Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
16 септември 2011
Мислења
49
Поени од реакции
7
Ме интересира колку време треба да помине пред да почне губењето на мускули. Поради вонредна ситуација, не спиев воопшто 2 дена , и се хранев слабо, и третиот ден осетив дека ми се намалиле мускулите . дали е можно ова ? До сега јадев многу бидејки качувам маса , и спиев по 10 саати, дали оваква нагла промена влијае на организмот ?

I

Iblis

Гостин
Ме интересира колку време треба да помине пред да почне губењето на мускули. Поради вонредна ситуација, не спиев воопшто 2 дена , и се хранев слабо, и третиот ден осетив дека ми се намалиле мускулите . дали е можно ова ? До сега јадев многу бидејки качувам маса , и спиев по 10 саати, дали оваква нагла промена влијае на организмот ?
Немај гајле, 2 дена нема да направат разлика, најверојатно си изгубил нешто од тонусот поради умор, само среди си ја состојбава, ако потрае подолго не е арна за вежбање.
П.С.
Колку саати спиеш сега?

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
Пушењето? Колку и како е штетно за мускулите?Од се ќе се откажам,ама од нив неможам.
Од октомври наваму, после 10 години, ги оставив цигарите во еден ден, не пијам алкохол ни умерено, ослабев 15 кила, почнав да идам у теретана, пешачам преку 250км месечно, колата ја заменувам со точак и јадам само и само здрава храна.

Нека не ти кажуваат прикаски дека нешо не можеш да направиш. Мене ми ги кажуваа. Им докажав дека грешат. ;)

П.С. Од коа ќе ги оставиш цигарите, ќе се родиш повторно. Ќе имаш комплетно нов живот.

Член од
16 септември 2011
Мислења
49
Поени од реакции
7
Немај гајле, 2 дена нема да направат разлика, најверојатно си изгубил нешто од тонусот поради умор, само среди си ја состојбава, ако потрае подолго не е арна за вежбање.
П.С.
Колку саати спиеш сега?
спиев 12 , од денеска се вракам у нормала со храна и вежбање.

Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205
ја симнав од интернет п90 ехтриме али тоа ти е СТРАШНО добра пограма штета што сум многу зафатен и неможам да ја правам природно и со своја тежина е најакото нешто.јас правев една програма за одраз околу 1 саат ми зимаше на ден али за вакви и слични програми треба да си навистина психички и финансиски спремен иначе не ти се исплати да ја праавиш ако немаш правилна храна џабе ти е.мојата програма траеше 4 месеци преку еден ден и ти гарантира зголемување од 8 до 14 инчи одраз тоа е околу 20 цм до 35 така нешто а ја зголемив само 12-13 цм поради тоа што не бев доволно фокусиран на нејзе а и исцрпен факултет тренинг теретана и неа ја правев.
иначе еден совет до оние што сакаат да почнат ваква програма најважно испланирајте си го времето и храната,давајте мах и под ниеден услов не се отказувајте тоа ви е сигурен успех

BTW ако ја има некој напраено п90 ехтриме нека каже со ефекти и некој совет плус

позз
Јас идам теретана , а за стомачни вежби ги праам овие од п90 и одлични резултати имам, а летоска за распуст ке ја почнам и цела програма да ја праам дека послободен и посветен само на програмава ке бидам .

S

Shellshock nam67

Гостин
Исхранава ми е следната:
Оброк 1(Одма после станување) - Пола доза Allmax Allwhey + 300ml млеко + 5гр. Глутамин + 1 капсула Омега 3(1000мг) + 50гр суво грозје
Оброк 2(после пола саат) - 200мл млеко + 100гр овес + 2 варени јајца (цели) + 1000мг Витамин Ц
Оброк 3(саат ипол/два пред тренинг) - 250гр стек/1 конзерва туна + 3варени компири/200-300гр ориз/200-300гр тестенини
Оброк 4(пола саат пред тренинг) - пола доза Allmax Allwhey + 300мг млеко + 5гр креатин + Dymatize BCAA 4400
Оброк 5(после тренинг) - Allmax Isoflex цела доза + 5гр глутамин + 5гр креатин + 100гр суво грозје
Оброк 6(еден-два часа после тренинг) - 5 варени јајца(цели) + 100-200гр ориз/компири/тестенини/2 банани + 50гр кикиритки/бадеми + 1000мг Витамин Ц
Оброк 7(пред спиење) - Dymatize Gourmet цела доза + една лажица путер од кикиритки или 50гр кикиритки/бадеми
Плус вода пијам 5-6литра дневно.Спијам во wc..

Значи до сега исхранава(веќе пола година)секогаш ми била ваква само без волку суплементи туку стандардна 1 или 2 дози протеин и повеќе стек.

Сега неколку прашање до поискусниве:
1:Дали 7 јајца цели се многу во еден ден?(Има студии дека холестеролот во јајцата не е толку лош колку што се смета)
2.Дали 150гр суво грозје(120гр декстроза)е голем дел од вкупните јаглехидрати и треба да се намали?(Пошто нели се прости јаглехидрати)
3.Дали 2000мг(2гр) Витамин Ц се многу?И дали е океј другите витамини и минерали да ги внесувам од храна.
4.Колку грама би можело да има казеин во Dymatize Gourmet оти таква информација нема никаде на интернетов.

и колку si stavil na masa so ova prehrana :) ??

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Не се секирај многу, истото и мене ми се случи кога имав испитна сесија, 3 недели не вежбав и јадев како треба, 1 недела воопшто не отидов. Раката ми се намали за 1,5цм и изгубив некаде околу 3кг маса, но веднаш откако се вратив во теретана за 2 недели ми се поврати масата на старо. Моја теорија е дека тоа се случува затоа што додека редовно вежбаш има воспаление во мускулите кое трае со денови а кое задржува вода во мускулите. Оваа вода дава дел од обемот на мускулите и ако почекаш 1 недела без вежбање воспалението ќе помине и мускулот делумно ќе се испумпа од таа вишок вода, но тоа не значи дека си изгубил на маса/сила.

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
и колку si stavil na masa so ova prehrana :) ??
Ќе ти кажам дека беше повеќе од нормално во разлика со предохдно кога вежбав,затоа што додадов голем број на суплементи и средена исхрана до детал,пред да ги внесувам бев околу 79кг на 176цм висина и 7-8% body fat,кога ги смкнав мастите што ги имав ставено за време на зимото(значи бев 88кг оф сезона) се вратив на 82кг и повторно 7-8% body fat.Значи сумирано,во рок од приближно 10 месеци ставив околу 3 кг мускулна маса,ако има логика пресметкава :)

Член од
18 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
4
И мене ме интересират нешто за стомачните. Вежбам пон-сре-пет по 20мин стомачни (некогаш теретана, некогаш дома) и барем пет пати во неделата трчам по 45минути (по 7-8км).

Треба нешто повеќе да правам или добро е вака?

За исхраната, ко ќе станам обавезно јадам овошје (банана, јаболко и портокал), за ручек салати,зеленчук, јајца, црн леб, кисело млеко а завечера нешто слично и + пилешко или некое друго варено месо или пак рибна. Исто пијам во текот на денот млеко со прашок (вакво само од милка е тоа) и го пијам после ручекот сат-сат и пол, пијам и шумечи таблети(калциум и магнезиум главно содржат) после тренинг и после вечерата пијам чај со две лајчина мед. Избегавам бел леб, благо, газирани сокови, мастики...

Исто и овде, треба нешо да исфрлам/додам во исхраната? Шо треба да избегавам друго...?

Инаку имам 183/184cm и 80kg...

ps. Шо ќе кажите за програмава? Вака мене ми изгледат како добра за стомачни, но би сакал некој совет пред да почнам.

Благодарам однапред. :)
зависи какви стомачни сакаш напумпани или со линија усредина 20 мин не ми се свига мене или 10 мин со одмор на секои 3 мин 30 сек одмор или 40 мин со поголем одмор и со тегови.трчање супер ти е може само некој ден да не трчаш 7 туку 1 км али спринтови најбрзо што можеш ке си ги поделиш на 10 х 100 м за целокупно јака и стегнато тело пробај другиот ден ке бидеш цел воспален како да си бил во теретана :)

јадењето топ ти е само би ти кажал во доручекот да убациш повеке протеини бидејки преку нокта не си апсорбирал млекото според мене е најдобро преку цел ден конзумирај го најмногу навечер бидејки содржи казеин протеин кој споро се апсорбира таман преку нокта да имаш. и израцунајси да не внесувас повеке од 30 г протеин одеднаш се над тоа го исфрлаш организмот ти е презаситен иако најдобро е на секои 2-2.30 цаса по 20-22 г протеин го забрзувас метаболизмот и најдобро ги искористувас протеините.гледам спома чај најдобар ти е црн чај посебно за билдерите изобилува со антиоксиди ако можеш да го пиеш мене ми е гаден го пијам како леден цај од продавница.

Среќно
--- надополнето: 29 март 2012 во 04:06 ---
значи мускулот не може да се изгуби туку ти паѓа тонусот. ти губи вода мускулот не се секирај со 2-3 недели пак ке бидеш стариот ти може и подобар.башка мислам дека си сватил до сега дека 2-3 дена откако ке вежбаш одреден мускул ти се намалува минимално поради тоа што претходно си го вежбали си го напумпал фактичи ти се врака у нормала не ти се губи.иначе драстично намалување на мускул може да приметиш ао не идеш најмалкку месц дена во теретана иако мислам ти незбориш за овој тип.
позз

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Сакам да го земам овој топач на масти http://www.napumpajse.com/shop/topaci-na-masti/carnitine-liquid.aspx па би сакал да слушнам и ваше мислење за него дали некој го користел и како е задоволен од него ?
Zavisi kolkavi efekti ti trebaat od topacot, zavisi kolku sakas da simnis so ova mozis da simnis max 1,5 kilogrami poveke vo odnos na toa sto mozes da go simnis bez nikakov suplement (isprobano). Go piev plus i regulirana ishrana i oslabev tolku ( predhodno pred da go zemam vezbav po ista programa so isto vreme na kardio i drugi vezbi i imav oslabeno 6 kg vo eden mesec a toj mesec koga go zedov simnav 7,5)....ako sakas pogolemi efekti zemi si RapidCuts, Animal Cuts, Lipo6, Fat Burning Combat, Red Zone...

Член од
5 февруари 2009
Мислења
7.572
Поени од реакции
4.239
Zavisi kolkavi efekti ti trebaat od topacot, zavisi kolku sakas da simnis so ova mozis da simnis max 1,5 kilogrami poveke vo odnos na toa sto mozes da go simnis bez nikakov suplement (isprobano). Go piev plus i regulirana ishrana i oslabev tolku ( predhodno pred da go zemam vezbav po ista programa so isto vreme na kardio i drugi vezbi i imav oslabeno 6 kg vo eden mesec a toj mesec koga go zedov simnav 7,5)....ako sakas pogolemi efekti zemi si RapidCuts, Animal Cuts, Lipo6, Fat Burning Combat, Red Zone...
Планирам да си ја средам исханата и да почнам кардио да правам и сакам да го земам ова за да има повеќе ефект иначе јас не сум многу дебел имам 186-7 сантимерти и тежок сум околу 90 килограми и цел ми е да скинам 5-6 килограми максимим бидејчи имам малку масни наслаги околу стомакот (што ме нервираат) имам уште едно прашење дали 1 пакување од ова е доволна за еден месец и ако не ти е тешко пиши ми ја твојата тренинг програма и начинот на исхана ? :)

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Планирам да си ја средам исханата и да почнам кардио да правам и сакам да го земам ова за да има повеќе ефект иначе јас не сум многу дебел имам 186-7 сантимерти и тежок сум околу 90 килограми и цел ми е да скинам 5-6 килограми максимим бидејчи имам малку масни наслаги околу стомакот (што ме нервираат) имам уште едно прашење дали 1 пакување од ова е доволна за еден месец и ако не ти е тешко пиши ми ја твојата тренинг програма и начинот на исхана ? :)
http://www.muscleandstrength.com/workouts/26-doug--s-6-day-cutting-routine.html
prvite dve nedeli vezbav spored prvata programa, a narednite dve nedeli spored ovaaa
http://www.muscleandstrength.com/workouts/24-doug---s-5-day-high-definition-routine.html. Prvata ti e cisto za topenje, a vtorata i za zgolemuvanje i oblikuvanje na muskulite. Ishranata vo 3 meseci ne kasnav voopsto leb, jaglehidratite gi imav svedeno na minumum, jadev po 5-6 pati vo denot no mnogu malku i poveke na zelencuk, ovosje i proteinska hrana. Sekojdnevno pravev kardio i za vreme na prvata i za vreme na vtorata programa po 30 minuti nautro vo teretanata i po 45 minuti navecer...jas bev premnogu debel visok sum 174 cm a imav 98 kg...sega sum 78 kg...skinav tolku za toa vreme no imam zgolemeno mnogu na muskulna masa...ali nikogas ne sakam da gledam na vagata tuku go sledam izgledot na teloto...sega mi ostanaa masti uste na butovite i stomakot belly fat...inace edno pakovanje jas go ispiv za 20 dena, go piev dva pati vo denot edna lazica pred trening i edna posle rucek...

Член од
5 февруари 2009
Мислења
7.572
Поени од реакции
4.239
http://www.muscleandstrength.com/workouts/26-doug--s-6-day-cutting-routine.html
prvite dve nedeli vezbav spored prvata programa, a narednite dve nedeli spored ovaaa
http://www.muscleandstrength.com/workouts/24-doug---s-5-day-high-definition-routine.html. Prvata ti e cisto za topenje, a vtorata i za zgolemuvanje i oblikuvanje na muskulite. Ishranata vo 3 meseci ne kasnav voopsto leb, jaglehidratite gi imav svedeno na minumum, jadev po 5-6 pati vo denot no mnogu malku i poveke na zelencuk, ovosje i proteinska hrana. Sekojdnevno pravev kardio i za vreme na prvata i za vreme na vtorata programa po 30 minuti nautro vo teretanata i po 45 minuti navecer...jas bev premnogu debel visok sum 174 cm a imav 98 kg...sega sum 78 kg...skinav tolku za toa vreme no imam zgolemeno mnogu na muskulna masa...ali nikogas ne sakam da gledam na vagata tuku go sledam izgledot na teloto...sega mi ostanaa masti uste na butovite i stomakot belly fat...inace edno pakovanje jas go ispiv za 20 dena, go piev dva pati vo denot edna lazica pred trening i edna posle rucek...
Во ред фала на информациите :)

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Horse power се зема еднаш пред тренинг и еднаш после тренинг?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.641
Поени од реакции
6.462
Може лажица мед после тренинг? И зелениот чај од каде се купува и која му е цената?

Kajgana Shop

На врв Bottom