Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994
Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.375
Ќе се појави ли некој поупатен да ја демантира Francesca Stavrakopoulou?
Не ми се веруваше дека е greekfag :pos:
Забелешки за девојчево немам, симпатична е :)
Заправо, ми личи на идолопоклонство, а не на жена на... има една реченица најдолу во текстот
"The ancient Israelites were polytheists," Brody told Discovery News.
16 And also concerning Maachah the mother of Asa the king, he removed her from being queen, because she had made an idol in a grove: and Asa cut down her idol, and stamped it, and burnt it at the brook Kidron.

http://en.wikipedia.org/wiki/Asherah

Али нека си кажат стручњаците. Ја као лаик неам нешто повеќе да додадам.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Забелешки за девојчево немам, симпатична е :)
Заправо, ми личи на идолопоклонство, а не на жена на... има една реченица најдолу во текстот

"The ancient Israelites were polytheists," Brody told Discovery News."
Добро е човек да си ги знае корените. Особено корените на верувањето. Така ќе може да направи поинформиран избор околу својата иднина и лични вредности.

Затоа, важно е и да се знаат корените на јудео-христијанско-исламската религија.

Делот кој е особено интересен е:

The religion of the Israelites of Iron Age I was based on the cult of the ancestors and the worship of family gods (the "gods of the fathers").[65] The major deities were not numerous – El, Asherah, and Yahweh, with Baal as a fourth god in the early period.[66]
Имале само 4 главни богови. Не се ного. За помалите не е нешто посебно интересно да се чита... Сепак, интересното е како останал само ЈАХВЕ? Оти ја избришале Ашера? Оти го збришале Ел? Што ли им направил Баал, па што го баталиле и него?

Зошто од оваа голема весела дружина го оставиле само арогантниот, самољубив, суетен и љубоморен Јахве?

Ја знам, само не ти кажувам. Прочитај и ќе ти стане јасно ;)

Г

Господ

Гостин
Прашања имаме поставено на темава ... одговори?

DonRistovski

Peace Disturber
Член од
1 септември 2009
Мислења
3.571
Поени од реакции
4.560
Не верувам. А ќе верувам ако сега за 5 секунди ми се „симне“ од небото со 5 милијарди :pos:

Г

Господ

Гостин
Не верувам. А ќе верувам ако сега за 5 секунди ми се „симне“ од небото со 5 милијарди :pos:
Тоа е муабетот,ако се избаци од нигде некое...олицетворение на Господ сите ќе знаеме дека постои,нема да има некој шо верува.
Скептицизмот е правата филозофија.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556

Али нека си кажат стручњаците. Ја као лаик неам нешто повеќе да додадам.
:) на идолопоклонство ти личи, а? :)

Еремија 7 вика:

18 Децата собираат дрва, татковците запалуваат оган, жените месат тесто за да и испечат колачиња на ‘царицата на небото’ и им леат налевници на други богови за да Ме похулат.

Подоле вика:

17 спротивно, и натаму ќе го пазиме словото излезено од нашите усти: ќе и кадиме на небеската царица и ќе лееме налевници, како што и ние и нашите татковци, нашите цареви и нашите кнезови правеа во јудејските градови и по ерусалимските улици: тогаш имавме леб во изобилство, бевме среќни, и не трпевме никаква несреќа.
18 Но откако прекративме да и кадиме на небеската царица и да и лееме налевници, бевме скудни во сè, и гиневме од меч и од глад.”
19 А жените рекоа: „Кога и кадиме на небеската царица и и лееме налевници, зар без знаење на своите мажи печеме колачиња во облик на нејзиниот лик и лееме налевници?”

Еми, каква е тази Небеска Кралица, бе, Лурц?

Оти и кадат евреиве? Оти ја игнорираат христијаните кога е Библијата јасна по прашањето на постоење на Queen of Heaven.

Ашера се вика она, иначе.

И нема што да се толкува, или експерти да се бараат да дадат мислење. ЈАСНО е напишано во Светото Писмо, нели?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.375
Прочитај повеќе за идолите во тој период. Повеќебоштво, поклонување на идоли...Громовници.
Добро е да се постираат цели текстови
1 Ова е словото што му дојде на Еремија од Господа:
2 „Застани пред вратата на Господовиот Дом, разгласи го таму оваа слово. Речи: ‘Чујте го Господовиот збор, сите Јудејци, кои влегувате низ оваа врата за да Му се поклоните на Господа.’”
3 Вака зборува Господ над Војските, Израелевиот Бог: „Поправете ги своите патишта и своите дела, па Јас ќе престојувам со вас на ова место.
4 Не надевајте се на лажните зборови: ‘Господово светилиште! Господово светилиште! Господово светилиште!’
5 Но ако навистина ги поправите своите патишта и своите дела, и ако навистина ќе правите што е право, секој кон својот ближен,
6 ако не ги угнетувате странецот, сирачињата и вдовиците и ако не пролевате невина крв на ова место, ако не трчате по туѓи богови за своја несреќа -
7 ќе престојувам со вас на ова место, во земјата што им ја дадов на вашите татковци засекогаш.
8 Ама вие се надевате во лажни и неполезни зборови!
9 Зар да крадете, да убивате, да правите прељуба, да се заколнувате криво, да му палите темјан на Ваал и да трчате по туѓи богови што не ги познавате,
10 а тогаш да доаѓате и да стоите пред Мене во овој Дом, што го носи Моето Име и да зборувате: ‘Спасени сме!’ и потоа пак да правите зло и нечесности?
11 Зар овој Дом, што се вика со Моето Име, е во вашите очи разбојничка пештера? Но Јас гледам добро - говори Господ.
12 И така, појдете во Моето место, што е во Сило, каде што некогаш го настанив Своето Име, и погледајте што направив од него заради беззаконијата на Својот Израелски народ.
13 Бидејќи ги правите сите оние исти недела - слово е Господово - и ако ве опоменувам неуморно, вие не слушате, а кога ве повикувам, вие не се одѕвивате:
14 од овој Дом, што се вика со Моето Име, во кое се надевате вие, и од ова место што ви го дадов вам и на вашите татковци, ќе направам исто што направив и од Сило.
15 Ќе ве отфрлам од Своето лице, како што ги отфрлив сите ваши браќа, сето Ефремово потомство.
16 А ти не моли милост за овој народ, не кревај глас за нив и не моли, ниту се застапувај пред Мене, зашто нема да те послушам.
17 Не гледаш ли што прават по јудејските градови и по ерусалимските улици?
18 Децата собираат дрва, татковците запалуваат оган, жените месат тесто за да и испечат колачиња на ‘царицата на небото’ и им леат налевници на други богови за да Ме похулат.
19 Зар Мене Ме хулат со тоа - Господов збор е - а не себеси за свој срам?”
Пак ќе напомнам...нека каже некој стручњак. Јас не ги познавам доволно овие текстови, но според информации од нет, ова ми звучи на класично повеќебоштво.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Прочитај повеќе за идолите во тој период. Повеќебоштво, поклонување на идоли...Громовници.
Пак ќе напомнам...нека каже некој стручњак. Јас не ги познавам доволно овие текстови, но според информации од нет, ова ми звучи на класично повеќебоштво.
Зошто ти како верник не ги познаваш доволно тие текстови кои не се само некакви си текстови туку Неговиот збор и Закон даден на земјата за да се исполни.
Никаде не е забрането во Книгата таа да се чита.
Иако верниците се плашат да ги отворат нејзините страни, во паника од она кое таму се бара од нив да го исполнат.

Откровение Јованово
1-3 Блажен е кој чита и блажени се кои ги слушаат зборовите на пророштвото и го пазат напишаното во него, зашто времето е близу.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Токму така, Лурц, класично многубоштво. Баал и Ашера се двете други божества кои во раниот јудеизам биле сосем рамноправни со Јахве. Оваа му била жената - како Завс и хера, нели... Многу се интересни приказните - особено е интересна дијалектиката на развој на религијата.

Не е се највнимателно исчистено во Книгата од оние кои ја цензурирале. Низ целиот стар завет има пропуштени нецензурирани делови. Затоа толку контрадикции.

На пример, почетокот на Битие е очигледно могубошки текст. Чудесно е како верниците не можат да го забележат НИЕ во обраќањето. Се мисли инаку на двоецот Јахве-Ашера - на брачниот пар!

не ти треба „авторитет“ за да ти каже како да го „толкуваш“ напишаното.

Историјата на религиите е многу. многу интересна. Таму си пишува СВЕ!

Член од
28 март 2006
Мислења
17.848
Поени од реакции
12.375
Зошто ти како верник не ги познаваш доволно тие текстови кои не се само некакви си текстови туку Неговиот збор и Закон даден на земјата за да се исполни.
Никаде не е забрането во Книгата таа да се чита.
Иако верниците се плашат да ги отворат нејзините страни, во паника од она кое таму се бара од нив да го исполнат.

Откровение Јованово
1-3 Блажен е кој чита и блажени се кои ги слушаат зборовите на пророштвото и го пазат напишаното во него, зашто времето е близу.
Ти ги знаеш? и го знаеш нивното значење? ај донт тинк со :)
Токму така, Лурц, класично многубоштво. Баал и Ашера се двете други божества кои во раниот јудеизам биле сосем рамноправни со Јахве. Оваа му била жената - како Завс и хера, нели... Многу се интересни приказните - особено е интересна дијалектиката на развој на религијата.
каде кажуваат тие текстови за многубоштво...всашност, ти како атеист не би требало да ги признаваш ни почитуваш ниту Баал ниту Зара. Кој ја пишал таа историја на религиите и врз основа на што, на претпоставки? Ги видов некои од нив во Цајтгејст...много духовито, као том и џери.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.364
Поени од реакции
84.593
.
На пример, почетокот на Битие е очигледно могубошки текст. Чудесно е како верниците не можат да го забележат НИЕ во обраќањето. Се мисли инаку на двоецот Јахве-Ашера - на брачниот пар!
Можеби се мисли на Отецот, Синот и Светиот Дух.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ти ги знаеш? и го знаеш нивното значење? ај донт тинк со :)
каде кажуваат тие текстови за многубоштво...всашност, ти како атеист не би требало да ги признаваш ни почитуваш ниту Баал ниту Зара. Кој ја пишал таа историја на религиите и врз основа на што, на претпоставки? Ги видов некои од нив во Цајтгејст...много духовито, као том и џери.
Очигледно ги знам и разбирам, но не ги применувам,свесно и по своја одлука.

Откровение Јованово

Времето е близу Лурц.
Пази го напишаното во пророштвото.

Kajgana Shop

На врв Bottom