Момци, барам заинтересирани луѓе за powerlifting. Тоа е спорт во кој се натпреварувате во 3 дисциплини: бенч, чучањ и мртво дигање. Исто како и олимпиското кревање постојат тежински категории и кревачот со најголем тотал-збир од трите кревања е победник. Слободно би рекол дека е најсилниот спорт што постои. Ако не ми верувате слободно прогуглајте или гледајте видеа на youtube. Јас првпат се запознав со овој спорт пред 1.5 година. Не сум имал тренер нити некој да ме упати туку сум читал доста литература за таа област и собирав искуства од јаки и долгогодишни кревачи од странство, преку форуми, сајтови итн. Кога прв пат почнав да го практикувам овој спорт и да вежбам за сила моите кревања беа отприлика следниве: 80-85 кг бенч, 105-110кг чучањ, 130кг мртво дигање. Денес истите кревања изгледаат: 127.5кг бенч, 210кг чучањ и 225кг мртво дигање. Претходно имав неколку месеци (2-3) чист бодибилдинг тренинг, но сепак не ме влечеше тоа. Повеќе сум се восхитувал на голема сила него на прекрасен физикус, но не значи дека немам огромен респект спрема бодибилдингот за кој исто треба лавјо срце и посветеност. Кога почнав да вежбам за сила мојата килажа беше околу 73кг, денес имам 84-85кг при висина од 180цм. Тренирам со мојот братучед кој исто го практикува овој спорт. Во декември минатата година бевме на натпреварување во Ниш, Србија каде и двајцата земавме 3то место во своите категории, јас до 83кг во конкуренција од 6 кревачи и братучед ми во категорија до 90кг. Ќе напоменам дека натпреварувањето беше со gear(опрема) каде постојат посебни одела за чучањ, бенч и мртво кои овозможуваат да се крева поголема килажа, ние се натпреварувавме raw(без опрема) бидејќи веруваме во таков принцип на вежбање powerlifting. Како што напоменав постојат две врсти на натпреварување во powerlifting, raw(без опрема) и with gear(со опрема). Главната цел тука што ова го пишувам е да заинтересирам некој за овој спорт во Македонија за да се прошири и практикува. Дури и да не кревате големи килажи не е битно, се напредува многу брзо ако сте почетници. Јас лично вежбам без употреба на суплементи(можеби во иднина би користел) и стероиди што уште толку докажува дека може да се напредува добро и без нив. Се разбира внимавам на исхраната, сонот и опоравокот од тешки тренинзи. Вежбам во Маџари во Фаланга. Подетално би објаснил лично бидејќи вака има премногу за пишување. Па бујрум, кој го интересира ова нека ми пише слободно. Се надевам дека барем кај еден од вас ќе се појави интерес.