Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Да топ е програмава ако си на хемија:vozbud: Дечко каде бе 2 пати у недела вежбање на сите мускулни групи, ова ти е чист пример за катаболизам.
зашто катаболизам ако не тренираш ништо друго освен теретана?
(ако се храниш правилно)
тие што тренираат некој друг спорт и се спремаат ,во ист ден идат и во теретана и на трениг и тогаш може да дојде до катаболизам но се зима на пример амино киселини за да се спречи тоа !(и аминото не е хемија туку само дополнителен трошок)...

Плус во ист ден правиш рамо и нозе-лоша комбинација.
елаборирај плс!:salut:

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
(ако се храниш правилно)
тие што тренираат некој друг спорт и се спремаат ,во ист ден идат и во теретана и на трениг и тогаш може да дојде до катаболизам но се зима на пример амино киселини за да се спречи тоа !(и аминото не е хемија туку само дополнителен трошок)...

јас за 6 месеци ослабев 25кг цело лето тренирав теретана/трчање/кикбокс и немаше никакви сајд ефектс а не користев никаква хемија.. во топ форма сум си сеа си продолжив со кик бокс и теретана и супер е иначе амино киселините не се штетни само се додаток во исхрана т.е. храна која што неможеш да ја внесеш во секојдневната исхрана во толкави количини

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Абе видите , има у теретана тинејџери и они имат многу добра програма.
пон - гради (иначе понеделник сите вежбат гради. Ние по старите тамо тоа го викаме правење попис на бенџ)
вторник - гради дека у пон неможеле доволно да се извежбаат од пописот што било
среда - гради и бицепс, дека вчера правеле гради али сега заедно со другар му ке прават
четврток - гради и раце , да се спремат за у петок
петок - гради и раце, за да се спремат за у сабота
сабота - гради и раце , за да се спремат за навечер за тесна мајца

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Абе видите , има у теретана тинејџери и они имат многу добра програма.
пон - гради (иначе понеделник сите вежбат гради. Ние по старите тамо тоа го викаме правење попис на бенџ)
вторник - гради дека у пон неможеле доволно да се извежбаат од пописот што било
среда - гради и бицепс, дека вчера правеле гради али сега заедно со другар му ке прават
четврток - гради и раце , да се спремат за у петок
петок - гради и раце, за да се спремат за у сабота
сабота - гради и раце , за да се спремат за навечер за тесна мајца
ахахаха само таму кај раце убаци: БИЦЕПС БИЦЕПС бицепс....и случајно некад ....бицепс! :pos2:

O

Orion.

Гостин
(ако се храниш правилно)

Значи вака, како прво правам дистинкција помеѓу хемија и суплементи:vozbud:
Друго, доколку ги вежбаш сите мускулни групи 2 пати во неделата, потребно е за секоја мускулна партија да правиш МАКСИМАЛНО 3 вежби (15 серии) во спротивно доаѓа до состојба на претренираност која води кон катаболизам. А знаејќи го македонскиот бодибилдинг менталитет, не верувам дека дечкото се придржува кон ова многу важно правило туку прави повеќе од 3 вежби(повеќе од 15 серии) За важноста на исхраната не треба да зборам ваљда е јасно. Мојата програма пак од друга страна ти дозволува да се исцедиш од вежбање(соодветната мускулна група). А за нозе и рамо во ист ден причината е многу едноставна. Нозете се најнапорна, (најтешка како сакате) партија и препорачливо е да се прават посебно. На крајот на тренингот за нозе ке бидеш преморен и незнам колку ефективно ќе вежбаш после рамења. Јас оставам простор на Ѓороски како фитнес гуру да го потврди ова ако во мене се сомневате:vozbud:или да ме исправи и мене ако не сум во право евентуално

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
зш така бе? јас во живот хемија немам земено, програмава е супер незнам како си можел да добиеш воспаление на тетиви.. мислам нормално е при прв допир со тегови да добиеш воспаление.. а рамо и нозе е најбоље комбинација идам во плаза на теретана барем така тренерот ми има кажано.. повеќе би му верувал него ;)
nema univerzalna formula za kombiniranje muskulni partii,ama nozete se najgolema muskulna grupa,taka da bilo sto vo kombinacija so niv e losha kombinacija(sega normalno tuka imas faktor i genetika)akoi genetski imas dobri ramenja i dobri noze,moze da se stavat vo kombinacija,ama vo sprotivno ne,ednata muskulna partija ke odi na steta na drugata...sekoj covecko telo ima svgoi prednosti i svoi slabosti,poslabite muskulni narrtii se preporacuva da se vezbaat dvapati nedelno(a ne site(isto moze i da se vezba dvapati nedelno samo eden selektiran del od ista muskulna partija))

p.s barajte od trenerite objasnuvanje koga nesto vi kazuvaat,mnogupati mi dosle na rabota vezbaci koi vezbale na drugi mesta i pravat vezbi na nacin na koj pojma nemaat zasto vezbaat(osven deka taka im rekol trenerot):toe:

Член од
29 февруари 2008
Мислења
370
Поени од реакции
13
Sekoj trener razlicno kazuva. Moj sovet vi e-pravete kako sto mislite deka e pravilno. Kako najveke custvuvate deka muskulot raboti, taka tretirajte go.

O

Orion.

Гостин
Sekoj trener razlicno kazuva. Moj sovet vi e-pravete kako sto mislite deka e pravilno. Kako najveke custvuvate deka muskulot raboti, taka tretirajte go.
Ја мислев дека е правилно и осеќав дека ми раснат мускулите ако ги вежбам 2 пати у недела па ги сј**ав тетивите:smir:

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Ја мислев дека е правилно и осеќав дека ми раснат мускулите ако ги вежбам 2 пати у недела па ги сј**ав тетивите:smir:
e pa brat zatoa postojat instruktori,lugje so dolgogodisno iskustvo koi gi iskusile vekje site ovie raboti,sovetuvaj se, ne prezemaj na svoja raka...sepak se raboti za zdravje :wink:

Член од
29 февруари 2008
Мислења
370
Поени од реакции
13
ti ne si gi sjebal tetivite od dva pati trening vo nedelata. jas licno imav period koga sekoj den trenirav, potoa 3 dena trening pa eden den odmor. potoa 4 pati nedelno trening na masini + kardio i 2 pati nedelno kick boks a sedmiot den samo kardio.
sega rabotam 3 pati nedelno kruzen trening (celo telo) + kardio i kick boks.

O

Orion.

Гостин
ti ne si gi sjebal tetivite od dva pati trening vo nedelata. jas licno imav period koga sekoj den trenirav, potoa 3 dena trening pa eden den odmor. potoa 4 pati nedelno trening na masini + kardio i 2 pati nedelno kick boks a sedmiot den samo kardio.
sega rabotam 3 pati nedelno kruzen trening (celo telo) + kardio i kick boks.
Со сета почит девојко ама јас и ти не креваме исти тежини. РАботев со големи тежини и многу серии, 2 пати во неделата за секоја мускулна група. Фала богу сега ми поминаа:salut:

O

Orion.

Гостин
kolku vreme vezbash?
2 години. Ама сега пред 2 месеца се изглупирав и се доведов до тотална превежбаност. Одмарав 1 месец и сега ми поминаа болките. Затоа го советував дечкото да не ја направи мојата грешка и да вежба 1 мускулна партија неделно

Член од
29 февруари 2008
Мислења
370
Поени од реакции
13
Duso ti sto si stignal do katabolizam e tvoja greska. Kako sto gledam kontaktiras so Gjoroski. Go imas vrvot vo BB vo kontakti, sto se zamaras so shestoklasni treneri???

Kajgana Shop

На врв Bottom