Веганизам/Вегетаријанизам

C

CoolIris

Гостин
П.С. потсети ме што се дава на мали деца од суплементи?
A што тоа, алудираш дека мали деца треба да живеат само од суплементи?!

1. Калциум - извор на калциум млечни продукти.
2. Витамин Б12 и другите витамини од Б комплексот - извор е храна од животинско потекло (месо, јајца, риба)
3. Витамин Д - извор риба, јајца, млеко
4. Железо - извор црвено месо и други производи од животинско поткело.

Неам ништо против таков начин на живот кај возрасни, ама кај деца никако!

П.П.С. темава е за етика не е за нутриционизам.
Епа да де, баш од етички причини. Не е етички да му наметнуваш на детето начин на живот, а притоа да му ускратуваш есенцијални витамини и минерали кои ги има во производи од животинско потекло.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
A што тоа, алудираш дека мали деца треба да живеат само од суплементи?!

1. Калциум - извор на калциум млечни продукти.
2. Витамин Б12 и другите витамини од Б комплексот - извор е храна од животинско потекло (месо, јајца, риба)
3. Витамин Д - извор риба, јајца, млеко
4. Железо - извор црвено месо и други производи од животинско поткело.

Неам ништо против таков начин на живот кај возрасни, ама кај деца никако!

Епа да де, баш од етички причини. Не е етички да му наметнуваш на детето начин на живот, а притоа да му ускратуваш есенцијални витамини и минерали кои ги има во производи од животинско потекло.
1. Наведи кои се есенцијални аминокиселини кои ги нема во растенија, како и есенцијални минерали и витамини.

2. Не, ти замислуваш дека алудирам на тоа. Кравите и другите животни се суплементираат секако, па така кога јадеш месо пиеш суплементи, исто лебот, брашната, и ред други намирници.

3. Кои суплементи се препишуваат на деца те прашав, и дали си против деца т.е. родители да ги следат тие препораките?

C

CoolIris

Гостин
1. Наведи кои се есенцијални аминокиселини кои ги нема во растенија, како и есенцијални минерали и витамини.

2. Не, ти замислуваш дека алудирам на тоа. Кравите и другите животни се суплементираат секако, па така кога јадеш месо пиеш суплементи, исто лебот, брашната, и ред други намирници.

3. Кои суплементи се препишуваат на деца те прашав, и дали си против деца т.е. родители да ги следат тие препораките?
Јас не сум против храна од растително потекло. Еве, коа запна:

Веганските диети имаат недостаток на омега-3 масни киселини докосахексаеноична киселина и еикосапентаеноична киселина, кои во најголем дел се наоѓаат во рибите, морските производи и јајцата.

Да, ти алудираш на тоа. Со суплементи се расфрлаш и кај што треба и кај што не треба!

Не сум против користење на суплементи, тогаш кога треба и тогаш кога е неопходно! И кај деца секако, како додаток на исхраната која треба да биде разновидна!!!

Децата не треба да бидат предмет на експериментирање на родителите.
Ако ти си одбрал да живееш таков живот, не значи дека треба да го ограничуваш и своето дете.
Кога ќе порасне, само нека си одлучи!

Намерата не ми е да се спротиставувам. Јас се држам до науката и морам да искажам несогласување за наметнување таков начин на живот кај дечињата. Последиците може да бидат катастрофални (неухранетост, анемија веќе спомнав, рахитис, психомоторен застој итн). Еве, да го поткрепам тоа што го зборам:

Во кратки црти - студија спроведена на 1320 возрасни лица - 330 вегетаријанци, 330 луѓе кои понекогаш конзумираат месо, јаглехидрати и зеленчук, 300 од оние кои јадат избалансирана, но помала содржина на месо и 300 од оние во чија диета е многу застапено месото. Резултатите од студијата покажуваат дека вегетаријанците обично се помалку здрави од луѓето кои јадат месо, имаат поголема опасност од рак, алергии и ментални болести, дека нивниот квалитет на живот е понизок и имаат поголема веројатност за потреба од лекови и медицински третман. А да, и покрај поздравиот начин на живот се пушачи и алкохоличари.

Во кратки црти: Просечно слабеење од 9,9 кг кај мажи и 12 кг кај жени, Индексот на телесна маса кај 15% од мажите и 25% од жените е под нормалниот и е во негативна корелација со количината на внес на сурова храна и времетраењето на диетата, делумна или целосна аменореја (отсуство на менструација) се појави кај 30% од жените!

Заклучок: не се препорачува долгорочно!

Еве ти уште, читај колку сакаш!

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.374
Поени од реакции
30.796
@CoolIris znaes li sho znaci fortified milk product?
Автоматски споено мислење:

Bonus: Dali znaes sho e toa raw diet?

Последно уредено:
D

dARK_ElementaL

Гостин
Еве ви една рецепта за палачинки.

Состојки:
- 1 голема лажица мед
- 2 јајца
- ½ мала лажичка цимет
- 250 мл. млеко
- 50 мл. масло
- 100 гр. пченкарно брашно
- 300 гр. пченично брашно
- Вода по потреба

Се матат јајцата, медот и циметот со жица за матење. Кога ќе се соедини убаво се додаваат млекото и маслото. Се меша убаво. Потоа брашната се посипуваат бавно со постепено мешање. На крај вода исто со постепено мешање, онолку колку што е доволно за да се разретчи смесата. Мене ми фаќа обично 250 мл., но сепак зависи од брашното што го користите колку упива.
Од оваа количина смеса ми испаѓаат накај 15 (+ некоја) палачинки.

FB_IMG_1599476266732.jpg

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Де пиши и "не знам" за да ти објасни.
Како децата на прва клупа "јас знам учителке".

Класично курчење и глумење паметњаковиќи и опулени. Ќе ти каже и како не треба да пиеш животинско, ќе си правиш бадемово млекце од органски бадеми без додавање на екстра минерали и витамини во кое ќе ги брцкаш ржаните бисквити засладени со стевиа.

EmilijaS

Cat lady
Член од
21 јануари 2016
Мислења
627
Поени од реакции
2.485
Цк. Животните б12 земат од земјата, не го произведват сами. И ние можиме да го земиме така.

Ме мрзи моментално да пишам за др ама ова е честа грешка шо ја кажват.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Јас не сум против храна од растително потекло. Еве, коа запна:

Веганските диети имаат недостаток на омега-3 масни киселини докосахексаеноична киселина и еикосапентаеноична киселина, кои во најголем дел се наоѓаат во рибите, морските производи и јајцата.

Да, ти алудираш на тоа. Со суплементи се расфрлаш и кај што треба и кај што не треба!

Не сум против користење на суплементи, тогаш кога треба и тогаш кога е неопходно! И кај деца секако, како додаток на исхраната која треба да биде разновидна!!!

Децата не треба да бидат предмет на експериментирање на родителите.
Ако ти си одбрал да живееш таков живот, не значи дека треба да го ограничуваш и своето дете.
Кога ќе порасне, само нека си одлучи!

Намерата не ми е да се спротиставувам. Јас се држам до науката и морам да искажам несогласување за наметнување таков начин на живот кај дечињата. Последиците може да бидат катастрофални (неухранетост, анемија веќе спомнав, рахитис, психомоторен застој итн). Еве, да го поткрепам тоа што го зборам:

Во кратки црти - студија спроведена на 1320 возрасни лица - 330 вегетаријанци, 330 луѓе кои понекогаш конзумираат месо, јаглехидрати и зеленчук, 300 од оние кои јадат избалансирана, но помала содржина на месо и 300 од оние во чија диета е многу застапено месото. Резултатите од студијата покажуваат дека вегетаријанците обично се помалку здрави од луѓето кои јадат месо, имаат поголема опасност од рак, алергии и ментални болести, дека нивниот квалитет на живот е понизок и имаат поголема веројатност за потреба од лекови и медицински третман. А да, и покрај поздравиот начин на живот се пушачи и алкохоличари.

Во кратки црти: Просечно слабеење од 9,9 кг кај мажи и 12 кг кај жени, Индексот на телесна маса кај 15% од мажите и 25% од жените е под нормалниот и е во негативна корелација со количината на внес на сурова храна и времетраењето на диетата, делумна или целосна аменореја (отсуство на менструација) се појави кај 30% од жените!

Заклучок: не се препорачува долгорочно!

Еве ти уште, читај колку сакаш!
Одговарај на прашањата кои ги поставив.

Ова се што си простирала се џанк студии, бидејќи е многу долго еве ти објаснување.

https://youtu.be/9RULbeJnfIg за фрактури студијата.

Друго, сакаш ли сега да ти најдам еден тон ризици од секаков вид кај месождери? Тоа што некој не е информиран за правилна исхрана не го прави твојот аргумент точен. Не заборавајте дека веганизам е етичко движење а не за здравје, на индивидуаата е оставено да се информира за правилна исхрана.

Те прашав нешто, очекувам одговори. Бтњ, омега 3 е во лен и чиа, како и алги базирани суплементи, сега дај одговор на прашањата горе. Ако се истражува за здравје, тогаш се истражува plant based диета, не вегани кои јадат вегански џанк фуд.

Воедно луѓе кои не јадат животински продукти се најздрави генерално, (plant based diet) ќе постирам после.

Цитат каде алудирам воедно.

C

CoolIris

Гостин
Одговарај на прашањата кои ги поставив.
Зошто си нервозен? :)
Еве ова е тоа што го зборев. Делење на наши и ваши.

Џанк студии - Оксфорд, Универзитетот Giesen "Justus Liebig-Universität Gießen" еден од најстарите универзитети во Германија!

Океј, сакаш уште џанк студии. Ае!

Немам проблем, како сакате живејте си го животот, ама мислам дека родителите треба да ги остават децата да пораснат, па сами да носат одлуки за својот живот. Ако ви е егото побитно од здравјето на детето, тогаш ок! Во секој случај, имате право на избор. Ја такво нешто на свое дете не би правела.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Зошто си нервозен? :)
Еве ова е тоа што го зборев. Делење на наши и ваши.

Џанк студии - Оксфорд, Универзитетот Giesen "Justus Liebig-Universität Gießen" еден од најстарите универзитети во Германија!

Океј, сакаш уште џанк студии. Ае!

Немам проблем, како сакате живејте си го животот, ама мислам дека родителите треба да ги остават децата да пораснат, па сами да носат одлуки за својот живот. Ако ви е егото побитно од здравјето на детето, тогаш ок! Во секој случај, имате право на избор. Ја такво нешто на свое дете не би правела.
Ок студиите се добри, одговори ми сега?

Не сум воопшто нервозен.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.374
Поени од реакции
30.796
@CoolIris so omegata imate mnogu zaednicko so bijons
Автоматски споено мислење:

@dark
Еве ви една рецепта за палачинки.

Состојки:
- 1 голема лажица мед
- 2 јајца
- ½ мала лажичка цимет
- 250 мл. млеко
- 50 мл. масло
- 100 гр. пченкарно брашно
- 300 гр. пченично брашно
- Вода по потреба

Се матат јајцата, медот и циметот со жица за матење. Кога ќе се соедини убаво се додаваат млекото и маслото. Се меша убаво. Потоа брашната се посипуваат бавно со постепено мешање. На крај вода исто со постепено мешање, онолку колку што е доволно за да се разретчи смесата. Мене ми фаќа обично 250 мл., но сепак зависи од брашното што го користите колку упива.
Од оваа количина смеса ми испаѓаат накај 15 (+ некоја) палачинки.

Прегледај го приврзокот 279235
Jas sum presrekna sto bas ovaa tema bese pricina da se vratis od tvojata netolku golema pauza od forumov.
Tolku sum srekna sho moze i da zamrsam :love:

Kajgana Shop

На врв Bottom