Верувате ли во Господ? Дали постои?

Veruvam Li Jas Vo Gospod ???

• Вкупно гласачи
    994

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
abe како бубашваба си досаден со овие твојве коментари за религија дај не пиши поќе то шо си атеист си е твое право дај не труј не со твојве коментар
хехе... тешко ти е да читаш, а?

Ратниче, никој не те тера да читаш, нели?

Прашањето на темава е јасно. Јас сум јасен во моите постови. Во што е проблемот? Ова е форум каде луѓето разменуваат мислења, бранат свои ставови и напаѓаат туѓи. Тоа што тебе не ти се допаѓаат моите ставови би требало да го решиш или со нивно контрааргументирање или со нивно нечитање.

Ти не го правиш ниту едното ниту другото. Ти ми мрчиш мене лично.

Зошто го правиш тоа? Нели верата те учи да бидеш толерантен, да простуваш и да го вртиш другиот образ? Зошто вака ме навредуваш и ми придодаваш карактеристики на инсекти?

Не е убаво тоа, друже... и ич не е христијански...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
I filozofiranjeto e zadovolstvo ne e sve u ebanje ...

Г

Господ

Гостин
А да придонесеш за дискусија,команданте?
Ајде објасни како еден маж и една жена им за само 100-150 години успеале да издигнат величествена цивилизација како Сумерската?
Според Библијата Земјата е стара нешто над 6000 години нешто толку е стара и Сумерската цивилизација.
И не ми се вади со За Господ времето тече различно оти Библијата е од луѓе со човечки мерки пишувана.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
abe фати си девојка доста чмариш на компјутерот да видиш колку поквалитетен ќе ти биди животот нема да филозофираш поќе
Де, бре, што си ти заебано копиле, еееејјј... Си викам ај да не се стаам „на лично со овој“ ама изглеа си го бараш со боринче...

Ај овака: Ако имаш нешто конкретно да пишеш за темава - нешто што нема мене лично да ме опишува - те молам, пиши, за да фатиме муабет. Ако сакаш да се вреѓаме, кажи, за да одделам едно 10-15 минути да ти напишам еден стварно навредлив пост, па да можеш да се фалиш по градо дека некој те изебал прописно.

Што ќе биде?

S

Shellshock nam67

Гостин
абе Шупак еден лекот ти е Боки 13 да те наденит да те печит шупчето да не тресиш зелени на форумов :drk::drk::drk:
натака не планирам да ти одговарам на ступидните коментари

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
А да придонесеш за дискусија,команданте?
Ајде објасни како еден маж и една жена им за само 100-150 години успеале да издигнат величествена цивилизација како Сумерската?
Според Библијата Земјата е стара нешто над 6000 години нешто толку е стара и Сумерската цивилизација.
И не ми се вади со За Господ времето тече различно оти Библијата е од луѓе со човечки мерки пишувана.
Сумерите се датирани, со сигурност, во 4000 пне. Тоа ги прави најмалку 6011 години стари. Староста на светот според Библијата е 5700 (и некоја година ситно). Тоа кажува дека првиот сумериски град (чии рушевини се сеуште на ачик) е некои 300 години пред создавањето на универзумот од страна на семоќниот (мада лесно заморлив) Јахве.

Како ли, како, да се премостат овие 300 години?!?

--- надополнето ---

абе Шупак еден лекот ти е Боки 13 да те наденит да те печит шупчето да не тресиш зелени на форумов :drk::drk::drk:
натака не планирам да ти одговарам на ступидните коментари
WOW! Каква елоквентност!!! Какви маестрални реченични конструкции!!! Каква инвентивност! ...глеам и си научил и одомаќен збор еден. Мора тој свесен напор да ти го пробил плафонот од 70 на скалата на IQ.

Oј си одмори се малу од овој голем ментален напор... па ко ќе научиш да пишуваш или, уште подобро, кога ќе научиш мислата своја да ја артикулираш во пишан говор, врати се да пробаш да поразговараш со мене. Знаеш каде можеш да ме најдеш.

...аха... и имаш нешто на носот... изглеа мрсули ти се ;)

Г

Господ

Гостин
Прво да дефинираме совршенство а после да докажуваме дека не постои.
Совршеност е накратко состојба на постојана целост и непогрешливост,доаѓа од зборот perfectus кој е извлечен од зборот perficio кој означува крај,или подобро кажано врв.
Значи ако ова е дефиниција тогаш да ги разгледаме дејствијата на Бог.
Тој самиот во Библијата признава дека погрешил со тоа што го прави потопот
за да уништи се што создал дотогаш,а веројатно го создал зашто не чинело а не затоа што така му дошло.
Потоа тие што останале пак не чинеле и морал и Син му да го заколе за да направи некој баланс.И пак денешно време светот не е совршен,болести,војни,насилство,уништување,пороци ако ова е божја работа ондак он стварно ја закашкал.
Ако вакви глупештини му се во резимето ондак тешко да ќе најде работа после апокалипсата...нели после со оган ќе не чистел.
Ето видите ако ова е Божјо дело тогаш Бог е грешен и тогаш се губи целата идеја и концепт за Совршен Бог и така заклучуваме дека Бог не постои.
Да се само-bump-нам во придонес на дискусија.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ето ти сеа, еден британски теолог што да ти вика за Јахве: женет бил, пустиот!

ЛИНК

Да ти се викала Ашера, госпојцата. Штета што ја цензурирале тоа израелитите шовинисти...

Г

Господ

Гостин
Ето ти сеа, еден британски теолог што да ти вика за Јахве: женет бил, пустиот!

ЛИНК

Да ти се викала Ашера, госпојцата. Штета што ја цензурирале тоа израелитите шовинисти...

Абе вака така татко син сега и жена цела фамилија се накотија :pos:
И кога ја забременил Марија,уствари он извршил прељуба :pos:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Абе вака така татко син сега и жена цела фамилија се накотија :pos:
И кога ја забременил Марија,уствари он извршил прељуба :pos:
Абе Јахве никаде не вика дека законите важат за него, шо!

И, секако, се сеќаваме на онаа попската: „Прави ко што ти викам - не прави ко што правам“

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
1. Се однесува на верниците. Сигурен сум дека го разбра тоа. Штета што се обидуваш да извртиш нешто што мислам дека беше ного јасно во контекстот.

2. Си се изнапишал редови, но ниту еден од нив нема конкретен пример каде науката тврдела нешто, за потоа да го тврди спротивното. Напротив, даваш примери за тоа што науката не третирала, а потоа го открила. Ова, друже, не се спротивни тврдења, туку развој.

Едно е нештото да не го знаеш, па да го дознаеш. Сосем друго е да тврдиш дека нештото е некакво, а потоа да го тврдиш спротивното. Како на пример христијанството со рамната, а потоа точестата земја. Или земјотресите ги прави Бог, а сега не ги прави Бог.

Науката никогаш не тврди дека одредени видови се истребени. Биологијата воочува дека одредени видови повеќе не се присутни. Тоа е вистина се до моментот кога претставник од видот ќе се идентификува. Оттогаш видот не се води како истребен. Науката не е сеприсутна, поради тоа што такво нешто не постои. и религијата лаже дека Јахве е сеприсутемн, па еве, јасно е дека не е. Да беше, немаше да го прашува Адама каде е скриен (ова ја покрива и сезнајноста).

Науката не се менува по потреба. Науката открива нови факти и ги инкорпорира истите во постоечките теории или развива нови, доколку новите факти ја побијат старата.

НЕ ПОСТОИ ВЕЧНА или АПСОЛУТНА вистина. Секое ново откритие поставува повеќе прашања отколку што дава одговори. Науката е таа која постојано (непрестано) трага по одговори. Секако дека не сите одговори ќе го поминат ригорозниот тест на механизмите на кои науката почива. Оние кои ќе го направат тоа стануваат тековни научни вистини. Секој нареден одговор во истата нишка на отворени прашања ја збогатува и надополнува тековната вистина.

Ако се надеваш дека е можно све да дознаеш, опако се лажеш. Религијата е таков еден лажго кој тврди дека ја нуди апсолутната и неменливата вистина. Ова, секако, е невидена глупост и која се потврдува секојдневно насекаде во светот. Религијата лаже за текстурата на светот. Вечно и истрајно. ...и при крај е со лагите. „Сигурен“ стап за потпирање е единствено религијата. Штета што е толку лажен и невистинит.

Науката ниту е, ниту себе се промовира како апсолутен господар на вистината. Ако барем малку го разбираш научниот метод мислам дека немаше ни да го напишеш последниот ред.

Клучни зборови за поука се: научен метод, peer review и критичко мислење.

Религијата не се дрзнува да дозволи ниту еден од овие механизми, а ја лаже својата конгрегација дека ја нуди апсолутната вистина. Такво нешто, секако, не постои.

--- надополнето ---

Апсолутно СЕКОЕ тврдење треба да се земе со резерва. Тоа е основата на критичното мислење - механизмот на кој почива научната мисла!

Секое научно тврдење започнува со „To the extent of our knowledge...“

Тоа значи дека она што е тековна научна вистина ќе биде тоа до оној момент кога новите информации нема да го порекнат стариот став!

--- надополнето ---

Немаше да биде погрешна. Ќе беше непотврдена се до моментот кога Окапито е пронајдено од енглезите. Конговците, секако, никад не ни мислеле дека е истребено, нели.

Ова пак се враќа на муабетот ДОКАЖИ ДЕКА НЕ ПОСТОИ ГОСПОД!

Не можеш да тврдиш дека нешто не постои. СИГУРЕН СУМ дека нема да најдеш научно тврдење (од '60 години) кое гласи: Научно е докажано дека окапи е истребен вид.

Евентуално, можеш да најдеш нешто као: Окапи се води како истребен вид. Ова не е научно тврдење. Ова е само логичен заклучок кој се темели на отсуството на податоци за жив претставник од видот.

Дали ти е тебе проблемот што (1) науката открива нови нешта или проблемот ти е што (2) не е апсолутна?

Which one is it?
Ова личи на се, само не на став. Има многу сличности со

k.jpg

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Г

Господ

Гостин
Ќе се појави ли некој поупатен да ја демантира Francesca Stavrakopoulou?
Не ми се веруваше дека е greekfag :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom