Бугарски колеж во Албаниjа?

Член од
29 август 2008
Мислења
149
Поени од реакции
5
Б'лгарски колеж ште се строи в Тирана, Албанија
04 септември 2008 | 17:12 | Агенција "Фокус"
Шумен. По инициатива на Дилјан Дамјановски, председател на Обштинскија с'вет в Мездра, в Тирана, Албанија, ште се строи б'лгарски колеж, предаде кореспондент'т на радио „Фокус”-Варна. Управителнијат с'вет на Националната асоциација на дејстваштите председатели на Обштински с'вети /НАДПОС/, којто заседава в Шумен днес, обс'ди информација за развитието на идејата. По неофициална информација б'лгарите в Албанија са над 100 000, с'обшти Дилјан Дамјановски. Натиск'т в'рху тјах от страна на Македонија чрез б'рзо издаване на паспорти и многократни визи, става все по-силен. Изграждането на училиште, в което ште се обучават 400 ученици, според Дамјановски, ште помогне на хората да запазјат б'лгарското си самос'знание, с'хранено нјаколко века.
Инициативата ште се реализира с'вместно от Националната асоциација на дејстваштите председатели на обштински с'вети, Министерството на в'ншните работи и Агенцијата за б'лгарите в чужбина. За изграждането на б'лгарскија колеж в Тирана ште са необходими около 300 000 евро, каза оште Дамјановски. С'бирането им ште започне веднага след като б'лгарите в Албанија изпратјат официален отговор на в'просите относно правнија статут на училиштето, собствеността на земјата, в'рху којато ште б'де построено, както и формата на управление. Преподаватели от Шуменскија, Великот'рновскија и Благоевградскија университет са дали вече с'гласие да работјат в колежа. Регионалната библиотека „Стилијан Чилингиров” в Шумен с'што е изразила желание да участва в инициативата.
Милен МАРИНОВ

© 2008 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенција "Фокус" е зад'лжително!http://www.focus-news.net/?id=n1032405

100.000 Бугари тамо? Дали ова не е виц?
 
Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
По неофицијална инфоримација 100 000, по официјална 2-3 000.
 

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.086
Поени од реакции
3.891
100 000 болгари во Албанија!!!најсмешниот виц после оној со санкциите на ЕУ против Русија.
п.с.на македонски литературен се вика колеџ.
 
Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Ако е вистина, значи сите комшии решиле да не постојат Македонци повеќе.
Па почнале и колежи да прават :icon_lol:
 

ivana87

magic is everywhere
Член од
7 јуни 2007
Мислења
1.608
Поени од реакции
219
Бугари во Албанија муахаухаухауах :pos2::pos2:виц виц-По официјална инфоримација има 2000 бугари на Марс :pos:
 
Член од
22 јуни 2008
Мислења
30
Поени од реакции
2
Проблем ли е дека се сметат за бугари, а не македонци? Дори един от нај-големите политици на Албаниja Сали Бериша признава за над 100 000 мацинство от бугари во пределите на државата. Убаво е, че могат да изучават родната си култура и jазик. :wink:
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
100 000 нема.Помалце са определено,но нека има таков колеж,па ако има и хора които да се запишат ке работи,ако нема коj да учи тамо ке го затворат.Така ке стане jaсно има или нема бугари и колко са.Времето ке покаже.
 
H

HITCH

Гостин
:pos2::pos2:Ајдеееееее кај ги нашле 100.000 па да ги убијат?! Овие Татариве забегаа, па става тема за да кука демек и тие угнетувани, а не угнетувачи. ОООООООООООО ШИТ КОЛЕЖ БИЛО КОЛЕЏ :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
2.270
Само не можам да разберам зашто толкова обраштате внимание на този колеж.Това си е нешто нормално.Ако се направи ке се види колко ке одат и тогава ке зборуваме.
 
H

HITCH

Гостин
Само не можам да разберам зашто толкова обраштате внимание на този колеж.Това си е нешто нормално.Ако се направи ке се види колко ке одат и тогава ке зборуваме.
колеж и колеџ кај нас се два многу различни зборови. Едното е убиство со нож а другото е школо за учење :pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::baeh::baeh::baeh:
 
Член од
1 септември 2008
Мислења
768
Поени од реакции
18
hhaahahhahahahahahaahhahahahha od kade be 100 000 bugari eeeeeeeeeeejj deka e sveto dek sme nie???????
 

Kajgana Shop

На врв Bottom