За тие што се прават паметни за платите. Сите камови се жалат на катастрофалната плата.
Ама мора да ги вратат парите од Високото к15..
Вакви работи како за ниските плати нема да прочитате на фејсбук од кам, сите со платите нагоре само камов надолу.
Брат, те читам низ темава и имам впечаток дека сакаш да кажеш нешто ама не знаеш да го објасниш.
Ај етапно. Велиш дека КАМ нема добра плата, добро сфатив? Потоа, велиш дека не е толкав к-15 колку што пишува, 37.000 или колку и да беше. Јас колку што знам они го земаат на 3 пати к-15-от, па ако сакаш појасни како не е толкав к-15-от? Го враќаат на рака? Им кратат од плата 12 месеци?
И како се чудиш за варијациите во платите кога и сам кажуваш дека се разликува маркет од маркет, има категоризација, и башка има некои проценти на промет и слично (за ова не сум сигурен ама ако добро видов и ти самиот кажа дека платите се малце поголеми за празниците и во периодите кога има многу работа).
Така да не ти ја сфаќам фрустрацијава, мислам ок, можеби ти си имал негативно искуство ама некои работи ми личи дека не се точни, особено делот за к-15-от.
K15, и Кам и Стокомак имаат над 40.000...мислам 41 или 42....го земаат на 3 рати. И не, не го враќаат на рака или со намалена плата. За ова сум сигурен, без разлика што пишува членот...
За таа разлика во платата во различни месеци, како што самиот објаснува, највероватна претпоставка ми е дека имаат некој процент врзан со промет.
Па така, кога имаат повеќе работа, добиваат повеќе плата (и над договор, како што самиот кажува), додека во месеци со помалку работа, добиваат помал износ, што членот го толкува дека му "кратат на плата".
Брат, те читам низ темава и имам впечаток дека сакаш да кажеш нешто ама не знаеш да го објасниш.
Ај етапно. Велиш дека КАМ нема добра плата, добро сфатив? Потоа, велиш дека не е толкав к-15 колку што пишува, 37.000 или колку и да беше. Јас колку што знам они го земаат на 3 пати к-15-от, па ако сакаш појасни како не е толкав к-15-от? Го враќаат на рака? Им кратат од плата 12 месеци?
И како се чудиш за варијациите во платите кога и сам кажуваш дека се разликува маркет од маркет, има категоризација, и башка има некои проценти на промет и слично (за ова не сум сигурен ама ако добро видов и ти самиот кажа дека платите се малце поголеми за празниците и во периодите кога има многу работа).
Така да не ти ја сфаќам фрустрацијава, мислам ок, можеби ти си имал негативно искуство ама некои работи ми личи дека не се точни, особено делот за к-15-от.
Ај етапно и за тебе....
Нема добра плата, кажав погоре за 4-5 месеци платата намалена скоро за 100е..од месец до месец различно. Капак била последната плата од 33 000.
к15 е толкав како пишав дури ставив и слика на кои датуми се дава и незнам каде виде дека сум пишал дека не е точно тоа, ако не може погоре да ја најдеш сликата о к15 и датумите ќе ти ја пратам повторно.
Варијации на плати да има ам а исто напоменав дека пишам за Струга (иако на државно ниво одатп латите т.е ако се скрати дел од плата секаде се крати)
Да, има варијации ама не е баш логично (пример имаш 2 месеци со ист број саати, недели ама сепак различна плата на крај се дешавало 2 месеци, еден со празник друг без и пак истата плата (исти сати, све исто)
Не терам никој да сфаќа ништо, само кажувам што како било во кам пошо сите го фалат иако врска немаат што се случува внатре во фирмата. Се што знаат луќево е поштенското сандаче, супер сте бла бла. Никој од нив не рабоптел кам и не знае како е.
Да не биде розов Светот за кам.
Тоа што овде на форум го имам пишано е само капка в море..
пс пак прочитај што пишав погоре т.е сликата побарај ја за к15 или просто цитирај ми го делот каде кажав дека к15 не е 41 000..
Би ти рекол дека е стандардна шпроцедура во кам месеци да кратат плати за да платат к15 или ако отвораат нов или реновираат објект. Се тоа го плаќаат вработените.
Ете не ќе верува никој ама кога беше ковидот и не се работеше 2 викенди т.е беа затворени платите беа пониски и покрај сите глупости што се трпеа. Наредна година скратија плати некој месец (си признаа од ск) за да ги вратат парите од времето на ковид кога не работеле...
Незнам зашто им биле криви вработенитре, тука беше држават во прашање па со нив да се разбереа...
K15, и Кам и Стокомак имаат над 40.000...мислам 41 или 42....го земаат на 3 рати. И не, не го враќаат на рака или со намалена плата. За ова сум сигурен, без разлика што пишува членот...
За таа разлика во платата во различни месеци, како што самиот објаснува, највероватна претпоставка ми е дека имаат некој процент врзан со промет.
Па така, кога имаат повеќе работа, добиваат повеќе плата (и над договор, како што самиот кажува), додека во месеци со помалку работа, добиваат помал износ, што членот го толкува дека му "кратат на плата".
к15 кам 41000 стокомак 43000..ставив слики види си погоре да не ги ставам пак и точн ое дека е на 3 рати (исто..види слика погоре)
Проценти нема...Платата е иста имало немало работа..добро кажав погоре..за период од 6 месеци платите највеќе одат на долу..од 40000 (мај) паднаа на 33000 (ноември) секако со вариации +- ама во глобала надолу одат...посебно последните 3 месеци.
Не држи вода помал поголем месец затоа што се случувало Февруари да има поголема плата од јануари а пократок месец февруари...
Нема некоја логика во кам зап лативе и како стигаат до бројките
Гледам ве буни делот за плати т.е висината...пишав за Струга не за скопје или друг град мада во глобала истиот систем е на државно ниво
Вчера пред влезот на КАМ маркетот во подрум во нивниот мини трговски во Ѓорче Петров кај кружниот тек вработен од управата седеше и на послка маса чекаше кандидати кои ќе пополнат вакви листови.Од авион се гледа колку е саатот и си почнале на време да бараат за да не бидат приморани по раскрсници да делат и да ги прибираат и циганите што просат само да има некој да работи.Со оглед на тоа дека најголемиот дел од вработените се лица над 50,55 години доколку не најдат навреме нивна замена ќе бидат приморани да даваат плати над 40000 денари во спротивно им се заканува ставање клуч на врата на маркетите.
Вчера пред влезот на КАМ маркетот во подрум во нивниот мини трговски во Ѓорче Петров кај кружниот тек вработен од управата седеше и на послка маса чекаше кандидати кои ќе пополнат вакви листови.Од авион се гледа колку е саатот и си почнале на време да бараат за да не бидат приморани по раскрсници да делат и да ги прибираат и циганите што просат само да има некој да работи.Со оглед на тоа дека најголемиот дел од вработените се лица над 50,55 години доколку не најдат навреме нивна замена ќе бидат приморани да даваат плати над 40000 денари во спротивно им се заканува ставање клуч на врата на маркетите.
Нема никакви луѓе и не само кам па сешто прибираат (ако најдат воопшто).
Бенефицииве им се смешки..
регресот Точен
Осигурање Да имаше ама само во клиниката на орце камчев (само прелед мислам беше и толку)
Бонус за пријател Никој динар не добил
Слободните денови ги даваат (денот за роденден не секогаш на Денот)
платен превоз Превод дп 5-6км (само за скопје а за други градови не важи)
Ваучери за спортската опрема имаше лани а за склучен брак немам чуено некој да добил
пакет за новороденче им е новост
училишен пакет ДА
Пакетчиња за божик и велигден ДА иако еднаш пакетчето за божиќ беше се бајата и мувлосани производи (костени и ореви, локум)
попусти за хотелот, подарок за 8ми март, и новогодишни пакетчиња ДА
Битно е дали ако си работел да речеме 6 месеци (нели како услов за К-15), дали ќе го добиеш вкупната сума или само првиот или и вториот дел во зависност кога го даваат. Ако го даваат секако вкупниот е ок, ако си напуштил на пример во Јули и го добиеш само првиот дел тогаш паѓа у вода рекламата пошто мислам често напуштаат луѓе и ретко некој да ја земе целата сум од 41000.
Битно е дали ако си работел да речеме 6 месеци (нели како услов за К-15), дали ќе го добиеш вкупната сума или само првиот или и вториот дел во зависност кога го даваат. Ако го даваат секако вкупниот е ок, ако си напуштил на пример во Јули и го добиеш само првиот дел тогаш паѓа у вода рекламата пошто мислам често напуштаат луѓе и ретко некој да ја земе целата сум од 41000.
Мики најверојатно го буни делот со таргетот кои го имаат па од тоа им зависи висината на платата е сега кога нема да го исполнат таргетот џабе ке имаат исти саати ко претходниот месец и се додека не земат под договорената плата не гледам проблем
Мики најверојатно го буни делот со таргетот кои го имаат па од тоа им зависи висината на платата е сега кога нема да го исполнат таргетот џабе ке имаат исти саати ко претходниот месец и се додека не земат под договорената плата не гледам проблем
Цел муабет е зашто го фалите кам а појма немате што се случува во позадина т.е во самата фирма. Кам не е тоа што беше пред 5-10 години, од корен е изменет на полошо.
Никој не ве тера со сила да верувате, најдобро сами да се вработите таму барем 1 година ете има секој месец огласи скоро за сите градови...
Мики80 не е ни прв ни последен што го руга кам одкако ќе напушти или нема да му продолжат договор.
Ако прашаш вработен од таму ќе ти објасни како се е мед и млеко, се додека тој не напушти и после ги руга. Сега се поставува прашањето, дали во договорот на вработените има дека они не смеат да кажуваат лошо.
Последно што знам е дека мојот шеф беше на разговор таму, му рекле ти даваме договор на 3 месеци, ти треба да се докажеш па после ќе ти продолжуваме, ако не се докажеш нема продолжување на договор.
Пописи мислам дека почнаа на два месеци да прават, ништо чудно и да ги кратат на плата таму.
Мики80 не е ни прв ни последен што го руга кам одкако ќе напушти или нема да му продолжат договор.
Ако прашаш вработен од таму ќе ти објасни како се е мед и млеко, се додека тој не напушти и после ги руга. Сега се поставува прашањето, дали во договорот на вработените има дека они не смеат да кажуваат лошо.
Последно што знам е дека мојот шеф беше на разговор таму, му рекле ти даваме договор на 3 месеци, ти треба да се докажеш па после ќе ти продолжуваме, ако не се докажеш нема продолжување на договор.
Пописи мислам дека почнаа на два месеци да прават, ништо чудно и да ги кратат на плата таму.
Цел поента е дека се фали кам ваков е таков е ама не баш така во реалноста. И не мора човек да ја напушти работата за после да го Руга, може и дури е на работа. Тие што гледале каква и со кого си имаат работа си заминувале, и не случајно секој месец имаат огласи за вработување.
Од што тече мед и млеко. Договорот е мед и млеко, пример пишува дека секој има пауза од 30 мин, во пракса ако некој има паузаа од 10 мин на којн е.
Кога и да оди на пауза некој, скоро секогаш (има исклучоци во поголеми маркети) работи 1 каса и се ствара гужва и шефовите ги тераат тој што е на пуаза или побрзо да заврши или веднаш да оди на каса буквално со залакот в уста.
Теоријата им е ако секој оди на пауза по 30 мин (која пауза е загарантирана со закон и пишува во договорот) се губела пола смена во време.
А тоа со дирекоторот пример се случи во Струга во смена на која јас не бев и кажано нормално усно на двајца вработени кои се нашле во близина на директорот и паднал муабет за плати (како и секогаш имало поплаки за истите).
А тоа со шефот што му кажале така нема врска (со договорот). Договорите им се такви како и секаде, прво на 1 месец па на 3 месеци и така натака.
Шефовскатга позиција е покомплицрана о касиерката, има повеќе обука зашто се работи за поголема одговорност и обично шефовите кога се на обука одат од маркет во маркет. Пример еден шеф од Струга беше 2 месеци Скопје низ марјкети на обука.
Добро е што ги спомна пописите. Да, точно е дека многу пописи има во годината, може не на 2 месеци ама на 3 месеци да и секако кратат ама нормално никој нема да каже дека се скратило од плата поради попис за кој мислам е забрането кратење со заон од пред 10 години.
Башка се прават секој дневни пописи на производи (бадеми, лешници, мастики сокови...) се што мислат дек треба во фирмата.
Ова е додатно малтретирање за вработените, ем секој ден ем мора да ги прават пописите 30 мин или 1 саат пред затворање на маркетот па потоа да ги внесат во комјутер.
Порано уште полошо беше бидејќи пописите се правеа после работно време и нормално не платено ама имаа преголем притисок од втработените и го укинаа ова. Со тоа што се седеше плус 30 мин до 1 саат вон работоно време и..треба да пишам дека беше неплатено?
Уште една случка што се случи пред 2 години. Еднаш снема струја пред затворање на маркет и бидејќ влезната врата е на струја не џсе затвораше.
Вработените (2 жени) пријавија за струјата кај регионалниот шеф. И типот просто им рекол ако треба ќе седите цела ноќ дури не дојде струја???
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.