Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

I

Iblis

Гостин
Или можеш да го зголемиш нивото на шекер што го земаш, многу свежо овошје на сабајле, суво грозје за време на тренинг(доколку имаш паузи, ако не пред)млеко пред спиење. Спиењето бар 7 саати, солидна исхрана за да ги задоволиш енергетските потреби и би требало да немаш проблеми со недостаток на енергија преку денот.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.356
Поени од реакции
2.248
Gatorade + кофеин ;) ракета :DD
Се ми разјасни.
--- надополнето: 5 април 2012 во 22:19 ---
Или можеш да го зголемиш нивото на шекер што го земаш, многу свежо овошје на сабајле, суво грозје за време на тренинг(доколку имаш паузи, ако не пред)млеко пред спиење. Спиењето бар 7 саати, солидна исхрана за да ги задоволиш енергетските потреби и би требало да немаш проблеми со недостаток на енергија преку денот.
Суво грозје неможам, не ми се допаѓа ич.
Инаку пред легнување ретко пиев мелко, а лагав да почнам редовно, спијам 4-7 саати, немам мерило на тоа, треба да одмарам повеќе тоа ми е јасно.
А за исхрана, тоа што дават на работа тоа јадам, неможам друго. =)
Се обидувам да јадам благо, чоколади и понекогаш(ретко) енергетски пијалоци.

I

Iblis

Гостин
Суво грозје неможам, не ми се допаѓа ич.
Инаку пред легнување ретко пиев мелко, а лагав да почнам редовно, спијам 4-7 саати, немам мерило на тоа, треба да одмарам повеќе тоа ми е јасно.
А за исхрана, тоа што дават на работа тоа јадам, неможам друго. =)
Се обидувам да јадам благо, чоколади и понекогаш(ретко) енергетски пијалоци.
Спиењето ти е проблем,особено ако имаш напорни тренинзи, среди го колку можеш, стигни до кај 7 саати.
Суво грозје ти кажав бидејќи е богато со глукоза, одма ќе те освежи(ќе ти ја врати потрошената енергија).
Ќе се снаоѓаш со што имаш, гледај од сабајле да внесеш нешто благо, пред тренинг и пред спиење(пак ќе кажам млеко пред спиење, ако можеш само да не претераш ).

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
0,3л млеко+40гр овес+100гр банана+1 лажица мед+1 доза веј = енергетска бомба :D а и има релативно добар сооднос на Протеини : ЈХ : Масти

П

Пепси_

Гостин
Како да се отарасам од стомакот т.е. страничниот дел....дали само со стомачни или има и др. вежби....

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Како да се отарасам од стомакот т.е. страничниот дел....дали само со стомачни или има и др. вежби....
тотален кикс. Видните бодибилдери за да не се рашират во стомакот т.е. да имаат што по изразена "V" форма избенуваат да прават многу стомачни, особено странични но сепак таквите луѓе се друга приказна и имаат сосема друг начин на тренинг од нас. Во главно краток одовор би бил во кујна ќе го средиш стомакот евентуално и кардио.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
4
HIT кардио ти се спринтови , пример 20 секунди спринт , 40 секунди леко трчање , 20 секунди спринт, 40 секунди леко трчање. Има на гугл многу ќе најдеш за ова , зависи на кое кондициско ниво си , толку можеш повеќе да правиш .

Лично за мене ќе ти кажам , јас почнав во 4 x 100 м спринтови и тренингот ми се состоеше вака :

- 100 м спринт , 1 мин одење или леко трчање .. тоа x 4 пати
И толку беше на почетокот , со тек на времето качив до 8 x 200 m метра спринт со пократок одмор.
Се на се многу ефикасна метода ем за топење масти , а се покажа дека влијае и врз создавањето мускули , пример ги земи спринтерите.

Сета финта е со брзината на срцето , коа правиш спринт тоа иде брзо на краток период , по што следи полесно оптоварување со лесно трчање или одење.
Ефикасно е тоа шо после ваков тренинг ( кој трае 10-15 мин ) , и коа одеш дома и дремеш пред ПЦ или ТВ , топеш масти :D

На кратко ова , ако имам повеќе време покасно ќе пишам пооширно ;)
за ваков тренинг 15 мин стварно нинџа треба да бидеш :) ја под спринт подразбирам 100 % најбрзо што можеш, иначе ние коа имаме кондициони тренинзи идеме по некоја слична програма 30 сек споро 30 брзо али не максимално навистина е ефикасно вака по 1 саат трчавме али максимален спринт нема шанси да издржиш уште на 2 ке колабираш :)
--- надополнето: 5 април 2012 во 23:35 ---
Здраво момци!
Да прашам некој од форумџииве нешто да ми препорача. Ми треба нешто (некоја хемија ваљда xD) за да ми дава енергија, свежина да ме тржи добро, што е тоа што може да ми помогне?
Креатине ли што, не се разбирам некој поопширно да подобјасни, бидејки многу обрвски, на работа сабајле, па тренинг вечер, утакмици и не се издржува , барем нешто не мора специјално или нешто ситно што ке може свежина да имам. Поздрав.
Креатин топ ке ти дојде а и ефтин е само прескокни ја фазата на полнење.скоро сите професионални спортисти го зимаат ради исти причини само не се препорачува ако имаш проблеми со срцето...

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
за ваков тренинг 15 мин стварно нинџа треба да бидеш :) ја под спринт подразбирам 100 % најбрзо што можеш, иначе ние коа имаме кондициони тренинзи идеме по некоја слична програма 30 сек споро 30 брзо али не максимално навистина е ефикасно вака по 1 саат трчавме али максимален спринт нема шанси да издржиш уште на 2 ке колабираш :)
--- надополнето: 5 април 2012 во 23:35 ---

Креатин топ ке ти дојде а и ефтин е само прескокни ја фазата на полнење.скоро сите професионални спортисти го зимаат ради исти причини само не се препорачува ако имаш проблеми со срцето...
Тренингот е пренапорен , ама со тек на време се подобруваш ( лично за мене зборам ) . Имапе други кои исто тренираа со мене , почетници , и после вториот спринт почнаа да им се мати видот , да им темнее пред очи , болка во гради итн .. Затоа велам полека , полека по малце :) со трпение се си доаѓа на свое место

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.496
Поени од реакции
3.325
тотален кикс. Видните бодибилдери за да не се рашират во стомакот т.е. да имаат што по изразена "V" форма избенуваат да прават многу стомачни, особено странични но сепак таквите луѓе се друга приказна и имаат сосема друг начин на тренинг од нас. Во главно краток одовор би бил во кујна ќе го средиш стомакот евентуално и кардио.
E од кај го извади сеа ова, дека од праење стомачни ќе се рашириш у стомакот? :confused:

Треба прво кардио за да го стопиш вишокот, па после со стомачни ќе се стегнеш.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
E од кај го извади сеа ова, дека од праење стомачни ќе се рашириш у стомакот? :confused:
Логично е. Обликвусите се најстраничните стомачни кои ако директно интензивно ги вежбаш ќе хипертрофираат доволно за да дадат широк изглед на стомачните гледано од напред. Особено ако се оди на V или Х изглед тогаш се настојува стомакот да биде што потенок, се носи појас обавезно на вежбите и сл. а се хипретрофираат нозете и горниот дел на телото за да визуелно станат доминантни.
Target: Waistline and abdominals

No training techniques can overcome wide-waisted genetics. If you’re not blessed with a narrow hip structure, there’s not much you can do—but here are some things that can help keep your midsection as small and tight as your genetics will allow:
1) Do not ever let your bodyfat or bodyweight get too far out of hand.
2) Wear a weightlifting belt on exercises on which you “push out” your abssquats, deadlifts, bent-over rows.
3) Do not eat very large meals regularly—eat smaller meals frequently.
4) Do not train your obliques directly—no weighted side bends.
5) Do no fewer than 15 reps on any weighted ab movement.
6) Regularly practice abdominal vacuums, which will train the transverse abdominis—the muscle that acts as a “corset,” keeping your tummy pulled in tight.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.496
Поени од реакции
3.325
Логично е. Обликвусите се најстраничните стомачни кои ако директно интензивно ги вежбаш ќе хипертрофираат доволно за да дадат широк изглед на стомачните гледано од напред. Особено ако се оди на V или Х изглед тогаш се настојува стомакот да биде што потенок, се носи појас обавезно на вежбите и сл. а се хипретрофираат нозете и горниот дел на телото за да визуелно станат доминантни.
Е ова не сум го знаел, ама сепак ова е за ептен профи билдеришта, а и глеам во овој цитат вика wide-waisted genetics, значи ова сигурно важи повеќе за оние со широк струк, па да појачаат V форма колку-толку.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Незнам каде ги копате статиите на некои експерти, но професионалниот бодибилдинг бара целосно обликување на телото. Што и кај аматерите и рекреативците би требало да биде основа, затоа што самиот назив на спортот значи обликување на телото, не само делови од него. sarcev.jpg

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Незнам каде ги копате статиите на некои експерти, но професионалниот бодибилдинг бара целосно обликување на телото. Што и кај аматерите и рекреативците би требало да биде основа, затоа што самиот назив на спортот значи обликување на телото, не само делови од него.Прегледај го приврзокот 41815
Статијата е од Iron Man магазин кој пишува на оваа тематика од 1936 година, воглавно имаат добри статии.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Статијата е од Iron Man магазин кој пишува на оваа тематика од 1936 година, воглавно имаат добри статии.
Се што јас читам е да не се тренираат со тежина, што е разбирливо и прифатливо.
А без воопшто да се тренираат никако не е прифатливо доколку целта е целосно обликуван изглед.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Ај, да не ги лутам дечките од 1936 :) него да си ја преформулирам изјавата-

"тотален кикс. Видните бодибилдери за да не се рашират во стомакот т.е. да имаат што по изразена "V" форма избенуваат да прават многу стомачни, особено странични... "

- Тотален кикс е да не се вежбаат делови од телото а да се сака убаво и пропорционално обликовано тело. Професионалните билдери вежбаат се на нив. Дури и оние, за кои е наменета статијата на Челичниот човек, кои природно имаат широк струк, се обидуваат да го доведат секој дел од своето тело до совршенство. Оние кои имаат природно широк струк, вежбаат странични стомачни со намален интензитет и не користат дополнително оптеретување.

Kajgana Shop

На врв Bottom