Веронаука во училиштата?

Веронаука во училиштата?

  • да

    Гласови: 74 34,1%
  • не

    Гласови: 143 65,9%

  • Вкупно гласачи
    217

CT

Член од
21 февруари 2007
Мислења
384
Поени од реакции
2
liomkd напиша:
Kolku so gledam kako prvo ti ne ja poznavas dovolno veronaukata za da procenis dali e dobra ili losa....ili mozebi ne ti odgovara tebe zato so ne ja gledas so srce nego ja gledas samo so oci.Kako ne se prasuvas kako prvo koj te stvoril sigurno ke recite"TATO I MAMA VODEJA LUBOV I ETO ILEGOVME NIE"Takaaa....znaci nekoj i go stegnal na mama pa si izlegla ti...epa i na ova zemja nekoj i go stegnal so se stvorila,inace od nisto ne moze nesto mislam neka mi dokaze bilo koj deka od nisto se pravi nesto:nenene: Veronauka e da se zapoznaes so tvojot stvoritel BOG koj ti dal ubavina,licnost,vrednost,intelegencija,dusa,ljubov,moral,vernost,ljubopitnost,familija,bogatsvo,prijateli,priroda,sonce,voda,hrana i sve so gledas okolu tebe....Zarem Isus tvojot poslanik za dzabe li umrel za da recis ti "Jas da ucam veroinauka..bolje da se otkazam od ucenje"Ovie raboti saket gledanje vo drug aspekt vo drug nacin...ova ne e kako biologija ili geografija ili anatomija ili hemija ili bilo so....ova e zapoznavanje so tvojot stvoritel i so tvojata priroda sto ja vikame veronauka.Ova e dobra rabota so toa sto ke se predava veronauka vo skolite i se nadevam ke ima uspeh vo sozdavanje na nova kvalitetna generacija:)
Osnoven del na teoretska fizika. Fizikata vika deka mozhe, a tipot so dolga brada i opasna gangsta mantija vika deka ne. Duri i ke te pali na klada (Jordano Bruno) ili Nikola Kopernik.. Sepak se vrti.
I ti si za veronauka? Pa onoj pa postot, chekaj ovoj:
eci напиша:
Denes procitav interesna statija i me natera da go potkrepam moeto mislenje deka veronaukata vo ucilistata e korisna. Na primer, ajde da glasame na prasanjeto kolku od vas, koga otidovte vo crkva za Veligden, palevte sveki, se krsevte so jajca, pa razmenuvavte cestitki za zdravje i sreka, kolku luge navistina znaat zosto se pravat ovie raboti, sto znacat svekite, dali baknuvanjeto ikoni ima nekakva posebna tradicija itn itn. Poveketo od nas bi se zaprasale i zosto sekoja godina se menuvaat datite na koi se slavi Veligden, zosto sekogas e nedela, i eheeej kolku mnogu prasanja cij odgovor retko koj go znae, povrzani samo za praznikot Veligden, A posle doagaat i drugite praznici, pravime nesta cie znacenje ne go znaeme.
So toa sto bi se vovelo veronauka, bi se otvorile moznosti decata uste mali da se poducuvaat vo vrska so znacenjeto na ovie tradicii, sto bi bilo korisno kako za decata, taka i za vozrasnite, za razvoj na religijata.
Ama devojche ti svakjash deka ima nekoj shto NE GO INTERESIRA? A ********VEJKE E OVOZMOZHENO NA TIE SHTO GI INTERESIRA, idi si u sv.jovan bigorski i joakim osogovski (gi izmeshav) ke te nauchat se shto treba.
Chekam odgovori. Aj bash me interesira shto ke kazhete.. ajde.
 
Член од
17 април 2007
Мислења
102
Поени од реакции
0
CT напиша:
Osnoven del na teoretska fizika. Fizikata vika deka mozhe, a tipot so dolga brada i opasna gangsta mantija vika deka ne. Duri i ke te pali na klada (Jordano Bruno) ili Nikola Kopernik.. Sepak se vrti.
I ti si za veronauka? Pa onoj pa postot, chekaj ovoj:

Sto zboruvas be covek......jas kazuvam za veronauka ti mi kazuvas za fizika i mafii....dve razlicni poimi:uvo: Jas rekov deka verata se gleda so srce i deka preku vera se zapoznavas so tvojot stvoritel i dadov nekolku primeri deka sve ima stvoritel.A Bog e stvoritel i na tvojata fizika i na tvojata teorija i na tvojot Jordano Bruno i na tvojot Nikola Kopernikus i na sve......Da tocno deka sum za sprovduvanje veronauka po skolite i mislam deka toa bi imalo pozitivno vlianie vrz novite generacii....Verata ne uci za moral"TI TEKVIT 10 PRVITE BOZJI ZAPOVEDI ILI DA TI GI POVTORAM AKO NE GI ZNAES":star:
 

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
Гласав не на анкетата но тоа не значи дека сум изрично против воведување на веронауката во училиштата.Мислам дека поинтересна и покорисна опција беше да се воведи Историја на религиите наместо веронаука затоа што така ке се научеше многу повеке како за нашата така и општо за настанувањето и развитокот на религиите општо од историски аспект што би било ок за општа култура а освен тоа ке предаваа социолози, историчари и филозофи.Сега веронаука ке предаваат попови и оџи и има голема опасност од ширење екстремизам мегу младата популација.Во секој случај мислам дека верата е морална категорија која би внесла нешто позитивно во развивањео на младата личност но вака искомбинирана може да се добие спротивен ефект.:raz:
 
Член од
17 април 2007
Мислења
102
Поени од реакции
0
Toa ke se vidi samo koga ke se sprovede inace vaka mojme da razgovarame so godini.....treba toa da se vidi na praksa za da se proceni dalie ispravnoi ili pogresno:salut:
 

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
liomkd напиша:
: Veronauka e da se zapoznaes so tvojot stvoritel BOG koj ti dal ubavina,licnost,vrednost,intelegencija,dusa,ljubov,moral,vernost,
Mene niso od gore navedenite ne mi dal samo mi skratil :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2:
 

Filip89

Македоникус
Член од
1 март 2007
Мислења
528
Поени од реакции
4
NE treba da voveduvaat uste eden predmet, dosta gluposti ucat nasive deca pa uste veronauka im treba
 

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Za mene veronaukata ne e glupost i smetam deka e pravilno decata da ucat.I sto tolku ucat decata do 8 odd,pa sega ke nemat vreme i za ovoj predmet?Aman i jas sum bila osnovka i znam kako vo naseto skolo site ucenici zavrsivme osmoletka? Epten lesno, nema potreba decata ili nivnite roditeli da se zalat, toa go pravat samo tatini i mamini galenici.

girlll напиша:
Mene niso od gore navedenite ne mi dal samo mi skratil :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2: :pos2:
Kolku pogresno.Bog ni dava i mene i tebe i na site nas, no prasanje e kolku nie koristime?
No toa e driga tema:smir:
 

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Поарно е да седат и да учат веронаука одколку да пушат цигари, да се дрогираат итн, итн, итн.... Во секој случај не е штетно. Ама да се учат сите вери и да не се ствара омраза помеѓу учениците и припадниците на различни вери.
 
Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Не треба јас мислам. Има места каде што се учи веронаука.
 

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Строго против. shtrajk:
 

Chejo

Мрзата
Член од
9 февруари 2007
Мислења
320
Поени од реакции
1
Малце ли е што имаат 15 предмети во основно па и ова да им го стават? Како проектна активност може да се воведе.
 

Apash

Od kol na kol, kolot vo gazot!
Член од
10 март 2007
Мислења
567
Поени од реакции
15
Против ... и тоа како против..!

како може од една страна да го учат Дарвин по Биологија а од друга страна Веронаука.....абе неможам јас да разберам тешко срање.
Непотребно....зошти би се враќале назад? Ова не смее да се случи, не смеат да се трујат детските мозоци со Веронаука.

Исто така Историјата ни ја пишат секој само Македонците не....едно напишано од Карпатите , друго од Александар Македонски абе УПМ. ни се смее светот , не знаеме што сакаме.
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
4.059
Поени од реакции
2
Apash напиша:
Против ... и тоа како против..!

како може од една страна да го учат Дарвин по Биологија а од друга страна Веронаука......
Епа јас сум за........но да се изучуваат сите религии подеднакво децидно за тоа како настанале(краток историјат)па и компаративново што веруваат и кои се разликите. Значи подеднакво да бидат застапени сите религии затоа што Македонија е мултирелигиозна земја сакале ние или не.
И потоа да им оставиме на учениците да си веруваат во што сакаат , а не дека со веронауката ќе им се наметнува некоја религија.
Впрочем како може по географија да учат колку е развиено сточарството во Ирска и со цифри од последниот попис колку овци има таму , или за земјоделството колкава е годишната реколта на жито во некоја земја?Зарем тоа не се вишок информации за еден седмоодделенец?
 
Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Дефинитивно не за воведување веронаука во училиштата. Ако е навистина потребно да се одржуваат вакви часови тогаш нека повели црквата да ги организира. Сметам дека единствено што може да настане со воведување на веронаука е верска нетрпеливост.
Католичката црква кај нас одржува часови по веронаука кои ги посетуваат нејзините верници. Па оттаму еве и нашиве свештени лица нека земат пример и нека почнат да не учат веронаука на место кое е погодно за тоа, а не да се обидуваат да го наметнат во училиштата.
Она што е потребно да се научи е дека постојат повеќе религии, и треба да се почитува секоја од нив, а повеќе за тоа се сеќавам дека имаше во социологијата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom