Вашиот прв допир со компјутерите

• Креатор на темата ¯\_(ツ)_/¯
  • Време на започнување

Diabolical !llusion

Магец
Член од
3 август 2006
Мислења
2.238
Поени од реакции
22
BrainCrasher напиша:
prv dopri so kompjuter... epa na 6 godini, kaj eden drugar igravme Pac Man :vozbud: pojma nemam so kompjuter bese, znam deka nemase maus samo :)
а тоа компјутерот си живееше среќно се додека не го чепна Бреин наш,кој ја преврте играта и успеа сите делови од компјутерот да ги проучи притоа вадејќи ги,па пак ставајќи ги,наоѓајќи ги сите шифри и кодови... :pos2::pos2::pos2:

Coca-Cola1981

uzivaj vo nepovtorliviot vkus Always CocaCola
Член од
27 јануари 2007
Мислења
417
Поени од реакции
1
maliOT напиша:
tuuuuuuuu
prv pc mi bese .....ne mi teknuva na imeto....ama semos bese so golemina na denesna tastatura izraboten od evtina plastika i od gore imase poklopec od spert ploca...:))))))))))))))))))))))))))))e toa bese vrv na tehnologijata vo 1988.
posle mi kupija commodore c64
na taa kanta nauciv basic,.......
a i prvite igri bea zakon kako na primer bulder dash:)))))
e posle toa si se redea 286,386,486,pentiumi ..............
nesto slicno samo kaj mene pocna od commodore 64 pa pocnaa da se redat znam samo se sekavam deka vo prvo odd bev super so latinica i koa me prasuvase ucitelkata kaj sum naucila morav da kazam deka so tato sedime na kompjuter i pisuvame(toa veke bese 386)

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Мислам дека беше некаде 87-88, кај мајка ми на работа кога првпат видов компјутер во тогашната Југобанка. Се сеќавам дека кукаше од обуката која ја имаа тогаш, колку им било тешко да сфатат тоа што дотогаш го работеле рачно, сега да го работат на овие чудесни машини :)

Oколу 90-та и татко ми се пофали дека и кај нив на работа ги донеле. Кога му бев "на гости", ги видов тетките дека штракаат нешто. Играа некои прости игрички, ме седнаа и ми влезе чивијата :)

Веќе 94-95, некои од моите другари почнаа да ги купуваат и за по дома, иако не ги користеа за нешто повеќе од играње игрици. Некоја година подоцна, ми купија и мене. Еее, радости еј. Па интернет, па звукот на модемот, неописливо чувство. Чекаш да помине полноќ и да се конектираш на ефтина тарифа. па ти кењаат дома кога ќе дојде сметка од која боли глава. Па си викаш "само уште 5 минути и ќе се дисконектирам" и си правиш математика колку денари летнале на сметка... Mирцот беше врхунац во тоа време, сега нема ни "М" од тоа што беше тогаш.

Една деценија Мистичен на интернет. Уште еден мал, ама голем јубилеј :)

PlayBoY

I am the MuNgoS
Член од
6 февруари 2007
Мислења
1.063
Поени од реакции
5
pa neznam, mislam bese 5 ili 6 odd,kaj eden drugar,roditelite mu kupile PC oti imal 5-ki, so Win95,8 Ram ... i prvata igra sto sme ja igrale bila The Settlers I ili II... a pazi go ova: mu bese rodenden i ja da mu kupam poklon idam u cedeteka i mu ja kupuvam TOMB RAIDER,oni me prasuvaat so kompjuter ima,a ja im vikam............. : My Computer... ovie se zgazia od smeja

Член од
18 февруари 2007
Мислења
20
Поени од реакции
2
maliOT напиша:
tuuuuuuuu
prv pc mi bese .....ne mi teknuva na imeto....ama semos bese so golemina na denesna tastatura izraboten od evtina plastika i od gore imase poklopec od spert ploca...:))))))))))))))))))))))))))))e toa bese vrv na tehnologijata vo 1988.
posle mi kupija commodore c64
na taa kanta nauciv basic,.......
a i prvite igri bea zakon kako na primer bulder dash:)))))
e posle toa si se redea 286,386,486,pentiumi ..............
Boulder Dash човече.....ејјјј денови и ноќи. Од Германија ми го купија моиве, Комодоре 64 со касетофон (читај-ЦД ром), се секаваш колку вртевме со тоа штравцигерите да штелуваме глава??? Уште го чувам и работи. Омилена ми беше Giana Sisters i Ghost'n Goblins. Пред тоа имав АТАРИ конзола, на која што всушноцт и почнав да играм. Сега....ех, сега е друго време. Ќеркава е 7 год. а не можам на ред да дојдам...

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Ja sprv pat vo 96 bese mislam togas prv pat kupivme kompjuter, i znam deka igrav nekoj bezvezni igri crno bel bese monitorot, i taka od togas pa se do denes se poveke sum so kompjuterot :)

Мар мар

Take me to paradise
Член од
9 август 2006
Мислења
1.294
Поени од реакции
11
не се сеќавам баш кога беше ама мислам негде 1-2 одд. и то ко се вратив од на школо го видов компјутерот распослан на маса и само со влегов одма седнав и пошо пред то игравме кај еден другар на неговиот знаев шо требит и како требит и се сеќавам најмногу играв карти, Тимон и Пумба и во пеинт цртав :pos2:

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Негде 98ма Мислам дека беше,уше копиљ бев памтам..ама уше од прва се создаде некоја хемија меѓу мене и компљуктерите, а станав зависник од нив уште првиот пат кога седнав на Ирц,леле чоече тоа биле времиња:)

Darkwind

I need to work I'm always spending
Член од
27 јануари 2007
Мислења
1.038
Поени од реакции
1
Прв допир ми беше негде второ оделение значи оддамна и играв на комодоре 64 пинг понг(незнам како се викаше точно играта :)) а после во 4то ми купија компјутер дома и играв Duke Nukem и ја свртев а после Diablo кецот долго ја играв...

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
прв допир... прво одделение беше мислам, во интернет клуб, а после во 3-то ми купија компјутер, а прва игра ми беше Jungle. :)

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Го видов таму некаде средината на 90тите... Мазен и сјаен... Го допрев... За прв пат... Беше прекрасен... Сакав да го имам... Да биде мој... Но, дури после неколку години повторно го допрев...

... Мојот прв компјутер. glupco:

Dark Angel

Unfaithfull to life...
Член од
14 јули 2006
Мислења
1.081
Поени од реакции
6
Miiiislam deka bese 95\6', kaj tatko mi na rabota. I bese mnogu zakonsko,srkisno stisnav na edno kpce i cekav da vidam sto ke se sluci,i nisto ne se sluci.

:jaj:

BoYd

женско сум
Член од
1 февруари 2007
Мислења
707
Поени од реакции
4
Е не знам кога било,ама играв cd-man и tristan

SeaGull

Walter
Член од
17 мај 2005
Мислења
763
Поени од реакции
9
Prv dopir, ufffff odamna bese uste kako osnovec. Okolu '86 ako dobro se sekavam prvpat doprev Spectrum, posle toa Amiga500 imase eden drugar pa kaj nego igravme edna igra se sekavam "Barbarian" :salut:
Posle toa nekade '88/'89 mi kupija C64, so kaseti ... hahaha pa se sekavam mi izgore posle nekoj period adapterot, i preku Svet Kompjutera naracav od nekoja firma od Split ne mozam da se setam na imeto, ama kostase edno cudo pari, sto znam nekade preku 150 DEM (marki za tie sto ne znaat :)). Na toa C64 prvpat probav Basic, Assembler ... A igrite, pa nikojpat ne sum obozaval kojznae kolku igri, ama togas se sekavam deka gi igravme so brat mi "Green Beret", "Ghost'n'Goblyns", "PacMan", "Boulder Dash", itn itn ... imav eden kup kaseti sto od razmena sto naracani od "Svet Kompjutera", a od kade inaku :tv:

Koga bev vo gimnazija 3/4 godina redovno koristev 286 (znaci toa bese nekade'91), pa programiranje, togas nauciv Pascal, Cobol, Fortran ... i pocnav za prvpat da zarabotuvam od programiranje ... prvata prodadena programa mi bese za vodenje videoteka :)

Posle toa imav eden period 386, pa PentiumII (AMD), pa segasniot ... Site moi kompjuteri gi cuvam, duri i C64, i site se vo ispravna sostojba...
Od '93 nekade pocnav da koristam internet, e-mail, Irc (togas nemase mIrc) itn itn ...

Ej stvarno e dobra temata, dobro e vaka da se potseti covek :eek:lee:

Kajgana Shop

На врв Bottom