов да се промовира зошто може и непости а и да пости нема што да се каже за него.
За мојов „бог“ нема докази дека пости но нема ни дека не постои но има цврсти докази дека непости ниеден религиозен Бог. Алах Јехове Кришна Зевс и компанија монотеистичка или политиеистичка едноставо ЈОК нема такви богови.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Мислам дека бев јасен Бог како религиозен концепт не постои...постојат одредени шанси да постои како деистички концепт. Но постоењето на деистички хипотетички бог е сосема ирелевантен за човековот постоење. Во основа тој концепт е има некоја сила која има интелгиенција која неможе да се разбере и неговите дејанија за нас изгледа како случани и ќе изгледаат за секогаш случани и неразбирливи. Значи неможе да се комуницира со него не е добар ни лош неможе да влијеме на неговта воља нема казна и награда неможе да разбереме што е нема свои преставниц на земјата не е заинтереира воопшто за човештвото може незнеа ни дека постоиме...во пракса е исто како да го нема. Така да единствено таков бог може да пости ама само може ама немора. Така да одговорот на прашањето- Дали има бог е ирелавантен и нема никакво практично значење кој и да е.
Така да нема што мојов да се промовира зошто може и непости а и да пости нема што да се каже за него.
За мојов „бог“ нема докази дека пости но нема ни дека не постои но има цврсти докази дека непости ниеден религиозен Бог. Алах Јехове Кришна Зевс и компанија монотеистичка или политиеистичка едноставо ЈОК нема такви богови.
Ок...те разбрав....
За тебе е формулата:
Бог=До
Тоа значи дека Бог е Ништо и Се. Нема човечка форма и нема потреба да се бара.....всушност тој е насекаде во универзумот.

Гледај, не мора сите луге на светот да имаат исто свакање за тој поим. Затоа и имам дадено различни формули на тој поим.
На тебе едно не ти јасно,....а тоа е дека Бог е религиозен поим, со тоа што ти како религија ја познаваш само христијанската школа.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Ок...те разбрав....
За тебе е формулата:
Бог=До
Тоа значи дека Бог е Ништо и Се. Нема човечка форма и нема потреба да се бара.....всушност тој е насекаде во универзумот.

Гледај, не мора сите луге на светот да имаат исто свакање за тој поим. Затоа и имам дадено различни формули на тој поим.
На тебе едно не ти јасно,....а тоа е дека Бог е религиозен поим, со тоа што ти како религија ја познаваш само христијанската школа.
За мене Бог нема врска со релгијата и е целосно арелгиозен поим бидејќи има цврсти докази дека нема врска со религијата. За мене Бог е чисто филозовски концепт за кој имаа поделени мислења. Како да ти кажам само си кажувам што си мислам...за разлика од тебе :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
За мене Бог нема врска со релгијата и е целосно арелгиозен поим бидејќи има цврсти докази дека нема врска со религијата. За мене Бог е чисто филозовски концепт за кој имаа поделени мислења. Како да ти кажам само си кажувам што си мислам...за разлика од тебе :)
Брат, ова овде си го рекол и никаде на друго место. Нека си остане меѓу нас, никој да не знае.:facepalm:
Абе како Бог нема врска со религијата?
Од оваа планета си или доаѓаш од друга?

Јас не кажувам што мислам, за разлика од тебе, јас ја кажувам Вистината.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Брат, ова овде си го рекол и никаде на друго место. Нека си остане меѓу нас, никој да не знае.:facepalm:
Абе како Бог нема врска со религијата?
Од оваа планета си или доаѓаш од друга?

Јас не кажувам што мислам, за разлика од тебе, јас ја кажувам Вистината.
Тоа што сум го видел чул и знам укажува дека Бог не е таков како што го преставуваат релгиите сите религи имаа погрешен концепт за Бог. Едноставно не е вистина како што го преставуваат Бог. И не гледам зошто тоа да го кријам и да не го кажувам. Значи ако имаат свој концепт религиите за Бог кој е невистинит значи дека бог нема врска со релија. Логика е тоа. Неможе бог да комуницира со луѓето преку обреди и било какви ритуали или било што физички и духовно кај човекот. А релгија е ако има ритуали според тоа бог е нерелигиозен концепт. Бог е недуховен неритуален и нерелигиозен концепт.
Ај објасни ми што има Бог врска со религијата. Што има врска бог со молитва? Што врска бог има добро и зло? Што врска има бог со постење? Што врска има бог од принесување жртви? Зошто бог би имал симбол? Зошто бог би напишал книга или би му рекол на некого да напише книга? Зошто бог би имал непријатели? Нема логика ништо ова а тоа е суштина на религиите така да неможе да има бог врска со ниедна религија.
Јас не ја знам апсолитната вистина само изведувам закључоци од познати факти.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Се гледа...мислам арогантно е да велиш дека ја знаеш апсолутната вистина без тронка докази.

Какви докази тражеш?:pos:
Мислиш дека сум толку глуп да го зборам тоа јавно?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ко што гледам вие двајца сте на иста страна...што се расправате?

Инаку, се сложувам и јас со Стефус. Сите овие богови што ги знаеме од религиите и верувањата, ниеден од нив не е оној, како да го наречам, апсолутен незасегнат бог. Сите се племенски богови.

Дали постојат? Верувам, да. Ама не се оној од кој се се создало (for a lack of better word).

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ко што гледам вие двајца сте на иста страна...што се расправате?

Инаку, се сложувам и јас со Стефус. Сите овие богови што ги знаеме од религиите и верувањата, ниеден од нив не е оној, како да го наречам, апсолутен незасегнат бог. Сите се племенски богови.

Дали постојат? Верувам, да. Ама не се оној од кој се се создало (for a lack of better word).
Оти?...кои други Богови ти знаеш надвор од религијата?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Оти?...кои други Богови ти знаеш надвор од религијата?

Кога кажувам религии, мислам и на стари (египетски, грчки итн) и нови (христијани, муслимани). Постои центарот од којшто сите тие се дојдени, заедно со ангели, духови (spirits mislam, ne ghost) на шуми, води итн итн....сите битија на нашава планета не се оној апсолутен што го трубат наоколу и покушаваат да го наметнат. Апсолутниот нема љубомора, завист, интерес, казни и награди.

Kajgana Shop

На врв Bottom