Веронаука во училиштата?

Веронаука во училиштата?

  • да

    Гласови: 74 34,1%
  • не

    Гласови: 143 65,9%

  • Вкупно гласачи
    217
S

Sagan

Гостин
PSYtisfaction напиша:
Строго против.
Во ‘‘веронауката‘‘ нема ништо корисно за човекот. Единствен ефект кој би се створил, е нашите училишта да заличат на оние странски верски колеџи, каде учебната година ќе ни почне како 1998- со попови кои ќе ги престрашат првачињата, наместо со забава.

А плус тоа и верската нетрпеливост во државата ќе скокне до небесата.

Ќе видите како ќе има општи тепачки заради навредување на ‘‘туѓиот‘‘ Бог и сепарација на учениците, КОИ НАМЕСТО ДА СЕ ДРУЖАТ, ЌЕ МОРА ДА СЕ ДВОЈАТ, ЗАТОА ШТО ЕДНИТЕ ЌЕ ОДАТ ДА СЛУШААТ ИСЛАМ, А ДРУГИТЕ РИСЈАНСТВО.

Најдобро е да се воведе конфесионална социологија, која ќе каже од се по нешто за сите религии и нема да ги двои учениците, туку ќе ги натера да видат дека и Библијата и Коранот и другите свети книги даваат хуманистички и филантропски поуки за живеењето на човекот.
 

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
228
Обавезно да се изучуваат религиите, како дел од наставниот план на социологија/да се вметне во програмата на основците.
Или да иде како изборен, нам дечиштата добро би ни дошло некој да се обиде малце подуховно да не поткова! Ама секако зборам за можноста на изучување на Верувањето од повеќе агли, религии. Би се развиле интересни дискусии, децата имаат многу да понудат од љубопитност, логика и надеж.

А тапење за козата на Авраам од страна на свештени лица секој вторник и четврток у 7 саат отсабајле, е*и си мајката.
*претпоставувам како реално би изгледало, и нема некој што ќе ме убеди дека нема да биде така.
 
Член од
27 февруари 2006
Мислења
1.356
Поени од реакции
9
треба да се има барем основно познавање за религиите, не е лошо да се знае нешто повеќе
 

Insomniac

Evil Macedonian
Член од
27 мај 2007
Мислења
1.799
Поени од реакции
28
јас сум против, децата не се свесни на тие години во што сакаат да веруваат. треба сами да си одберат не некој да им наметнува
 

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Не, ако се воведе веронаука, тоа би требало да значи детско малтртирање и мислам дека ќе може да се постави пред суд.
Ако не наш, тогаш некој од надвор.
Нема основа децата да се изложуваат на глупости.
 
Член од
3 август 2006
Мислења
92
Поени од реакции
1
Воведувањето на веронаука во училиштата се коси со самиот принцип на нашата држава што е загарантирана во уставот а тоа секуларна држава каде штѕо религијата е одвоена од државата во секој поглед. Со доаѓањето на новава ганитура на власт мислам дека таа секуларност се уништува, не е само веронауката туку и воведувањето на верски празници како државни (читај духовден) и хххх други примери.

Со самото воведување на веро„наука“ (врска немам кој ја нарекол наука) во училиштата се уништува се што се постигнало до сега со образовниот процес во државава. МИслам како може деца да учат билогија и да учат за Дарвиновата теорија а на следниот час да слушаат поппови кои им викаат дека тоа врска нема мислам бесмилсено е.
Ако некој сака да изучува теологија си има посебни установи за тоа и луѓето кои сакаат да го изучуваат тоа можат слободно да се обратат тамо.
Да се наметнуваа нешто што е верување по желба на деца од училишна возраст е тотално бесмислено.
Мене стварно не ми е јасно што е главната цел на ова. Дали е да се постигне верска фундаментална младина која ќе ја однесе државава во dark ages, дали е да се постигне уште поголема верка и национална нетрпеливост помеѓу децата во училиштата или......

Има уште многу да се збори......
 

*LiL Mermaid*

part of our world...
Член од
3 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
6
da zaso da ne? ali pojse da bidat fokusirani na izucuvanje na isorijata na religiite :toe:
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Веронаука во училиштата. Да или не?

Kaj nas ke pocne da se uci veronauka od strana na popovite i ojite, sto mislite da li so toa ke se postigne tolerancija i razbiranje na razlikite imajki pred vid deka Makedonija e sekularna i multietnicka drzava.
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
verata e edna od nestata po koi lugeto se delat. Ako sustinata na verata e vo etikata kako edinstveno nesto vredno vo site religii, togas zosto takanarecena veronauka koga veke ima predmet etika vo cii ramki se ucat i etickite ucenja na religiite.Veronaukata koja ja ucat teolozite staava akcent na dogmatsko obrednite elementi na smetka na etickite i so toa ne doprinesuva za razbiranje na razlikite i tolerancijata kako neophodnost vo multietnickite zaednici.
 
A

ateist

Гостин
Целава работа е префорсирана и необмислена Ти на деца да им збориш за смрт , за воскреснување од мртви .... богови ....е неприфатлива ...да не речам сулуда работа .Па си пишува Емануил кога имал 30тина години почнал со духовни работи и да проповеда. Таа е возраста кога секоја индивидуа има време да присобере позитивни негативни животни искуства па на своја одговорност да одлучи дали воопшто ќе верува во нешто или не . Се друго е класична индоктринација .Библија има страшни работи ... убивања , колежи , инцести ...смрт , воскресенија.....и ти такви работи да му ставаш на дете у глава..........лудост... само можеш ментално да ги разболиш да имат кошмари .Етика да ....веронаука јок.Таа работа кога ќе изедат фурни фурни лебови на околу 30 години тогаш може да бираат .
 

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Јас сум против оваа работа. И има смисла ова што го вика Атеист, ми се чини како индоктринација.
 
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Требаше да се учи етика на религиите или нешто слично, од секоја религија да се осознае суштината а не да се учи само една религија. Тоа е глупост.
 

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Мојата неизмерна почит за Незнајниот Јунак, кој по некој игра на случајноста ми ги зел зборовите од уста (сакам да ми се вратат, неоштетени:wink:) и ги отчукал на Багра. Чек ит. http://bagra.org/node/8742
 

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Како што јас сум информиран веронаука освен во руралните средини нема да биде предавана на нултачињата.
Многу мал е процентот на родителите (околу10 до 15%) кои сакаат нивните деца да бидат поучувани од најголемите преваранти-поповите.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom