Бугарски колеж во Албаниjа?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
Кога зборувавме за бугарското малцинство во Албаниja некои овце си мислеха дека мајтап се игра.
Утре ЕП трета да гласа резолуциja за напредокот на Албаниja, каде се инсистира таа да признае бугарското малцинство.
Двете држави имат подпишат договор за тоа уште во 1932 година от балканската конференција, но Албаниja не е ратификувала документа и до днес.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
Текстот официално е изграсан от Европскиот парламент и то со огромно мозинство каде се призовава Албаниja да признае бугарското малцинство во Голо Брдо, Преспа и Гора.

 
Последно уредено:
Член од
12 март 2009
Мислења
16.085
Поени од реакции
11.037
зајко бегал од блгарија( ЕУ)... го прашале зошто бегаш ?? додека докажам дека не сум магаре отидоа ушите...
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
зајко бегал од блгарија( ЕУ)... го прашале зошто бегаш ?? додека докажам дека не сум магаре отидоа ушите...
Бугарските школи веке са 3 - Тирана, Корча и Билишта. Во процес на реновиране е црквата во село Стеблево (Голо Брдо), деjствува и црквата во село Гиновец.
Десетки са бугарите от Албаниja,кои студират во Бугариja, а доста от нив се вратиха како учители во Елбасан и Тирана.

Толкова за заjко.
 

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.020
Поени од реакции
1.019
Текстот официално е изграсан от Европскиот парламент и то со огромно мозинство каде се призовава Албаниja да признае бугарското малцинство во Голо Брдо, Преспа и Гора.

A ima takvi koj taka se izjasnuvaat, Vo golo brdo ima Makedonci sakal da priznaesh ili ne.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
A ima takvi koj taka se izjasnuvaat, Vo golo brdo ima Makedonci sakal da priznaesh ili ne.
Каде гледаш негирането или да не сакам нешто? Jaс повеке гледам негиране во македонскиот став,дека нема бугари во Албаниja. Не сум видел во резолуциjaва да пишува дека нема македонци во Албаниja, наспроти - тамо пишува дека постоjaт бугари, кои албанската влада мора да заштити и да им обрати внимание. Да не зборуваме дека двете држави (Бугариja и Албаниja) имат подпишано уште во 1932 година спогодба за бугарското малцинство во Албаниja ,коja Албаниja мора да ратификува и почитува.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
Eве пример за бугари во Албаниja во прослава на националниот празник на БГ. Секи, коj сака да негира нивното постоене, просто сака да си стави главата во песокот.

 

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.020
Поени од реакции
1.019
Super Kolku novi pasoshi ke ima.
A ke si ide na zapad super.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
Super Kolku novi pasoshi ke ima.
A ke si ide na zapad super.
Колкото аплицират и отговарат на законот за бугарското државjaнство.
Нека да не забораваме,дека во XX век не един пат лугето от днешните области во Албаниja са се обракjaли со писма до бугарските власти. Тоа нема како да биде скриено.
 

Zoran MKD

Мијак на квадрат.
Член од
11 септември 2010
Мислења
2.020
Поени од реакции
1.019
Да да кога имам интерес и ја с е правам луд.
Во Унијата сте заради црно море и близина на Русија - геостратегија!
Не затоа што ве сакаат.
Поздрав драг комшија.
 
Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.249
Поени од реакции
900
Да да кога имам интерес и ја с е правам луд.
Во Унијата сте заради црно море и близина на Русија - геостратегија!
Не затоа што ве сакаат.
Поздрав драг комшија.
Таков е односот кон сите земји во источна европа, не сме нешто посебно.60 години ѕид не се крши толку лесно.Секоја нова членка се прима со недоверба,таков ке е односот и кон вас ако се приклјучите еден ден.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
Да да кога имам интерес и ја с е правам луд.
Во Унијата сте заради црно море и близина на Русија - геостратегија!
Не затоа што ве сакаат.
Поздрав драг комшија.
Тоа са твои интерпретации.
Ако ние сме зарад геостратегиjaва, па нели Бисмарк беше рекол - коjто држи Македониja, држи Балканот.
По твоjaта логика вие веке 100 пати требаше да сте влезнали и то преди Бугариja и Романиja.
Во светот никоj никого не сака драг комшиja. Се е прашане на интереси.

Бугарското малцинство во Албаниja постои и тоа некои кругови ги боли и то многу. Уште повеке ги боли,дека тоа малцинство е оцелело после 50 години заборава от страна на Бугариja.
Албанците се борат за 1000 места во универзитетите во Бугариja. Постоjaт 3 групи бугарски заедници кои аплицират - првата - бугарите во Молдавиja и Украjна, втората - бугарите во РМ, Косово и Албаниja, третата - бугарите во Србиja.
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
3.232
Поени од реакции
1.550
Ако ние сме зарад геостратегиjaва, па нели Бисмарк беше рекол - коjто држи Македониja, држи Балканот.
Он тоа го рекол за цела Македонија, а не за едно малецко парче.
 

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.040
Поени од реакции
2.270
Он тоа го рекол за цела Македонија, а не за едно малецко парче.
Аха и заштото не е цело парчето, затоа сега не сте во примени се уште?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom