Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
14 април 2007
Мислења
48
Поени од реакции
2
Hehe The_best_bilder_rodik_hehehe:zver:
 

DBG

Член од
26 март 2007
Мислења
212
Поени од реакции
6
trilobite напиша:
Кај вежбаш у К.Вода,кај Зоки ли(кај дом за слепи)?
мислиш во Атанасовски...не Јас сум Во ПРОФИ... теретанава ја Pеновираа пред еден месец и е доста топ средена...прва лига има и """""""Hови Cправи.""""""
 
Член од
8 август 2007
Мислења
20
Поени од реакции
1
Body bilding

Sto mislite vo vrska so body bildingot kako eden vid sport,dali e zdrav ili ne,se isplakja li da se zanimava so toa i sto mislite dali proteinite se zdravi ili ne......I bi ve zaprasal dali znaete kolku e zivotniot vek na body-bilderite
Jas mislam deka body bildingot go pravi covekot jak,silen,otporen na mnogu bolesti,no mislam deka ne treba da se pretera so mnogu vezbanje bidejki moze da se dojde do nesakani povredi.

I ako nekoj se zanimava so ovoj vid sport,bi sakal da mi objasni otprilika na koja starosna granica se pocnuva so vezbanje,koi vezbi se korisni,a koi ne,kolku teski tegovi treba da se krevaat za pocetok i dali e potrebno da se pijat proteini.Ako ispustiv nesto vazno,moze da dopolnite.
Vi blagodaram odnapred!

:helou:
 
Член од
30 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
3
За бодибилдинга е хубаво да си поне на 18. Не се работи с много големи тежести но изп'лнението трјабва да б'де перфектно. Трјабва да имаш постојанна диета от којато неизменна част са протеините. Ако си начинаешт си купи п'рво протеин креатин глутамин и таурин. След поне 1 година може да почнеш да вземаш прохормони. Нај-добри са тези за хормона на разтежа. Но с обикновенните суплементи не можеш да станеш като Рони Колман :wink:. Ако искаш такава физика ти трјабват стероиди. Но не го препор'чвам!
 
Член од
9 август 2007
Мислења
1
Поени од реакции
0
eve od septemvi ke odam na body bilding in gym vo leov ama pred 2 meseca vezbam- stomacni sklekovi po nekoj teg i ima dosta rezultati-vezbajte zdravo e i vezbaneti sprecuva mn bolesti kako-artritis,depresija,diebetis i sl-:salut:
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
Друже ја вежбав 2 години билдинг, а сега момнтално ради здравствени проблеми паузирам. Од декември пак почнувам и да ти кажам право едвај чекам да почнам, здраво е да се вежба башка кога ќе стекнеш навика за у теретана е стварно супер, идеална возраст мислам дека е 17-18 години, а за пиење на протеини не е страшно само да не се претерува, пошто без да се напиеш нешто многу тешко за резултати треба многу да се вежба. Ја имам пиено протеини но ги баталив многу ме гојат се у стомак ми оди, затоа сега само креатин. А за тоа колку треба да се крева сам ќе си процениш само да ти кажам на почеток да не претеруваш да почнеш со помали килажи и да не се занесуваш многу и најважно од се добро загревање пред тренинг, бидејќи 90% од повредите се поради слабото загревање пред тренинг. Поздрав и ако треба нешто пиши
 

Unstoppable

Баниран
Член од
27 јануари 2007
Мислења
702
Поени од реакции
0
Кога завршив прва година почнав да се занимавам со боди билдинг. За период од 3 месеци имав неверојатни резултати. Продолжив со вежбање ама правев и паузи. Се на се имам вежбано околу година и пол. Не сум користел протеини, креатини итн. само добра исхрана, но почнав да пушам и се какнав гадно.. сеа веќе изгубив и волја а и мрзата ме има фатено ич не ми се оди во теретана. Ако сакаш да имаш добро тело, треба да внимаваш многу како се храниш. Не е протеинот/креатинот основа на боди билдингот, ако не се храниш правилно, или не ги работиш вежбите правилно и не вложиш доволно труд нема да постигнеш резултати. Треба да си трпелив зошто со еден тренинг не бива билдер.
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
Точно исхраната е најбитна да пазиш што јадеш, ама и најтешкиот дел од боди билдингот барем за мене, ја неможам бес скари и без леб тоа нон стоп бутам:)
 
Член од
11 август 2007
Мислења
8
Поени од реакции
0
Apsolutno se soglasuvam so tebe.
Bodybuilding e poveke od sport, toa e nacin na ziveenje. Za zal , vo Makedonija poveke vezbaci se so mnogu pogresni svakanja i ne ja razbiraat kompletno ideologijata na Fitnessot i Bodybuildingot .Vezbanjeto na egoto e najgolemata greska kaj Makedonskite vezbaci, zatoa i nema mnogu rezultati i progres vo ovoj sport.
Jas nemam videno nieden bodybuilding natprevar kade sto se meri koj kolku moze na digne na bench ili kolku mu e obem na rakata, a zasto e toa najvazno kaj Makedonskite vezbaci,nemam poim.
 

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Значи како прво не го разбираат поимот BODYBUILDING-body(тело);building(градба, градење) значи градење на ТЕЛОТОа не само на рацете и градите. По теретаните се забележуваат луѓе поточно СТОКИ кои вежбаат одредени вежби значи раце(бицепс, трицепс, рамо), гради и грб. На стомакот не одвојуваат ама баш ич време и сите се тешат абе ќе почнам да трчам и ќе го снема. Не сваќаат дека стомачните мускули се најпроблематичен мускул а богами и најпотребен за целото тело. Како прво стомачните мускули доколку се имаат значи стомакот е собран и доаѓа до истакнување на градите, како второ кога веќе се почнало со нешто се иде или до крај или воопшто не се почнува. Џабе е обем на рака 50цм или дигање 100кила на гради ако се има МЕВ. Тие луѓе па се тешат со оноа„маж без стомак не е маж„. Значи прва тема ќе бидат стомачните:)
Епа вака. Викаш ако нешто се почне да се иде до крај. Како прво 90% од врсниците мои што идеме во теретана се одкажуваме. Јас идев еден месец во септември лани, па пауза. Потоа идев Февруари, па пауза. Па Април уште еден месец и толку.:toe: Незнам зошто така. Не само јас него и други вака се одкажуваат. Дали мрзата е проблем или па нешто друго незнам. Желба имам голема да изградам добро тело ама некако не ми успева.:nesum:Раце од стално сум имал добро изградени и кога не идев во теретана дека играм кошарка. Гради немав скоро воопшто додека не почнав да идам во теретана и тогаш за прв пат осетив како е да имаш тврда груда.:) Е сега што се однесува до стомакот. Правев највеќе што можам стомачни. Правев на онаа клупана навалена што е. Правев по 300-500 кога колку можев. Правев и на онаа една справа ко од Топ-Шоп легнат кога си што е повеќе за горни стомачни, ама престанав да ја правам зошто ги правев по 1000 во серија и мислам дека немаше никаков ефект. Возев и точак по 10 минути одприлика. И на тренинг кошарка трчав ама ептен многу и пак џабе. Стомачните беа камен ама одозгора имаше еден слој салце кој ми го кршеше целиот мерак. Колку и да вежбав пак исто. Не сум доволно слаб за да ми се познаваат. Имам другари што се ептен слаби па немора ни да вежбаат за да им се гледаат коцкици. Јас вежбав ептен ептен многу и трчав повеќе од доволно ама пак џабе. ТОа малце сало никогаш мислам дека нема да го снема. Истиов проблем го имаат да речеме околу 70% од луѓето.
Ти си слаб и лесно ти е. Да видиш како е да имаш стомак па ќе го смениш мислењето. Не е ако мислиш тоа така лесно стоакот да го снема, значи да го снема до крај треба, па да ти се гледаат коцкиците. Малце ќе повежбаш и кај тебе одма ќе се познаваат. А кај мене ко камен ми беа тврди ама пак ни малце не се гледаше. Мислам дека ме разбра што сакам да кажам. А тоа со стомакот ќе го сфатиш кога ќе имаш стомак.:)
 

Potato

Cold hearted
Член од
18 мај 2007
Мислења
4.924
Поени од реакции
86
Tockast, decata vezbaat gradi i race bidejki se nadevaat deka toa ke gi napravi poprivlecni za devojkite... Ne deka sakaat da imaat zdravo telo ili pak nekogas ke gi koristat muskulite. Ponekogas mi e zal za niv -.-

EDIT: Eve ti primer, postot nad mene. =))
 

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Tockast, decata vezbaat gradi i race bidejki se nadevaat deka toa ke gi napravi poprivlecni za devojkite... Ne deka sakaat da imaat zdravo telo ili pak nekogas ke gi koristat muskulite. Ponekogas mi e zal za niv -.-

EDIT: Eve ti primer, postot nad mene. =))
Очиглено не ме сфати. Јас вежбам СЕ. Значи вежбам бицепс, трицепс, рамо ептен малце, гради, грб, СТОМАК, нозе не вежбам, и возам точак.
Не кревам големи тежини. А не реков па ни дека градите ќе ме прават попривлечен кај девојките. лол Напротив според мене стомакот би бил најпривлечен (веројатно дека го немам). Ама ете ти реков каков е случајот со стомачните. Најголема желба имам стомачни да имам ама ете тука неможам ништо повеќе.
 

Potato

Cold hearted
Член од
18 мај 2007
Мислења
4.924
Поени од реакции
86
Не е поентата што вежбаш, туку поради што вежбаш... Ти погрешно сфати. А ти не можеш еден месец да одеш на теретана, а после да паузираш 5. За стомачни е најлесно, рече дека тренираш кошарка... Па остануви после секој тренинг, прави по 150-200 стомачни, доволно е. Не разочарувај се, мускулите не се создаваат за брзо време, али со напорен труд ќе биде.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom