Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.910
Поени од реакции
731
Сакам да симнам килажа односно да намалам околу стомакот и бутовите.Дали со амино ке го постигнам тоа ако во теретана си ги вршам потребните вежби+нозе.И кој топач би ми го препорачале?

F

FuckYouAll

Гостин
Пошо досега не праев склекој во теретана а сакам да почнам да ги прам дали да ги прам пред да вежбам на бенч или на крај ?
Или можам на пример сабајле во теретана гради да си вежбам, а навечер дома склекој да прам ? :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Пошо досега не праев склекој во теретана а сакам да почнам да ги прам дали да ги прам пред да вежбам на бенч или на крај ?
Или можам на пример сабајле во теретана гради да си вежбам, а навечер дома склекој да прам ? :)
После бенч за да се истрошиш максимално и да натераш повеќе крв во мускулите за опоравок.

Член од
18 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
4
може да ми даде некој вежби за lower abs ?
претежно тоа ти се везби со кревање на нозете. според мене најдобра е да имаш асистент и кревајки ги нозете тој да ти ги бутка надоле оваа везба ГОРИИИ иначе долните се најтешки ако сакаш да ги "извадиш" да ти се гледаат треба МНОГУ внимавање на исхрана. јас ги имав месец ипол два и толку беше се вратив на сарми баклави еклери.Срекно со нив :)
--- надополнето: 27 март 2012 во 23:36 ---

Дали некогаш сте ги практикувале овие вежби, јас ги правев минатата година 1 месец, секој втор ден и бев прилично задоволен. Сега планирам пак да започнам со вежбање, дали се добри или имате некои подобри, мислам на тренинг во домашни услови исклучиво :)
НАЈДОБОБРИ програми за стомашни имаат овие јас правев од нив за горните стомачни беа многу тешки првата недела дена не ни можев правилно да ги извежбам едноставно те горат многу и немас контрола на нив.од сите програми што сум ги правел овие на мене најдобро делувале позз

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
НАЈДОБОБРИ програми за стомашни имаат овие јас правев од нив за горните стомачни беа многу тешки првата недела дена не ни можев правилно да ги извежбам едноставно те горат многу и немас контрола на нив.од сите програми што сум ги правел овие на мене најдобро делувале позз
Фала на советот, ги правев јас минатата година и супер резулати имав за 1 месец. Сега почнав од вчера, па секој втор ден, еден ден ги правам, другиот пауза и така :) На почетокот доста болат додека се навикнат но потоа станува рутина. :D И да, горните најмногу болат во текот на вежбањето...

Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205

Дали некогаш сте ги практикувале овие вежби, јас ги правев минатата година 1 месец, секој втор ден и бев прилично задоволен. Сега планирам пак да започнам со вежбање, дали се добри или имате некои подобри, мислам на тренинг во домашни услови исклучиво :)

http://www.youtube.com/watch?v=8zz9QWdBH2A

Член од
18 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
4
ја симнав од интернет п90 ехтриме али тоа ти е СТРАШНО добра пограма штета што сум многу зафатен и неможам да ја правам природно и со своја тежина е најакото нешто.јас правев една програма за одраз околу 1 саат ми зимаше на ден али за вакви и слични програми треба да си навистина психички и финансиски спремен иначе не ти се исплати да ја праавиш ако немаш правилна храна џабе ти е.мојата програма траеше 4 месеци преку еден ден и ти гарантира зголемување од 8 до 14 инчи одраз тоа е околу 20 цм до 35 така нешто а ја зголемив само 12-13 цм поради тоа што не бев доволно фокусиран на нејзе а и исцрпен факултет тренинг теретана и неа ја правев.
иначе еден совет до оние што сакаат да почнат ваква програма најважно испланирајте си го времето и храната,давајте мах и под ниеден услов не се отказувајте тоа ви е сигурен успех

BTW ако ја има некој напраено п90 ехтриме нека каже со ефекти и некој совет плус

позз

Мајло

B I S
Член од
22 јуни 2009
Мислења
1.594
Поени од реакции
940
Пушењето? Колку и како е штетно за мускулите?Од се ќе се откажам,ама од нив неможам.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Пушењето? Колку и како е штетно за мускулите?Од се ќе се откажам,ама од нив неможам.
Не сакаш, не не можеш. Има многу луѓе шо одкажале цигари, ти не си ништо послаб од нив. Психа и воља е се.

“Tobacco Has The Following Impact On Performance:

Smoking reduces fitness levels through irreversible respiratory-system damage: This means that one cannot train as long, and the quality of training they do engage in is compromised. Smoking has an immediate effect on respiration, increasing airway resistance and therefore reducing the amount of oxygen absorbed into the blood.
Often the determining factor, that allows one to succeed in bodybuilding, is whether they can complete that all important final rep, or that extra half-an-hour of cardio. Smoking significantly reduces the likelihood of either of these things. Smoking slows down lung function and reduces lung growth, leaving the smoker literally gasping for air when they need it most.

The heart-beat of a smoker is 30% faster, on average, than that of a non-smoker: This forces the body of the smoker to expend more energy (in the form of heart-beats) to keep up with their non-smoking counterparts. This faster heart-beat is due to the stimulating effect of nicotine. The resulting increase in heart-rate, and blood pressure, paradoxically, decreases the flow of blood through the blood vessels, and this, in turn, reduces performance.

Those who smoke produce phlegm more than twice as often as non-smokers: Phlegm builds up in the airway and prohibits correct respiration (breathing). This is because smoking causes chronic swelling of the mucus membranes.

Tobacco significantly reduces oxygen availability to the muscles during exercise: Carbon monoxide in tobacco smoke has a higher affinity to haemoglobin (an oxygen carrying molecule in the blood) than does oxygen. Smoking, therefore, encourages the replacement of oxygen with carbon monoxide and, resultantly, causes oxygen depletion and a corresponding reduction in performance.
Carbon monoxide has a two-fold negative effect, in that it reduces the amount of oxygen absorbed into the blood from the lungs, and the amount that is absorbed into the muscles from the blood. Oxygen is important for the functioning of all energy systems in the body, so any mechanism which interferes with oxygen transport and uptake interferes with energy production, and therefore, athletic performance.

The tar in cigarette smoke adds to airways resistance. This tar coats the lungs, reducing the elasticity of the air sacs and resulting in the absorption of less oxygen into the bloodstream.
Tar also affects the cleansing mechanism of the lungs, allowing pollutants to remain in the bronchial tubes and lungs. Increased phlegm and coughing, and damage to the cilia (the hair-like projections which "sweep" pollutants out of the airways) are the result.

Decrease in maximal oxygen intake... Although exercising can increase maximal oxygen uptake by up to 20%, smoking can reduce this effect by up to 10%.“

Член од
27 април 2009
Мислења
2.482
Поени од реакции
1.669
И мене ме интересират нешто за стомачните. Вежбам пон-сре-пет по 20мин стомачни (некогаш теретана, некогаш дома) и барем пет пати во неделата трчам по 45минути (по 7-8км).

Треба нешто повеќе да правам или добро е вака?

За исхраната, ко ќе станам обавезно јадам овошје (банана, јаболко и портокал), за ручек салати,зеленчук, јајца, црн леб, кисело млеко а завечера нешто слично и + пилешко или некое друго варено месо или пак рибна. Исто пијам во текот на денот млеко со прашок (вакво само од милка е тоа) и го пијам после ручекот сат-сат и пол, пијам и шумечи таблети(калциум и магнезиум главно содржат) после тренинг и после вечерата пијам чај со две лајчина мед. Избегавам бел леб, благо, газирани сокови, мастики...

Исто и овде, треба нешо да исфрлам/додам во исхраната? Шо треба да избегавам друго...?

Инаку имам 183/184cm и 80kg...

ps. Шо ќе кажите за програмава? Вака мене ми изгледат како добра за стомачни, но би сакал некој совет пред да почнам.

Благодарам однапред. :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
И мене ме интересират нешто за стомачните. Вежбам пон-сре-пет по 20мин стомачни (некогаш теретана, некогаш дома) и барем пет пати во неделата трчам по 45минути (по 7-8км).

Треба нешто повеќе да правам или добро е вака?

За исхраната, ко ќе станам обавезно јадам овошје (банана, јаболко и портокал), за ручек салати,зеленчук, јајца, црн леб, кисело млеко а завечера нешто слично и + пилешко или некое друго варено месо или пак рибна. Исто пијам во текот на денот млеко со прашок (вакво само од милка е тоа) и го пијам после ручекот сат-сат и пол, пијам и шумечи таблети(калциум и магнезиум главно содржат) после тренинг и после вечерата пијам чај со две лајчина мед. Избегавам бел леб, благо, газирани сокови, мастики...

Исто и овде, треба нешо да исфрлам/додам во исхраната? Шо треба да избегавам друго...?

Инаку имам 183/184cm и 80kg...

ps. Шо ќе кажите за програмава? Вака мене ми изгледат како добра за стомачни, но би сакал некој совет пред да почнам.

Благодарам однапред. :)
Избегаваш мастики? Знаеш дека 90% од мастиките на орбит се шугар фри така? :D:D
Иначе, 3 пати неделно 20 минути стомачни и 5 дена неделно 45 минути кардио звучи одлично.
Исхраната исто не ти е лоша само пази колку калории внесуваш. И со здрава исхрана се дебелее ако не внимаваш.

Член од
27 април 2009
Мислења
2.482
Поени од реакции
1.669
Избегаваш мастики? Знаеш дека 90% од мастиките на орбит се шугар фри така? :D:D
Иначе, 3 пати неделно 20 минути стомачни и 5 дена неделно 45 минути кардио звучи одлично.
Исхраната исто не ти е лоша само пази колку калории внесуваш. И со здрава исхрана се дебелее ако не внимаваш.
Па шо знам сум прочитал демек не било добро за стомачните мастики (и мене чудно ми беше), дури и на програмата шо ја поставив во еден документ што е го пишува ова:
LIMIT GUM CHEWING:
While it may help your breath or be substitute for snacking it introduces excess air into your belly, and also contains artificial ingredients that can cause severe bloating and even gas pain
Сепак си џвакам по 1 денот, а не ко порано на секој пол сат друга мастика. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom