Вашата коса...

Ч

Чек Он Ит

Гостин
5 митови за вашата коса
Мит 1: Бричењето на главата овозможуваа таа да се згусне.
Според специјалистите тоа е еден голем мит. Човекот од раѓање добива одреден број на луковици и што и да прави со главата тие не можат да станат повеќе.
Густа коса може да се добие само со пресадување на луковици, ни тоа е сложена процедура која не е за секој.
Можно е само да добиете ефект на густа коса со помош на разни козметички продукти.
Многу луѓе мислат дека плавите особи имаат поретка коса, всушност кај бринетките бројот на корења е 2-3 пати помал, но кај нив влакната се пооштри и подобро се обликуваат. Кај плавушите влакната се повеќе и затоа се потeнки.

Мит 2: Честото миење на косата е штетно
Косата треба да ја миете, тогаш кога ќе почувствувате потреба за тоа. За здрава кожа на главата, доволно е 2-3 пати во седмицата. Се разбира косата може да се мие и секој ден со специјални шампони за секојдневна употреба. Косата се мрси брзо при: хормонски пореметувања, проблеми со цревата, примањето на силни лекарства, при некои видови на депресија, кои се поврзани со ендокринолошкиот систем.

Мит 3:
Стрижењето ја зајакнува косата и таа расте побрзо

Косата не е англиска ливада...влакната на главата растат средно 2 см. на месец, а долгата коса по 1.5 см. освен тоа, во пролет и лето косата расте побрзо, а во есен и зима, побавно. Кај луѓе на 50 години косата расте побавно, отколку кај младите. Најбрзо косата расте кај девојките од 18-23 години.
Психолозите тврдат дека кратко подстрижаната коса ги прави луѓето поагресивни. Радикалната промена на должината на косата и нијансата на боја, се смета за протест и желба за промена во животот. Тоа покажува, дека косата е индикатор за душевната состојба на луѓето. Ако човек има душевни проблеми тоа се одразува и на неговата коса. Таа станува „мртва” и без сјај.

Мит 4: Типот на коса може да се промени
Може да се промени, од мрсна да стане сува или обратно. Косата може да се мрси од стрес, кој ја повишува активноста на жлездите. Но, тоа се определува од кожата на главата, а не од самиот тип на коса. Косата може да се повреди од неправилни грижи. Не убаво цел живот на користиме жампон кој е наменет за мрсна коса, бидејќи некогаш косата ни била мрсна. Потребно е препаратите што ги користиме да бидат соодветни за моменталната состојба во која ни се наоѓа косата.

Мит 5: Прамените не се штетни за нашата коса
При правење на прамени на главата се формираат два типа на коса, едниот е безбоен! Секој од тие два типови бара различни сретства за грижа.
За да се добие еднородност... , потоа ви се направени прамени, потребно е да се бојадиса целата коса. Добриот фризер знае дека после вадење на прамени, потребно е да се направи тонирање на целата коса.

N

NeMiRnA

Гостин
hmmmm jas cesto si igram so kosata navika mi e hmmm ke go zemam u predvid toa interesno :)

NaTaLi

BabaSera pod Ste4aj
Член од
22 април 2006
Мислења
1.061
Поени од реакции
17
Dolga, crna (momentalno osvetlena od sonce :)), relativno prava, nikad ne sum ni pomislila da ja farbam , i ne eksperimentiram so nejziniot izgled. Breeej, sve kazav u edna re4enica. :)

Мармеладова

Tale of the inexpressible
Член од
21 април 2006
Мислења
1.743
Поени од реакции
184
check_on_IT напиша:
Вака ...
Каква боја на коса имате?
Дали таа е вашата природна боја?
Кратка,медиум или долга коса имате?
Дали експериментирате со изгледот навашата коса или како и секогаш?

сега имам долга темно костенлива коса и не ми е исфарбана, иначе ја имам исфарбано црвена и светло кафеава и имав и кркми ама тоа пред 3 год...ама поќе не

MoNa`

Do you believe in perfection ?
Член од
18 април 2006
Мислења
1.702
Поени од реакции
6
Сега сум некоја нијанса посветла од мојата природна боја(костенлива)
Не е мојата природна боја на коса.
Медиум,неколку прсти подолга од рамениците ми е.
Сакам да експериментирам,ама само сакам а не експериментирам сеуште мн мн.

С

Сатори

Гостин
Мојата коса

check_on_IT напиша:
Вака ...
Косата ми е природно светло кафена, лешник боја, а моментално имам и прамени.
Медиум.
Експериментирав порано, ја пуштав многу долга, па ја кратев многу кратка, а сега ја чувам подолга и не сум во план да експериментирам повеќе.

Ece

*Sunshine*
Член од
7 јули 2006
Мислења
2.567
Поени од реакции
47
check_on_IT напиша:
Вака ...
Jas imam kafena kosa. Taa e mojata prirodna boja. Jas imam medium kosa. Inaku ne eksperimentiram so mojata kosa. Moze da se kaze i deka kosata mi e kako Fibi (Alisa Milano) na avatarot sto mi e.:)

Wuppy

۞HyperBaby۞
Член од
22 мај 2006
Мислења
467
Поени од реакции
1
Имам кафена коса природна боја,така малце подолга а несакам многу да експериментирам а и никогаш ја неам шатирано или фарбано каква ми е таква..

*P|nK_G|rL*

~Pretty in Pink~
Член од
21 мај 2006
Мислења
761
Поени од реакции
5
Смеѓа, може да се каже и кафена. Ја имам еднаш само шатирано и никогаш повеке многу ми се оштети. Имам мека коса и текно влакно..

Член од
28 јануари 2007
Мислења
209
Поени од реакции
1
Чек Он Ит напиша:
Вака ...
Imam smega,Prirodna mi e,medium nakaj dugacka,I nekogas eksperimentiram nekogas ne zavisi od situacija

Мар мар

Take me to paradise
Член од
9 август 2006
Мислења
1.294
Поени од реакции
11
Чек Он Ит напиша:
Вака ...
имам смеѓа коса, природната боја, значи нефарбана :)
должина.... па долга ми е ама пошо многу виткана и не се познават толку :)
и да... си прам најразлични фризури.....еднаш собрана, еднаш пуштена, еднаш права ама некоаш ако ме мрзит или ако неам време не прам ништо................. итн итн :toe:

ANDZI

Fashion is my opsession
Член од
5 февруари 2007
Мислења
833
Поени од реакции
6
Ja iam kafeava kosa,dolga i prava na sto sum mnogu gorda.....ne sum se farbala,no mozno e toa da go napravam naskoro....Mnogu se nerviram so epten mi e retka kosata,i toa nema drugo....

~Ann~

~sweety~
Член од
11 февруари 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0
Ја имам кафеава долга коса. Ја имам офарбано многу пати и секогаш супер изгледав. Ми е страв да експериментирам, па затоа скоро секогаш фризурата ми е иста ...

С

Сатори

Гостин
Да можам да ја менувам косата секоја недела...ма ја менувам, ама секоја втора недела, имав кратка кафена коса, па долга шатирана коса, па долга плава коса, па црна кратка коса и сега имам шатирана кратка коса...:vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom