Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Луѓе да ве прашам едно малце глупаво прашање:)Дали во 1 кг батак(зборам 1 кг чисто место без коски) има исто толку чист протеин колку во 1 кг чисто бело месо(стек)?Затоа што баш прееска бев да си земам стек и случајно загледав дека батаците се повеќе од дупло поефтини :) Фала ви однапред!
Не би требало даима некоја голема разлика, но батакот е покалоричен и со накој процент на масти повеќе во себе. Само, ефтиноста ќе се намали многу, ако ја одбиеш коската на крајот. За оние кои тешко качуваат на мускулна маса, подобро е да конзумираат повеќе црвено месо или ако јадат кокошка, нека биде тоа цела и со кожа, не само бело месо.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Зеленио чај ти е за слабеење , елиминација на масти преку пат на термогенеза , ама 4-5 шољи зелен чај на ден кинат околу 70-80 калории , така да тоа е малце , ама ако го пиеш секој ден , има добар ефект коа ќе се насоберат денови.

исто ефективен е за елиминација на слободните радикали ( непотребни продукти на метаболизамо на клетките ) , а има и освежувачко влијание. мала концентрација на кофеин мислам дека има , мада не сум сигурен.
2 чаши на ден се сосема доволни и како што викаш не делува магично туку треба подолго време да се конзумира за да се добие ефект.
Баш поради таа елиминација на слободните радикали највеќе се препорачува зашто после секоја физичка активност се ослободуваат слободните радикали во организмот а зелениот чај истите ги прибира/собира и се ифрлаат од организмот.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Луѓе да ве прашам едно малце глупаво прашање:)Дали во 1 кг батак(зборам 1 кг чисто место без коски) има исто толку чист протеин колку во 1 кг чисто бело месо(стек)?Затоа што баш прееска бев да си земам стек и случајно загледав дека батаците се повеќе од дупло поефтини :) Фала ви однапред!
Батак без коска- 28гр протеин, 9гр масти, 200калории
Бело месо- 33гр протеин, 5гр масти, 185калории
батакот има повеќе железо

Член од
26 јануари 2009
Мислења
30
Поени од реакции
0
Не би требало даима некоја голема разлика, но батакот е покалоричен и со накој процент на масти повеќе во себе. Само, ефтиноста ќе се намали многу, ако ја одбиеш коската на крајот. За оние кои тешко качуваат на мускулна маса, подобро е да конзумираат повеќе црвено месо или ако јадат кокошка, нека биде тоа цела и со кожа, не само бело месо.
Батак без коска- 28гр протеин, 9гр масти, 200калории
Бело месо- 33гр протеин, 5гр масти, 185калории
батакот има повеќе железо
Фала ви!

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
2 чаши на ден се сосема доволни и како што викаш не делува магично туку треба подолго време да се конзумира за да се добие ефект.
Баш поради таа елиминација на слободните радикали највеќе се препорачува зашто после секоја физичка активност се ослободуваат слободните радикали во организмот а зелениот чај истите ги прибира/собира и се ифрлаат од организмот.
Ко шо кажав ако го користеш зеленио чај за слабеење , 4-5 шољи на ден не треба да ти бегат .. со 2 шољи 30 калории сако се топат преку термогенеза .. значи збореме за слабеење .. ја пијам по 3 на ден , прво нешто шо правам од сабајле е чај , па јадам , после тренинг и приквечер оти ми иде убаво :)

Слободните радикали се ослободуват со работата на клетките , со нивниот метаболизам , без разлика за кој систем станува збор ;) така да не се ослободуват само со физичка работа , туку и со дишење итн. ;)

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
"Imam drugarce koe odi 3 meseci vo teretana saka da zeme nesto no neznae sto bi bilo podobro spored toa sto saka da go postigne..Iako vekej ima nekoj rezultat saka da zeme nesto GAINER ili pak PROTEIN WHEY .. saka da raste vo cist muskul a ne da bide mrsen .. sto e popreporaclivoo .. saka da stavi vo muskulut nekje da stavi na masa (na vaga,ili vo stomak) i koja bi bila najsodevetna kombinacija da se iskominira so toa.. visok e 1.78/80 ima 73 kila.. Fala odnapred pozz :)"

Коментаров го превземав од еден што го напишал на 461 страна..Ова што го напишал за другар му е истото што би го пишал и за мене само што јас вежбам 4 месеци,еден месец повеќе од него а што се однесува до килажата и висината ни е скроз иста како и нашата цел тоа што го имаме за ова време направено сакаме да го претвориме во чист мускул а за таа цел што би требало да земеме..Видов не сте му одговориле на ова прашање како да сте го рипнале,па ако го видите моево би замолил некој што знае да не упати...
Фала :)

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
"Imam drugarce koe odi 3 meseci vo teretana saka da zeme nesto no neznae sto bi bilo podobro spored toa sto saka da go postigne..Iako vekej ima nekoj rezultat saka da zeme nesto GAINER ili pak PROTEIN WHEY .. saka da raste vo cist muskul a ne da bide mrsen .. sto e popreporaclivoo .. saka da stavi vo muskulut nekje da stavi na masa (na vaga,ili vo stomak) i koja bi bila najsodevetna kombinacija da se iskominira so toa.. visok e 1.78/80 ima 73 kila.. Fala odnapred pozz :)"

Коментаров го превземав од еден што го напишал на 461 страна..Ова што го напишал за другар му е истото што би го пишал и за мене само што јас вежбам 4 месеци,еден месец повеќе од него а што се однесува до килажата и висината ни е скроз иста како и нашата цел тоа што го имаме за ова време направено сакаме да го претвориме во чист мускул а за таа цел што би требало да земеме..Видов не сте му одговориле на ова прашање како да сте го рипнале,па ако го видите моево би замолил некој што знае да не упати...

Амино BCAA ;)

И нормално , доста протеинска исхрана со малце масти и комплексни ЈХ

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Протеин, не гејнер. А со што да се комбинира? Зависи што сака да постигне. Обично се комбинира cо креатин ако сака повеќе мускул, а ако пак сака да се издефинира повеќе тогаш со некој топач на масти или Л-карнитин.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058

Средена исхрана*, правилна суплементација, одмор и неколку годишно вежбање.

* Под средена се разбира однапред израчунат број на протеини, јаглехидрати и здрави масти во зависнот од потребните на телото.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Најинтересни ми прашањата и заклучоците од типот:
"сакам малку да качам, ама чисто, да не се здебелам и да се издефинирам. Да ми се оцртаат мускулите. Што да змема, протеин, гејнер, амино, топач...."
Абе дечки, да го измените изгледот кој го имате на себе последните 10-20 години потребно е да се пренасочите на друг начин на живеење, пропратен со други навики на исхрана. Целосно треба се од корен да промените, да започнете активно со тежински тренинг. Па, откако ќе успеете да ги освежите постоечките мускули на вас (кои мајка природа ви ги дарила) или да ставите кило-две нови мускули,(кои би ги добиле со целосна измена на вашиот начин на исхрана и живеење), ќе започнете со оцртување или дефинирање на сето тоа што е под кожата и слојот на маст и вода.
Значи, во основа потребно е да се започне со тежински тренинг, кој првични резултати ќе ви даде некаде по 6 месеци активно вежбање пропратено со целосната измена споменета погоре. Во овој период се подразбира интензивни тренинзи, и калорична храна со доволен број на белковини во денот. Е, по тој период може да се посветите на фаза дефиниција, каде доаѓа до мала измена во начинот на исхрана и тренинг, кој период трае минимум 8 недели, а оптимално 12.
Сето ова значи период од цели 9 месеци за да го добиете тоа кое го барате во одговор на едно прашање, споменато погоре во постот.

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Изгледа највеќе те интересира зашто градите му се такви она што и мене ме интересира. Иначе генерално земено незнам како се дрзнал со ваква форма да искочи на сцена има уште мноооогу работа кај него онака лаички моево око како гледа.

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
Изгледа највеќе те интересира зашто градите му се такви она што и мене ме интересира. Иначе генерално земено незнам како се дрзнал со ваква форма да искочи на сцена има уште мноооогу работа кај него онака лаички моево око како гледа.
брат ако му е до генетиката тогаш разбирам ама можда нешто друго е... господинот @Ѓорески валјда знае тој е по натпреварувањата :) поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom