Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

-x-

punished
Член од
2 март 2013
Мислења
1.191
Поени од реакции
837
Добри стегачи за зглобови до кај 1000рче има некаде? Не зборам ракавици со стегачи, само стегачи. Фала.
 

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Не баш. После тренинг, организмот т.е мускулот е истоштен, гликогенските резерви празни. Доколку не се направи брзо опоравување, организмот почнува да ги искористува протеините и останатите хранливи материи од организмот, како надополнување за искористената енергија при тренингот.

Високиот гликемичен индекс на декстрозата ти овозможува брзо надополнување на гликогенски резерви, плус брзо покачување на инсулинот, а со тоа и подобра синтеза на whey-от (т.е амино-киселините) и останати хранливи материи. Оброкот после тренинг ти е најважен.
Точно е тоа, али сакам да кажам дека гликогенските резерви моеш да ги пуниш со јадење, не прави никаква разлика. Нема потреба од декстроза, било шо од јаглехидрат врши работа.
 

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.211
Поени од реакции
20.932
Точно е тоа, али сакам да кажам дека гликогенските резерви моеш да ги пуниш со јадење, не прави никаква разлика. Нема потреба од декстроза, било шо од јаглехидрат врши работа.
Абе види сега, зависи каков јаглехидрат. После тренинг пожелно е да се внесуваат прости јаглехидрати, бидејќи побрзо се апсорбираат во организмот. Побрзо се полнат гликогенските резерви, не се дозволува мускулот да ги искористи протеините како надополнување на изгубената енергија.

Има и сложени јаглехидрати кои поспоро се дигестираат. Е сеа, декстрозата многу брзо се апсорбира, одма влегува во крвоток, и тоа е предноста пред обично јадење, на пример. Плус евтина е, 75-100 денари кило, а ќе ја користиш 30-35 дена.

Ти после тренинг ќе се најадеш стек, ориз, овошје... ама си треба време додека се дигестира тоа. Плус, попрактична е декстрозата. Си носиш шејк на тренинг, после вежбање одма го пиеш. А со јадење, додека се пресоблечам, додека појдам дома, додека се истуширам, додека седнам да јадам ќе поминат два саати.
 
Член од
22 септември 2013
Мислења
102
Поени од реакции
50
Ako citate na net ke najdete sve i svasta i 500 razlicni metodi za sto kako treba ili ne treba i na sabajle odma protein pa navecer ne jaglehidrati pa nikako bel seker i brasno i blablabla.... seto toa e super ama ne e lesno za praktikuvanje na dolg period i za cel zivot . . . taka da ako ne vi e vo plan da go napravite ova profesija ili da se natprevaruvate mislam deka e bezpolezno volku zamaranje. Da, posle trening najubavo e prost seker zatoasto vednas gi zamenuva glikogenskite rezervi vo muskulite i nema potreba od prethodno razlozuvanje od strana na organizmot na slozenite sekeri do prost seker, no po dolgo vreme zamaranje bar za sebe licno zboruvam koga prestanav da se zamaram za detalite i da ne gi sledam taka strogo tie pravila vidov rezultati. Ako vi se jade protein so oves i ovosje posle vezbanje jadete toa . . . nema nesto mnogu da vi smeni, na krajot se e do toa kako vaseto telo reagira i kako za vas e najpogodno i odrzlivo na dolg period.
 
Член од
17 јуни 2012
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.438
@martin_92
Кон Артист ок ти објасни што си земал и што намена има. Твојата грешка е што си се истрчал, т.е. не си проверил на други места за да пројдеш поевтино, пример продавници за здрава исхрана. Има една кај зградата на Неоком каде кило декстроза е 75 денари.
Друго, оваа од пбц мислам дека беше околу 450 денари, содржи таурин и магнезиум, според мене во недоволни количини, па затоа цената би била кражба во споредба со ова другово место што ти го спомнав.
Дечки, малце поопуштено. Почетник кога си во нешто не е битна возраста, не се разбираш и тоа е, се учи се истражува. Затоа првото правило е дигитрон и калкулација од каде што е подобро и поисплатливо.

Која дозерка протеин поточно? Пакувањата со изолат или концентрат протеини или еве whey (или чист протеин што ги викаме), не содржат доволна количина на декстроза и шеќери, некои од нив не содржат речиси воопшто. Гејнерите се тие кои содржат шеќери во нив и покрај кои декстрозата не би била потребна дополнително ако веќе се користи ваков суплемент.
Инаку чисто информативно, по мене најдобро е да лупнеш 20-30 грама 15-20 минути пред вежбање и 30-40 грама одма после вежбање декстроза или некој шеќер, како и да е. Првото пиење ради буст и енергија за телото кое ќе биде подложено на физички напор во наредните саат и нешто, второто ради дополнување на гликогенските резерви т.е. постот погоре што го објасни Кон Артист.
Вакво е иначе тоа http://www.sfd.pl/sklep/produkt_img/Dextrex_i1299_d650x650.jpg
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.926
Поени од реакции
35.794
Почнале да се натпреваруваат кој поголем стручњак на форумов и се оддалечија од темата, пиј си ја декстрозата, за друг пат запамти дека таа што си ја зел е скапа. Бидејќи си почетник ќе грешиш, али на грешките се учи, истите тие што ти се прават стручни прават и поголеми грешки од тебе ;) на почетоците кога започнав со вежбање јас си носев 20тина грама чоколадце (најчесто некоја шеќерна табла) и го јадев 15тина минути пред завршување на тренингот, а после тренинг на 15тина минути го пиев протеинот па растев, тоа беше пред повеќе од 6 години кога многу не читавме на интернет, туку ги слушавме големите батки во теретаните и гледавме што пијат тие.
Лично не се согласувам со многу „правила и истражувања“ кои ги сретнувам на интернет и во глобала вежбам според она што на мене осетив низ годините дека функционира, а функционира ;) и може да го потврдат неколкумина од форум што ме познаваа посебно до пред година и пол кога бев активен и во овој спорт, а воопшто и на форумов, (МајМуН)
Ако почнуваш сега со вежбање, небитно дали треба да слабееш или да се поправаш (во глобала сите започнуваат поради такви причини) исфрли ги старите навики со јадење на џанк фуд и почни да се учиш на чиста храна (пилешко, ориз, компир, овес, говедско, риба, бадем, додека си на маса и овошје кога се чистиш лично не ти го препорачувам, многу зеленчук, јајца, млеко, урда, не дека и од свинско лошо ќе ти дојде ако си слаб али ајде да се придржуваме до правилата ;)), ако си пушач гледај да ги намалиш цигарите, а со тек на време и да ги исфрлиш целосно, алкохолот исфрли го целосно, а ваквите ситници декстроза после тренинг, па незнам 2 грама протеин (јас лично никогаш не се држам според ова правило туку колку имам во џебот толку внесувам, кога имам кеш внесувам и по 3гр на кг телесна тежина и така имам најдобар ефект, али кога нема кеш и со еден се задоволувам). Тие што те советуваат ти гарантирам дека не ги почитуваат сите тие правила што ги пишуваат тука, оти на форум сите се профи, а тие што излегуваат во Македонија на бина се бројат на прсти.
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Е како бе така тренеру јаглехидрати се јаглихидрати,што сакаш да кажеш дали конзумирам ориз/леб/торта/банана/декстроза исто ми се фаќа ?
Единствена разлика е вкусот, мотот
Не баш. После тренинг, организмот т.е мускулот е истоштен, гликогенските резерви празни. Доколку не се направи брзо опоравување, организмот почнува да ги искористува протеините и останатите хранливи материи од организмот, како надополнување за искористената енергија при тренингот.

Високиот гликемичен индекс на декстрозата ти овозможува брзо надополнување на гликогенски резерви, плус брзо покачување на инсулинот, а со тоа и подобра синтеза на whey-от (т.е амино-киселините) и останати хранливи материи. Оброкот после тренинг ти е најважен.
Па според најновото систематско истражување не е тоа така.
Освен ако си маратонец немаш потреба од декстроза после вежбање.
http://www.jissn.com/content/10/1/5
Even more so than with protein, carbohydrate dosage and timing relative to resistance training is a gray area lacking cohesive data to form concrete recommendations. It is tempting to recommend pre- and post-exercise carbohydrate doses that at least match or exceed the amounts of protein consumed in these meals. However, carbohydrate availability during and after exercise is of greater concern for endurance as opposed to strength or hypertrophy goals. Furthermore, the importance of co-ingesting post-exercise protein and carbohydrate has recently been challenged by studies examining the early recovery period, particularly when sufficient protein is provided. Koopman et al 52] found that after full-body resistance training, adding carbohydrate (0.15, or 0.6 g/kg/hr) to amply dosed casein hydrolysate (0.3 g/kg/hr) did not increase whole body protein balance during a 6-hour post-exercise recovery period compared to the protein-only treatment. Subsequently, Staples et al 53] reported that after lower-body resistance exercise (leg extensions), the increase in post-exercise muscle protein balance from ingesting 25 g whey isolate was not improved by an additional 50 g maltodextrin during a 3-hour recovery period. For the goal of maximizing rates of muscle gain, these findings support the broader objective of meeting total daily carbohydrate need instead of specifically timing its constituent doses. Collectively, these data indicate an increased potential for dietary flexibility while maintaining the pursuit of optimal timing.
 

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Стеф, не греши душа, барем кај основни работи.
Ај, еве ти поставија својата теорија, базирана на еден куп он лајн истражувања, што се случува после интензивен тежински тренинг и што е тоа според тебе што би требало да се внесе, ако треба, после еден таков тренинг? А, убаво ќе биде да изнесеш и мислење за комбинација на тежински и кардио тренинг, пошто доаѓа период каде оваа комбинација ќе биде честа појава.
Па потоа ќе се обидеме да најдеме НЗС и да разјасниме неколку основи работи од кои нема бегање.
 
Член од
17 јуни 2012
Мислења
1.934
Поени од реакции
2.438
Почнале да се натпреваруваат кој поголем стручњак на форумов и се оддалечија од темата, пиј си ја декстрозата, за друг пат запамти дека таа што си ја зел е скапа. Бидејќи си почетник ќе грешиш, али на грешките се учи, истите тие што ти се прават стручни прават и поголеми грешки од тебе ;) на почетоците кога започнав со вежбање јас си носев 20тина грама чоколадце (најчесто некоја шеќерна табла) и го јадев 15тина минути пред завршување на тренингот, а после тренинг на 15тина минути го пиев протеинот па растев, тоа беше пред повеќе од 6 години кога многу не читавме на интернет, туку ги слушавме големите батки во теретаните и гледавме што пијат тие.
Лично не се согласувам со многу „правила и истражувања“ кои ги сретнувам на интернет и во глобала вежбам според она што на мене осетив низ годините дека функционира, а функционира ;) и може да го потврдат неколкумина од форум што ме познаваа посебно до пред година и пол кога бев активен и во овој спорт, а воопшто и на форумов, (МајМуН)
Ако почнуваш сега со вежбање, небитно дали треба да слабееш или да се поправаш (во глобала сите започнуваат поради такви причини) исфрли ги старите навики со јадење на џанк фуд и почни да се учиш на чиста храна (пилешко, ориз, компир, овес, говедско, риба, бадем, додека си на маса и овошје кога се чистиш лично не ти го препорачувам, многу зеленчук, јајца, млеко, урда, не дека и од свинско лошо ќе ти дојде ако си слаб али ајде да се придржуваме до правилата ;)), ако си пушач гледај да ги намалиш цигарите, а со тек на време и да ги исфрлиш целосно, алкохолот исфрли го целосно, а ваквите ситници декстроза после тренинг, па незнам 2 грама протеин (јас лично никогаш не се држам според ова правило туку колку имам во џебот толку внесувам, кога имам кеш внесувам и по 3гр на кг телесна тежина и така имам најдобар ефект, али кога нема кеш и со еден се задоволувам). Тие што те советуваат ти гарантирам дека не ги почитуваат сите тие правила што ги пишуваат тука, оти на форум сите се профи, а тие што излегуваат во Македонија на бина се бројат на прсти.
Дечкото ми даде шишенце за шејк гратис кој и онака ми требаше,тоа кошта околу 350 мислам што значи декстрозата сум ја платил евтино :icon_mrgr:
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.926
Поени од реакции
35.794
Дечкото ми даде шишенце за шејк гратис кој и онака ми требаше,тоа кошта околу 350 мислам што значи декстрозата сум ја платил евтино :icon_mrgr:
На времето ги даваа шејкерите гратис со купена канта протеин, денес ги продаваат :)
Небитно што и како, не го мисли тој дел повеќе, почни да внимаваш на работите кои ти ги наредив и немаш промашај :)
 
Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
На времето ги даваа шејкерите гратис со купена канта протеин, денес ги продаваат :)
Небитно што и како, не го мисли тој дел повеќе, почни да внимаваш на работите кои ти ги наредив и немаш промашај :)
Тоа не е ништо, одам јас во Premium Sport пред некој ден и направив промет од 10.000 денари, и му викам на продавачот може едно од маливе тестери со протеин што ги имате на кои со огромни букви шишува FREE SAMPLE (оние кесички со 20гр протеин во нив) и ми вика, ааа не тие се 50 денари... :eek:
:bravobe::bravobe::bravobe:
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.926
Поени од реакции
35.794
Тоа не е ништо, одам јас во Premium Sport пред некој ден и направив промет од 10.000 денари, и му викам на продавачот може едно од маливе тестери со протеин што ги имате на кои со огромни букви шишува FREE SAMPLE (оние кесички со 20гр протеин во нив) и ми вика, ааа не тие се 50 денари... :eek:
:bravobe::bravobe::bravobe:
Мојата чудесна земја се вика тоа, ако се може и празните паковања ќе ги продаваат за зимница наклавање :)
 

Mariusz

biohemija
Член од
22 октомври 2014
Мислења
149
Поени од реакции
46
Тоа не е ништо, одам јас во Premium Sport пред некој ден и направив промет од 10.000 денари, и му викам на продавачот може едно од маливе тестери со протеин што ги имате на кои со огромни букви шишува FREE SAMPLE (оние кесички со 20гр протеин во нив) и ми вика, ааа не тие се 50 денари... :eek:
:bravobe::bravobe::bravobe:
Bravo :)
Zatoa gi sakam PBC
Za taa suma ke dobiese torbica i shejker gratis i plus loyaty poeni so koi odma mozes da zemes vitamin i zink ili 7 proteinski barcinja. I nikogas ne gi naplakaat testerite :)
:)
 
S

Stef Bachatero

Гостин
Стеф, не греши душа, барем кај основни работи.
Ај, еве ти поставија својата теорија, базирана на еден куп он лајн истражувања, што се случува после интензивен тежински тренинг и што е тоа според тебе што би требало да се внесе, ако треба, после еден таков тренинг? А, убаво ќе биде да изнесеш и мислење за комбинација на тежински и кардио тренинг, пошто доаѓа период каде оваа комбинација ќе биде честа појава.
Па потоа ќе се обидеме да најдеме НЗС и да разјасниме неколку основи работи од кои нема бегање.
Моја хипотеза е дека важно е да се гледа целосната слика, ако се натпреваруваш и имаш два тренинга во денот потребно е да ги надополнуваш гликогенските резерви, зашто ќе ти требаат тие јаглехидрати за опоравок и да го издржиш интензитетот.

Побитно за почетник е да се занимава со калорискиот внес ( да следи калории), да се запознаее со основата со тренингот (кој вежби и зашто е тоа така) и редовен сон од 8 часа.

Без тие работи не може да почне да вежба бодибилдинг.

Можам да споменам и Lean Gains што имаат и 3 оброци во текот на денот и имаат супер резултати.

Јас правам така не јадам 14 часа јадам во другиот тек на денот, кога се чувстувам гладен.

Гледам да ги задоволам потребите за калории, макро и микронутриенти.

Што е до комбинација од аеробичниот тренинг и тежински тренинг, долготрајно тежинскиот тренинг е секогаш подобар за одржување на виталноста.

Најдобро според мене е пешачењето и се што е ниско интензивно, зашто може да се прави со поголем волумен без да страдаат перфомансите во тренингот.

Сепак кревањето тежини е средно-висок интензитет и бара поголема спремност од аеробичниот тренинг.

Исто ефективен е HIIT тренингот, но ако идеш премалку калории и премногу тренинг брзо ќе се откажеш.

Но најбитна е исхраната, може да мамиш на тренингот но не можеш да мамиш со исхраната :)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom