Веганизам/Вегетаријанизам

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.374
Поени од реакции
30.796
Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Колку е романтично кога ќе си ја пронајдеш половината која ти недостасува. :love:

Инаку искрено со тоа "ние веганите се залагаме за..." личите малку на политичка, религиска или невладина организација. Не е битно дали некој од религиозни, морални или здравствени причини не јаде месо, не може да се напаѓаат оние кои јадат. Тоа е невкусно (како оброкот без месо). :D

Лично сум против ловот, но за рекреативниот (спортски) риболов. Ако јас се прашувам, ловот би бил забранет. Во одредени сегменти се сложувам со вас. Одредени видови на птици се исчезнати само затоа што високата класа сакала пердув од таа птица да има на својата шапка! :cautious:

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Веганизам/вегетаријанизам е начин на живот за дебелите луѓе да се чувствуваат посебно.

Као демек они одеднаш се освестија и им стана жал за животните, кутрите тие добри луѓе. 90% од нив се гадат да се приближат до свиња или крава ама тоа не ги спречува да се сликаат и галат со мачка и рандом куче скитник и со тоа да се тешат дека они премногу ги сакаат животните на сметка на некој Стефан-кобе кој чека да јаде плескавица.
Као демек ние што јадеме месо сме сурови и одвратни крволочни копилиња.

Иам еден другар, вегетаријанец е веќе неколку години. Ми настапува со муабетот како `они` се попаметни од `нас` пошто воделе специфичен начин на живот. ГЛУПОСТИ.
Како `ние` не ги сакаме животните пошто ги убиваме за да се најадеме од нив. Од друга страна, на прашањето зошто дома има точно 0 животни/миленици одговара со тоа што ми вика е да бе брат свиња ли да чувам, смрди, или мачка и куче влакна пуштаат, зајакот смрди на мочка, кокошките праат беља низ бавча и слични небулози. Со сила вегетаријанец пошто мислеше дека ако не јаде месо ќе ослабе. Никогаш не ослабна. Никогаш не ни стана нешто паметен. hhh

Легендата вели дека вегетаријанец/веган некогаш во некоја рандом дискусија не спомнал дека е веган/вегетаријанец.

Мене посебно што ме вади од такт е токму ова, кур ме боли што јадеш и што праиш у приватниот живот, ама не се ставај над мене и не ми суди мене за тоа што јас го правам. Не се прај паметен. Воопшто не си поразличен од мене пошто не јадеш месо, не јадам и јас којзнае колку често, не праам ни некои други работи па не се сметам за нешто посебно и поголемо од спротивното.

Помодарци еден куп. Лицемерни и дволични најчесто. Ама битно ќе изедат 3 салати денеска и се сметаат за богови и препаметни и посебни луѓе.

Од 10 души вегани јас сум убеден дека 2ца одбрале да бидат тоа од медицински причини, 1 кој стварно се грижи за животните и животната средина и 7 помодарци пошто мислат дека така треба.

Едно прашање за крај на овој провокативен пост. Со оглед на тоа што точно 0 македонци се родени како вегани, еве вие неколку како најголеми подржувачи и практикувачи на овој култ сакам да ми кажете како успеавте да го исчистите мозокот од поранешните сурови и брутални постапки наречени јадење месо на семејните ручеци? Дали некогаш си простивте за тие гревови и како ќе му пристапите на богот на вегетаријанизмот наречен не знам еве, Морков, кога ќе заминете на оној свет?
Како ја замислувате другата страна вие веганите? Штала со огромна ливада, милион животни и вие меѓу нив, идила.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Веганизам/вегетаријанизам е начин на живот за дебелите луѓе да се чувствуваат посебно.

Као демек они одеднаш се освестија и им стана жал за животните, кутрите тие добри луѓе. 90% од нив се гадат да се приближат до свиња или крава ама тоа не ги спречува да се сликаат и галат со мачка и рандом куче скитник и со тоа да се тешат дека они премногу ги сакаат животните на сметка на некој Стефан-кобе кој чека да јаде плескавица.
Као демек ние што јадеме месо сме сурови и одвратни крволочни копилиња.

Иам еден другар, вегетаријанец е веќе неколку години. Ми настапува со муабетот како `они` се попаметни од `нас` пошто воделе специфичен начин на живот. ГЛУПОСТИ.
Како `ние` не ги сакаме животните пошто ги убиваме за да се најадеме од нив. Од друга страна, на прашањето зошто дома има точно 0 животни/миленици одговара со тоа што ми вика е да бе брат свиња ли да чувам, смрди, или мачка и куче влакна пуштаат, зајакот смрди на мочка, кокошките праат беља низ бавча и слични небулози. Со сила вегетаријанец пошто мислеше дека ако не јаде месо ќе ослабе. Никогаш не ослабна. Никогаш не ни стана нешто паметен. hhh

Легендата вели дека вегетаријанец/веган некогаш во некоја рандом дискусија не спомнал дека е веган/вегетаријанец.

Мене посебно што ме вади од такт е токму ова, кур ме боли што јадеш и што праиш у приватниот живот, ама не се ставај над мене и не ми суди мене за тоа што јас го правам. Не се прај паметен. Воопшто не си поразличен од мене пошто не јадеш месо, не јадам и јас којзнае колку често, не праам ни некои други работи па не се сметам за нешто посебно и поголемо од спротивното.

Помодарци еден куп. Лицемерни и дволични најчесто. Ама битно ќе изедат 3 салати денеска и се сметаат за богови и препаметни и посебни луѓе.

Од 10 души вегани јас сум убеден дека 2ца одбрале да бидат тоа од медицински причини, 1 кој стварно се грижи за животните и животната средина и 7 помодарци пошто мислат дека така треба.

Едно прашање за крај на овој провокативен пост. Со оглед на тоа што точно 0 македонци се родени како вегани, еве вие неколку како најголеми подржувачи и практикувачи на овој култ сакам да ми кажете како успеавте да го исчистите мозокот од поранешните сурови и брутални постапки наречени јадење месо на семејните ручеци? Дали некогаш си простивте за тие гревови и како ќе му пристапите на богот на вегетаријанизмот наречен не знам еве, Морков, кога ќе заминете на оној свет?
Како ја замислувате другата страна вие веганите? Штала со огромна ливада, милион животни и вие меѓу нив, идила.
Џонтра мене К ме боли шо ти јадеш, додуше ја сам вегетаријанац, имав проблем со либидото и се свичнав на ова. Сега госпожата доживува ренесанса со мене такоф убаф.

Али проблемот твој а и на повеќето месари е шо те нервираме оти тебе у наше друштво ти е непријатно, оти мислиш дека ти судиме, пошто тебе месце ти е укусно.

Опрости ни, сффати дека нејадењето месо нас троа не пореметува, имаме нон стоп нагон за парење, пукаме со енергија и ради тоа тресеме глупости.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.217
Поени од реакции
42.961
Зоки Боди и Говинда станале вегани строго од сексуални причини пошто салото ја запушува таа артерија што иде накај курот. Нема тоа врска со wokeness и слични срања.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Едно прашање за крај на овој провокативен пост. Со оглед на тоа што точно 0 македонци се родени како вегани, еве вие неколку како најголеми подржувачи и практикувачи на овој култ сакам да ми кажете како успеавте да го исчистите мозокот од поранешните сурови и брутални постапки наречени јадење месо на семејните ручеци?
Еве и тебе, не му должиш ништо на човекој кој си бил вчера. Ова е прв чекор кон некој духовен раст и развој. Тури му пепел на Џонтра од вчера и то е то. Треба штрак штрак да ти направи мозокот, како кога мењаш резолуција на пример за да го имплементираш ова....може и никад нема, јбг. Ама штом си дошол овде да докажуваш со толкав пост нешто те јаде, те копка.....добро дете си, затоа ќе ти помогнам.
Автоматски споено мислење:

Зоки Боди и Говинда станале вегани строго од сексуални причини пошто салото ја запушува таа артерија што иде накај курот. Нема тоа врска со wokeness и слични срања.
Како не јадам место у задње време се заљуби во мене една дупло помлада, да не редам други работи.... универзумов ме благословува секој можен ден. Додека све е у паника и страв ја се осеќам како да не сум од оваа планета...ме заболе цеф. Ќе ми се лупне од глава се ова еден ден, знам, ама откако оставив месо животот ми е дефинитивно поубав. Сака некој да верува сака да не верува.....тоа си е негово. :)

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932
Еве и тебе, не му должиш ништо на човекој кој си бил вчера. Ова е прв чекор кон некој духовен раст и развој. Тури му пепел на Џонтра од вчера и то е то. Треба штрак штрак да ти направи мозокот, како кога мењаш резолуција на пример за да го имплементираш ова....може и никад нема, јбг. Ама штом си дошол овде да докажуваш со толкав пост нешто те јаде, те копка.....добро дете си, затоа ќе ти помогнам.
Автоматски споено мислење:

Како не јадам место у задње време се заљуби во мене една дупло помлада, да не редам други работи.... универзумов ме благословува секој можен ден. Додека све е у паника и страв ја се осеќам како да не сум од оваа планета...ме заболе цеф. Ќе ми се лупне од глава се ова еден ден, знам, ама откако оставив месо животот ми е дефинитивно поубав. Сака некој да верува сака да не верува.....тоа си е негово. :)
Не знам дали сум ти кажал,тактиката на веганите со гилт трипот понекад ја користам, пример имам двајца многу досадни комшии, јас фин никако да ги одјебам, ќе ме застанат и муабет па муабет.... и ми текна... почнав за месото да им праам муабет, греота животните, планетава, како не ви е жал... и сега сум раат оддалеку само си дигаме рака.

Интересно исто и на комшивки досадни им правам, али на нив не само шо не делува, туку и се заинтересирани да пробаат.... :toe:

:coffee:

C

CoolIris

Гостин
Љубовта кон животните ми е неизмерна, ама мислам дека никогаш нема да можам да се откажам од пилешко месо, риба и млечни производи. Практично, мојот живот е сведен на јадење на овие производи во огромни количини. И овошје и зеленчук! Кашкавал, топено сирење, сирење....ауф, не! Guilty pleasure.

Инаку Балканот генерално е неповолно место за диверзитет. Како што хомосексуалците се обидуваат да ги изведат на "прав пат" исто е и со вегетаријанците/веганите.

Секој нека си ручка што сака!

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Љубовта кон животните ми е неизмерна, ама мислам дека никогаш нема да можам да се откажам од пилешко месо, риба и млечни производи. Практично, мојот живот е сведен на јадење на овие производи во огромни количини. И овошје и зеленчук! Кашкавал, топено сирење, сирење....ауф, не! Guilty pleasure.
tenor (1).gif

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.932

Инаку Балканот генерално е неповолно место за диверзитет. Како што хомосексуалците се обидуваат да ги изведат на "прав пат" исто е и со вегетаријанците/веганите.

Секој нека си ручка што сака!
И до нас немесарите е проблемот, не го правиме паметно, треба да знаеш каде живееш и да се уклопиш.

Пример ако е соговорникот верник му викаш постам! Еден е господ, мајка богородица, убацуваш монасите така се хранат ово оно.

Сега нели модерно е и хиндуизам медитираме ово оно, на нив им убацуваш Јогиата така се хранат... по ајурведа.

Ако е троа самобендисан сака мускули перформанс му викаш - пробувам ко гладиаторите да се хранам, му убацуваш историски факти, одма им светнуваат очи зависи колку си убедлив. @Bodhidharma тука е во предност - он и како гладиатор изгледа.

Ако е атеист и се разбира колку толку од медицина му викаш - докторот ми го забрани, холестеролот и триглицеридите високи, прединфарктно стање сум... и они од солидарност дури пред тебе не ручкаат месце.

Значи во никој случај не правиш муабет за животни, греота, етика, освен ако сакаш брзо да прекинеш комуникација со некој без да се скараш.

А пред да кажеш ее манипулираш ко тетка.... реалноста е - кај Жан Митрев на операции не одат монаси, јогиа, гладијатори.... а шансите Џонтра да го посети некад у животу се - знаеш добро и сама - големи. И додека он се замара да си ја оправда навиката тука и надвор, Жан чека и трие раце, болницата му е убава фенси оти добро заработува, а самиот јаде месце еднаш у неделата.

:coffee:

Последно уредено:
C

CoolIris

Гостин
Да. :vrtioci:
Сега слободно сите вегани/вегетаријанци нека ме распнат, ама барем сум искрена јбг.

И до нас немесарите е проблемот, не го правиме паметно, треба да знаеш каде живееш и да се уклопиш.
Не е до тоа. Ја на пример не гледам потреба од дискусии (или правдање, како сакаш наречи го) за тоа што сакам или не сакам да јадам.
Ако на некој не му се јади месо, нека не јади. И обратно, ако на некој му се јади нека јади!

Сè оправдувам, ама кога ќе видам млади мајки како на своето дете му наметнуваат вегански начин на живот, не! И најчесто таквите деца страдаат од анемии.

На Џонтра ензимите на црниот дроб му се прва лига. И холестеролот и триглицеридите. Прва лига е.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Сè оправдувам, ама кога ќе видам млади мајки како на своето дете му наметнуваат вегански начин на живот, не! И најчесто таквите деца страдаат од анемии.

All ages anemia prevalence was 22.8% (95% CI: 22.6–23.1) globally in 2019, a decrease from 27.0% (26.7–27.2) in 1990. While prevalence decreased over this time, total cases of anemia increased from 1.42 (1.41–1.43) billion in 1990 to 1.74 (1.72–1.76) billion in 2019

So how many vegans are there in the USA? Based on a sampling of 11,000 adults, aged 17 and over, only two percent of Americans are vegetarian. Only one-in-four vegetarians — or 0.5% of the USA adult population — is vegan. Only half of one percent of the USA population — or 1.62 million of us — is vegan.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom