Брука во КАМ маркетите

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.646
Поени од реакции
791
Тоа е само показател колку е неук (да не речам глуп) народов кај нас. Ај тоа - туѓи празници дури и да го оставиме на страна, ама ко ќе речат: се слави сатаната, ми иде да си пукам в колено. Празникот се вика All Hallows Eve, или Ноќ на сите светци, кај нас дури е и државен празник за Католиците. Ист таков празник имаме и ние и се празнува неделата после Духовден. Дури и целата таа недела ја викаат Недела на сите светии. И плус, истите тие што викаат дека се славела сатаната се први да се сликаат со некој маскиран со ѕвонци и клопотарци и јарешка глава за Водици или Прошка во Струмица или Вевчани.
Духовден во Македонија е празник за Светиот дух светот тројство и се смета за роденден на црквата и без навреди ,инаку за време на карневалите кои се одржуваат после Божиќ до Крстовден 7 до19 јануари познати во МПЦ или кај народот како некрстени денови тоа се пагански обичаи и немаат врска со верата
чекај кога Лидл ќе дојде и со квантитет и квалитет на иста цена.
Поентата ми е дека никој нема право да му каже на друг што и како да слави или на поединецот да му каже дали му е туѓо или не. Секој нека си тера со своето, ако не прави штета на никого. Не знам зашто толкава хистерија мора да се крева секоја година. Или кога ќе слушнам дека ден на вљубените бил римокатолички празник што пак е неточно. Валентин и Трифун се почитуваат во двете цркви. Љубовта што се припишува на Валентин се однедува на општо љубов према фамилија, пријател, роднина, а не на еротика и слично.
Бидејки во МПЦ однсоно во Македонија тој ден е ден на св.Трифун светец кој е заштитник на виновата лоза а за Валентин тоа е римокатолички празник додека во Македонија поточно во православниот календар има друг ден кој е посветен на љубовта а тоа е Вера Надеж и Љубов и се празнува мислам на 30 септември да не ги мешаме лончињата бидејки тоа се празници кои не се совпаѓаат со Православниот свет во кој 99% од Македонскиот народ ги празнува ,секако никој неможе да ти го оспори правото ти да го празнуваш тој празник ,но никако да се бара од учениците во школите да бидат облечени за кај нас познат ден на вештерките во маски и сл.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.060
Поени од реакции
8.803
Тоа ноќ на вештерките е од економска природа присутно кај нас. Исто како и дедо мраз кој кока кола му го ували на човештвото.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.113
Поени од реакции
37.580
Духовден во Македонија е празник за Светиот дух светот тројство и се смета за роденден на црквата и без навреди
Не зборев за Духовден, зборев за денот на сите светители, се празнува неделата после Духовден.
Автоматски споено мислење:

инаку за време на карневалите кои се одржуваат после Божиќ до Крстовден 7 до19 јануари познати во МПЦ или кај народот како некрстени денови тоа се пагански обичаи и немаат врска со верата
Никој не рече дека имаат врска со верата, ама пандан на тоа - за Halloween се слави сатаната, исто така на тие некрстени денови се слави сатаната?

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.646
Поени од реакции
791
Не зборев за Духовден, зборев за денот на сите светители, се празнува неделата после Духовден.

Никој не рече дека имаат врска со верата, ама пандан на тоа - за Halloween се слави сатаната, исто така на тие некрстени денови се слави сатаната.
Не се слави сатаната туку според обичаите се бркаат злите духови но реков тоа се пагански обичаи и ајде сепак ова е тема за КАМ маркет да не ја шириме и бегаме од темата

Член од
15 јули 2007
Мислења
15.932
Поени од реакции
8.291
Хеловин и Нова година претерано се искомерцијализираа што служат само да праат продавници и супер маркети промет.

Член од
21 јуни 2021
Мислења
1.404
Поени од реакции
3.842
Бидејки во МПЦ однсоно во Македонија тој ден е ден на св.Трифун светец кој е заштитник на виновата лоза а за Валентин тоа е римокатолички празник додека во Македонија поточно во православниот календар има друг ден кој е посветен на љубовта а тоа е Вера Надеж и Љубов и се празнува мислам на 30 септември да не ги мешаме лончињата бидејки тоа се празници кои не се совпаѓаат со Православниот свет во кој 99% од Македонскиот народ ги празнува ,секако никој неможе да ти го оспори правото ти да го празнуваш тој празник ,но никако да се бара од учениците во школите да бидат облечени за кај нас познат ден на вештерките во маски и сл.
Ни Валентин е католички ни Трифун е православен, христијански се, признати се за светци од двете цркви.
Ден на вљубените нема никаква поврзаност со светецот Валентин како што мислат некои, иако на англиски изразот е St. Valentine's day. Римокатоличката црква не го признава Денот на вљубените, никогаш не го ни признавала за празник. Во светот на него повеќе се гледа секуларно па имаш и некои муслимани и луѓе од други религии кои си уживаат на тој ден со партнерите.
Исто и Халовин, овде тие што идат на такви журки повеќе го прават за уживање во моментот, забава отколку празнување некаков празник.

Ако некој сака да се маскира за Халовин зошто одма осудување и врескање де вака де онака. Ако сака некој ќе слави и Star Wars day, негова работа. Не може некој на другиот да му кажува дали му е туѓо нештото или не, па од каде и да потекнува истото.

И Нова година е пагански па еве речиси сите православни во државава се журкаат тој ден, јадат руска и кифлички. 1 април е од запад па се маскираат децата и на тој ден, маркетите и тогаш продаваат маски.

Му пречи на некој што луѓето се веселат на одредени денови во годината бидејќи така си одлучиле самите? Негов проблем.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.577
Поени од реакции
932
Последно инфо од вашиот кам во поштенско сандаче.....од мај до октомври платите намалени за 6000 ден....секој месец последниве 3-4 месеци намалување на платите наместо да се зголемуваат. Ето ви еден пример како даваат "висок" к15......

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.754
Поени од реакции
6.172
Добро, нема некој на форумот што работи во Кам? Чисто да потврди ова?

Во моментов кога сите маркети бараат работници, некако не ми е за верување дека таму 6 месеца им намалуваат по 100 евра...

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.577
Поени од реакции
932
Добро, нема некој на форумот што работи во Кам? Чисто да потврди ова?

Во моментов кога сите маркети бараат работници, некако не ми е за верување дека таму 6 месеца им намалуваат по 100 евра...
100е вкупно горе долу намалено не секој месец. Најмногу септември и октомври ми рекоа се забележало
...ЕДИT: инфо од вработен: септември 34000 (рата од к15), октомври 36000 и ноември 33000
коментар од вработен во кам...
Да нема забуна ова е за Струга...
btw Јавна тајна е дека има Забрана од директорите, вработените да зборуваат за платите, имаат закани со отказ и бркање од работа.
Ама вакви работи никој не кажува

Attachments

Последно уредено:
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.754
Поени од реакции
6.172
100е вкупно горе долу намалено не секој месец. Најмногу септември и октомври ми рекоа се забележало
...ЕДИT: инфо од вработен: септември 34000 (рата од к15), октомври 36000 и ноември 33000
коментар од вработен во кам...
Да нема забуна ова е за Струга...
btw Јавна тајна е дека има Забрана од директорите, вработените да зборуваат за платите, имаат закани со отказ и бркање од работа.
Ама вакви работи никој не кажува
Па јас баш не те разбирам...Викаш највеќе намалено "октомври", а после даваш податок дека баш октомври земале највеќе, 36000 ? Или каква врска има К15 со плата во септември?

Друго, дали можеби плаќаат на изработени денови, па има причина ако некој месец имал 5 неработни недели и/или празник?
Дури мислам дека има различен додаток спрема реализиран промет. Или сум грешка?

Како и да е, јас не сум слушнал дека некој се жали на плата во Кам. Се жалат на многу работа, на многу притисок, лоши меѓучовечки односи , посебно однос вработен/претпоставен...ама за плата -не

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.113
Поени од реакции
37.580
Па јас баш не те разбирам...Викаш највеќе намалено "октомври", а после даваш податок дека баш октомври земале највеќе, 36000 ? Или каква врска има К15 со плата во септември?

Друго, дали можеби плаќаат на изработени денови, па има причина ако некој месец имал 5 неработни недели и/или празник?

Како и да е, јас не сум слушнал дека некој се жали на плата во Кам. Се жалат на многу работа, на многу притисок, лоши меѓучовечки односи , посебно однос вработен/претпоставен...ама за плата -не
Остај го, овој Мики толкави трауми има од КАМ, ваљда дека го избркале, па еве со години вергла колку било лошо таму. Игнорирајте го, може ќе престане.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.577
Поени од реакции
932

Од мај до ноември имало премногу разлики во платите. Математиката никогаш не излезе на виделина каква е за платите. Инаку си тњераат по 40 саати неделно по закон. За прометот кај спомна.

Погоре некоја страница кажав дека маркетитете се поделени во категории. 1ва најголема плата имаат (мада колку разбрав разликата до 2ра категорија пример не е секогаш голема..некогаш +1000-3000 ден).

Епа се жалат, не е како што се фалат секаде. Ете видете ги и огласите за работа и колку плата нудат. Обично платите се под бројките од огласите ама знаат да одат погоре за некоја илјадарка.
Многу работи има во кам како што кажа.

Остај го, овој Мики толкави трауми има од КАМ, ваљда дека го избркале, па еве со години вергла колку било лошо таму. Игнорирајте го, може ќе престане.
Океј паметен дечко што не стапнал в маркет а не камоли да работел

btw кам никој никогаш не Избркал барем дури бев јас таму. Ама што знам јас има експерти како тебе што се знаат гледајќи на графчиња

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.754
Поени од реакции
6.172
Ете видете ги и огласите за работа и колку плата нудат. Обично платите се под бројките од огласите ама знаат да одат погоре за некоја илјадарка.
Еве, задржи се на овој дел.
Самиот викаш дека некогаш платата е ПОголема од договореното?
Зашто газда би ти дал поголема плата? Очигледно има нешто во пресметката што не го знаеш...

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.577
Поени од реакции
932
Еве, задржи се на овој дел.
Самиот викаш дека некогаш платата е ПОголема од договореното?
Зашто газда би ти дал поголема плата? Очигледно има нешто во пресметката што не го знаеш...
Поголема обично е на лето и во јануари..кога има повеќе работа и гужва

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.577
Поени од реакции
932
За тие што се прават паметни за платите. Сите камови се жалат на катастрофалната плата.
Ама мора да ги вратат парите од Високото к15..
Вакви работи како за ниските плати нема да прочитате на фејсбук од кам, сите со платите нагоре само камов надолу.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom